10 fietshandschoenen voor de winter: de Roeckl Rapallo in de test

De handschoenspecialisten uit München sturen een nieuwe Rapallo een model met volledige uitrusting in de test. Dankzij het eigen Roeck-Tex membraan zou de Rapallo niet alleen waterdicht maar ook winddicht zijn. Om ook op koude dagen te kunnen werken, vertrouwt Roeckl ook op een volledig allround vulling. De handpalmen van de winterhandschoenen zijn bedekt met siliconenprints. Voor de zichtbaarheid in het verkeer naait Roeckl grote reflexzones op de backhand en materiaal van fel neongeel – hoewel de handschoen ook verkrijgbaar is in eenvoudiger zwart.

Touchscreen-compatibele zones op duim en wijsvinger maken net zo goed deel uit van de uitrusting als een lange manchet met klittenband voor een gemakkelijkere instap. Het enige waar je het hier zonder moet doen zijn gelposters op de palm van je hand en een veegzone op je duim – maar het eerste is sowieso een kwestie van smaak.

H2O-bescherming – wat de Roeckl op het parcours moet doen, staat ook in grote letters op de bovenhand. De Rapallo beschermt eigenlijk heel goed tegen water. Het materiaal op de backhand zorgt ervoor dat vocht over een groot oppervlak kan wegrollen en zelfs bij hevige regen is de Roeckl vrij ongevoelig. Het materiaal neemt zeer weinig vocht op – goed voor het inloerende effect. De Rapallo houdt ook betrouwbaar wind tegen, zodat het een van de beste winterhandschoenen in de test is op het gebied van bescherming tegen weersinvloeden. Als het gaat om bescherming tegen kou, kan het Chiba en GripGrab niet helemaal bijhouden. Toch is de aangename vulling voldoende voor dagen waarop de thermometer niet boven het vriespunt komt.

Lees ook:   Maxxis BIKE Transalp 2024 - de hoogtepunten van etappe 3: Nauders - Reschensee

Dankzij de klittenbandsluiting en voldoende brede vingers is hij gemakkelijk in de Rapallo te glijden. De handschoen sluit goed aan, is uitstekend vervaardigd en zacht gevoerd aan de binnenkant. Naden zijn op geen enkel moment merkbaar. De manchet is echter wat kort, zodat er onder bepaalde omstandigheden of in een zeer gestrekte positie een opening naar de jas kan ontstaan. Je moet het hier doen zonder badstof bies op de duim. Het stuur ligt stevig in de hand met de met siliconen beklede Rapallo. Maar de verschillende lagen op de handpalm schuiven iets te veel over elkaar heen. De duim en wijsvinger missen de gripvaste afwerking en dus de grip en ook een deel van het gevoel bij het remmen en schakelen. Toch slaan de Rapallo winterhandschoenen ook een goed figuur op de trail.

Roeckl maakt een uitstekend vervaardigde en netjes gesneden handschoen op maat voor koude en regenachtige dagen. Het draagcomfort is erg goed, maar de grip op het stuur en de dashboards kan beter. De voering zorgt voor veel beweging in de handschoen op technisch terrein. Een iets langere manchet zou beter sluiten naar de jas toe. Al met al een topmodel voor lichte trailritten bij slecht weer. Het ontbreekt aan een goede veegduim.