Specialized Levo SL Gen2: Gamechanger reloaded – meer kracht en meer potentieel

Met de presentatie van de Specialized Levo SL namen ze de tijd. Op de tweede evolutionaire fase van de lichte e-bike is lang uitgekeken. Kwam dit door de toeleveringsketens die getroffen zijn door Corona en de Oekraïne-oorlog, of door het innovatievuurwerk van de concurrentie?

Het is duidelijk dat de Duitse motorfabrikanten TQ en Fazua nu duidelijk de SL 1.1-motor overtreffen die Mahle exclusief voor de Specialized Turbo Levo SL heeft ontwikkeld met hun eenheden: veel stiller, kleiner en nog krachtiger. Dat bleek ook uit onze vergelijkingstest van verschillende lichte motoren.

Foto: Adrian Kaether

Specialized Levo SL S-Works // 14.000 euro // 17,8 kilo // 160/150 mm // 29/27,5″

Dankzij de nieuwe overvloed aan lichte en slanke motoren explodeert de markt voor lichte e-bikes momenteel. En de ‘oude’ Turbo Levo SL ziet er, drie jaar na zijn marktintroductie, behoorlijk oud uit.

Specialized accepteerde dit niet zonder weerstand. En daarom is de Specialized Levo SL 2023 van de grond af aan opnieuw ontworpen. Geen enkel onderdeel bleef onaangeroerd. Het resultaat is een downhill-heavy lichte trailbike van de hoogste kwaliteit.

De feiten over de Specialized Turbo Levo SL Gen2

  • Nieuwe SL 1.2 motor met 33% meer vermogen en 43% meer koppel (specificaties van de fabrikant)
  • 320 watt vermogen en 50 Newtonmeter koppel (specificaties van de fabrikant)
  • Batterij: 320 wattuur permanent geïnstalleerd, 160 wattuur extra batterij optioneel
  • Gewicht motor 1,9 kilo / Gewicht accu 1,8 kilo (gemeten in het EMTB laboratorium)
  • Nieuw full carbon frame met herziene kinematica
  • Veerweg: 160 mm voor, 150 mm achter (maat S1: 150/144mm)
  • Zes maten na S-sizing met vrijwel dezelfde standoverhoogte
  • Gewicht: 17,8 kilo (EMTB meting, S-Works, maat S4)
  • Vier uitrustingsniveaus tussen de 7900 en 15.000 euro

De nieuwe motor: Specialized SL 1.2 – stiller, sterker, zuiniger

De nieuwe motor heet SL 1.2 en lijkt op het eerste gezicht bijna op de oude. De afmetingen zijn identiek. Een iets anders gevormde kast is alleen op het tweede gezicht te zien. Net zo elegant als de Beierse concurrentie van Fazua en TQ, nestelt de SL 1.2 zich niet in de frames van de fietsen.

Visueel is de Specialized 1.2 pas op het tweede gezicht te onderscheiden van zijn voorganger. Het ontwerp is identiek.Foto: Adrian Kaether

Visueel is de Specialized 1.2 pas op het tweede gezicht te onderscheiden van zijn voorganger. Het ontwerp is identiek.

De soundscape van de Specialized SL 1.2

Vanaf de eerste start op de Specialized Levo SL merk je in een directe vergelijking het aanzienlijk stillere achtergrondgeluid van de vernieuwde e-bike motor. De soms onaangenaam hoge kreet is weg. Het aandrijfgeluid van de motor is waarneembaar, maar vrij discreet. Ergens tussen Fazua en Shimano EP8 RS. Volgens het persbericht van de fabrikant werd dit bereikt door “een bijgewerkt versnellingsbakontwerp en een nieuwe tweedelige motorbehuizing met een geïntegreerde honingraatstructuur voor een betere geluidsafvoer”. Specialized specificeert de volumereductie als 30-40%. De HPR 50 van TQ is en blijft echter de onbetwiste fluisterkoning onder de elektrische aandrijvingen. De nieuwe SL 1.2 is daar nog lang niet.

