Propain Tyee 2023: De nieuwe endurofiets in test

Drie jaar lang heeft de Propain Tyee veel enduro-motorrijders in vervoering gebracht. De Duitse verlader wist ook regelmatig te scoren in de endurotests van BIKE. Voor 2023 brengen de Oberzwaben – naast een aantal kinder-MTB’s – nu een waardige opvolger naar de trails. Dankzij een nieuw frame moet dit nu nog lichter, krachtiger en simpelweg beter zijn dan het aflopende succesvolle model. Om hobby-endurorijders en WK-racers even blij te maken, hebben de ontwikkelaars veel werk gestoken in het chassis en de geometrie van het nieuwe enduro-vlaggenschip. In tegenstelling tot veel andere fabrikanten speelde gewicht voor Propain ook in het endurosegment geen ondergeschikte rol. Integendeel, zowel carbon als aluminium frames zijn nu lichter. Tal van kleine verbeteringen zijn bedoeld om de rijervaring te verbeteren. We hebben alle details over de nieuwe Propain Tyee 2023 endurofiets!

Hieronder volgen de volgende onderwerpen:

BIKE heeft de nieuwe Propain Tyee 2023 al uitgebreid kunnen testen.

En wat heeft Propain hier zelf over te zeggen? Het interview met Tyee-ontwikkelaar Robert Krauss vind je hier.

In één keer vernieuwt Propain zowel de aluminium als carbon frames van de Tyee.Foto: Nathan Hughes

In één keer vernieuwt Propain zowel de aluminium als carbon frames van de Tyee.

Details over de nieuwe Propain Tyee

 • Prijs: vanaf 2999 Euro
 • Reizen: 160 millimeter (achterste driehoek) / 160-170 millimeter (vork)
 • Grootte waaier: 27,5 inch (XS, S, M) / Mullet (M, L, XL), 29 inch (M, L, XL)
 • Toepassing:Enduro
 • Frame Materiaal: Carbon of Aluminium
 • Achterste driehoekssysteem: Propain Pro10
 • Vier uitrustingsniveaus per framemateriaal plus configurator
 • Innovaties: geometrie, kinematica, achterdriehoek, kabelgeleiding, framebescherming, lager, Sram UDH, kleuren, framemaat XS
 • Gewichtsbesparing ten opzichte van zijn voorganger: ca. 100 gram (carbon) / ca. 200 gram (aluminium)
Met tal van innovaties wil de nieuwe Enduro van Propain voortbouwen op de successen van zijn voorganger.Foto: Nathan Hughes

Met tal van innovaties wil de nieuwe Enduro van Propain voortbouwen op de successen van zijn voorganger.

De Propain Enduro wordt steeds lichter

Voor Propain moet een endurofiets niet alleen uitblinken in de afdaling, maar ook de hele dag leuk zijn op weg naar de top. Het ontwikkelingsdoel was dan ook om het gewicht van het frame vanaf het begin te verminderen. Bovenal moet het aluminium frame worden afgeslankt om zijn rijervaring dichter bij die van de carbonversie te brengen. Door de volledig nieuwe ontwikkeling van het frame kon met de aluminium variant – afhankelijk van de framemaat – tussen de 200 en bijna 300 gram worden bespaard. Volgens Propain weegt het aluminium frame in maat M zo’n 3,4 kilo. Ondertussen voegt het nu stijvere carbon frame ongeveer 100 gram toe en weegt het nu 2,9 kilogram (maat M, specificaties van de fabrikant) – een goede waarde in vergelijking met de concurrentie.

Blend carbon en blend aluminium maken de frames van de nieuwe Propain Tyee nu aanzienlijk lichter dankzij een mix van materialen.Foto: Nathan Hughes

Blend carbon en blend aluminium maken de frames van de nieuwe Propain Tyee nu aanzienlijk lichter dankzij een mix van materialen.

