Stevens E-Maverick review: nieuwe lichte E-MTB met TQ-motor

Zorgeloos mountainbikegevoel zonder lawaai en toch een beetje rugwind bergop: Lichtgewicht e-mountainbikes zijn nog steeds het trendonderwerp bij uitstek. Met een echte lichte e-MTB met een minimalistische TQ-aandrijving springt de Hamburgse fabrikant Stevens nu op de lichte kar.

Achtergrond: Meest recent, Stevens set in 2020 met de full-power E-MTB E-Inception een statement. Sindsdien heeft de fiets in vele tests en zelfs Twee testoverwinningen Rijd met ons mee. Met de Stevens E-Maverick lichte e-mountainbike is het nu de bedoeling om voort te bouwen op het succes van de E-Inception, maar om een sportievere doelgroep aan te spreken.

De Stevens E-Maverick AM 9.4.3 weegt 17,17 kilogram en gaat 9999 euro kosten.Foto: Markus GreberDe Stevens E-Maverick AM 9.4.3 weegt 17,17 kilogram en gaat 9999 euro kosten.

De feiten over de Stevens E-Maverick

 • Motor: TQ HPR 50 (max. 50 Nm koppel, 300 watt piekvermogen)
 • Batterij: TQ, 360 watt uur
 • AM (All Mountain) of ED (Enduro)
 • Veerweg: 140 of 160 mm
 • Wielmaat: 29 inch
 • Volledig carbon frame
 • 17,17 kilo (topmodel, maat R4, EMTB-waarde)
 • Drie modellen van 6999 euro tot 9999 euro,
 • Maten: R1 tot R5
 • Toegestaan totaalgewicht: 140 kilogram

Met een lichtgewicht full carbon frame en 29-inch wielen is de Stevens E-Maverick volledig ontworpen voor prestaties. Daarmee scoort de e-bike ook punten qua gewicht: 17,17 kilogram is een sterke waarde in deze ophangingsklasse, zeker omdat de accu in ieder geval met een beetje moeite verwijderd kan worden. Alleen de down-country fietsen van Scott en Edelhert zijn aanzienlijk lichter met gelijkwaardige banden, maar ook aanzienlijk duurder. De Hamburgse fiets is verkrijgbaar in twee versies: als all-mountain bike in twee configuraties met 140 millimeter veerweg en als enduromodel in slechts één uitrustingsvariant met 160 millimeter veerweg.

De TQ rijdt in de Stevens E-Maverick

De Stevens E-Maverick wordt aangedreven door de TQ HPR 50. Het in Hamburg gevestigde bedrijf vertrouwde daarmee op een van de meest minimalistische, maar ook de meest compacte en stilste elektrische aandrijving op de markt. Tot 50 Newtonmeter en 300 watt zijn niet veel voor een e-bike, maar wie tot nu toe zonder motor heeft gereden, zal de stuwkracht nog steeds krachtig vinden. Maar: Laat gewoon je benen vallen terwijl de motor je de heuvel op duwt, daar is de TQ-aandrijving in de Stevens niet voor ontworpen.

>> Lees hier de gedetailleerde review van de TQ HPR 50 e-bike motor <<

Aan de andere kant is de motor slechts zo groot als een vuist en is compact onopvallend in het trapasgebied van de E-Maverick. De TQ haalt zijn energie uit een eigen batterij met 360 wattuur, die in de onderbuis is geïntegreerd. Afhankelijk van het gewicht, het routeprofiel en de ondersteuning van de rijder is dit genoeg voor ongeveer 1000 meter hoogte. Als u meer bereik nodig hebt, kunt u de optionele range extender ook aansluiten met 160 wattuur in de vorm van een waterfles en zo de actieradius met ongeveer de helft verlengen. Trouwens, je kunt meer te weten komen over het bereik van lichte eMTB’s in onze uitgebreide range field test.

Lees ook:   De Cube Stereo Hybrid ONE55: licht, agressief en aantrekkelijk?

De TQ-aandrijving in de Stevens E-Maverick levert tot 300 watt en 50 Newtonmeter.Foto: Markus GreberDe TQ-aandrijving in de Stevens E-Maverick levert tot 300 watt en 50 Newtonmeter.