Het motorvermogen van de Specialized SL 1.2

Volgens Specialized is de nieuwe SL 1.2 aanzienlijk meer koppel (+33%) en krachtiger (+43%). Dat betekent in eerste instantie niet veel, want de oude SL 1.1 was een vermogensdwerg met 35 Newtonmeter en 240 watt vermogen. De nieuwe eenheid moet nu 50 Newtonmeter koppel en 320 watt vermogen leveren. In onze eerste rijtest leek hij krachtiger dan zijn voorganger. Maar we voelden geen klassenverschil, zoals de gecommuniceerde cijfers suggereren. De nieuwe Specialized motor komt niet in de buurt van de kracht van een Ride 60 van Fazua, of de Shimano EP8 RS. Het voelt nu alsof hij ongeveer hetzelfde niveau heeft als de TQ, die ook vergelijkbare vermogensspecificaties heeft met 50 Nm en 300 W. De SL 1.2 is dus nog steeds meer een subtiele supporter en de push is nog steeds meer volledig aanwezig in hoge cadansen. Sterke diepgang met langzaam trappen vindt niet plaats. Bergopwaarts voor TretfDe nieuwe motor biedt ook geen aule.

Lees ook:   Downhill-fiets: de nieuwe 8e generatie Santa Cruz V10
Nieuwe behuizing, nieuwe interne werking: De Specialized SL 1.2-schijf heeft een belangrijke update gekregen.Foto: Georg Grieshaber

Nieuwe behuizing, nieuwe interne werking: De Specialized SL 1.2-schijf heeft een belangrijke update gekregen.

Het gewicht

De nieuwkomer woog 1,91 kilo in het EMTB-testlaboratorium. Dat is zo’n beetje het gewicht van zijn voorganger. De HPR 50 is met 1,89 kilo iets lager, terwijl Fazua’s Ride 60 met een goede 2 kilo zo’n 100 gram meer weegt. Het ontwerp van de SL 1.2 (zichtbaar van buitenaf) is echter groter dan dat van zijn Beierse concurrenten. De SL 1.2 past iets minder elegant in de frames van de fietsen.

De bediening van de nieuwe e-bike motor van Specialized

Specialized heeft het display en de afstandsbediening voor de nieuwe schijf niet opnieuw ontwikkeld. Toch moet het heel duidelijk gezegd worden: De Amerikanen blijven hier de maatstaf zetten onder de light drives. De compacte unit op het stuur is eenvoudig, gemakkelijk te bereiken en bovenkant te bedienen. Het LCD-scherm “Matsermind TCU” is ook zeer slank ingebed in de bovenbuis – en heeft veel functies. Via een app kunnen gebruikers het scherm individualiseren en talloze scherminstellingen aanpassen.

Mastermind TCU: Het slanke display in de bovenbuis heeft tal van functies en kan via de app worden geïndividualiseerd.

De motorefficiëntie van de Specialized Turbo Levo SL

Het zeer opdringerige geluid van de oude SL 1.1 motor was het gevolg van de hoge overbrengingsverhouding binnenin en de enorme snelheden waarmee de transmissie bewoog. Dit maakte de SL 1.1 luid in onze vergelijkingstests – en ook in het dagelijks gebruik – maar efficiënt en zeer temperatuurstabiel. De nieuwe SL 1.2 werkt ook met de hoge snelheden binnenin en verschilt daarmee fundamenteel van de TQ HPR 50, die extreem laag toeren maakt en daardoor ook erg stil is. Dit maakt het echter gevoelig voor temperatuur en niet zo efficiënt. In onze tests raakte de TQ vrij snel oververhit bij volle belasting en trekt ook relatief veel vermogen. In de eerste reekstests behaalden we met de krachtigere Specialized SL 1.2 dezelfde waarden als met zijn voorganger. Sinds de accu gelijk is gebleven, lijkt de efficiëntie wat te zijn toegenomen. Vanuit ons oogpunt is het feit dat het ook aanzienlijk stiller is geworden met hetzelfde gewicht een aanzienlijke sprong voorwaarts in ontwikkeling.