Propain vertrouwt hiervoor op blend carbon en blend aluminium. Afhankelijk van de vereisten van een frameonderdeel worden verschillende mengsels van het materiaal gebruikt. Niet alle delen van een frame hoeven aan dezelfde eisen te voldoen op het gebied van stijfheid, flex, slagbescherming, gewicht, sterkte en belastingsrichting. Daarom wordt een mix van verschillende carbon en aluminium varianten gebruikt bij de constructie van het nieuwe Propain Tyee frame. Het frame van de Tyee AL bestaat uit minimaal drie verschillende soorten aluminium, dat ook wordt gebruikt voor de romp en vleugels van vliegtuigen. In deze vorm is dit alleen beschikbaar bij Propain.

Voor Propain moet een goede enduro niet alleen overtuigen in de afdaling, maar ook in de bergop.Foto: Nathan Hughes

Voor Propain moet een goede enduro niet alleen overtuigen in de afdaling, maar ook in de bergop.

Nieuwe kinematica van de Propain Tyee

Propain blijft trouw aan het Pro10-achterdriehoeksysteem, maar past de kinematica aan ten gunste van de prestaties van de ophanging. De nieuwe achterdriehoek van de Tyee heeft nu een nieuwe overbrengingsverhouding en een aangepaste wielhoogtecurve en biedt minder terugslag op het pedaal. Zoals gebruikelijk biedt het 160 millimeter veerweg. Een verminderde anti-squat (113 procent in de SAG) en een iets lagere eindprogressie moeten meer reserves uit de achterste driehoek halen en de fiets toch wendbaar en efficiënt houden. Propain verwacht dat de revisie een gevoeligere respons zal bieden, evenals optimale grip en tegenondersteuning bij het gebruik van lucht- en stalen veerdempers.

Propain houdt vast aan het Pro10-achterdriehoeksysteem, maar optimaliseert de kinematica van de nieuwe Tyee 2023.Foto: Nathan Hughes

Propain houdt vast aan het Pro10-achterdriehoeksysteem, maar optimaliseert de kinematica van de nieuwe Tyee 2023.

Nieuwe geometrie van de Propain Tyee

Aan de voorzijde kan de Tyee met 160 of 170 millimeter veerweg worden gereden. Gloednieuw voor 2023 is de framemaat XS, die ook endurorijders met een kleine lengte blij moet maken. In de maten XS en S wordt de Tyee uitsluitend geleverd met 27,5-inch wielen. Voor framemaat M kunnen klanten kiezen tussen 27,5 en 29 inch. De maten L en XL komen af fabriek met 29 inch wielen. Dankzij een flip chip in de shock rocker is een mullet setup (MX banden) ook mogelijk voor de maten M t/m XL. De geometrie is niet gewijzigd.

Geometrie van de nieuwe Propain Tyee met 160 millimeter veerweg op de vork.Foto: Propain

Geometrie van de nieuwe Propain Tyee met 160 millimeter veerweg op de vork.

Ten opzichte van zijn voorganger is de stuurhoek van de nieuwe Propain Tyee nu 0,5 graden vlakker bij 64,5 graden. Voor alle framematen is het bereik met vijf millimeter vergroot, waardoor het nu op 480 millimeter in maat L staat. Tegelijkertijd werd de zitbuis met een centimeter ingekort (nu 450 millimeter in maat L). De liggende achtervorken meten 430 millimeter in maat XS en S. Voor de maten M t/m XL is dat 445 millimeter. Met 77,5 graden is de zithoek steil.

Geometrie van de nieuwe Propain Tyee met 170 millimeter veerweg op de vork.Foto: Propain

Geometrie van de nieuwe Propain Tyee met 170 millimeter veerweg op de vork.

Nieuwe details over Propain Tyee

De nieuwe achterdriehoek van de Propain Tyee plaatst post-mount remklauwen lager in het frame. Naast de esthetische verbetering brengt deze structuur ook de remkrachten beter over op het frame. Voor remschijven met een diameter van 180 en 200 millimeter is er geen extra adapter meer nodig. Over het algemeen specificeert Propain een verbetering van tien procent in de stijfheid van de achterste driehoek voor beide materiaalsoorten. Dit biedt ook meer framespeling en een Sram UDH derailleurhanger. Zo is de Propain Tyee 2023 ook compatibel met de nieuwe Sram Eagle AXS Transmissie tandwielen.

