Top 25 freeriders: Dit zijn de meest creatieve bikers ter wereld

Dit zijn de criteria voor onze top 25 lijst

Out of the box denken, nieuwe trucs uitvinden, stunts doen die nog nooit eerder zijn gedaan, of verschijnen in videoprojecten die verfrissend anders zijn. We dachten mee met scènegrootheden. Dit zijn onze top 25 meest creatieve freeriders:

 1. Danny MacAskill, Klik Held
 2. Brandon Semenuk, stijlicoon
 3. Fabio Wibmer, YouTube-held
 4. Josh Lewis, Volbloed Jibber
 5. Chris Akrigg, manusje van alles
 6. Brage Vestavik, gewelddadige biker
 7. Kirt Voreis, freestyle pionier
 8. Paul Couderc, Bike Warrior
 9. Kriss Kyle, lijnzoeker
 10. Erik Hölperl, architectuurfetisjist
 11. Matt Jones, fietsacrobaat
 12. Kilian Bron, bergkamwandelaar
 13. Tom van Steenbergen, Bigbike Gladiator
 14. Christian Rigal, BMX Legende
 15. Kirill Benderoni, stuntjager
 16. Josh Bryceland, MTB hippie
 17. Matt MacDuff, Loop Matador
 18. Dylan Stark, Stadsgeest
 19. Antti Rissanen, Finn Freestyler
 20. Phil Atwill, Shred-Meester
 21. Emil Johannsson, slopestyle koning
 22. Nicholi Rogatkin, De heer Twister
 23. Craig Evans, Sheffield Shredder
 24. Wyn Masters, Bike-Weirdo
 25. Jaxson Raadsel, Bigmountain Freestyler

Hebben we iemand? Laat het ons weten en stuur ons een e-mail.

1 DE SUPERSTER – Danny MacAskill (37)

De Schot slaagde erin te doen wat geen enkele motorrijder ooit eerder heeft gedaan. Met zijn Youtube clip (2009) “Inspired” wist Danny een miljoenenpubliek te boeien dat weinig met fietsen te maken had. Want Danny laat zijn kunsten zien in een omgeving die iedereen kent. Hij valt van bruggen, springt op telefooncellen, rolt over slagbomen, balanceert op een rollende baal stro. In elk van zijn video’s zet Danny nieuwe maatstaven. Grenzeloze vaardigheid, perfectionisme en zijn stortvloed aan ideeën maken hem de meest creatieve geest in de fietsscene. Super! 1e plaats voor Danny! Je kunt hier ook meer te weten komen over Danny MacAskill.

Foto: Red Bull Content Pool

Op de hooibalen: Danny MacAskill komt met de gekste ideeën. De stunt (foto) is te zien in zijn clip “Wee Day Out”.

Superster Danny MacAskillFoto: Red Bull Content Pool

Superster Danny MacAskill

2 HET ENIGMA – Brandon Semenuk (32)

Geen enkele renner combineert stijl en creativiteit zoals de introverte Canadees. Al meer dan tien jaar bedenkt Brandon Semenuk nieuwe truccombinaties. Hij laat ze alleen zien als ze slagen in perfectie. Zoals de holbewoner die op de laatste rampage valt. Of gekke stunts in zijn video’s, zoals in zijn webbewerking “Raaw 100 V6”. Zijn oog voor stunts en het bijna onuitputtelijke potentieel voor trucs stellen hem in staat om luchtintermezzo’s te maken waar zelfs professionals alleen maar van kunnen dagdromen. Kortom: De meest stijlvolle freerider ter wereld staat ook aan de top als het gaat om creativiteit.

Brandon SemenukFoto: Red Bull Content Pool

Brandon Semenuk

3 DE KLIKMILJONAIR – Fabio Wibmer (27)

Fabio Wibmer behoeft geen introductie – vrijwel iedereen kent hem. Met zijn Youtube-video’s bereikt de Oostenrijker een miljoenenpubliek. Zijn films verrassen elke keer met knallende stunts, humor en coole ideeën. Het beste voorbeeld: zijn clip “Video Game” (zie hieronder). Fabio laat zien dat hij alles heeft, van trail tricks tot monstersprongen. Bovendien is Fabio een meester in zelfmarketing. Daarmee is hij volgens ingewijden de best betaalde gravity biker ter wereld. Lees ook het artikel over ons huisbezoek aan Fabio Wibmer.