Nieuwe motor, oude accu. De Specialized accu heeft nog 320 wattuur. De aandrijving is gebaseerd op het bekende 48-volt systeem.Foto: Georg Grieshaber

Nieuwe motor, oude accu. De Specialized accu heeft nog 320 wattuur. De aandrijving is gebaseerd op het bekende 48-volt systeem.

De SL-batterij

Wat de accu betreft, blijft alles in de nieuwe Specialized Turbo Levo SL hetzelfde: 320 wattuur permanent geïntegreerd in de onderbuis. Daarnaast is er een optionele range extender met 160 wattuur, die compact in de bidonhouder past. Daarmee is het Specialized systeem een van de minimalisten in het lichte segment.

Het gewicht van de nieuwe Specialized Levo SL 2023 – licht, niet mager

Op onze testfiets in maat S4 stopte de weegschaal bij 17,8 kilo. Dit is een zeer goede waarde, gezien het feit dat in onze laatste high-end groepstest de topwaarde 18 kilo was (Simplon met TQ-motor en permanent geïnstalleerde batterij). Tegelijkertijd vertoont de Specialized Turbo Levo SL geen zwakke punten aan de uitrustingszijde: solide Code Ultimate Stealth-remmen met grote remschijven, Butcher / Eliminator Grid Trail-banden met een gewicht van ca. 1000 gram en de nieuwe Sram Transmission AXS-versnellingen zijn stabiele functionele onderdelen die ook bestand zijn tegen zwaar gebruik. Natuurlijk zijn er nu lichtere minimal assist fietsen op de markt. Scott en Rotwild bieden down-country fietsen van 15,5 kilo aan. Maar hier is het gebruiksbereik beperkt tot gemakkelijke paden. De uitrusting is extreem getrimd voor lichtgewicht constructie en verdraagt geen zware rijders of hard terrein.

Lees ook:   Afwijkende kettinggeleider: meer dan alleen een kettinggeleider?
Leuk, snel en lichtvoetig: de nieuwe Levo SL op pad.Foto: Adrian Kaether

Leuk, snel en lichtvoetig: de nieuwe Levo SL op pad.

Het frame – langer, meer variabel,Duro-zwaar

De eerste Specialized Turbo Levo SL was – vanuit het oogpunt van vandaag – nogal conservatief qua geometrie. En het had zwakke punten in de achterste driehoek en de hoek van de zitbuis. De wat vlakke, echte zithoek bracht lange rijders vrij ver over het achterwiel. De kinematica was niet erg progressief en niet erg stabiel op het SAG-punt. De oude Turbo Levo SL erkende steile beklimmingen met een vroeg opkomend voorwiel en reageerde vaak op te harde landingen met hoorbare en merkbare lekke banden. Hier doet de nieuwe Levo SL alles beter en voegt extra functies toe die het gebruiksgebied richting Enduro (kunnen) verschuiven: de zitbuis is nu veel steiler en de kinematica is zwaar herzien. Een langere rocker gemaakt van gepolijst aluminium regelt de schok anders en verbetert de prestaties van de achterste driehoek enorm.

De nieuwe achterhef van de tweede generatie Specialized Levo SL.Foto: Adrian Kaether

De nieuwe achterhef van de tweede generatie Specialized Levo SL.

Daarnaast is de Levo SL – net als zijn grote broer Turbo Levo – nu ook eenvoudig en snel in drie standen platter of steiler te verstellen via de headsetschaal. Het instelbereik van in totaal twee graden is zeer duidelijk en een merkbaar verschil. En een zwenkverbinding in de Horst-Link maakt 27,5 of 29 inch op het achterwiel mogelijk, zonder de geometrie te veranderen. Hij wordt altijd geleverd met een klein achterwiel, omdat Specialized deze maat beschouwt als het beste compromis tussen levendigheid, stabiliteit en bewegingsvrijheid aan de achterkant. Een flipchip op de schokdemper verhoogt/verlaagt de trapas met vijf millimeter. De zitbuis is over het algemeen rechter en dus kunnen telescopische steunen met veel slag nu volledig worden verzonken, zelfs in de kleinere maten. De asymmetrische versterking op de schokdemper is verdwenen en het hoofdframe is aanzienlijk uitgerekt. Over het algemeen ziet de nieuwe Levo SL er krachtiger en massiever uit dan zijn voorganger.

