BIKE Festival Willingen 2023: Downhill-DM, UCI wedstrijden, testfietsen &party

Op het 24e BIKE Festival Willingen wordt het Sauerland opnieuw omgetoverd tot een paradijs voor MTB- en EMTB-fans. Van 26 tot en met 29 mei draait alles om één onderwerp: fietsen, fietsen, fietsen. Aantrekkelijke beursaanbiedingen, testfietsen, feesten en veel race-actie staan op de agenda. De hoogtepunten van 2023: Op de lange afstand van de Scott BIKE Marathon zijn er dit jaar waardevolle UCI-punten te winnen en het Duitse kampioenschap wordt gehouden op de afdaling.

Het BIKE Festival Willingen in het Hochsauerland biedt vier bewogen dagen rond het thema mountainbiken voor elke generatie. Zo’n 40.000 bezoekers, 130 exposanten en 300 internationale merken – het hart van het evenement is de grootste MTB en EMTB outdoor beurs in Duitsland. En het beste van alles: bezoekers kunnen zich niet alleen vergapen aan de fietsen en nieuwe producten, maar ze ook uitgebreid testen in en rond het Bike Park – gratis op alle vier de festivaldagen.

Daartoe zijn er BIKE Academie talrijke workshops en rondleidingen met professionele gidsen en coaches – voor beginners en gevorderde mountainbikers. De plaatsen van de Academy zijn beperkt, inschrijven voor de workshops kan vanaf 1 april: Bike Academy | BIKE Festival Willingen.

Actie, een goede sfeer en alles aan de fiets - dat is het BIKE Festival Willingen.Foto: Oliver Kratz

Actie, een goede sfeer en alles aan de fiets – dat is het BIKE Festival Willingen.

Verzamel UCI-punten op het BIKE Festival Willingen

Het sportieve hoogtepunt van het BIKE Festival Willingen van dit jaar: De Scott FIETS Marathon met zo’n 2000 deelnemers op het festival zaterdag en drie aantrekkelijke routes met technisch veeleisende trails. Nieuw: De lange afstand is internationaal (C2) UCI-wedstrijd, zodat alle deelnemers met UCI ID wedstrijdpunten kunnen verzamelen. De route: een knapperige 119 kilometer en 3333 meter hoogteverschil over de Ettelsberg, de Hegekopf en de Langenberg, door het natuurgebied “Neuer Hagen” en de Bigge Downhill.

Op de middellange afstand 88 km en 2463 hm moeten onder de knie worden. Het gaat onder andere over het hoogplateau “Kahler Pön”, door het wandelgebied “Alter Hagen” en over de paden van Titmaringhausen. Bijzonder aantrekkelijk is de prachtige afdaling vanaf de Krutenberg, die eindigt in een vloeiend pad parallel aan de grondwaterstroom.

De korte afstand is 53 kilometer lang en heeft 1.463 hoogtemeters te bieden. Direct na de start gaat het 250 meter bergopwaarts naar de legendarische hoge Eimberg. Daarna gaat het in westelijke richting over de bergen naar de Dommelturm. De wedstrijd rolt over een snelle afdaling naar Diemelsee en over een beboste route terug naar Willingen. Ook voor de junior categorie is er een aparte route over 37 km en met ongeveer 1000 hm.

Downhill Cup met Duits kampioenschap op het BIKE Festival

De iXS Downhill Cup staat garant voor veel adrenaline en actie, snelle sprongen en spectaculaire afdalingen. Van 26 tot en met 28 mei vindt op het voormalige WK-parcours de Duits kampioenschap downhill In plaats van. In het kader van het BIKE Festival Willingen worden de beste Duitse ruiters gezocht in de volgende categorieën:

  • Elite Vrouwen
  • Elite Mannen
  • U17 Dames
  • U17 Heren
  • U19 Dames
  • U19 Heren
  • Masters Heren 1
  • Masters Heren 2
Downhill Cup met Duits kampioenschap op het BIKE FestivalFoto: Miha Matavz

Downhill Cup met Duits kampioenschap op het BIKE Festival

Uiteraard worden ook alle internationale atleten toegelaten tot de wedstrijd; deze worden meegeteld in de gebruikelijke categorieën van de iXS Downhill Cup. De inschrijving voor de race is nu geopend (28.3.).

Door de Shimano Gravel rijden Vrijdag gaat het minder om winnen dan om de gedeelde ervaring. Zonder tijdwaarneming voert de gravelbike je over grind-, veld- en weidepaden door het Hochsauerland. Bij de distributie van het startnummer ontvangen de deelnemers een GPS-track, volgens welke ze rijden. Deze sportieve rondrit weg van de weg gaat over 50 km en 908 hm, inclusief snackpauze met hoogwaardige Catering.

De Shimano Gravel Ride is ook leuk als de zon niet schijnt.Foto: Miha Matavz

De Shimano Gravel Ride is ook leuk als de zon niet schijnt.

Voor e-mountainbikers wordt het zondag spannend. De Bosch eMTB Challenge ondersteund door Trek is gebaseerd op elementen uit enduro-, trail- en oriëntatielopen. Binnen de challenge moeten de renners verschillende etappes doorlopen, een mix van bergop, bergaf en oriëntatiepunten.

Voor e-mountainbikers is er de Bosch eMTB Challenge ondersteund door Trek op het BIKE Festval in WillingenFoto: Moritz Hübner

Voor e-mountainbikers is er de Bosch eMTB Challenge ondersteund door Trek op het BIKE Festval in Willingen

Upland Enduro met nieuwe hoogtepunten van het circuit

Op de laatste dag van het festival is de Upland Enduro op het programma, dat een vaste waarde is op de festivalkalender. Elk jaar inspireert de vloeiende enduroroute met vele schilderachtige hoogtepunten, nieuwe etappes en hoogtepunten. Alle details over de route worden pas bekendgemaakt als het startnummer is afgegeven. Voor 2023 staan er compleet nieuwe stukken in het routeplan die nog nooit eerder in de Challenge zijn gereden. De wedstrijd staat open voor zowel licentie- als hobbyrijders.

Waar te gaan bij de Upland Enduro is nog steeds topgeheim, maar het zal sowieso een uitdaging zijn voor iedereen aan het begin - ze zouden het niet anders willen.Foto: Miha Matavz

Waar te gaan bij de Upland Enduro is nog steeds topgeheim, maar het zal sowieso een uitdaging zijn voor iedereen aan het begin – ze zouden het niet anders willen.

De allerkleinsten kunnen maandag het BIKE Festival Willingen bijwonen op de Lazer Junior Trofee Trap op het gas en laat je toejuichen zoals de volwassenen. Ondanks de competitieve sfeer staat het plezier van mountainbiken hier op de voorgrond. Hier is elk kind een winnaar en ontvangt het een finishersmedaille aan de finish als persoonlijke herinnering aan een onvergetelijke ervaring. De Junior Trophy staat open voor alle kinderen tussen de 3 en 14 jaar. De te rijden afstanden worden aangepast aan de leeftijdsgroepen.

Gedetailleerde informatie over de individuele races, inschrijvingen, workshops en exposanten en het volledige programma is te vinden op willingen.bike-festival.de

Zelfs 14- of 20-inch banden kunnen ongelooflijk snel zijn. De jongsten bewijzen dit bij de start van de Lazer Junior Trophy.Foto: Miha Matavz

Zelfs 14- of 20-inch banden kunnen ongelooflijk snel zijn. De jongsten bewijzen dit bij de start van de Lazer Junior Trophy.

Source link