E-bikes tot 20 kilo: De Canyon Roadlite:Op CF 9 LTD in de test

Is het nog nat of al stevig? Het carbon frame van de Canyon testfiets ziet er zo fascinerend organisch uit en uit één stuk gemaakt, dat je bijna twijfels krijgt, het staat op het punt te veranderen. Het fijne gedeelte is ook van zeer hoge kwaliteit. De volledige integratie van kabels en kabels en het mini-voorlicht in het stuur inspireert minimalisten net zo veel als de kleine draaischakelaar voor de keuze van de ondersteuning op de linker stuurgreep. Daar documenteren vijf kleine LED’s ook de laadtoestand. Het is het enige display op deze no-nonsense e-bike.

In de trapas zit de Fazua Ride60, die zijn werk uitstekend doet met de fiets, die een goede 14 kilo weegt. Bovenal komt het natuurlijke rijgevoel tot zijn recht en als je van je rijdynamiek houdt, is dit zadel de juiste plek voor jou. Met zijn aerodynamische vorm maakt de bijbehorende ondersteuning nog maar eens duidelijk waar het om draait: voorwaartse stuwkracht. Het spreekt voor zich dat het niet stopt bij 25 kilometer per uur met de Canyon Roadlite:ON en de lichtgewicht Fazua-motor. Dat het sportief rijden ook zonder motor tot een genot maakt, is waarschijnlijk ook een genot.

Je zit in een sportieve, gestrekte houding op de Canyon Roadlite:ON, het brede stuur stevig onder controle, en kijkt uit naar de volgende bocht – en accelereren. De elektronische Sram derailleur werkt nauwkeurig en extreem snel. De Roadlite kan net zo goed stadsritten doen als door het hele land. Sportieve rijders zullen vaak boven de 25-grens zitten – maar een actieradius tussen de 60 en 80 kilometer is sowieso mogelijk op matig terrein. Voor dagelijks gebruik is er een aparte weguitrusting in de vorm van spatborden.

Lees ook:   Canyon Torque: On vs. Propain Ekano: E-Freerider in testduel 2023

Wil je echter meer dan de tandenborstel meenemen, dan moet je naar je rugzak grijpen: Er zitten geen montageogen op het carbon frame voor het bagagerek van de Canyon Roadlite:ON. Maar als forens heb je tegenwoordig veel mogelijkheden om de fijne fitnessfiets in het dagelijks leven te gebruiken met een breed scala aan rugzakken. Een alternatief, hoewel niet per se voor elke gelegenheid, zijn bikepacking tassen – maar bescherm eerst het waardevolle frame met folies! Over het dagelijks leven gesproken: traplopen is ook geen probleem met de lichte racer, omdat sommige stadsfietsen aanzienlijk meer wegen zonder motor. De batterij van 430 wattuur kan echter toch worden verwijderd om op te laden en in het appartement worden meegenomen. Als je de e-bike om veiligheidsredenen niet naar boven draagt.