Met deze flip chip op de liggende achtervork kan de geometrie worden aangepast naar een 29er achterwiel. Alle modellen komen af fabriek in een mullet setup, oftewel een 27.5 achterwiel.Foto: Adrian Kaether

Met deze flip chip op de liggende achtervork kan de geometrie worden aangepast naar een 29er achterwiel. Alle modellen komen af fabriek in een mullet setup, oftewel een 27.5 achterwiel.

De geometrie van de Specialized Levo SL biedt meer opties dankzij S-Sizing

Veel moderner en progressiever – zo kan de geometrieverandering van de Turbo Levo SL worden samengevat. Langer bereik (470 mm in maat S4), vlakkere stuurhoek, steilere zithoek. De liggende achtervork blijft met 432 millimeter erg kort en ook de wielbasis (1238 mm in maat S4) krijgt vrij compacte trailbike-afmetingen. Opvallend verschil: Met de maat S6 biedt Specialized nu ook een echt lange fiets (525 mm bereik, 1301 mm wielbasis), die dankzij de matige zadelbuis niet alleen giganten past. Het frame wordt aangeboden in zes maten (S1 – S6), die allemaal korte zitbuislengtes en bijna dezelfde standoverhoogte hebben volgens het S-maatprincipe. Hierdoor kunnen rijders van dezelfde grootte de Levo SL in verschillende lengtes kiezen – afhankelijk van hun favoriete terrein en rijvaardigheid, zonder concessies te hoeven doen aan zadelverstelling en pasvrijheid.

De Levo SL is verkrijgbaar in een brede selectie van zes maten - voor echt kleine en zeer lange rijders.Foto: Specialized

De Levo SL is verkrijgbaar in een brede selectie van zes maten – voor echt kleine en zeer lange rijders.

Lees ook:   mountainbike routes utrechtse heuvelrug

Goed, beter, top van klasse? Zo rijdt de nieuwe Specialized Levo SL 2023

De nieuwe Specialized Turbo Levo SL 2023 ziet er niet alleen massiever uit dan zijn voorganger, hij rijdt ook zo: er zijn aanzienlijk meer enduro-genen in de tweede generatie van Specialized’s minimal assist-fiets. Met een zeer vlakke stuurhoek van 63 (vlakke stand) ligt hij knus en veilig. Bijzonder opvallend is de veel betere achterdriehoek: die werkt volledig neutraal onopvallend en gevoelig, zakt niet een beetje door op beklimmingen en slikt nu ook harde stoten zonder merkbare lekke banden. Ten opzichte van zijn voorganger is dit een enorme verbetering die de fiets veel meer potentieel en prestaties geeft op trailtours en in moeilijk terrein. Samen met de steilere zitbuis en de krachtigere Motor, de nieuwe Turbo Levo SL klimt nu erg goed, zelfs onder lange rijders.

Ben je op zoek naar een e-bike die makkelijk op het achterwiel te zetten is? De Levo SL levert!Foto: Josh Welz

Ben je op zoek naar een e-bike die makkelijk op het achterwiel te zetten is? De Levo SL levert!

