Olympia Hammer CC04 review: Italo underdog als hoogvlieger op het gebied van e-bikes?

Het Italiaanse merk Olympia bestaat net 130 jaar. Interessant is dat de Italianen na de oprichting van het bedrijf in 1893 niet alleen fietsen, maar ook motorfietsen produceerden. Tot op zekere hoogte werd de weg naar de e-mountainbike in de wieg van Olympia gelegd. Ondanks zijn lange geschiedenis kan de E-Enduro Hammer met een gerust hart als exotisch worden omschreven. Olympia fietsen kom je niet bepaald elke dag tegen op het parcours. Bovendien is de elektrische aandrijving, die zit in het chique carbon chassis van de Hammer, een echte specialiteit. De Edge-motor van Oli komt ook uit Italië en zijn we nog nooit eerder tegengekomen in het EMTB-testlab. Reden genoeg voor onze lezers om te stemmen voor de Italo combinatie van hamer en rand in onze “Most wanted” test.

Foto: Max FuchsOnder het motto “Lezers meest gezocht – de populairste e-MTB’s van het jaar” hebben we acht uitzonderlijke e-mountainbikes tussen 2999 en 10999 euro getest. En ja, dat klopt: één kandidaat ontbrak bij de fotoshoot aan het Gardameer.

Je hebt gekozen welke fietsen je door ons wilt laten testen: Lezers meest gezocht – de populairste e-MTB’s van het jaar! Onder dit motto hebben we de meest opwindende e-mountainbikes geselecteerd uit de suggesties van onze lezers. Exotische specialisten, absolute kaskrakers of goedkope kortingsfietsen? Allemaal moesten ze de objectieve EMTB-test ondergaan in het laboratorium en in de praktijk. Je favorieten van Alutech, Bulls, Cube, Haibike, Husqvarna, Olympia, Rockrider en Scott.

Met een veerweg van 170 millimeter en een accu van 900 mm is de Olympia Hammer een endurance enduro voor lange trailritten op moeilijk terrein.Foto: Max FuchsMet een veerweg van 170 millimeter en een accu van 900 mm is de Olympia Hammer een endurance enduro voor lange trailritten op moeilijk terrein.

De feiten over de Olympia Hammer CC04

De Hammer is een pittige enduro voor serieus off-road gebruik. Het carbon chassis levert 170 millimeter veerweg en wordt geleverd met mullet-wielen: 29 inch voor, 27,5 achter. De geometrie is ook extreem getekend. Moeilijke afdalingen, enduro-tracks en afdalingen staan duidelijk op het toepassingsgebied van de Olympia Hammer. Maar terug naar de Italiaanse exotische aandrijflijn: de krachtpatser vertrouwt op dezelfde bevestigingspunten als een Shimano EP8, maar is met 3,2 kilogram aanzienlijk zwaarder. Aan de andere kant levert hij veel vermogen met 90 Newtonmeter op papier.

De grote accu met 900 wattuur klap je eenvoudig uit de onderbuis.Foto: Georg GrieshaberDe grote accu met 900 wattuur klap je eenvoudig uit de onderbuis.

Alsof dat nog niet genoeg is van de extravagante hoekstenen, komt de schijf met een enorme batterij met 900 wattuur. De actieradius in onze gestandaardiseerde testprocedure is echter niet zo uitstekend als we die kennen van andere fietsen met 900 accu’s. Gezien de dikke accu en zware motor is het totale gewicht van de fiets van 25,3 kilo oké. De Hammer is immers een krachtige enduro met een dikke ZEB-vork. Off-road wist de motor ons te overtuigen met een goed chassis en een uitgebalanceerd rijgedrag.

De aandrijving van de e-bike

De Italiaan Oli Edge is nominaal een echte krachtpatser met 90 Newtonmeter. Met 3,2 kilogram is het gewicht echter ook aanzienlijk hoger dan de concurrentie van Bosch, Shimano, Brose en Yamaha. De accu met maar liefst 900 Wh (4,8 kg) is beveiligd met een slot en kan eenvoudig weer worden bevestigd uit de onderbuis aan de voorkant.

De Italiaan Oli Edge is nominaal een echte krachtpatser met 90 Newtonmeter.

