Test Nox Epium 7.1 Pro: Light-Enduro gemaakt in Europa

Het belangrijkste is buitengewoon – dat is wat de makers van de Nox Epium als hun motto lijken te hebben genomen. En de inwoners van Zillertal slagen daar op verschillende manieren in. Punt 1: het platformconcept.

De Epium light eMTB met Fazua drive is verkrijgbaar als all-mountain en als enduro versie met één en hetzelfde frame

. De geometrie wordt aangepast door middel van een flip chip in de dropout en op de demperhouder, en er wordt ook een andere demper rocker gebruikt. En in tegenstelling tot de 29er All-Mountain rolt de Epium Enduro op mulletbanden.

De feiten over de Haibike Nox Epium 7.1

 • Motor: Fazua Ride 60 (max. 60 Nm koppel, 450 watt piekvermogen)
 • Batterij: Fazua, 430 Wh, verwijderbaar, 2250 gram (EMTB-lezing)
 • Veerweg: 180 mm
 • Wielmaat: 29/27,5 inch (mul)
 • Carbon frame met stalen veerschokdemper
 • 20,95 kilogram, (maat L, EMTB-meting)
 • Drie modellen voor 9599 euro, 9199 euro (getest) en 10899 euro
Nox Epium Enduro 7.1 Pro: 9199 euro // 20,95 kilogram // 29/27,5 inch (mul) // 180 millimeter veerweg.Foto: Adrian Kaether

Nox Epium Enduro 7.1 Pro: 9199 euro // 20,95 kilogram // 29/27,5 inch (mul) // 180 millimeter veerweg.

Nox Epium: Carbon frame made in Europe

Het tweede unique selling point van de nieuwkomer: op een paar onderdelen na is de Epium een echte Europeaan. De ontwikkelingsafdeling is gevestigd in het Oostenrijkse Zillertal, het full carbon monocoque frame wordt geproduceerd in Portugal en afgewerkt met een heldere lakbeurt in Beieren. De CNC en gesmede onderdelen komen ook uit Beieren en natuurlijk de

Ride-60 aandrijfsysteem van motorfabrikant Fazua.

Het geheel wordt dan weer in Oostenrijk in elkaar gezet. In tijden van instabiele supply chains en niet te overziene transportkosten is dit een interessant concept. Bovendien moet het duurzamer zijn dan de productie in het Verre Oosten. Afgemeten aan de apparatuur is de Nox echter ook bovengemiddeld duur. Frameproductie in Europa is tweeënhalf keer duurder dan in het Verre Oosten, zegt Nox.

Nox is hier trots op: ontwikkeling, frameproductie en assemblage zijn gegarandeerd Made in Europe. Dat maakt je tot op zekere hoogte onafhankelijk. Als het gaat om add-on onderdelen, moeten de Oostenrijkers echter in de rij staan zoals alle andere fabrikanten.Foto: Adrian Kaether

Nox is hier trots op: ontwikkeling, frameproductie en assemblage zijn gegarandeerd Made in Europe. Dat maakt je tot op zekere hoogte onafhankelijk. Als het gaat om add-on onderdelen, moeten de Oostenrijkers echter in de rij staan zoals alle andere fabrikanten.

Het derde opvallende kenmerk dat de Epium Enduro onderscheidt van de massa is dat de combinatie van 180 millimeter veerweg en lichtaandrijving nog steeds een zeldzaamheid is in de exploderende verscheidenheid aan modellen op de E-MTB-markt. Afgezien van Nox is er alleen de

, die echter niet echt doorgaat als een lichte hulpfiets met de Shimano EP8. Alle andere lichte enduro’s op de markt redden het met minder veerweg.

De geometrie: vlak, kort en hoog

Laten we verder gaan met het laatste kenmerk dat de USP van de Nox Epium kenmerkt: de onconventionele geometrie. Je hebt de keuze tussen een hele hoge trapas en een vlakke balhoofdhoek of een nog vlakkere balhoofdhoek en een iets minder hoge trapas. We kozen voor de tweede optie. Maar zelfs dan bevindt de trapas zich nog steeds maar liefst 362 millimeter boven de grond. Een extreem hoge waarde, zelfs voor een 180cc-motor. Daarnaast is er een zeer kort bereik van 442 millimeter in maat L, waardoor de Nox een beetje uit de tijd lijkt in de gelederen van de hedendaagse enduro’s. Ondanks het kleine achterwiel zijn de liggende achtervorken met 452 millimeter niet nadrukkelijk kort.