Nieuw carbon frame op Propain Tyee CF 2023.

Alle details over de nieuwe Propain Tyee 2023 in de fotogalerij.

Alle kabels van de nieuwe Tyee mountainbike lopen nu via de headset in het frame. Samen met componentenfabrikant Sixpack investeerde Propain veel ontwikkelingstijd in dit detail. Zo sluit de bovenafstandhouder, inclusief kabelingangen, prachtig af met de in Duitsland CNC-gefreesde stuurpen. Om de hoogte van de cockpit aan te passen, hoeft de steel niet volledig te worden verwijderd. In plaats daarvan kunnen de tweedelige afstandhouders eenvoudig worden ingeklemd. Het resultaat moet een geoptimaliseerde kabelgeleiding zijn met minder ruis. Zowel de nieuwe aluminium als carbon frames bieden een bidonhouderbevestiging op de onderbuis en een gereedschapsbevestiging onder de bovenbuis. Natuurlijk is de nieuwe fiets er ook in frisse kleuren.

Nette cockpit dankzij kabelgeleiding door de bovenste afstandhouder van de nieuwe Propain Enduro.Foto: Nathan Hughes

Nette cockpit dankzij kabelgeleiding door de bovenste afstandhouder van de nieuwe Propain Enduro.

Langer fietsen dankzij lAnglebiger Lager

Om de nieuwe Tyee zo duurzaam mogelijk te maken, zelfs bij zwaar endurogebruik, vertrouwt Propain overal op roestvrije lagers van Acros. Dankzij de Propain Dirt Shield-technologie zijn deze dubbel verzegeld en zouden ze u lang plezier moeten geven. Een vaak genoemd punt van kritiek op de kabelgeleiding door de headset is de gevoeligheid voor het binnendringen van vocht op dit gevoelige punt. Bovendien wordt de verandering van de balhoofdlagers in dit systeem geassocieerd met de scheiding van alle kabels. Om motorrijders dit proces te besparen, vertrouwt Propain ook op roestvrijstalen lagers van Acros voor de headset. Een verzegelde zadelklem van Sixpack is ontworpen om te voorkomen dat er water in de zitbuis komt.

Voor zwaar endurogebruik gebruikt Propain alleen sterke roestvrijstalen lagers.Foto: Nathan Hughes

Voor zwaar endurogebruik gebruikt Propain alleen sterke roestvrijstalen lagers.

Nieuwe beschermers op de staande achtervork en onderbuis moeten het frame nu nog beter beschermen. Propain installeert een zachtere achtervorkbescherming om geluid door kettingbotsingen te voorkomen. Om een hoge stabiliteit van het Enduro-frame te garanderen, testen de Zwaben het op de eigen testmachines van het hoofdkantoor in Vogt, Baden-Württemberg. De Tyee overleefde meer dan 500.000 laadcycli zonder problemen. Propain verleent onbeperkte fietsparkeerruimte en classificeert de Tyee Enduro MTB naar niveau 5.

De geïntegreerde rembevestiging van de nieuwe Propain Tyee is ontworpen om de remkrachten beter over te brengen op het frame.Foto: Nathan Hughes

De geïntegreerde rembevestiging van de nieuwe Propain Tyee is ontworpen om de remkrachten beter over te brengen op het frame.