Zoals gebruikelijk bij TQ vertrouwt Stevens op de combinatie van de compacte stuurafstandsbediening, het bovenbuisdisplay voor de belangrijkste rijgegevens en de TQ-app voor het finetunen van de ondersteuningsniveaus. De combinatie is bewezen, vooral de afstandsbediening van het stuur bevalt met goede feedback en intuïtieve bediening. De ruimte op het display van de bovenbuis zou echter iets effectiever kunnen worden gebruikt, We vinden de speciale oplossing op de Trek Fuel EXe met TQ-display veel beter.

Gedeeltelijk verwijderbaar: de batterij in de Stevens E-Maverick

Om ervoor te zorgen dat de batterij niet alleen in de werkplaats kan worden verwijderd, heeft Stevens een serviceklep in de onderbuis geïnstalleerd. Hier kunt u de batterij indien nodig verwijderen na het losdraaien van drie schroeven en het loskoppelen van de hoofdkabel. De drie schroeven zijn echter filigraan en het verwijderen van de batterij vanwege de extra kabels in het trapasgebied is een beetje onhandig. Het is maar goed dat de accu draf isDeze oplossing is echter niet bedoeld voor reguliere verwijdering, bijvoorbeeld voor het opladen.

Hier kan de batterij worden verwijderd. Op onze eerste testfiets was de kabel aan de buitenkant van het frame echter te kort en blokkeerde de verdeler de verwijdering. Het zou anders moeten zijn in series, maar het zal zeker krap zijn.Foto: Georg GrieshaberHier kan de batterij worden verwijderd. Op onze eerste testfiets was de kabel aan de buitenkant van het frame echter te kort en blokkeerde de verdeler de verwijdering. Het zou anders moeten zijn in series, maar het zal zeker krap zijn.

Maximale lichtgewicht constructie en full carbon: frame en constructie

Het aandrijfsysteem is ingepakt in een slank full carbon chassis van de Stevens E-Maverick, dat volgens de fabrikant gemiddeld slechts 2,6 kilogram weegt. Dat zou ongeveer evenveel zijn als een gemiddelde all-mountain bike zonder motor. Om dit gewicht te realiseren ondanks het gat in de onderbuis voor accuverwijdering, is de demperrocker in bijvoorbeeld de E-Maverick ook van carbon. In vergelijking met de aluminium rocker van de Stevens E-Inception scheelt dit alleen al 180 gram. Gelamineerde kabelgoten zijn bedoeld om de servicevriendelijkheid te verhogen en rammelen in het frame te voorkomen.

Ook de demper rocker is gemaakt van carbon. Dit scheelt 180 gram ten opzichte van aluminium.Foto: Georg GrieshaberOok de demper rocker is gemaakt van carbon. Dit scheelt 180 gram ten opzichte van aluminium.

Op het gebied van geometrie slaat Stevens met de E-Maverick nieuwe wegen in en neemt hij afscheid van de klassieke maten S tot en met XL. In plaats daarvan sorteert het in Hamburg gevestigde bedrijf zijn E-Mavericks op maat R1 tot en met R5. Dit is bedoeld om rijders aan te moedigen zich meer te oriënteren op stapelen en bereiken en de fiets te kiezen die bij hun persoonlijke voorkeur past. Dus als je vroeger op een maat L-fiets reed, pas je nu goed op een R3, maar je kunt ook een R2 rijden voor een speelser weggedrag of een R4 voor soepeler lopen. Specialized implementeerde enige tijd geleden een soortgelijk concept met S-Sizing.

Koop op bereik en stapel: Het nieuwe dimensioneringssysteem is ontworpen om klanten aan te moedigen rekening te houden met hun geometrievoorkeuren.Foto: Georg GrieshaberKoop op bereik en stapel: Het nieuwe dimensioneringssysteem is ontworpen om klanten aan te moedigen rekening te houden met hun geometrievoorkeuren.

