Vering tuning: Hoe maak je de verende voorvork en schokdemper geschikt voor de winter

In de loop van zijn carrière wist Markus Klausmann niet alleen 15 Duitse kampioenschapstitels te winnen in de afdaling. Tijdens zijn actieve tijd heeft hij ook enorme ervaring opgedaan op het gebied van mountainbikevering. Met Klausmann Suspension runt hij nu zijn eigen chassisservice. We wilden weten waarom de prestaties van de verende voorvork en schokdemper in de winter zo sterk dalen en wat er aan gedaan kan worden. Het goede nieuws is dat je met slechts een paar eenvoudige tips je reactie in de winter aanzienlijk kunt verbeteren.

Markus Klausmann is een 15-voudig Duits downhillkampioen en een aas als het gaat om de ophangingFoto: Laurin LehnerMarkus Klausmann is een 15-voudig Duits downhillkampioen en een aas als het gaat om de ophanging

FIETS: Als het koud is, verslechtert de responsiviteit van de ophangingselementen. Bij welke temperatuur voel je de verandering?

Marcus Klausmann: Dit begint meestal al vrij vroeg. In mijn actieve tijd werd er altijd gezegd dat testen onder de tien graden onzin is, want dan zijn de negatieve invloeden van de kou al duidelijk merkbaar. Vanaf vijf graden en minder merk je enorm dat de prestaties van de veerelementen afnemen.

Wat werkt er dan precies niet?

Hierdoor zijn het vooral de zeehonden die verharden. Dit betekent dat ze taaier worden, niet meer zo elastisch zijn en dus het hele chassis wat stoerder loopt. Dit is zeker ook merkbaar aan de viscositeit van de olie. Het wordt stroperiger en stroomt minder goed. Tot vijf graden is dit echter eigenlijk geen probleem. Vooral omdat er tijdens de reis warmte wordt gegenereerd door de beweging en de olie automatisch iets meer op bedrijfstemperatuur komt. Het duurt misschien vier of vijf minuten en dan is de olie warm genoeg. Probeer het gewoon uit bij warmere temperaturen. Na een lange afdaling pak je de schok met je hand en besef je: Oh, best warm. Natuurlijk is het hetzelfde met de vork.

Lees ook:   Fietstocht Luxemburg: door Luxemburgs Klein Zwitserland

Naast de slechtere oliestroom zijn de hardere afdichtingen een van de grootste problemen op de vork en schok in de winterFoto: Stefan FreyNaast de slechtere oliestroom zijn de hardere afdichtingen een van de grootste problemen op de vork en schok in de winter

Dus kun je jezelf de moeite besparen om in de winter over te schakelen op een dunnere olie?

Ik zou dat sowieso afraden. Elk veerelement heeft zijn eigen specificatie van welke olieviscositeit het nodig heeft. Vooral met de demper kunnen er problemen ontstaan als de olie te dun is, omdat het platform of de lockout misschien niet meer zo sterk is. Dit roept de vraag op wat voor mij belangrijker is, de lock-out of de performance. Daarom denk ik er niet veel aan om over te stappen op een dunnere olie. Hetzelfde geldt voor de vork. Je kunt zoiets doen, maar het is niet per se opportuun.

Betekent dit dat het echte probleem zich voordoet bij de afdichtingen?

Precies. De afdichtingen worden gewoon harder. Over het algemeen geldt dat hoe nieuwer de zeehonden, hoe beter ze de winter doorkomen. Natuurlijk is het glijmiddel ook belangrijk. Er zijn ook verschillende merken die zijn ontworpen voor bepaalde temperatuurspectrums. Hoogwaardige smeermiddelen werken ook bij lage temperaturen. Het draait allemaal om het verbeteren in detail.

Dan is het waarschijnlijk een goed idee om de dienst voor de winter te doen.

Absoluut. Eén keer per jaar moet je sowieso een onderhoudsbeurt laten doen. Voor frequente bestuurders zou zelfs twee keer zinvol zijn. Want hier worden nieuwe afdichtingen gebruikt, die dan soepeler de winter doorkomen. Natuurlijk is het ook zo dat stof en vuil zich in de zomer heeft opgehoopt en hoe meer dit wordt, hoe meer de afdichtingen worden belast. Onder bepaalde omstandigheden kunt u zelfs krassen maken op de ophangingselementen en in het ergste geval moet u de stangen vervangen.

Lees ook:   mountainbike arrangement

Goede verzorging is essentieel in de winter. Na elke rondleiding moeten de stanchions worden schoongemaakt met een krasvrije doek.Foto: Stefan FreyGoede verzorging is essentieel in de winter. Na elke rondleiding moeten de stanchions worden bedekt met een krasvrije doek.worden schoongemaakt.

Wordt er in de dienst een verversing naar een andere olie van u gevraagd?

Niet zozeer. Dit is echt een heel bijzonder onderwerp. Natuurlijk rijzen de vragen: ‘waarom werkt mijn vork zo slecht in de winter?’ Ik vraag ook: bij welke temperaturen ben je onderweg? Als het antwoord komt, bij min vier graden, moet je duidelijk zeggen, dat is gewoon normaal. De olie wordt taai, de rubbers worden taai en dan loopt het niet meer goed. Helaas moet je dat accepteren.

En daar is geen oplossing voor?

Wat je hier kunt doen is experimenteren met de instellingen. De huidige ophangingen hebben meestal allemaal rebound- en compressieaanpassing. Open je de compressiedemping met twee of drie klikken en open je misschien de rebound een beetje, dan is er iets meer oliestroom en werkt het chassis ook in de kou weer beter. Persoonlijk doe ik hetzelfde. Het is niet ideaal, maar het is zeker beter. In het voorjaar moet je natuurlijk niet vergeten om het onderstel weer wat rustiger aan te doen. Anders heb je het probleem in de andere richting en stroomt er te veel olie.

Eenvoudig maar effectief: met een paar klikken op de compressie- en rebounddemping kunt u de prestaties aanzienlijk verbeteren.Foto: Stefan FreyEenvoudig maar effectief: met een paar klikken op de compressie- en rebounddemping kunt u de prestaties aanzienlijk verbeteren.

Waar moet je nog meer op letten als het gaat om het chassis in de winter?

Een beetje oliespray op de stanchions verbetert de respons. Let op: voor de volgende rit weer droog vegen.Foto: Stefan FreyEen beetje oliespray op de stanchions verbetert de respons. Let op: voor de volgende rit weer droog vegen.

Ik vind het ook leuk om wat oliespray zonder toevoegingen te nemen en de stanchions ermee in te spuiten. Een paar keer echt doorspringen en dan goed drogen en het onderstel werkt weer heel soepel. Ik heb dit altijd gedaan en ik heb er nooit problemen mee gehad. Velen zeggen: Doe daar in godsnaam geen olie bij. Natuurlijk, het trekt het stof aan. Maar als je het droogt of goed schoonmaakt na het wassen, is het geen probleem. Aan de andere kant houdt het de rubbers soepel en heb je op de lange termijn een goede respons.