Lees ook:   Loopfiets & kinder MTB: Perfecte instaphulpmiddelen voor de fietscarrière
Fabio WibmerFoto: Red Bull Content Pool

Fabio Wibmer

4 HET SPEELKIND – Josh Lewis (29)

De Brit uit Sheffield is het gezicht van de trail hooligans van de 50to01 crew. De volbloed jibber glijdt over boomstammen, springt op brugpijlers, maalt over keien… Kortom: Josh Lewis zoekt lijnen waar er geen zijn, en probeert zijn stunts uit tot ze werken. Alles is te zien op zijn Insta-account. We ontmoetten Josh tijdens een roadtrip samen in Nieuw-Zeeland en kunnen bevestigen: de man is net zo gepassioneerd over mountainbiken als kander. Creativiteit stroomt door Josh’s aderen – of het nu op de parkeerplaats of in het bos is, schaatsen of endurorijden, in videobewerking of het ontwerpen van kleding, muziek maken of dollen.

Dit zijn Josh’s top 5 meest creatieve motorrijders:

 1. Kirt Voreis
 2. Sam Van Den Bergh
 3. Brandon Semenuk
 4. Nico Vink
 5. Josh Bryceland
Josh LewisFoto: Adrian Marcoux

Josh Lewis

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hiermee kunt u
Persoonsgegevens worden doorgegeven aan platforms van derden. Meer hierover in ons privacybeleid.

5 HET GENIE – Chris Akrigg (38)

De zesvoudig kampioen rijden uit Groot-Brittannië geldt als de meest complete motorrijder ooit. Waarom? Chris Akrigg kan snel, speels en stijlvol zijn; En dat op elke fiets. Legendarisch: zijn webbewerking “Een heuvel in Spanje”. Chris is een idool, zelfs voor supersterren als Danny MacAskill. Chris kwam echter nooit in de buurt van zo’n YouTube-bereik als Danny of Fabio, hoewel zijn clips niet minder spectaculair zijn.

Chris AkriggFoto: Privéfoto

Chris Akrigg

6 DE BRUTE FREERIDER – Brage Vestavik (23)

Licht, soepel, tactvol? Nee! Brage gokt op het tegenovergestelde. Zijn trailritten worden een daad van geweld – voor mensen en materiaal. De boertige Noor drukt, duwt en hamert door bochten zodat de snippers vliegen. Brage combineert zijn liefde voor old-school freeriden met modern full-throttle blasting. Het resultaat zijn sinistere bewerkingen met 14-meter drops, skinnies en gekke truccombinaties. Nieuw, fris, creatief! Meer informatie over Brage vind je hier.

Zo bruut, zo newschool, zo anders – geen biker blaast momenteel meer nieuw leven in het freeride-idee dan B-Rage.

Voor Brages Vestavik zijn dit de top 5 meest creatieve bikers:

 1. Craig Evans
 2. Paul Genovese
 3. Kade Edwards
 4. Alex Volokhov
 5. Remy Morton
Brage VestavikFoto: Red Bull Content Pool

Brage Vestavik

7 DE FREESTYLE PIONIER – Kirt Voreis (48)

Kirt Voreis is samen met de Rocky Mountain Froriders (Wade, Richie & Tippie) een van de eerste freeriders ooit. De Amerikaan uit Oregon was al aan het bedriegen toen de term freeride of freestyle nog niet eens bestond in het mountainbiken. Kirt Voreis was een lange tijd racer, onder meer in het Specialized team met showman & enfant terrible Shaun Palmer. Hier was Kirt al aan het tricken op de crossmotor, was hij een van de eersten die barspins onder de knie kreeg en bedacht hij creatieve truccombinaties. Begin jaren 2000 stapte Kirt over naar het freeride kamp. Filmmaker Derek Westerlund beweert dat geen enkele andere atleet zoveel invloed had op de scène als Kirt Voreis. Vandaag is Kirt Voreis al 48 jaar oud, maar nog steeds jibbles als de jongen.

