Swapfiets staat in het rood: Staat het abonnementsmodel voor fietsen op de rand van uitsterven?

Het idee om geen voertuig te kopen, maar alleen te betalen voor het gebruik ervan, is vooral populair in stedelijke centra. En de keuze aan voertuigen is groot: het varieert van elektrische scooters tot auto’s. Een Pionier in “Mobility as a Service” is het Nederlandse bedrijf opgericht in 2014 Swapfiets. In 2017 kwam Pon.Bike bij het jonge bedrijf via de investeringsmaatschappij Ponooc. De fietsen met de kenmerkende blauwe voorband worden nu aangeboden in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Denemarken en Groot-Brittannië.

Uitbreiding naar andere markten heeft het bedrijf nog niet uit het rood gehaald, zoals de balans van vorig jaar laat zien. Het aantal gebruikers steeg met 269.068 met nog eens 5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De omzet steeg veel sterker, namelijk met 37 procent tot 71,1 miljoen euro. De reden hiervoor is dat de in 2020 geïntroduceerde e-bikes steeds populairder worden met hogere abonnementskosten. Tegelijkertijd liep het verlies weer op met zo’n 5,5 procent tot 30,9 miljoen euro. Een reden hiervoor is de afhandeling van de abonnementsfietsen: ze worden vaak in het water gegooid, gestolen of vernield, wat leidde tot een afschrijving van 18,2 miljoen euro.

Een ander probleem van Swapfiets is het slechte betaalgedrag van klanten: velen blijven hun Swapfiets-fiets gebruiken ook al is het abonnement verlopen of betalen hun rekeningen niet. Om meer omzet te genereren, wil Swapfiets meer openstaande bedragen innen en in gebreke blijvende klanten de wielen ontnemen. Daarnaast trekt het bedrijf zich terug uit Italië en haalt het de elektrische scooters uit het assortiment. Dat Swapfiets zich de aanhoudende verliezen kan veroorloven, is te danken aan de goodwill van Ponooc: sinds de overname heeft de investeerder in totaal 109 miljoen euro in het bedrijf geïnvesteerd, waarvan 34,5 miljoen euro alleen al in 2022.

Lees ook:   BIKE Mission 3000 - Behind The Scenes Part I: Zo heeft Albert het allemaal ervaren