Lees ook:   mountainbike 26 inch

De geometrie van de fietsen zelf is lang, vooral in bereik, maar korte liggende achtervorken, gematigde stuurhoeken en diepe trapas moeten de Stevens E-Maverick bijzonder handig en bochtenwerk maken. Ook opvallend: stuurhoek, zithoek en achtervorklengte groeien mee met de framematen, net als bereik en zitbuislengte. Dit is eerder uitzondering dan regel voor e-mountainbikes en is bedoeld om een evenwichtige wegligging voor de e-Maverick te garanderen, zelfs in bijzonder kleine en bijzonder grote maten. Hieronder vindt u een overzicht van de geometrie van het AM-model. Het belangrijkste verschil tussen het EN-model is dat de stuur- en zithoeken ongeveer een graad platter zijn.

In één oogopslag: de geometrie van de Stevens E-Maverick

(Model AM, maat R4 (L-XL), EMTB metingen)

 • Bereik: 497 mm
 • Stapel: 645 mm
 • Stuurhoek: 66°
 • Zithoek: 77,3°
 • Achtervork lengte: 444 mm (440 mm voor R1 en R2)
 • Hoogte trapas: 330 mm (40 mm BB Drop)
 • Wielbasis: 1270 mm

Twee All-Mountains en een Enduro: De modellen van de Stevens E-Maverick

De Stevens E-Maverick zal voorlopig slechts in drie modellen leverbaar zijn. Bij de twee goedkopere fietsen heb je de keuze tussen de all-mountain variant AM 7.4.3 (6999 euro), die is ontworpen voor toertochten en gematigder gebruik, en de endurovariant ED 9.4.3 (7499 euro). Die laatste biedt iets meer reserves met meer veerweg en robuustere uitrusting. Het topmodel AM 9.4.3 (9999 euro) is – enigszins verwarrend – bijna hetzelfde als het Enduro-model, maar is ook ontworpen voor snelle tochten en matig gebruik en een laag gewicht.

De Stevens E-Maverick AM 7.4.3 is met 6999 euro het goedkoopste model in de nieuwe reeks. In overeenstemming met de prijs is de apparatuur ook hier al van hoge kwaliteit.

Qua uitrusting maakt Stevens ook gebruik van de twee goedkopere modellen AM 7.4.3 en ED 9.4.3 in de aanzienlijk hogere middenklasse. De e-bikes rollen op de HX1700 Spline wielen van DT Swiss in de speciale Light E-MTB uitvoering, schakelen gaat met Shimano XT, de Deore vierzuiger remmen zijn niet glamoureus, maar functioneel maar top. Aan de andere kant is het chassis van de goedkope E-MTB’s al een hoogtepunt: de All Mountain Bike heeft een combinatie van Pike-verende voorvork en Deluxe-schokdemper, elk als Select +, terwijl de Enduro de Fox 36 Performance Elite-vork en de Float X Performance Elite-schokdemper heeft. Dit betekent dat beide fietsen al worden geleverd met de volledig instelbare demping van de respectievelijke topvorken. Het ED-model biedt zelfs instelbare compressie op de demper.

Alle drie de fietsen zijn uitgerust met vorken met de beste dempingstechnologie van de fabrikant.Foto: Markus GreberAlle drie de fietsen zijn uitgerust met vorken met de beste dempingstechnologie van de fabrikant.

Het topmodel Stevens E-Maverick AM 9.4.3 doet er nog een schepje bovenop en kost 9999 euro. Het is moeilijk te zeggen: maar gezien de hoogwaardige apparatuur is dat bijna eerlijk. Want er staat hier een volle hut: Noble carbon wielen van DT Swiss (HXC 1501 LS), Sram XO Transmission, carbon stuur van Raceface en carbon cranks van FSA, een Rockshox Ultimate ophanging (Pike en Deluxe) en krachtige XTR stoppers van Shimano. Er is nauwelijks nog afstempotentieel.

Eerste test: Zo rijdt de Stevens E-Maverick

On tour: sportief en comfortabel

Met een testfiets in maat R4 (L-XL) van het topmodel AM 9.4.3 konden we een eerste indruk krijgen van de nieuwe Stevens E-Maverick. Met snelle Wicked Will-banden van Schwalbe en een aangenaam sportieve rijhouding is de Light E-MTB van Stevens duidelijk op de aandrijving gericht. Zelfs boven de 25 km/u-grens kan de fiets nog goed accelereren en slaat zo een brug tussen de klassieke lichte e-MTB’s en speciale down-country fietsen zoals Scott’s Lumen of Rotwilds R.X275. Dit past in het minimalistische aandrijfconcept met TQ-motor. De Ultimate-ophangingselementen van Rockshox filteren kleine schokken subtiel weg en bieden veel comfort tijdens de tour. Net als bij andere testfietsen met een TQ-motor blijft de aandrijving akoestisch extreem op de achtergrond en verstoort de mountainbike-ervaring zelfs bergop nauwelijks.