Uitrusting en prijzen

Zoals gebruikelijk bij Propain is ook in de nieuwe Tyee de online configurator het hart van de dropshipper. Voor zowel de Tyee AL als de Tyee CF biedt Propain vier voorgeconfigureerde uitrustingsvarianten in verschillende prijsklassen, die nog steeds in de configurator kunnen worden aangepast. De aanpassing omvat niet alleen framekleur en stickers, maar alle onderdelen van het chassis tot de cockpit, de remmen en de versnellingen tot de wielset. Hierdoor kunnen enduro bikers hun persoonlijke Tyee aanpassen aan hun eigen behoeften en bijvoorbeeld kiezen tussen een vork met 160 of 170 millimeter veerweg. Voor de verende voorvork en schokdemper zijn modellen van Fox, Rockshox en Formula beschikbaar. Stalen veerdempers zijn ook configureerbaar.

Dankzij de online configurator is de nieuwe Tyee van goedkoop tot duur in te stellen.Foto: Nathan Hughes

Dankzij de online configurator is de nieuwe Tyee van goedkoop tot duur in te stellen.

Prijzen beginnen bij 2999 euro voor de Propain Tyee AL en 3599 euro voor de Tyee AL. De vooraf geconfigureerde bouwkits zijn aanbevelingen van het Propain-personeel:

 • Prijs2Ride (AL: 3599 Euro / CF: 4199 Euro): Formule ophanging en remmen, Newmen Performance 30 wielset, BikeYoke Devine zadelpen
 • SHRED² (AL: 4484 Euro / CF: 5084 Euro): Rockshox ZEB Ultimate en Super Deluxe Ultimate Coil Shock, Sram GX Eagle Drivetrain, Newmen EG30 Wielset
 • Phantom (AL: 6109 Euro / CF 6709 Euro): Rockshox Lyrik Ultimate RC2 en Super Deluxe Ultimate Air, Sram Code RSC remmen en Sram AXS X0 Transmissie groepset
 • Goldrush (AL: 7644 euro / CF: 8.244 euro): Magura MT7, Crankbrothers Synthesis Carbon Wielset, Sram AXS XX Transmissie Groep
De Sram UDH derailleurhanger maakt de nieuwe Propain fiets compatibel met Sram AXS Transmission groepenets.Foto: Nathan Hughes

De Sram UDH derailleurhanger maakt de nieuwe Propain fiets compatibel met Sram AXS Transmission groepenets.

Test: Zo rijdt de nieuwe Propain Tyee

Propain heeft zijn Enduro Tyee opgefleurd: langer, platter, lichter. En ook beter? We hebben de Enduro al uitgebreid getest en laten zien hoe de Propain Tyee rijdt. In onze Enduro Special moest de Tyee het opnemen tegen de modellen van andere fabrikanten in een grote endurogroeptest. Onder andere Prime Thunderflash, Cube Stereo One77, Bold Unplugged en Giant Reign.

Wil je het liever zelf testen? Op het BIKE Festival Riva zijn voor het eerst testfietsen van de nieuwe Propain Tyee beschikbaar voor bezoekers.

De nieuwe Propain Tyee in de BIKE test. Hoe verhoudt de Enduro zich direct tot de concurrentie?Foto: Max Fuchs

De nieuwe Propain Tyee in de BIKE test. Hoe verhoudt de Enduro zich direct tot de concurrentie?

Alle figuren en componenten van de nieuwe Propain Tyee in één oogopslagFoto: Bike Redaktion

Alle figuren en componenten van de nieuwe Propain Tyee in één oogopslag

Geometrie van de Propain Tyee 2023 in framemaat L (BIKE-meting), toepassingsgebied en handling en zitpositie.Foto: Bike Redaktion

Geometrie van de Propain Tyee 2023 in framemaat L (BIKE-meting), toepassingsgebied en handling en zitpositie.