Gelukkig worden de volgveiligheid en soepelheid niet gekocht met een traag weggedrag. Integendeel, de Turbo Levo SL is een geweldige combinatie van levendig en veilig. Met 432 millimeter is de achterste driehoek erg kort in vergelijking met veel andere fietsen op de markt. De nieuwe Levo SL gaat dus gemakkelijk op het achterwiel en biedt goede pop wanneer je van de grond duwt om te springen. Dit maakt hem veel wendbaarder en leuker om te rijden dan de Kenevo SL zonder al te veel terrein te verliezen in het pure downhill klassement. Specialized heeft daarmee een sensationeel goede e-trailfiets gemaakt die de concurrentie veel kopzorgen zou moeten bezorgen. De SL 1.2-versie van de motor is een belangrijke stap voorwaarts en dus dicht bij de concurrentie. Het stelt echter geen topwaarden vast, noch in termen van vermogen, noch in termen van ruis. Over het algemeen is de turbo Levo SL van de tweede generatie geen gamechanger die het onderwerp lichte e-bikes naar een geheel nieuw niveau tilt. Maar qua prestaties is het opnieuw een klasseleider.

Prijzen en functies: Wat is de prijs van de Levo SL Gen2?

E-bikes worden steeds duurder. Specialized is ook een van de duurste fabrikanten op de markt. De nieuwe Turbo Levo SL in de topversie S-Works BV kost een forse 15.000 euro. In ruil daarvoor krijg je de complete, sensorgestuurde Rockshox Flight Attendant-ophanging, de nieuwe Sram XX Eagle Transmission AXS-versnellingen en Roval Traverse SL-carbon wielen.

De Levo SL S-Works is verkrijgbaar voor 14.000 euro met Fox Factory ophanging en verder identieke uitrusting. Beide topmodellen worden geleverd met een range extender voor het geld.

Beeld: NaN

De Specialized Levo SL S-Works in de kleurvariant zwart-wit.

Dat Levo SL Pro voor 11.500 euro heeft dezelfde fabrieksophangingselementen als de S-Works en krijgt de Sram Eagle XO Transmission versnellingen. Ook hier zijn (iets zwaardere) Roval Traverse carbon wielen bij de prijs inbegrepen. Een mechanisch geactiveerde Bikeyoke Revive is geïnstalleerd als ondersteuning.

Beeld: NaN

De Specialized Levo SL Pro voor 11.500 euro schittert in chique mintgroen.

Het instapmodel Levo SL Comp kost 7900 euro en moet het doen met Fox Rythm-vering. Het heeft een klassiek Sram GX-circuit met kabelbesturing gemonteerd. De demperverlenging is hier gemaakt van aluminium, op alle andere modellen van carbon. Voor € 7000 kunnen tuningfans zichzelf trakteren op de S-Works framekit en deze zelf bouwen. S-Works en Comp zijn elk verkrijgbaar in twee kleuren.

Beeld: NaN

Het instapmodel Levo SL Comp is verkrijgbaar in twee kleurvarianten. Wie raadt de kleur op de foto? “Gloss Blaze / Black / Silver Dust”, zegt de Specialized-catalogus. Wat nog meer?

Specialized Turbo Levo SL: Conclusie van de EMTB redactie

Een aanzienlijk verbeterde aandrijving maakt de Specialized Levo SL weer volledig competitief. De SL 1.2-motor kan niet beter presteren dan de nieuwe lichtaandrijvingen van TQ en Fazua, omdat hij niet de beste waarden instelt op het gebied van vermogen of geluid. Maar de rijeigenschappen van de fiets zijn des te spannender. Op het parcours is de nieuwe lichte eMTB van de Amerikanen met zijn uitgebalanceerde rijeigenschappen en krachtige chassis een van onze absolute favorieten.

EMTB-auteur Christian Schleker heeft de ontwikkeling van de lichtcategorie nauwlettender gevolgd dan bijna iedereen. Focus Raven², Lapierre E-Zesty, Specialized Levo SL, Scott Lumen - hij was een van de eerste journalisten ter wereld die al deze fietsen op de proef stelde voor EMTB.Foto: Wolfgang Watzke

EMTB-auteur Christian Schleker heeft de ontwikkeling van de lichtcategorie nauwlettender gevolgd dan bijna iedereen. Focus Raven², Lapierre E-Zesty, Specialized Levo SL, Scott Lumen – hij was een van de eerste journalisten ter wereld die al deze fietsen op de proef stelde voor EMTB.

Source link