Test kniebeschermers: 3 MTB kniebeschermers voor park en trail

De K-Pact van Ion is een klassieker onder de kniebeschermers. In eerdere tests scoorde de kniebeschermer met de beste dempingswaarden (Testwinnaar in de BIKE test 2022). Het vermindert de klap met meer dan 90 procent. Tegelijkertijd is het comfortabel en zit het stevig op de knie, zij het een beetje bezweet. Nu is het K-Pact verder ontwikkeld. Hiervoor hebben de Ion-ingenieurs de schoener een harde plastic schaal boven de SAS-TEC-schuimkussen gegeven. Het is ontworpen om te voorkomen dat de beschermer bij een val van de knie wordt getrokken. Geweldig: De nieuwe Ion K-Pact bedekt ook het bovenste scheenbeen. Twee klittenbandsluitingen bevestigen de beschermer bomvrij. Foam pads aan de zijkanten zorgen voor extra demping. Labwaarden zijn er nog niet, maar qua pasvorm en afwerking maakt de nieuwe K-Pact een eersteklas indruk. Tenminste als het gaat om afdaling. Bij het starten knijpt het echter de achterkant van de knie.

Naast een juniorversie hebben de Noren drie kniebeschermers in het assortiment. Een Light versie (89 euro), de trail en Enduro Beschermer Pro (129 euro) en de Gravity variant Pro Hard Shell (159 euro). We hebben het mid-range Pro-model getest. De beschermer wordt geleverd met slechts één klittenbandband aan de onderrand, maar zit stevig en comfortabel op de knie. De Noren hebben op dit model afgezien van zijbekleding. Zet het op, doe het uit – het is gemakkelijk. Ook bij het trappen knelt er niets. Dit draagcomfort geeft de beschermer een zeer breed scala aan toepassingen. Een in-house product wordt gebruikt als schuimkussen. Het is flexibel en nestelt zich comfortabel tegen de knie. De foam pad voldoet echter alleen aan het tamme niveau 1 van de Euronorm. Ter vergelijking: de pads in de Ion K-Pact en Alpina Flowpad voldoen aan het strengere Level 2.

Lees ook:   Interview met Bienvenido A. Alba: Bienve, de superflipper

Tot nu toe stond Alpina bekend om brillen en helmen. Nu hebben de Beiers voor het eerst MTB-beschermers voor knieën en ellebogen ontwikkeld. Alpina heeft veel ervaring in de ski- en snowboardsector – het in Augsburg gevestigde bedrijf is een grote speler op dit gebied. We probeerden de superlichte trail kniebeschermer Flowpad. In de kous zit een vervormbare beschermer van SAS-TEC, die gecertificeerd is volgens het strengere beschermingsniveau 2 van de Euronorm. Aan elke kant zijn er nog twee pads gemaakt van eenvoudiger schuim. Opvallend: Het gaasmateriaal van de kous strekt zich uit tot ver aan de dij. Bij het trappen is de beschermer uiterst comfortabel om te dragen, niets knelt. Geweldig! Bij een val (zie foto) dan de desillusie. De beschermer gleed naar beneden, waardoor de knie bloot kwam te liggen. Vermoedelijke redenen: De kous is te elastisch, de pad te klein. Verbeter alsjeblieft!