Dit zijn Kirt’s top 5 meest creatieve bikers:

 1. Kriss Kyle
 2. Tate Roskelley
 3. Danny MacAskill
 4. Josh Lewis
 5. Phil Atwill
Kirt VoreisFoto: Derrick Busch

Kirt Voreis

8 DE STUNTKRIJGER – Paul Couderc (26)

“Wat ben je aan het doen?” wilden we schreeuwen toen we de webclip van Paul Couderc zagen. Want Paul bungelde aan de dwarsbalk, de fiets tussen zijn benen. Voor de webbewerkingen “My War (I-III)” draait de Fransman letterlijk aan het wiel. Hij probeert stunts uit die we nog nooit eerder hebben gezien. Zijn creaties ontstaan samen met zijn broer Adrien.

Paul CoudercFoto: Fraser Britton

Paul Couderc

9 DE VIDEO STER – Kyle Kriss (30)

De Schot is een van de meest creatieve professionele BMX’ers ter wereld. Nu past Kriss Kyle zijn BMX-vaardigheden aan het mountainbiken aan. Dit ziet er niet alleen fris uit, maar opent ook nieuwe mogelijkheden voor hem bij het bouwen van stunts. “Ik heb de lijnziekte”, zegt Kriss. In zijn video “Out of Season” bewijst Kriss zijn vindingrijkheid en laat hij zien dat hij de grote mountainbikers kan bijbenen. Wil je meer weten over Kriss? Klik hier.

Lees ook:   Karwendel MTB huttentocht: Op eenzame paden met de fiets naar de nieuwe Falkenhütte
Bouw mooier: Voor zijn webbewerking Out of Season werkt Kriss Kyle aan deze liggende houten lus in het bos.Foto: Red Bull Content Pool

Bouw mooier: Voor zijn webbewerking Out of Season werkt Kriss Kyle aan deze liggende houten lus in het bos.

Kriss KyleFoto: Samantha Saskia Dugon

Kriss Kyle

10 DE EXPLOITANT van het GEBOUW – Erik Hölperl (34)

Zijn manier van fietsen is bijzonder, maar bijzonder. De architectuurnerd Erik Hölperl uit Saksen-Anhalt rijdt door gebouwen en legt zijn huzarenritten vast op camera met behulp van een zelfontspanner. Daarbij springen artistieke beelden eruit. Het is gek welke gebouwen Erik aantreft: bijvoorbeeld radartorens uit de oorlog, vervallen buitenzwembaden uit de jaren 1960, enorme glazen gevels.

Erik HölperlFoto: Privéfoto

Erik Hölperl

11 HET CIRCUSPAARD – Matt Jones (28)

We houden van Britse humor – Matt Jones belichaamt het in zijn puurste vorm. De amusementswaarde: enorm. Helaas wist Matt niet te overtuigen op de FMB World Tour, keer op keer blunderde hij als het er toe deed. Maar voor zijn filmfragmenten toonde Matt zijn volledige potentieel. Bijvoorbeeld in ‘Frame of Mind’ of het Red Bull-project ‘World’s First’. Hiervoor trainde Matt Jones de Running Gainer Bomb Drop (foto) en andere huiveringwekkende truccombinaties. Ga zo door, Matt!

Foto: Red Bull Content Pool

Zwaai de fiets naar voren, leg je hoofd op je nek, stap op je fiets, draai en overleef. “Ik was bang”, zegt Matt.

Matt JonesFoto: Red Bull Content Pool

Matt Jones

12 DE LIJNZOEKER – Kilian Bron (31)

Kilian Bron spoort paradijselijke plekken op en combineert deze met MTB-actie. De Fransman handgezelt over richels, rijdt via ferrata’s, jaagt in het donker achter verlichte racedrones aan (Follow the Light) of verzamelt landschapsscènes in Frankrijk (Tour de France). Kortom: Kilian is een meester in enscenering. Dit is visueel verbluffend en creatief!

Kilian BronFoto: Richard Bord

Kilian Bron

13 DE BIGBIKE ARTIEST – Tom van Steenbergen (26)

De Canadees uit Kelowna, B.C./Canada kopte bij de Red Bull Rampage over de 23 meter lange canyon en schokte de freeridescene. Zijn webbewerkingen “Wild West” en video-optredens zijn legendarisch omdat ze schaamtelozer en spectaculairder zijn dan alles wat je eerder hebt gezien. Pas in Rampage 2021 werd Toms vlucht van fantasie gedempt door een grote crash.

