BIKE Festival Saalfelden Leogang: 10 redenen om te bezoeken & het liveblog

Voor de vijfde editie van de BIKE Festival Saalfelden Leogang Het concept wordt verder aangescherpt op het gebied van testen, workshops en begeleiding. Vorig jaar waren tal van bekende rijtechniekcoaches en enkele “sterren van de fietsscene” al ter plaatse. In 2023 zullen velen van hen opnieuw tochten rijden met de deelnemers en tips geven over rijtechniek en de juiste omgang met het nieuwste materiaal in de workshops. Andere leuke hands-on events en toffe party’s ronden het sfeervolle festivalprogramma af.

Het liveblog over het BIKE Festival Saalfelden Leogang

Tijdens de festivaldagen doen we hier live verslag vanuit Oostenrijk:

Testfietsen en onderdelen - direct aan een van de vele routes in het bikepark.Foto: Max FuchsTestfietsen en onderdelen – direct aan een van de vele routes in het bikepark.

>> TIP voor vrijdagavond: Filmevent in Saalfelden <<

1. Test nieuwe productfietsen voor het eerst in 2024

Net tentoongesteld op de Eurobike in Frankfurt, nu al in de testvloot van de fabrikanten. Op het BIKE Festival in Saalfelden Leogang kun je voor het eerst 2024-fietsen testen – en onder barre omstandigheden op een van de vele bikeparkroutes of zelfs op de originele UCI-afdaling. De volgende fabrikanten hebben al groen licht gegeven.

 1. Gespecialiseerd
 2. Scott
 3. Draaien
 4. Liteville
 5. Flyer

Wil je een actiefoto van jezelf? Grijp dan je kans op de Fotodagen op zaterdag en zondagFoto: Miha MatavzWil je een actiefoto van jezelf? Grijp dan je kans op de Fotodagen op zaterdag en zondag

2. Laat een actiefoto van je maken – door een professionele fotograaf

Heb je altijd al professionele fietsfoto’s van jezelf willen hebben? Dan is de De fotodagen op het BIKE Festival in Leogang zijn precies goed voor jou! Onze fotografen loeren de hele dag door op verschillende delen van de route en zetten je in het beste licht. Alle tijden en locaties worden ter plaatse geplaatst. Ook de respectievelijke fotospots worden in een vroeg stadium op de routes aangekondigd door middel van opvallende bewegwijzering. Een dag later zijn de beelden online te bekijken en te downloaden. Om deel te nemen, hoeft u alleen maar een polsbandje op te halen bij de stand van Saalfelden Leogang. De Fotodagen vinden plaats op zaterdag en zondag.
Vanaf de volgende dag kunt u alle foto’s op onze website bekijken en als download aanschaffen tegen een eerlijke prijs. Of u kunt uw foto zelfs bestellen als een printproduct dat u thuis krijgt.

Lees ook:   Marin Rift Zone E: De Marin trailbike krijgt e-power

Neem deel aan een van de vele BIKE Academy workshops.Foto: OrganizerNeem deel aan een van de vele BIKE Academy workshops.

3. Leer van de professionals van de BIKE Academy

Wij bieden verschillende workshops aan met onze partners. Bijvoorbeeld hoe je je banden ombouwt naar tubeless en waar je op moet letten. Expert Pia Überlein van KENDA heeft ook het record voor het op tijd wisselen van banden. Wil je weten hoe het werkt of denk je dat je het sneller kunt dan Pia? Neem dan deel aan KENDA Tubeless Workshop .part. Verdere workshops:

 • KENDA Tubelesse Workshop
 • Bitburger 0.0% Anfaitten
 • Technologie Workshops – Alles over rem-, aandrijf- en wielpech
 • Chassis setup on tour – met BIKE testmanager Peter Nilges
 • eMTB rijtechniek – Workshop voor beginners – met Stefan Schlie
 • eMTB rijtechniek – Workshop voor gevorderden – met Stefan Schlie
 • Rookies FIETSTOCHT – met Elias Schwärzler
 • Rijd Hot Shots – met Lukas Knopf
 • Bag Jump Sessie – met Lukas Knopf
 • Technische routes – met Jasper Jauch
 • Pumptrack Werkplaats – met Joost Wichmann
 • “Persoonlijke training” – met fietsgids en coach Gerald Rosenkranz

>>Meer algemene informatie en inschrijving voor de BIKE Academy vindt u hier.

Redacteuren van de tijdschriften BIKE, FREERIDE en EMTB zullen ter plaatse zijn.Foto: Max FuchsRedacteuren van de tijdschriften BIKE, FREERIDE en EMTB zullen ter plaatse zijn.

4. Blaas de mars op de BIKE, FREERIDE of EMTB redactie

Fris: Tijdens het festival wordt de nieuwe AlteSchmiede Trail geopend.Foto: Saalfelden LeogangFris: Tijdens het festival wordt de nieuwe AlteSchmiede Trail geopend.

5. Berijd de gloednieuwe AlteSchmiede trail

Op het BIKE Festival in Saalfelden Leogang wordt een nieuwe singletrail geopend. De 3,5 kilometer lange route begint boven het bergstation aan de Asitz richting Saalbach-Hinterglemm. Het met de hand aangelegde pad zou vloeiende bochten, noordoevers en gemakkelijke technische passages hebben. We weten nog niet of het pad zal ontbranden. Ontdek het met ons.

