SQlab ONE OX en ONE 10: MTB-broek voor de zomer met ingebouwde koeling

Als de temperaturen stijgen, wordt het snel warm tijdens het mountainbiken. Om stijl en andere redenen dragen we echter vaak een strakke fietsbroek met een zitposter plus een chique korte broek eroverheen. Het wordt al snel bezweet “daar beneden” en na een paar uur in het zadel vaak oncomfortabel. Hoe praktisch als beide broeken verkoeling en de nodige bescherming bieden – net als het droompaar van SQlab.

We hebben het pakket van SQ-Short ONE OX en SQ-Short ONE10 BLK, dat ook door de fabrikant als team wordt aanbevolen, getest in de eerste toch al zeer warme weken van het jaar. De SQ-Short ONE OX is de fietsbroek voor de look, de SQ-Short ONE10 is een speciale onderbroek met rugvulling en geperforeerd materiaal.

SQ-Short ONE OX: lichtgewicht MTB shorts op de proef gesteld

De SQ-Short ONE OX van SQlab laat zien dat het de zomerversie is van de SQ-Pants One10. Het materiaal van de broek is zeer licht, ademend en rekbaar. Daarnaast zijn de MTB shorts extreem vuil- en waterafstotend als ze nieuw zijn, maar zelfs na een paar wasbeurten plakt stof of modder niet meteen, waardoor ze erg ongevoelig zijn.

Stevige grip dankzij klittenband en siliconen.Foto: Marc Strucken

Stevige grip dankzij klittenband en siliconen.

De hoesjes zijn niet waterdicht, maar samen met het vrij waterafstotende materiaal is de telefoon relatief veilig tegen lichte regen en vooral stof.

Foto: Marc Strucken

Beide zakken zijn verstandig bevestigd, zelfs als je er niet veel in wilt opbergen tijdens het trappen. Maar bij de ijssalon of bij de hut pasten handschoenen, navigatiesysteem en kom er makkelijk in – en dat was alleen de linkerzak.

Maar het belangrijkste is het draagcomfort, dat alleen kan worden beschreven in combinatie met de gewatteerde broek: harde schaal, luchtige kern – of zoiets. De SQ-Short ONE OX is zeer ademend, maar moet uiteindelijk ook beschermen tegen vallen of takken. Daarom is het materiaal rekbaar, maar vrij scheurbestendig. De echte koeling wordt verzorgd door de geperforeerde SQ-Short ONE10, die zo meteen aan bod komt. Samen – zoveel op dit punt – is het SQlab zomeruitrustingspakket van shorts en onderbroeken zeer comfortabel om te dragen, zelfs bij 27 graden en volle zon. Alleen de prijs van net geen 180 euro voor de MTB-shorts alleen laat je niet zo cool.

Laat de zomer binnen: Luchtopeningen op de binnenkant van de dij zorgen voor verkoeling op het been.Foto: Marc Strucken

Laat de zomer binnen: Luchtopeningen op de binnenkant van de dij zorgen voor verkoeling op het been.

Testconclusie, Marc Strucken, BIKE-redacteur

De SQ-Short ONE OX van SQlab is een hoogwaardige, korte MTB broek met een normale snit. Het past goed, glijdt niet dankzij siliconen gebieden en klittenbandsluitingen op de tailleband. In combinatie met de zeer luchtdoorlatende gewatteerde fietsbroek (hieronder) een goede match voor de fiets zomer 2023.

Details over SQlab SQ-Short ONE OX

SQ-Short ONE10: luchtige fietsbroek voor onderin in de test

Het zwaarste aan de fietsbroek van SQlab is het zitkussen. Het materiaal van de SQ-Short ONE10 is superlicht, geperforeerd en daardoor extreem ademend en ook rekbaar. De eerste indruk bij het aankleden: Het tocht! Maar beluchting is heel wenselijk bij warme buitentemperaturen.

De SQ shorts ONE10 zien er niet alleen luchtig uit...

Foto: Marc Strucken

Bij SQlab weten we dat met name de broekbeschermer altijd een belangrijke rol speelt. Dit is ook het geval met deze MTB shorts die dicht op het lichaam gedragen worden. Het bilkussen, SQ-Pad10 genaamd, heeft een dun laagje orthopedische TPE-gel. Deze gel is speciaal ontwikkeld om schuifkrachten op medisch gebied op te vangen, bijvoorbeeld in protheses. Daarom is de hele pad slechts 8 millimeter dun en vrij strak. Maar dit draagt ook bij aan de indruk dat je geen bezwete “luierbroek” op je kont hebt wanneer je ze draagt.

Foto: Marc Strucken

Grote vulling – of zoals SQlab zelf zegt: “Een te breed zadel kan tot problemen leiden – een pad niet.”

Onze aanvankelijke scepsis over fietsbroeken zonder bandjes – want de SQ-Short ONE10 is alleen verkrijgbaar zonder – is niet bevestigd. Dankzij een goede snit en strakke tailleband zit de broek ook na vele kilometers in het zadel waar hij hoort. SQlab geeft het toepassingsgebied echter aan als Tour & Travel. Bij zwaar XC- of Gravity-gebruik kunnen dragers toch een voordeel zijn.

Het hout glinstert door de perforatie - de lucht circuleert aangenaam.Foto: Marc Strucken

Het hout glinstert door de perforatie – de lucht circuleert aangenaam.

Het is ook positief dat SQlab een ongecompliceerde reparatieservice biedt voor de SQ-Short ONE10: als de naden van de broek breken door constant gebruik of een val, kunt u per e-mail contact opnemen met de fabrikant met een foto en de factuur. Maar ook hier is net geen 120 euro voor fietsbroeken in eerste instantie veel geld. Maar de zeer goede ventilatie, zelfs koeling, die andere broeken niet bieden, samen met de mogelijkheid van reparatie, relativeerde de prijs.

Testconclusie, Marc Strucken, BIKE-redacteur

De SQ-Short ONE10 van SQlab is een zeer lichte gewatteerde binnenshort die zelfs zonder bandjes vrij stabiel is en door de perforatie extreem luchtig aanvoelt. De pad is dun en strak, maar werkt – zoals bekend van SQlab – ook heel goed over lange afstanden.

Details over de SQlab SQ-Short ONE10

  • Prijs: 119,95 Euro
  • Toepassing: MTB Tour & Travel / Trekking
  • Maten: XS / S / M / L / XL / XXL / 3XL / 4XL
  • Materiaal: 75% nylon, 25% spandex
  • Land van herkomst: Litouwen
  • Unisex: ook verkrijgbaar als SQ-Short ONE10 Women with special cut
  • Normale pasvorm
Comfortabele manchetten houden de broekspijpen op hun plaats.

Foto: Marc Strucken