Lees ook:   Push Industries SV8: Nieuwe high-end coil shock uit de VS

Op vloeiende paden snijdt de Stevens een bijzonder goed figuur.Foto: Markus GreberOp vloeiende paden snijdt de Stevens een bijzonder goed figuur.

Bergop: Stille, gemakkelijk te bedienen motor

Toch zijn met 50 Newtonmeter en tot 300 watt ondersteunend vermogen zelfs sportieve hellingen mogelijk. De compacte aandrijving heeft zijn sterke punten dankzij de grote modulatie en de lage stationaire veerweg bij wedstrijden in smal en technisch terrein. De geometrie stelt hier echter op een gegeven moment grenzen aan: de tractie achterin is erg goed en de neutrale stuurhoek helpt om de balans bergop te houden. De korte liggende achtervorken van de Stevens E-Maverick zijn echter niet ontworpen voor ultieme klimkracht.

Bergafwaarts: Levendige bochtfreesmachine

Als echte bochtenrover heeft de Stevens E-Maverick zijn sterke punten vooral bergafwaarts. Dankzij een diepe trapas, korte stuurpen en matige stuurhoek stuurt hij direct, ligt hij stevig in de radius en volgt hij de beoogde lijn goed, uitgaande van voldoende grip op de banden. Ondanks zijn lengte was onze testfiets in maat R4 opvallend lichtvoetig, maar met een bereik van zo’n 500 millimeter bracht hij toch veel rijveiligheid over bij hoge snelheden. De compacte liggende achtervork maakt het gemakkelijk om de fiets op het achterwiel of in de lucht te trekken zonder de handling te veeleisend te maken. Integendeel: op gematigde trails moeten zelfs beginners goed overweg kunnen met de Stevens. Ook succesvol: bergafwaarts zijn alleen banden en grond te horen. Geen geratel van ketting, accu, motor of kabels: Dit laat een hoogwaardige indruk achter.

De demper zou iets meer tegensteun kunnen bieden, het instellen van de compressie-instelling op + helpt in ieder geval een beetje.Foto: Georg GrieshaberDe demper zou iets meer tegensteun kunnen bieden, de compressie-instellingHet instellen op + helpt op zijn minst een beetje.

Maar er is ook kritiek: Het onderstel is erg gevoelig, maar de achterkant gaat vrij snel door de veerweg. Zeker in vergelijking met de progressieve Pike-voorvork mist de achterste driehoek een beetje tegensteun, vooral in snelle bochten en compressies. Dit kan voor onrust zorgen in het chassis. Het sluiten van de drietraps compressiedemper in de Ultimate-demper zorgde voor enige opluchting, maar sportieve rijders moeten denken aan spacers achterin. We werden verrast door Schwalbe’s down-country band Wicked Will. Vooral op vrij droge laaggebergtepaden sneed de band met zijn mini-nokken een verbazingwekkend goed figuur, maar het Superground-karkas biedt te weinig lekbescherming, althans aan de achterkant. Op moeilijk terrein bereikt de Stevens zijn grenzen door zijn ontwerp met korte veerweg en snelle banden. Als je hier focust, moet je voor het ED-model gaan.

Conclusie Adrian Kaether, Redacteur EMTB

Vooral op sportieve ronden en vloeiende laaggebergtepaden is de Stevens E-Maverick in zijn element. Het weggedrag is leuk en direct, het onderstel comfortabel. Met de snelle banden kun je ook een goede route boven de 25 km/u maken en toch het gas laten op paden die niet al te extreem bergafwaarts zijn. Super: De motor is erg stil – bergop en zelfs bergaf rammelt er niets. Het enige wat ontbreekt voor de ideale trail predator voor het middelgebergte is iets meer tegendruk in de achterste driehoek en iets meer lekbescherming. Succesvol!

EMTB-redacteur Adrian Kaether.Foto: Max FuchsEMTB-redacteur Adrian Kaether.