Fietsfestival Saalfelden LeogangFoto: Martin Sass – www.martinsass.comFietsfestival Saalfelden Leogang

6. Bewonder nieuwe producten en technische eenvoud met de experts

Tal van merken zullen hun nieuwe producten tentoonstellen op het Expo-terrein. Naast fietsen ook onderdelen en accessoires. Ontdek nieuwe trends en producten: Het BIKE Festival Saalfelden Leogang is een showcase voor de nieuwste trends, innovaties en producten in de mountainbike-industrie. Je kunt de nieuwste uitrusting en accessoires ontdekken, advies krijgen en misschien de perfecte upgrade voor je eigen fiets vinden. Vertegenwoordigers van de bedrijven adviseren u graag.

Adrenaline gegarandeerd: bij het springen in de airbag.Foto: Klemens König PhotographyAdrenaline gegarandeerd: bij het springen in de airbag.

7. Spring in de airbag

Bij het dalstation van de Asitzbahn in Leogang ligt een luchtkussen klaar. Heb je altijd al echt willen opstijgen, maar mis je de vaardigheid en het zelfvertrouwen om in barre omstandigheden vuil te durven gaan? Durf dan en spring in het luchtkussen. Als je op een paar punten let, kun je hier bijna zonder veel risico zendtijd ervaren. Nog beter: spring in de airbag onder professionele begeleiding van Youtuber en fietsprof Lukas Knopf. Schrijf je hiervoor in bij de BIKE Academy.
Dit is waar je rekening mee moet houden als je in de airbag springt: 1. Rijd resoluut richting de oprit, breek niet af. 2. Spring gelijkmatig af (voor, achter). 3. Duw de fiets niet weg tijdens de springfase.

Lees ook:   Rockshox Sid 2024: nieuwe ophanging voor langlauffietsen

Foto: Daniel Etzold – Fotolia

8. Probeer de beste Kaiserschmarrn in Salzburgerland

We houden van Oostenrijk. Niet alleen vanwege de bergen, meren, mensen en fietspaden, maar ook vanwege de gerechten. Eerst en vooral: de Kaiserschmarrn. Volgens onze bron ligt de beste op de Stöcklalm-Alm. Om er te komen, stapt u gewoon uit bij het middenstation van de Asitzbahn en rolt u de paar meter naar de hut.

Foto: KLEMENS KOENIG

9. Vind je favoriete route bij Bikepark Leogang

Vind je favoriete route bij Bikepark Leogang. Er zijn een aantal routes om uit te kiezen. Onder hen is de originele UCI-afdalingsbaan alleen voor experts.

Onze toproutes:
Enduro afdaling: Steinberg-Line naar Matzalm-Trail
Jumpline: Vliegende Gangster
Singletrail: Hangman 1 in Flowlink in Hangman 2

Foto: Miha Matavz / www.mihamatavz.com

10. Seizoensfinale: Geniet nog een laatste keer van festivalvibes, shows en feest met gelijkgestemden

Richting de herfst loopt het MTB-seizoen langzaam ten einde, maar ons Epic Bikepark Leogang is nog tot begin november geopend. De Leogang bergbaan rijdt zelfs voor wandelaars tot het begin van het skiseizoen. Toch geldt het volgende: Geniet nu weer van de volle lading! Je kunt shows verwachten van Tom Öhler en Co. Maak kennis met je favoriete professionals zoals Jasper Jauch, vicewereldkampioen Andi Kolb, Elias Schwärzler of Lukas Knopf. Voor een passend feest staat de B3 zaterdagavond klaar.

TIP voor vrijdag: het filmevenement “Nothing’s For Free – The History Of Freeride Mountain Biking”

Het BIKE Festival Saalfelden Leogang heeft vrijdagavond een bijzonder hoogtepunt te bieden: Om 19.30 uur wordt de film “Nothing’s For Free – The History Of Freeride Mountain Biking” vertoond. De vertoning vindt plaats in de Asitzbräu en er zijn er ongeveer 350 Plaatsen toegewezen op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt.

De rit met de kabelbaan en de toegang zijn gratis. De organisatoren vragen om vrijwillige donaties voor de stichting Wings for Life. Deze stichting is gewijd aan de studie van ruggenmergletsels en heeft als doel een remedie te vinden voor dwarslaesie.

Ik ben heel blij dat Nothing’s For Free te zien zal zijn op het BIKE Festival in Saalfelden Leogang op zo’n coole locatie op de berg. Leogang is al lange tijd een voorstander van freeride entertainment en freeride sporten in het algemeen. Ik wens alle deelnemers veel plezier op deze bijzondere avond en hoop op veel donaties voor de Stichting Wings for Life. Laten we blijven samenwerken om ruggenmergletsels te genezen! – Derek Westerlund, directeur van Nothing’s For Free

Nothing’s For Free – De geschiedenis van freeride mountainbiken – op het BIKE Festival Saalfelden Leogang:

Wanneer: Vrijdag 15 september om 19.30 uur (inloop vanaf 18.30 uur)

Waar: Asitzbräu bij het bergstation Asitzbahn in Saalfelden Leogang