Nieuwe Enduro E-MTB: De robuuste Husqvarna Hard Cross uit Oostenrijk

Een jaar geleden onthulde Husqvarna zijn Mountain Cross all-mountain bike met een knal. Een carbon volledig met een innovatief frameontwerp en een aantal buitengewone functies. Maar het was pas onlangs dat de eerste MC-exemplaren in de winkels waren gespot. Nu zijn de Oostenrijkers al bezig met het pushen van het Enduro-model Hard Cross. En hij heeft veel meer haast dan zijn all-mountain broer: de eerste hardcross-modellen zullen naar verwachting al begin mei in de winkels worden gelanceerd.

De hardcross heeft door Corona het tijdsvoordeel ten opzichte van het bergcross gekregen. Het Bergkruis werd al voor de pandemie ontwikkeld, maar moest daarna wachten op cruciale hulpstukken. De Enduro Bike Hard Cross daarentegen is ontwikkeld tijdens Corona en kan nu snel in de verkoop dankzij de vernieuwde leveringscapaciteit van onderdelenleveranciers.

Heavy Duty: In de Enduro Hard Cross lag de nadruk vooral op robuustheid

Als nationaal merk in de Pierer Group is het Husqvarna-assortiment breed. In het gebied van volledige vering begint het met de 120 millitenant Bike Light Cross. Het volumemodel is de Mountain Cross met 150 millimeter veerweg en in totaal zes modelvarianten. De Hard Cross markeert de top van de reisschaal in het Husqvarna-assortiment. Hoewel de nieuwe Husqvarna Enduro nu een centimeter minder veerweg aan de achterkant heeft dan zijn voorganger, doet hij met 170/180 millimeter recht aan zijn standaard.

De HC is gemaakt voor vervelende trails en uitstapjes naar het bikepark. Net als het Bergkruis is het Hard Cross ontwikkeld door de in München gevestigde ontwerpstudio KISKA. De focus van de Enduro E-MTB, zegt hoofdingenieur Mikey Rieder, lag duidelijk op robuustheid. Daarom worden alle vijf hardcross-modellen uitsluitend geleverd met aluminium frames.

De focus bij het ontwerp van de Hard Cross lag op robuustheid: massieve lagers zijn geïnstalleerd in de achterste driehoek.Foto: Josh Welz

De focus bij het ontwerp van de Hard Cross lag op robuustheid: massieve lagers zijn geïnstalleerd in de achterste driehoek.

Hoewel de geometrie en het frameontwerp van de Husqvarna Hard Cross naar verluidt zijn geïnspireerd op het Mountain Cross, verschillen de twee e-fulls aanzienlijk in belangrijke aspecten: het avant-gardistische ontwerp van de MC met een tweedelig hoofdframe en naar boven gedraaide Shimano EP8 e-bike motor is niet te vinden op de Hard Cross. Met dit ontwerp waren de ingenieurs erin geslaagd een gesloten buis te construeren waaruit de batterij naar beneden kon worden verwijderd. Voordeel: gewicht. De frameconstructie van de Hard Cross is in vergelijking conventioneel: De Shimano EP8 is horizontaal op de onderbuis geschroefd, de accu is verborgen onder een plastic deksel en wordt naar voren verwijderd.

Ondanks de conventionele frameconstructie, massieve lagers en solide aanbouwdelen zou het totale gewicht van het topmodel MC5 24,6 kilo bedragen. Dat zou een behoorlijke waarde zijn voor een e-bike van deze reisklasse met een vervangende batterij van 720 wattuur. Het naakte framegewicht van de nieuwe Husqvarna Hard Cross zou 15 procent lager zijn dan dat van zijn voorganger. De HC5- en HC4-modellen worden geleverd met een Simplo-batterij van 720 wattuur (service via Shimano!), terwijl de HC3-, HC2- en HC1-modellen het moeten doen met 630 wattuur (ook Simplo). Om ervoor te zorgen dat de batterij goed wordt gekoeld en dus gelijkmatig zijn vermogen kan leveren, zorgt een rooster in de balhoofdbuis ervoor dat lucht naar de binnenkant van de onderbuis kan stromen – een functie die het Hard Cross heeft overgenomen van het Bergkruis.

