Test kinderfietsen 2023: Bulls Tokee Ultra Lite 26″ – kinderfiets met carbon frame

Een 26-inch fiets gebaseerd op het 29-inch principe: Het lichtgewicht carbon frame van de Bulls Tokee Ultra Lite is zoveel mogelijk geometrisch gereduceerd en biedt plaats aan 26-inch wielen. Ze geven kleine rijders de ervaring om tussen de wielen te zitten. Het rolgedrag is bij de grote wielen duidelijk beter dan bij 24 inch. De Rocket Ron banden in 2,1 inch breed rollen ook heel gemakkelijk.

Vanaf een hoogte van ongeveer 1.30 meter is deze fiets in principe berijdbaar. De balhoofdbuis is superkort en de trapas is ook laag, wat veiligheid geeft. De middellange crank van 150 millimeter geeft echter aan dat Bulls de fiets meer voor piloten vanaf 1,40 meter heeft ontworpen. Onze tester Dario, met een hoogte van 1,43 meter, paste perfect op de fiets.

Met 10,5 kilo is de Tokee het racebestand in het testveld. Toch is ‘Ultra Lite’ wat overdreven: met lichtere componenten zou nog zo’n twee kilo bespaard kunnen worden. Bulls vraagt 1399 euro voor zijn kinderhardtail. De prijsdrijver hier is het prachtig gemaakte carbon frame, dat echter de ruimte voor lichtere standaarduitrusting verkleint.

De 1×11 Shimano Deore versnellingen met 11-51 tandwielpakket en de Tektro hydraulische remmen werken echter perfect. De handgrepen passen ook goed in kinderhanden. Zelfs met een laag rijdersgewicht reageren de 80 millimeter veerweg van de Rock Shox Judy goed.

Gewicht: complete fiets zonder pedalen, wielgewicht: incl. remschijf, cassette, binnenbanden, banden, zithoogte: gemeten vanaf het pedaaloppervlak (pedaalhoogte 18mm) in de laagste crankpositie tot aan de bovenrand van het zadel

Lees ook:   MTB onderdelen in DFB uitshirt stijl: Discussiemateriaal: Voetbal ontmoet MTB