Sundgau-fietstocht: tochten door de Franse heuvels

De ossen moesten de Moeder Gods meesleuren. Geen wonder. Het oude stenen beeld, dat verborgen was gebleven voor de onrust van de Franse Revolutie in het dorp Oberlag en nu terug wilde naar zijn oude locatie in het klooster van Lucelle, woog eindelijk veel. En de klim over het hobbelige karrenpad was steil. “De beesten wilden gewoon niet verder. Het beeld werd hier achtergelaten en er werd een kapel gebouwd”, zegt Prosper Ruetsch met een grijns.

We hebben ook veel spierkracht nodig om de kleine pas tussen Oberlarg en Winkel te beklimmen. Maar in tegenstelling tot het team van ossen, glijden we zachtjes bergopwaarts over een perfect geasfalteerde weg en rusten we een tijdje uit op het bankje voor de Mariakapel. Zo is het te verduren. Vooral omdat het uitzicht ver over de zacht glooiende heuvels van de Sundgau reikt. Hmm. Een lust voor het oog!

Surfen! In de heuvels van de Sundgau in het drielandenpunt van Frankrijk, Zwitserland en Duitsland liggen gezellige dorpjes.Foto: Martin KirchnerSurfen! In de heuvels van de Sundgau in het drielandenpunt van Frankrijk, Zwitserland en Duitsland liggen gezellige dorpjes.

Sundgau-fietstocht: alles voor fietsers

“Eerlijk gezegd kan ik er nooit genoeg van krijgen”, zegt onze metgezel. Prosper Ruetsch komt uit het kleine dorpje Bouxwiller in het midden van de Sundgau. De regio is idyllisch gelegen tussen de Vogezen en de Jura en strekt zich uit van Mulhouse tot aan de Zwitserse grens. De Sundgau verbindt ook de Boven-Rijnvlakte met het Rhônedal en is ook het meest zuidelijke, het meest afgelegen deel van de Elzas. “Le Sündgo”, benadrukt Prosper, die ons vandaag vergezelt op zijn stevige, in de Alpenpas geteste trekkingfiets door zijn thuisland: “Voor fietsers is de Sundgau gewoon compleet. Vlak, heuvelachtig en echt bergachtig richting de Jura en Vogezen. Het is er allemaal”, vertelt hij enthousiast: “Ik rijd al 45 jaar op toerfietsen. Ik heb bijna 1500 passen beklommen, door heel Europa. Maar de sporen voor mijn deur inspireren me nog steeds.”

Lees ook:   Canyon Pathlite:ON: nieuwe modellen voor Tekking Tours & Excursies

Gebogen als een gigantische banaan

Het volledige breedbeeldpanorama ontvouwt zich vlak voor onze ogen: “In het zuiden van de Sundgau liggen de bergketens van de Elzasser Jura,” legt hij uit: “Ze zijn gebogen als een gigantische banaan.” Vele kleine landweggetjes en fietspaden ver weg van het verkeer leiden ons van de top van de banaan naar het midden van de Jura Alsacien. In Ferrette werken we ons in het zweet: Geen echte bergtocht, maar al behoorlijk doorspekt met steile hellingen! Hoe dichter we bij de Jura komen, hoe steiler de hellingen worden en hoe meer de Sundgau permanent zich opstapelt. Of, zoals Prosper in het Elzasser zegt: “Ä bitzele s’ Loch hoch!” Prosper’s favoriete nummer? “Dat is er niet, ik ben thuis op straat in de Sundgau.”

Fietstocht Sundgau: Het weidse landschap wordt ontsloten door een netwerk van autoluwe secundaire routes!Foto: Martin KirchnerFietstocht Sundgau: Het weidse landschap wordt ontsloten door een netwerk van autoluwe secundaire routes!