Met een mullet wielmix en korte liggende achtervorken wil de Husqvarna enduro punten scoren

Dankzij de mulletwielconfiguratie met 29-inch voorwiel en 27,5-inch achterwiel en de 445 millimeter korte liggende achtervork moet de nieuwe Husqvarna endurofiets niet alleen presteren op ruwe afdalingen, maar ook zijn mannetje staan in technisch, bochtig terrein. Op het vlak van kinematica werd veel nadruk gelegd op een hoog antikraakniveau. Zo moet het onderstel stabiel blijven bij het trappen en mag de achterste driehoek niet doorzakken op beklimmingen in steil terrein. De geometrie is even modern als matig: In maat L is het bereik 480 millimeter, de zithoek is steil met 77,2 graden en moet dus zorgen voor goede klimeigenschappen. De vrij korte bovenbuislengte van 632 millimeter en de 674 millimeter hoge stack duiden op een vrij compacte, comfortabele zitpositie. Met 64,5 graden is de stuurhoek ook niet extreem vlak.

Husqvarna Hard Cross HC5: Het topmodel komt voor 8199 euro met Fox Factory-vering.

Er zullen vijf modellen van de Husqvarna Hard Cross zijn – de eerste in de winkels vanaf mei

Alle vijf modellen van de Hard Cross E-Enduro zijn nog voorzien van Shimano’s “oude” EP8 aandrijflijn. Je moet het dus doen zonder de eigenschappen van de EP801 (auto- en free-shift). Aan de andere kant kunnen de prijzen naar hedendaagse maatstaven als gematigd worden omschreven: De HC1 begint bij 5499 euro, met de 8199 euro HC5 bovenaan. Het uitrustingshoogtepunt in het topmodel is de Fox Factory-ophanging. Alle modellen zullen verkrijgbaar zijn in de maten S, M, L en XL.

De feiten van de Husqvarna Hard Cross 5

  • 180/170 mm veerweg
  • Mullet wielmix met 29 inch aan de voorkant en 27,5 inch aan het achterwiel
  • Shimano EP8 aandrijflijn met Simplo Core S2 Akk met 720 Wh
  • Interne kabelgeleiding
  • 24,6 kilo totaalgewicht (volgens fabrikant)
  • Fox Factory ophanging
  • Shimano XTR 12-versnellingen
  • Shimano XT remmen met 220 schijven aan de voorzijde
  • DT Swiss wielen HX 1700 Spline
  • Standaard banden: Schwalbe Magic Mary Evolution 29 x 2,4 inch, Hans Dampf Evolution 27,5 x 2,6 inch

De geometriegegevens

Geometriegegevens Husqvarna Hard CrossFoto: Husqvarna

Geometriegegevens Husqvarna Hard Cross

Husqvarna Hard Cross: de modellen in één oogopslag

Husqvarna Hard Cross HC5.
Josh Welz, hoofdredacteur EMTB MagazineFoto: Milla Welz

Josh Welz, hoofdredacteur EMTB Magazine

Conclusie door Josh Welz, EMTB-hoofdredacteur

De Enduro Husqvarna Hard Cross is snel, althans op de markt. Als je bijna een jaar moest wachten op Husqvarna’s all-mountain model, de Mountain Cross, totdat het eindelijk te koop was, zouden de eerste hard cross-modellen al in mei beschikbaar moeten zijn. Husqvarna is gepositioneerd als een nationaal merk in de Pierer Group. Er zijn dan ook weinig experimenten in hard cross. Robuust aluminium chassis, fatsoenlijke prijs-prestatieverhouding, uitgebalanceerde geometrie – de Oostenrijkers spelen op veilig. Als de productiemodellen het streefgewicht van 24,6 kilo halen, zou dat een goede waarde zijn voor een E-MTB van deze reisklasse met een 720-accu.

Source link