Foto: Dave Mackison

Voet op de grond, kin op zijn borst: Tom van Steenbergen kantelt over de druppel in een voetplant voorflip. Te zien in “Wild West 2”.

Tom van SteenbergenFoto: Peter Jamison

Tom van Steenbergen

14 DE ZIJ-INSTROMERS – Christian Rigal (33)

Net als Kriss Kyle is Christian Rigal eigenlijk een professionele BMX-rijder. Maar de Californiër is de laatste tijd enthousiast geworden over mountainbikes. Daarmee springt hij 360’s in tegenoverliggende hellingen, gebruikt hij schuine bomen als overloop of rijdt hij op muren in de stad. “Hij heeft de look”, zegt collega Kriss Kyle over hem. Must see – Christian’s webclip “By the Homies”.

Christian RigalFoto: instagram

Christian Rigal

15 MENEER ONVERSCHROKKEN – Kirill Benderoni (35)

Kirill Churbanov is vanaf het begin een freerider geweest, althans in Rusland. Zijn specialiteit: XXL druppels in grindputten. Dit leverde hem de bijnaam “Benderoni” op, gebaseerd op de Amerikaanse superdropper Josh Bender. Voor sommige van zijn Youtube-clips speelt Kirill de soundtrack zelf – op klarinet. Kirill is anders dan de meeste freeriders: in plaats van luid en schel, stil en weloverwogen. Alcohol en tatoeages? Niets voor Kirill. Samen met fotograaf Lars Scharl maakte Kirill stunts die niemand ooit eerder had durven doen. Inclusief een open lus. Vaak faalde Kirill, maar stond altijd weer op. Vanwege de politieke situatie in Rusland,t Kirill is momenteel in Turkije met zijn vriendin.

 1. Danny MacAskill
 2. Matt MacDuff
 3. Dylan Stark
 4. Josh Lewis
 5. Alex Nizerski
Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hiermee kunt u
Persoonsgegevens worden doorgegeven aan platforms van derden. Meer hierover in ons privacybeleid.

Kirill BenderoniFoto: Lars Scharl

Kirill Benderoni

16 DE EX-RACER – Josh Bryceland (32)

De DH World Cup overall winnaar en Vice World Champion (2014), Josh Bryceland, Sinds 2017 concentreert hij zich op wat hij het liefste doet: jibben met zijn 50to01 maatjes. Daarbij ontwikkelt hij een speciale flair voor het lezen en gebruiken van het terrein. De Brit met de moeilijk te begrijpen Manchester-straattaal is een van de meest charismatische figuren in de sport. En voor ons in ieder geval een van de meest creatieve.

Josh BrycelandFoto: Boris Beyer

Josh Bryceland

17 DE MEGALOMAAN – Matt MacDuff (30)

De Canadees Matt MacDuff werd bekend met zijn Superloop. Want hij viel, brak veel botten en kreeg een kamikaze-imago. Maar Matt herpakte zich en presenteerde zich opnieuw met de webclip: “Title”. Daarin gekke houten constructies en nog gekkere stunts. Ze laten zien dat Matt een speciale “airwareess” en een dikke dosis creativiteit heeft. Meer over Matt MacDuff en zijn val lees je hier.

Goed doordacht, slecht gedaan: Hier zie je de donkere kant van creativiteit. Matt MacDuff vliegt uit zijn houten lus en raakt zwaargewond.Foto: Julian Grimar

Goed doordacht, slecht gedaan: Hier zie je de donkere kant van creativiteit. Matt MacDuff vliegt uit zijn houten lus en raakt zwaargewond.

18 DE STEDELIJKE SCHRIK – Dylan Stark (31)

De Amerikaan uit Californië doet BMX-stunts met een grote fiets, bouwt railslides in een ramage run of laat meters van daken van huizen op schuine trappen vallen. Kortom: De combinatie van de BMX- en MTB-categorieën maakt Dylan s/Stark. En creatief ook. Je kunt het zien in zijn webbewerking “Real Heat 2”. Neem een kijkje!