Kort bereik, hoge trapas, vlakke balhoofdhoek: de Nox gaat in tegen een aantal moderne trends en is bijgesneden voor steile, langzame afdalingen in plaats van snel terrein.Foto: EMTB Test Department

Kort bereik, hoge trapas, vlakke balhoofdhoek: De Nox zet zich schrap tegen mHet is meer gericht op steile langzame afdalingen dan op snel terrein.

In de praktijk: Zo rijdt de Nox Epium 7.1 Pro

Tijdens onze testrondjes in het Bikepark Geißkopf laat de Nox gemengde gevoelens achter bij het EMTB-testteam. De zithoek is vlak, je zit hoog en iets achterstevoren zwaar, waardoor je je een beetje losgekoppeld voelt van de fiets. Het chassis biedt ook een klein beetje tegensteun. Op steile beklimmingen moet je dus actief je lichaamsgewicht over het stuur brengen om het opfokken van de voorkant te vertragen. Het wordt lastig in technische hellingen, vooral in haarspeldbochten. Bij het draaien kantelt het voorwiel aanzienlijk door de supervlakke stuurhoek (62,6° in de vlakke stand). Goed: Je hoeft zeker niet te worstelen met pedaal touchdowns op de Nox; het gevoelige chassis en de gripvaste Conti Argotal zorgen voor een goede tractie; en dankzij de koppelrijke Fazua-aandrijving met een goed bereik en een klein 32-kettingblad doet de Epium zelfs op langere beklimmingen weinig moeite.

Lees ook:   MTB trail tour: Rond het Zwitserse Nationale Park in twee dagen

Vol en tractie: De Nox Epium in de afdaling

Op de top van de Geißkopf slaan we de Enduro Trail in: Op een ondiepe helling gaat het nu bergafwaarts, door krappe maar snelle bochten. Wat hier nodig is, is wendbaarheid en levendigheid. Wat nodig is, is een actief chassis en wendbaar rijgedrag – geen van beide is de kerncompetentie van de Nox. Het chassis is vrij vol, het draaien van de fiets in snelle bochtencombinaties vereist fysieke inspanning vanwege het hoge zwaartepunt. Aan de andere kant is de tractie in de door wortels afgewisselde bochten sterk.

Krappe bochten zijn niet de belangrijkste discipline van de Nox, maar de tractie is erg goed.Foto: Adrian Kaether

Krappe bochten zijn niet de belangrijkste discipline van de Nox, maar de tractie is erg goed.

Na de enduro gaat het naar de freeride-baan: gebouwde drops en doubles, snelle afdalingen over stenen velden en hoge trappen – dit is waar de nemerskwaliteiten van een fiets duidelijk worden. En dat is wat de Epium Enduro ongetwijfeld heeft. De luchtvork en stalen veerdempers harmoniëren hier goed en blijven soeverein op harde landingen en op treden. De brede cockpit en de zeer vlakke stuurhoek zorgen voor veel veiligheid en moedigen je aan om het gaspedaal te verlaten. Alleen het korte bereik bij de Nox behoedt zijn piloot voor te veel uitbundigheid. En deze karakteristieke waarde heeft nog een nadeel: De Epium is momenteel alleen verkrijgbaar tot maat L. Uiterlijk voor bestuurders boven de 185 cm wordt hij krap achter de cockpit. Kleine troost: Voor 2024 wil het Zillertal een XL toevoegen.

Laten we verder gaan met de uitrusting van de knappe Europeaan. Het gewicht van net geen 21 kilo breekt geen records, maar qua veerweg en stalen veerdempers is het wel oké. Er wordt een beetje gesjoemeld met de banden. Hoewel de Argotal goede grip biedt in de trailversie, is het lichtgewicht karkas van de Conti-band wat ondermaats voor ruw terrein. De rest van de uitrusting is nogal middelmatig voor de hogere prijsklasse: mid-range wielen van DT Swiss, SLX-versnellingen en remmen van Shimano – dat is de prijs die je moet betalen voor het nobele frame en het “Made in Europe” -zegel.