Eigenlijk zou het moeilijk zijn om de beste route te kiezen: het eeuwenoude cultuurlandschap wordt doorkruist door rustige zijwegen, verharde boerenwegen en voormalige spoorlijnen die zijn omgebouwd tot fietsroutes. In weidse bochten leidt de route van de fietstocht zachtjes op en neer tussen de beboste heuvels, we ademen de intense geur van de boomgaarden in, genieten van de schaduwrijke koelte van de kleine bossen en passeren charmante kleine vakwerkdorpjes met weelderige cottagetuinen. Veel plaatsnamen zijn duits: Liebsdorf. Hippoltskirch. Of Waldighofen. “De Sundgau is in de geschiedenis verschillende keren veranderd tussen Duitsland en Frankrijk, het meest recent na de Tweede Wereldoorlog”, legt Prosper uit. Het Elzasser dialect is vergelijkbaar met de Alemannische dialecten aan de andere kant van de Rijn: “Wij zijn de laatste generatie die Elzasser spreken. Ik spreek Elzasser met mijn vrouw, onze kinderen spreken Frans. Het is jammer dat dat verloren gaat.”

Speciaal gebakken karper

De weg van de fietstocht gaat verloren in zachte golven aan de horizon. Achter elke tweede bocht is er een visvijver – waarin voornamelijk karpers worden gekweekt, die worden verwerkt tot de culinaire specialiteit van de Sundgau in de pubs en restaurants van de regio: Carpe frité – gebakkenr karper. Het wordt meestal geserveerd met frietjes en veel mayonaise. Vergezeld van een goede Elzasser Riesling – heerlijk, maar geen goed idee tijdens je lunchpauze. Uiteindelijk, na de volgende bocht, gaat het weer betrouwbaar bergopwaarts.

Lees ook:   Top 5 in trefwoorden: Interview met Rampage-nieuwkomer William Robert

Tussen de heuvels van de Sundgau liggen talloze karpervijvers.Foto: Martin KirchnerTussen de heuvels van de Sundgau liggen talloze karpervijvers.

2 fietstochten door de Sundgau

ADour 1: Perm rijden (65 km, 820 m stijgen, asfalt)

In de “Sundgauer Dauerwelle” gaat het op en neer. Het zacht golvende heuvellandschap wordt met elke kilometer naar het zuiden bergachtiger: kloofachtige valleien en kronkelende beklimmingen wachten waar de gebogen toppen van de Sundgau naadloos overgaan in de ruigere bergketens van de Elzasser Jura. Het hoogste punt van de tour is de onopvallende wegpas tussen Oberlarg en Winkel met een geweldig uitzicht op de Jura-ketens. Zo komt een goede 820 meter hoogte bij elkaar. De route loopt grotendeels over rustige zijwegen en fietspaden.

Tour 2: Naar de Elzasser Jura (59 km, 850 m klimmen, asfalt)

Door het prachtige heuvelachtige landschap van de Sundgau voor het imposante Vogezen-decor, is het perfect om in te rollen: een paar heuvels, maar gemakkelijk te doen. Maar na tien kilometer is het tijd om aan de slag te gaan. De rit naar de 816 meter hoge Glaserberg bij Zwitserland, een van de hoogste toppen in de Elzasser Jura, vergt veel spanning in de benen of een krachtige motor. De snelle afdaling naar de grensrivier Lucelle wordt gevolgd door nog twee scherpe hellingen voordat we aan het einde langzaam uitrollen. In de rustige dorpjes zijn er een of twee plekken om te stoppen voor een drankje. De tocht loopt over rustige wegen en fietspaden.

De twee tochten door de Franse Sundgau. | Kaart: MYBIKEDe twee tochten door de Franse Sundgau. | Kaart: MYBIKE

GPS-gegevens voor de Sundgau-tochten

De GPX-tracks voor de twee toursuggesties in de Sundgau zijn te vinden in de MYBIKE Collection op komoot of hier voor directe download.