Tijdens onze eerste testritten met de Oli Edge waren we niet onder de indruk van de ietwat trage respons van de motor. De kracht was voelbaar, maar zelden op punt op technische beklimmingen. Pas toen we de uitgebreide en enigszins verborgen fine-tuning-opties gebruikten, konden we een directere reactie van de Oli Edge uitlokken. Maar zelfs dan voelt de rit echt comfortabel aan bij zeer hoge cadansen. Dit is ongebruikelijk voor een rit met zoveel koppel. De Italiaan kan de uiterst succesvolle set-up van een Bosch Performance CX echter niet helemaal bijbenen. Bovendien verminderde de aandrijflijn tijdelijk zijn prestaties onder zware continue belasting na een hittewaarschuwing – eerder en belangrijker dan we weten van de concurrentie à la Bosch, Brose en Shimano.

Lees ook:   München Isar Trails: Sturen voor mountainbikers nu beslist

Diep in het menu kun je de Oli Edge in uitgebreide parameters instellen. Hier, bijvoorbeeld, de overschrijding, te Duitse follow-up. Op niveau 3 duwt de Oli zo hard, zelfs als de cranks niet meer draaien. Een spannende functie voor veeleisende bergopwaarts, die we al kennen van de E-MTB-modus van Bosch.Foto: Adrian KaetherDiep in het menu kun je de Oli Edge in uitgebreide parameters instellen. Hier, bijvoorbeeld, de overschrijding, te Duitse follow-up. Op niveau 3 duwt de Oli zo hard, zelfs als de cranks niet meer draaien. Een spannende functie voor veeleisende bergopwaarts, die we al kennen van de E-MTB-modus van Bosch.

De Geometry Olympia Enduro E-Bikes

Looplengte: Een volwassen bereik en een slappe balhoofdhoek resulteren in een zeer lange wielbasis, wat spreekt voor veel soepelheid. Even modern zijn de steile zitbuishoek en de gematigde lengte van de achterdriehoek. We kregen een testfiets in L/XL, de grootste van drie maten. In vergelijking met het gemiddelde van andere merken komt dit eigenlijk overeen met een tussenmaat van L en XL.

EMTB-meetwaarden in één oogopslag (framemaat L/XL)

 • Lengte zitbuis: 445 mm
 • Wielbasis: 1295 mm
 • Bereik: 488 mm
 • Stapel: 653 mm
 • Balhoofdhoek: 63,5 graden
 • Zithoek: 77 graden
 • Lengte liggende achtervork: 446 mm

De uitrusting van de Olympia Hammer CC04

Olympia investeert volop in een goed onderstel voor de Hammer CC04. Rockshox Ultimate-componenten met ZEB-vorken betalen zich uit op ruige afdalingen, dus het is een verstandige investering. De Formula-remmen werken ook offroad erg goed en de schijven van 2 millimeter zorgen voor stabiliteit. Ook de Vittoria banden komen uit Italië. De grip van de banden is goed, maar meer lekbescherming zou wenselijk zijn voor de rijkracht van de fiets. De goedkope SX/NX schakelcomponenten van Sram en de zware Mavic wielen zijn van weinig waarde.

 • Voorvork / Schokdemper: Rockshox ZEB Ultimate / Super Deluxe Ultimate
 • Aandrijflijn: Sram SX/GX, 12 versnellingen, 11-50T
 • Remmen: Formula Cura 4, 200/180 mm (productiefiets met 220/200 schijven)
 • Wielen: Mavic E-Deemax
 • Banden: Vittoria Mazza Trail 29 x 2.6” / Martello Trail 27.5 x 2.8”
 • Bijzonderheden: Verschillende motorvoorinstellingen kunnen direct op het display worden geselecteerd
De Formula Cura4 maakt indruk met goede remprestaties en aangename modulatie. Standaard wordt de Hammer geleverd met grotere schijven dan onze testfiets: 220/200 mm. Dat is geweldig en passend voor een sterke enduro!