Dylan StarkFoto: Privéfoto

Dylan Stark

19 DE STUNTMAN – Antti Rissanen (29)

Antti wie? Voor zover bekend was het de jonge Fin die in 2011 de eerste cashroll op de mountainbike sprong. Sindsdien heeft Antti Rissanen herhaaldelijk de krantenkoppen gehaald. Bijvoorbeeld met een dubbele flair. Maar in plaats van zich volledig te concentreren op zijn fietscarrière, studeerde Anti. Zijn stunts en ideeën vliegen dan ook een beetje onder de radar.

Antti RissanenFoto: Lars Scharl

Antti Rissanen

20 DE FREERACER – Phil Atwill (26)

Phil Atwill is in de eerste plaats een racer – maar in plaats van zich alleen te concentreren op de snelste tijd, gaat het speelinstinct door met Phil. Keer op keer vindt de Brit nieuwe manieren om met het terrein te experimenteren. Neustikken, rails, handleidingen – de man is constant in beweging en geen enkel object is veilig voor Phil. Dit is creatief en vereist vastberadenheid en enthousiasme.

Phil AtwillFoto: Nathan Hughes

Phil Atwill

21 DE VREEMDELING – Emil Johansson (23)

Emil gaat tot het uiterste in de slopestyle. De Zweed draait, flipt, zweept en draait als geen andere slopestyler in de FMB World Tour. Chocolade kant? Niet voor Emil Johansson. Hij beheerst complexe trucs in beide richtingen en kan in zijn trukendoos reiken zoals hij wil bij het combineren. Het resultaat zijn stunts die geen enkele biker ooit eerder heeft geland. Zelfs zijn beste vrienden en strijdmakkers op de FMB World Tour weten niet hoe Emil het voor elkaar krijgt. Het interview met Emil Johansson lees je hier.

Emil JohanssonFoto: Adrian Marcoux

Emil Johansson

22 DE WERVELENDE KONING – Nicholi Rogatkin (27)

De Amerikaan uit Massachusetts begint zijn carrière als BMX’er. Nicholi was toen 13 jaar oud. Sinds 2014 roert de levendige Amerikaan de MTB slopestyle scene met zijn typische alles-of-niets aanpak. Zo behaalde Nicholi de eerste cashroll op de grote fiets en de eerste Twister (1080) in slopestyle. Nicholi houdt van trucs en de fysieke grenszone.

Nicholi RogatkinFoto: Ale di Lullo

Nicholi Rogatkin

23 DE VOLBLOED JIBBER – Craig Evans (31)

De ex-racer maakt deel uit van de 50to01-crew. Craig Evans houdt ervan om door de inheemse bossen van Sheffield te zwerven. Hij manoeuvreert over rotsen, surft door bladdraaiingen, balanceert over boomstammen – Craigs verlangen naar trucs, stunts en ongewone lijnen is onverzadigbaar. Tegelijkertijd is Craig een van de favorieten van de Red Bull Hardline. In 2017 wist hij die zelfs te winnen.

Craig EvansFoto: Gary Perkin

Craig Evans

24 DE ONZIN – Wyn Masters (35)

Bij Wyn Masters is het het totale kunstwerk dat telt, want Wyn is een manusje-van-alles. De Nieuw-Zeelander doet mee aan wereldbekers bergaf, rijdt EWS-races, zet de box kruislings in whip-offs, rolt handsfree op het achterwiel, springt over de Eisbach in de Engelse Tuin in München of bunnyhopt over alles en iedereen. Grappig: zijn clip “Munich Gaps”.

Wyn MeestersFoto: Sven Martin

Wyn Meesters

25 DE FREESTYLER – Jaxson Raadsel (22)

Utah lokale en motorcross fan, Jaxson Riddle, blaast nieuw leven in old-school trucs. Hij laat de trucs er niet alleen cool uitzien, maar ontwikkelt ze ook verder. Te zien op zijn Rampage Run 2021. Het is creatief en stijlvol tegelijk. Bijvoorbeeld: zijn discoblikje op de grote fiets.

Jaxson RaadselFoto: Red Bull Content Pool

Jaxson Raadsel

Source link