Trailbikes: De Rocky Mountain Element Alloy 50 in de test

Een blik op de uitrustingslijst van onze referentiefiets doet je in eerste instantie slikken. Een mix van SLX- en XT-componenten voor de aandrijving en remmen, Fox-prestatieophanging, add-on-onderdelen van de “zelf gemonteerde”. Voor 4500 euro haalt de Rocky niet eens het niveau van de Canyon – ook al zijn de onderdelen zelf absoluut praktisch. Maar zodra je in het zadel zit, verspil je geen gedachte meer aan de wat magere uitrusting. Hoewel het element onder Cross Country in de Rocky-hiërarchie loopt, zou je het gerust het archetype van een trailbike kunnen noemen.

De zitpositie is niet te kort en niet te gestrekt. Dankzij de moderne zithoek en het aangename bereik kneed je op een ontspannen manier naar de top. De achterste driehoek met zijn Ride-4-systeem werkt eersteklas: gevoelig en zeer rijneutraal. De platformhendel zou gemakkelijk binnen handbereik zijn, maar wordt zelden gebruikt. Overigens vind je in de test geen coherentere cockpit dan de Rocky: Odi-handvatten en SLX-remhendels liggen prima in de hand, stuurpenlengte en stuurbreedte lijken ideaal voor het doel. De stuurhoek is 64,8 graden in de meest afdalende stand. Samen met de 435 millimeter korte liggende achtervork resulteert dit in een uiterst uitgebalanceerd weggedrag.

Het element beheerst zowel bochtige parcoursen als rotsachtige volgasafdalingen. De ingenieurs hebben geweldig werk geleverd met de achterste driehoek. De Rocky is vol, geeft genoeg feedback en heeft zoveel pop dat je met plezier over golven en sprongen kunt springen. Het filigraan aluminium frame met twee bidonhouderhouders biedt niet alleen drinkreserves, maar ook iets voor het oog. Geen wonder dus dat de Rocky nooit lang onder dezelfde kont rolde. Iedereen wilde het archetype van de trailbike uitproberen.

Lees ook:   Nicolai Saturn 11 SL: Gelimiteerde lichtgewicht versie van de down-country fiets

BIKE testresultaat*: zeer goed – 196 van de 250 punten

*Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-labmeting) en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).