welke maat mountainbike kind

Welke maat mountainbike kind?

Als ouder wil je niets liever dan dat je kind veilig kan genieten van het mountainbiken. Een van de belangrijkste aspecten hiervan is dat de juiste maat mountainbike wordt gekozen. Maar welke maat is nu eigenlijk geschikt voor jouw kind? In dit artikel leggen we alles haarfijn uit, zodat jouw kind straks veilig op pad kan!

Waarom is de juiste maat mountainbike belangrijk?

Mountainbiken is een geweldige manier om in de buitenlucht actief te zijn en de natuur te ontdekken. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer kinderen deze sport ontdekken. Echter, net zoals bij elke andere sport, is het belangrijk dat de juiste uitrusting wordt gebruikt. Dit geldt zeker voor de mountainbike. Wanneer de maat van de mountainbike niet goed is, kan dit namelijk leiden tot onveilige situaties. Zo kan bijvoorbeeld de controle over de fiets verloren worden, wat resulteert in valpartijen. Dit willen we natuurlijk voorkomen!

Welke maat mountainbike is geschikt voor jouw kind?

Om te bepalen welke maat mountainbike geschikt is voor jouw kind, zijn er verschillende factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Allereerst is de lengte van het kind van belang. Meet de lengte van je kind op en kijk vervolgens in onderstaande tabel welke maat mountainbike hierbij past:

Lees ook:   buitenband mountainbike 24 inch
Lengte kind Leeftijd kind Wielmaat Framehoogte
105-120 cm 4-6 jaar 16 inch 25-30 cm
115-130 cm 5-7 jaar 20 inch 30-35 cm
125-145 cm 7-10 jaar 24 inch 38-43 cm
140-155 cm 9-12 jaar 26 inch 43-47 cm

Het is belangrijk om te benadrukken dat bovenstaande tabel slechts een indicatie is. Wanneer het kind bijvoorbeeld lange benen heeft, kan een grotere wielmaat geschikter zijn. Het is daarom altijd aan te raden om je kind te laten passen op de mountainbike en te kijken of deze goed zit.

Waar moet je nog meer op letten bij het kiezen van de juiste maat mountainbike?

Naast de lengte van het kind, zijn er nog een aantal andere factoren waar rekening mee gehouden moet worden bij het kiezen van de juiste maat mountainbike. Zo is het gewicht van het kind van belang. Een te zware fiets kan namelijk zorgen voor vermoeidheid en een verkeerde houding. Ook is het belangrijk om te kijken naar de stand van het stuur en het zadel. Deze moeten in verhouding staan tot elkaar en de lichaamshouding van het kind. Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de handvatten en de afstand tussen het stuur en het zadel. Deze moeten ook goed afgestemd zijn op het kind.

Conclusie

Het kiezen van de juiste maat mountainbike voor je kind is van groot belang voor de veiligheid en het fietsplezier. Door rekening te houden met de lengte van het kind, het gewicht, de stand van het stuur en zadel en de grootte van de handvatten en de afstand tussen het stuur en het zadel, kan de juiste maat mountainbike gekozen worden. Laat je kind altijd passen op de mountainbike en zorg ervoor dat deze goed zit. Zo kan jouw kind veilig genieten van het mountainbiken!

Lees ook:   Met de MTB in India: Video "Ontdek India" - Train & Bike Adventure in Darjeeling

Veelgestelde vragen

1. Kan ik online een mountainbike bestellen voor mijn kind?

Ja, het is mogelijk om online een mountainbike te bestellen voor je kind. Houd er wel rekening mee dat het belangrijk is om je kind te laten passen op de fiets voordat je deze aanschaft. Zo voorkom je dat de maat niet goed is.

2. Mijn kind groeit snel, moet ik dan al een grotere maat mountainbike kiezen?

Nee, het is niet aan te raden om nu al een grotere maat mountainbike te kiezen. Het is belangrijk dat de fiets goed past bij de lengte van het kind. Wanneer je kind snel groeit, kan je overwegen om binnenkort een nieuwe mountainbike aan te schaffen in een grotere maat.

3. Moet ik een mountainbike kiezen met vering?

Dit is afhankelijk van het gebruik van de mountainbike. Wanneer je kind voornamelijk op vlakke ondergrond fietst, is vering niet per se nodig. Echter, wanneer je kind veel op ruwere ondergronden fietst, kan vering wel gewenst zijn. Laat je hierover adviseren in de winkel.

4. Wat is de ideale zithouding op een mountainbike?

De ideale zithouding op een mountainbike is een rechte rug en een licht gebogen armpositie. Het zadel moet op de juiste hoogte ingesteld zijn en het stuur moet op de juiste afstand van het zadel staan. Laat je hierover adviseren in de winkel.

5. Kan ik beter een nieuwe of tweedehands mountainbike kopen voor mijn kind?

Het is aan te raden om een nieuwe mountainbike te kopen voor je kind. Zo weet je zeker dat de fiets nog in goede staat is en de juiste maat heeft. Daarnaast zit er vaak garantie op een nieuwe fiets.