Informatie over de Sundgau-fietstocht

Sundgau

Vijvers, rivieren en groene heuvels kenmerken het rustige landschap tussen de Jura, de Rijnvlakte en de Vogezen in het uiterste zuiden van de Franse regio Elzas. In dromerige dorpjes vind je veel vakwerkhuizen en een nuchtere gastronomie. De Sundgau ligt in de directe omgeving van Zwitserland en Duitsland, in het westen strekken de mooie golvende heuvels zich uit tot aan de waterscheiding van de Rijn en de Rhône. Tegelijkertijd komt dit overeen met de historische taalgrens tussen het Romaanse en Germaanse taalgebied. Ooit sprak de meerderheid van de Elzassers een Alemannisch dialect dat erg lijkt op Baden. Tegenwoordig spreken slechts een paar mensen het Elzasser dialect: “S ditschsprochiga Teil vum Elsàss un vu Lothrìnga hàt mehrmols sina Nàtionàlität müeßa wachsla.” De regio veranderde verschillende keren in de geschiedenis tussen Duitsland en Frankrijk.

Lees ook:   Koopgids XXL-fietsen: MTB's voor bijzonder lange en zware mensen

Reis

Auto: Frankfurt / Main via A5 en A36 (Frankrijk) naar Lutter, 350 km, ca. 4 uur.

Seizoen

Half april tot half oktober

Sundgau-fietstocht: bezienswaardigheden

Ferrette Castle (Tour 1) is een van de oudste in de Elzas. Het werd voor het eerst vermeld in 1100. Van daaruit heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de Vogezen, het Zwarte Woud en de Jura. Voor vrienden van de brandweer: Het Musée du sapeur pompier is een van de grootste brandweermusea van Frankrijk en ligt direct naast het kasteel. 12-14 rue de Luppach, 68480 Vieux Ferrette.

Het Château de Ferrette is een van de oudste in de Elzas. Vanaf daar heb je een prachtig panoramisch uitzicht.Foto: Martin KirchnerHet Château de Ferrette is een van de oudste in de Elzas. Vanaf daar heb je een prachtig panoramisch uitzicht.

Eten en drinken

De vreugde van lekker eten en drinken, bij voorkeur in gezellig gezelschap, wordt gedeeld door alle Elzassers. Dat geldt ook voor de Sundgau. De specialiteit bij uitstek daar is de gefrituurde karper, de mensen van Sundgau hebben zelfs hun eigen culinaire route gewijd aan de gebakken vis: de “Routes de la Carpe Frite”. Niet zo gek, de regio staat immers bekend om de vele idyllische karpervijvers die achter bijna elke heuvel liggen. Het best genoten met een goede Elzasser Riesling of Pinot Gris. De karper wordt meestal dik gesneden en omgezet in griesmeel, sesam of maanzaad – Elke chef zweert bij zijn eigen recept. Meer creatieve chefs serveren zelfs maki sushi of carpaccio van karpers.

Overnachting en diner op de fietstocht

 • Auberge Paysanne 1 rue de Wolschwiller 68480 Lutter – Telefoon: 0033 389407167 (www.aubergehostellerie-paysanne.com)
  Prachtig opgefleurde auberge met fijne, gezellige kamers. Het restaurant serveert heerlijke en verfijnde regionale gerechten.
 • Restaurant tip: Restaurant Au Cheval Blanc 21 rue Principale 68480 Kiffis -Tel: 00 33 3 89 40 33 05 (www.auchevalblanckiffis.com/)
  Het menu is klein maar zorgvuldig gekozen: typisch Elzasser eten met seizoensgebonden ingrediënten en alles zelfgemaakt, inclusief het brood!
 • Verfrissing Tour 1: À l’ombre du Château Voor een snelle hap tussendoor – in de schaduw van het kasteel van Ferrette. 1A rue de la première Armée Ferrette, Frankrijk
 • Rondleiding 2: Bistrot Chez Mamie Flo Leuk klein café met gebak en snacks – 19 Rue Principale 68480 Biederthal

Kaarten en reisgidsen

 • IGN 122, Colmar, Mulhouse – Bâle/Basel, 1:100.000, topografische vrijetijdskaart, waterdicht, 11,50 euro.
 • Reisgids “Elzas”, door Antje en Gunter Schwab. Gedetailleerde, zorgvuldig onderzochte reisgids met diepgang, Michael Müller Verlag, 464 pagina’s, ISBN 978-3-95654- 950-2, 21,90 euro.

Meer informatie over de Sundgau rondreis

 • www.radfahrenimelsass.de
 • www.sundgau-sud-alsace.fr/de/