Lees ook:   E-fullys onder de 5500 euro: Testwinnaar Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Het hart van de zeer krachtige achterdriehoek is de gemakkelijk te slikken DHX stalen veerdemper. Massieve lagers en het hoogwaardige carbon monocoque frame onderstrepen de kwaliteitsnormen van de Oostenrijkers.Foto: Adrian Kaether

Het hart van de zeer krachtige achterdriehoek is de gemakkelijk te slikken DHX stalen veerdemper. Massieve lagers en het hoogwaardige carbon monocoque frame onderstrepen de kwaliteitsnormen van de Oostenrijkers.

Conclusie over de Nox Epium Enduro 7.1 door Josh Welz, hoofdredacteur EMTB:

De Nox Epium heeft een spannend concept. Productie in Europa minimaliseert risico’s in supply chains en transport, maar geeft het Epium vooral een eigen USP. Qua kwaliteit laat de Nox Enduro een behoorlijke indruk achter, maar de uitrusting is slechts matig in vergelijking met de prijs. In de praktijk overtuigt de Epium Enduro 7.1 vooral op snelle afdalingen. De geometrie met kort bereik en hoge trapas is echter even wennen.

Josh Welz, hoofdredacteur EMTBFoto: Markus Greber

Josh Welz, hoofdredacteur EMTB

Specificaties en bladmuziek Nox Epium Enduro 7.1 Pro

Fabrikant

 • Prijs: 9199 Euro
 • Maten (zitbuis) / frame materiaal: S, M, L (geteste maat 45 cm) /Koolstof

Afmetingen²

 • Gewicht²: 20.95 kg
 • Bereik¹: 1329 hm
 • Gemiddelde snelheid: 12 km/h
 • Hoogte zwaartepunt: 556 mm
 • Stuurbreedte: 800 mm
 • Crank lengte / Q-factor: 165 mm / 182 mm
 • Bodemvrijheid⁴: 538 mm

Uitrusting

 • Motor: Fazua Ride 60
 • Maximumkoppel³: 60 Nm
 • Batterij³/ gewicht² / prijs vervangende batterij: Fazua Energy 432 / 2263 g / 799 Euro
 • Aandrijflijn: Shimano SLX (12 versnellingen)
 • Overbrengingsverhouding (v. / h.): 32; 10–51
 • Display: Fazua LED Hub; geen display
 • Bloedgroep. Totaal gewicht³: 125 kg
 • Vork / Schokdemper: Fox 38 Float Performance / Fox DHX Performance Coil
 • Voor/achter veerweg: 180/170 mm
 • Telescopische ondersteuning: Fox Transfer Perf. / 175 mm
 • Rem / Schijf Ø (voor / achter): Shimano SLX / 203 mm / 203 mm
 • Wielen: DT Swiss HX 1700 Hybrid
 • Banden: Continental Argotal Trail Endurance, 29 / 27,5 x 2,4”

EMTB-testresultaat⁵: 7,9 punten – goed

Nox Epium Enduro 7.1 Pro - Geometrie gegevensFoto: EMTB Test Department

Nox Epium Enduro 7.1 Pro – Geometrie gegevens

Nox Epium Enduro 7.1 Pro - KenmerkenFoto: EMTB Test Department

Nox Epium Enduro 7.1 Pro – Kenmerken

Nox Epium Enduro 7.1 Pro - TestdiagramFoto: EMTB Test Department

Nox Epium Enduro 7.1 Pro – Testdiagram

¹ De actieradiushoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde meetritten op een asfaltklim met een stijgingspercentage van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapvermogen van de rijder, rijdersgewicht incl. uitrusting 89 kg. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk afgeknepen noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit bij volledige ondersteuning.

² Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

⁴ Stappentest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

⁵ Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en de laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.

>> Meer informatie over de Nox Epium Enduro 7.1 Pro vind je hier. <<