Rijrapport Propain Tyee

Op het parcours blijft de Tyee trouw aan zijn vorige karakter en presenteert zich meer als een klassieke endurofiets dan als een EWS-bolide. Het is zeer wendbaar en maakt het de fietser zo gemakkelijk mogelijk om actief door het terrein te buigen. De geometrie is succesvol en vergt geen gewenning. Met zijn vrij steile stuurhoek stuurt de Tyee direct en snijdt hij als een stanleymes door bochten, ondanks de lange liggende achtervorken. Niet alle testers vonden de cockpit leuk; Een kortere steel bood uitkomst. Als het pad kantelt en klappen begint uit te delen, kan de propain minder snelheid verdragen. Hoewel we de motor geleidelijk zachter maakten en zo meer comfort uit het chassis kietelden, leek de testcompetitie (zie Enduro special in FREERIDE 2/23) nog steeds groter kaliber dan de Propain. “De Tyee rijdt als een krachtige all-mountain bike”, zei een tester. Op tochten trapt de Propain MTB aangenaam de berg op. De achterste driehoek schommelt slechts minimaal en kan ook worden gekalmeerd door een compressiehendel – helaas is deze moeilijk te bereiken tijdens het rijden.

Ons testmodel bevatte de hoogwaardige Rockshox Lyrik Ultimate. We reden de vork veel zachter dan aanbevolen door Rockshox - en kietelden dus meer comfort uit de vork.Foto: Max Fuchs

Ons testmodel bevatte de hoogwaardige Rockshox Lyrik Ultimate. We reden de vork veel zachter dan aanbevolen door Rockshox – en kietelden dus meer comfort uit de vork.

De Tyee is wendbaar, levendig en heeft veel plezierpotentieel. Kortere liggende achtervorken zouden het speelse karakter van de fiets ondersteunen en handleidingen gemakkelijker maken.Foto: Max Fuchs

De Tyee is wendbaar, levendig en heeft veel plezierpotentieel. Kortere liggende achtervorken zouden het speelse karakter van de fiets ondersteunen en handleidingen gemakkelijker maken.

Bewezen banden: Maxxis Assegai DHF in de Maxx-Grip uitvoering op het voorwiel.Foto: Max Fuchs

Bewezen banden: Maxxis Assegai DHF in de Maxx-Grip uitvoering op het voorwiel.

Resultaat

De nieuwe Propain Tyee is geen schietmachine die vol gas gaat. Is dat erg? Ik geloof het niet. Ik wil me immers niet met Vmax op de EWS-sporen storten, maar met een levendige wegligging en een zo breed mogelijk scala aan toepassingen. Voor mij was de Propain snel genoeg. De liggende achtervork is echter waarschijnlijk korter. – Dimitri Lehner, Hoofdredacteur FREERIDE

Tester Dimitri Lehner, Hoofdredacteur FREERIDEFoto: Andreas Vigl

Tester Dimitri Lehner, Hoofdredacteur FREERIDE

Interview met Propain-ontwikkelaar Robert Krauss

Robert Krauss is CEO van Propain Bicycles GmbH en leidt het bedrijf sinds 2012. Als hoofdontwikkelaar is de afgestudeerde ingenieur ook verantwoordelijk voor de herschikking van de Propain Tyee 2023.

BIKE: Wat waren de belangrijkste doelen bij de herontwikkeling van de Propain Tyee?

ROBERT KRAUSS: We wilden niet alleen Herzie de geometrie en het chassis, maar maak de fiets ook lichter in het algemeen – vooral de aluminium versie. Daarnaast wilden we veel belangrijke details meenemen in de nieuwe ontwikkeling, zoals een stillere achtervorkbeschermer of geoptimaliseerde kabelgeleiding. De voorganger won in 2023 nog veel tests, werd verkozen tot Enduro Bike of the Year 2022 en won de EWS in het U21-klassement, dus het was geen slechte fiets. In de drie jaar sinds de introductie hebben we echter details verzameld die we wilden verbeteren.

In de online configurator van Propain kan het aluminium frame van de Tyee AL ook worden gebouwd met de beste componenten.Foto: Florian Falch

In de online configurator van Propain kan het aluminium frame van de Tyee AL ook worden gebouwd met de beste componenten.

Was de ontwikkelingsinspanning groter voor de carbon- of aluminiumversie?

