10 fietshandschoenen voor de winter: de Pearl Izumi Cyclone Glove in review

Parel Izumi Cycloon Waterafstotende softshell aan de buitenkant en imitatieleer op de handpalm. Daarnaast is bijna de hele binnenkant bedekt met gelpads – dat moet je wel leuk vinden.

Omdat dit vrij lichte winterhandschoenen zijn voor milde temperaturen, zit er slechts een dun laagje fleece in de handschoenen in plaats van een dikke voering. De manchet reikt ruim boven de pols en kan worden aangepast met klittenband. Op de middelvinger helpt een lus om de handschoen uit te trekken, de wijsvinger en duim zijn uitgerust met touchscreen-compatibel materiaal, maar Pearl Izumi doet het zonder siliconenlaag. Een brede reflecterende strip op de rug van de hand zorgt voor een goede zichtbaarheid in het verkeer.

Vernoemd naar tropische cyclonen, is de Pearl Izumi bestand tegen harde wind en beschermt hij je handen zo goed tijdens afdalingen met hoge snelheid. Maar omdat een cycloon – of “Willy Willy” zoals de Australiërs het graag noemen – meestal ook grote hoeveelheden regen met zich meedraagt, doet de Pearl Izumi zijn naam geen eer aan. Zelfs de eerste regendruppels sluipen langs de ineffectieve DWR van de winterhandschoenen en dringen ongehinderd door het materiaal. Zodra het echt begint te gieten, ligt de cycloon onder land. Regenbuien met de Pearl Izumi? Beter van niet. De Cyclone is eigenlijk alleen geschikt voor droge dagen. De Cyclone houdt ook niet echt van de kou. De dunne voering warmt nauwelijks op en reikt slechts tot maximaal vijf graden Celsius. Gevoelige motorrijders grijpen echter al vanaf tien graden naar warmere modellen.

De Pearl Izumi nestelt zich comfortabel om de hand met zijn slanke snit. De vingers zijn niet erg omvangrijk en passen goed, ook al zijn de middel- en ringvinger meestal wat kort. De brede en flexibele manchet maakt het gemakkelijk om in de handschoen te glijden. Met de klittenbandsluiting kan de breedte eenvoudig worden aangepast aan de pols.

Lees ook:   Lage instap: De Giant Dailytour E+ 1BD RT

Doordat de Cyclone geen isolatie op de handpalm heeft, grijpt hij mooi direct op het stuur, en het synthetisch leer zorgt voor een stevige grip. De wijsvinger en duim kunnen echter wel een lichte rubberen coating gebruiken om te voorkomen dat ze op de fittingen wegglijden.

Enigszins ongebruikelijk zijn de vele onbuigzame bekleding. Als je gewend bent aan winterhandschoenen zonder gelpads, zul je waarschijnlijk niet blij zijn met de Cyclone. De kussens drukken te hard in de palm van je hand. In de holte van de duim zitten ook veel uitpuilende naden, die tijdens het rijden onaangenaam kunnen wrijven. Ook in de vingertoppen voel je duidelijk de naden. De brede reflecterende streep op de rug van de hand spant de anders vrij flexibele softshell aan en zorgt voor veel trekkracht bij het vastgrijpen rond het stuur. Op de lange termijn kan dit behoorlijk vermoeiend zijn.

De Pearl Izumi biedt niet veel meer dan bescherming tegen koude wind. Het is niet zwaar gevoerd en ook niet voorbereid op regenachtig weer. Daarnaast zijn de volumineuze pads op de handpalm erg wennen. De Cyclone geeft de rijder in ieder geval een aangenaam direct gevoel op het stuur. Hier draagt het bijna als een lichte zomerhandschoen. Aan de andere kant strekt het toepassingsgebied zich niet verder uit dan de herfst of de lente.