Praktijktest: zo rijdt de Olympia Hammer CC04

Laten we beginnen met de kerncompetenties van de Hammer: uitdagende afdalingen. De fiets is echt bevredigend, de achterdriehoek volgt grote en kleine hobbels met veel vertrouwen. Dit geeft de achterkant veel tractie, maar aan feedback ontbreekt het nauwelijks. Zo willen we het hebben! In combinatie met de lange geometrie geeft dit de fiets enorm veel veiligheid, zelfs op moeilijk terrein. Sterke vorken, sterke remmen, gripvaste banden, je kunt vervelende uiteinden krijgen.uro-paden. Tenminste, totdat het te slanke karkas van de band zonder lucht komt te zitten. Als u de fiets op een soortspecifieke manier gebruikt, moet u in ieder geval aan de achterkant een bandenupdate plannen. De tractie van Vittoria’s Mazza Martello-pak wist ons in de test te overtuigen, maar de lekbescherming is te zwak voor zo’n downhill e-enduro met meer dan 25 kilo.

Lees ook:   UCI Wereldkampioenschappen Snowbike 2024: Kritische stemmen over de première van het Wereldkampioenschap Snowbike

Vasthouden en uittrekken? De Olympia Hammer is klaar voor wild enduro gebruik.Foto: Max FuchsVasthouden en uittrekken? De Olympia Hammer is klaar voor wild enduro gebruik.

Verrassend genoeg behoudt de Hammer, ondanks al zijn rijeigenschappen, een aangenaam levendig rijgedrag. Het kan precies om bochten worden gecirkeld en pluizig de lucht in worden getrokken, wat je echt in een goed humeur brengt. Alleen op te vlakke trails missen de zware fiets en de wat te zware wielen soms momentum. Op het vlakke is de moderne zitpositie opvallend, waarbij de rijder centraal boven de trapas zit. Bergop houd je de controle zo goed, dat de achterdriehoek ook hier veel tractie genereert. Op steile sneden moet je echter actief zijn vanwege de korte achterkant om het voorwiel op de grond te houden.

Op moeilijke beklimmingen wil de Olympia Hammer actief gestuurd worden, maar over het algemeen presteert de fiets met hoge tractie ook zeer solide op beklimmingen.Foto: Max FuchsOp moeilijke beklimmingen wil de Olympia Hammer actief gestuurd worden, maar over het algemeen presteert de fiets met hoge tractie ook zeer solide op beklimmingen.

Om een harmonieuze rijervaring uit de motor te halen, heb je enige ervaring nodig met de fijnafstellingen. Dan kan hij punten scoren met een goede kracht en een sterk reactievermogen. Het lijkt echter alleen echt levendig bij zeer hoge cadansen. In de standaardopstelling hadden we het moeilijk op technische beklimmingen omdat de aandrijflijn zijn vermogen niet tot op het punt kon leveren. Het feit dat zelfs basisparameters zoals de Het zwenkwiel van de motor maar verdient veel lof en zou een deel van de horror kunnen wegnemen van een aantal vervelende stappen bergopwaarts.

EMTB-classificatie van de Olympia Hammer CC04

Versterken

 • Sterke bergafwaartse eigenschappen, uitgebalanceerd rijgedrag
 • Achterwielophanging met hoge tractie
 • Goed bereik
 • Rustig in de afdaling

Verzwakken

 • Motor heeft ervaring en geduld nodig voor fijnafstelling
 • Geen lichtgewicht
 • Banden die te gevoelig zijn voor lekrijden voor gebruik

Wilde afdalingen en moeilijke trails zijn duidelijk de kerncompetentie van de Olympia Hammer. Met een enorme batterij is de actieradius ook erg goed. Het heeft in geen enkele categorie echte zwakke punten.Foto: EMTB MagazineWilde afdalingen en moeilijke trails zijn duidelijk de kerncompetentie van de Olympia Hammer. Met een enorme batterij is de actieradius ook erg goed. Het heeft in geen enkele categorie echte zwakke punten.

De EMTB-conclusie over de Olympia Hammer CC04

De underdog uit Italië wist ons te overtuigen met sterke downhill-eigenschappen en een vering met hoge tractie. Een geslaagde E-Enduro, ondanks de zware reuzenaccu! De Oli motor is krachtig en biedt veel instelmogelijkheden. Christian Schleker, testauteur EMTB Magazine

Christian Schleker, testauteur EMTB MagazineFoto: Georg GrieshaberChristian Schleker, testauteur EMTB Magazine