We hebben een vergelijkbare hoeveelheid werk in beide frames gestopt. Omdat het oude aluminium frame voor ons te zwaar was, hadden we een hoger doel op het gebied van gewichtsreductie. Voorheen was het gewichtsverschil tussen aluminium en carbon te groot voor ons, omdat we al heel goed waren in het laatste. Het aluminium frame merkt duidelijk het inmiddels 200 tot 250 gram lichtere gewicht tijdens het rijden. Natuurlijk zijn we ook blij met het lichtere carbon frame, want gewichtsbesparing is altijd goed. Beide frames hebben nu een vergelijkbare rijervaring.

Er is veel ontwikkelingswerk gestoken in het verminderen van het gewicht van het aluminium frame op de Propain TY AL.Foto: Nathan Hughes

Er is veel ontwikkelingswerk gestoken in het verminderen van het gewicht van het aluminium frame op de Propain TY AL.

Waarom wordt de nieuwe Propain Enduro geleverd met geïntegreerde kabelgeleiding, maar niet met een opbergvak of een geïntegreerde gereedschapsoplossing??

Over het algemeen zijn dergelijke gimmicks een goed idee, maar we hebben er geen rekening mee gehouden bij het herontwikkelen van de Tyee. Er zijn veel eenvoudige afterbrand-oplossingen voor het integreren van een tool. Een opbergvak vereist een grote onderbuis, maar we hebben gekozen voor een slanker en sportiever ontwerp.

Voor de ontwerpers van Propain was een strak, sportief design belangrijk. Missie geslaagd, denken wij.Foto: Florian Falch

Voor de ontwerpers van Propain was een strak, sportief design belangrijk. Missie geslaagd, denken wij.

Waarom vertrouw je bij het uitrusten van de Tyee vooral op verende vorken met 36 of 35 millimeter brede stanchions?

Met Hugene, Tyee en Spindrift hebben we drie verschillende producten in de downhill sector. Wil je een vork met 38 millimeter stanchions, dan kun je natuurlijk voor spindrift gaan. De Tyee is optioneel ook leverbaar met een 170 millimeter Rockshox ZEB. Anders vertrouwen we echter op Fox 36 en Rockshox Lyrik, zoals we ze zien voor de juiste vorken in het endurosegment. Dit is de laatste tijd flink uitgebreid in de richting van downhill. Veel fietsen zijn bij wijze van spreken mini-downhillers. Voor ons betekent Enduro echter bergop en bergaf in gelijke mate. Met de Tyee kunnen enduro-bikers de hele dag de berg op en toch een krachtige fiets hebben in de afdaling.

Nieuwe graphics geven de Propain Tyee een frisse look voor 2023.Foto: Nathan Hughes

Nieuwe graphics geven de Propain Tyee een frisse look voor 2023.

Voor wie is de Propain Tyee de juiste fiets?

Zowel voor hobby enduro rijders als voor racers. We willen zeker de gemiddelde klant blij maken met de fiets, maar we ontwerpen hem ook zo dat de professional de EWS kan winnen. Natuurlijk kun je je altijd wat compromislozer ontwikkelen in de ene of de andere richting. Wel was het voor ons belangrijk om breed gepositioneerd te zijn en beide doelgroepen aan te spreken. Ik denk dat we goed werk hebben geleverd met de nieuwe Tyee. Met behulp van de configurator kan de fiets ook worden aangepast aan uw eigen behoeften. In het zadel van ’s morgens tot’ s avonds – daar is de Tyee de juiste fiets voor. Er is net zoveel vraag naar als de Hugene. De Spindrift is ook nog steeds een bestseller, omdat er aanzienlijk minder concurrentie is in de freeride sector. Maar natuurlijk verkopen we meer Tyees, omdat we dit aanbieden in aluminium en in carbon.

Mede dankzij de flipchip in de shock mount zou de nieuwe Propain Tyee een bijzonder veelzijdige enduro zijn.Foto: Nathan Hughes

Mede dankzij de flipchip in de shock mount zou de nieuwe Propain Tyee een bijzonder veelzijdige enduro zijn.

Source link