In plaats van eenvoudige versnellingen: alternatieve aandrijvingen op het BIKE Festival Riva 2023

Moderne enkele aandrijvingen met 11 of 12 versnellingen luidden het einde in van de voorderailleur op de mountainbike. Voor veel motorrijders ging zijn begrafenis echter ook gepaard met een verlies aan vertaalbandbreedte. Het nieuwe Powershift-systeem voor MTB’s van Classified brengt de bandbreedte terug naar afzonderlijke schijven – elektronisch en draadloos. Niet nieuw, maar altijd spannend, zijn oplossingen met handgeschakelde transmissies die een voldoende aantal versnellingen combineren met maximaal weinig onderhoud. Zerode heeft altijd vertrouwd op Pinion versnellingsbakken. In de toekomst zullen de fietsen uit Nieuw-Zeeland waarschijnlijk ook vaker in Europa te zien zijn.

Wanneer de versnellingspook niet meer helpt

Elke motorrijder kent deze situatie: op de steilste helling van het huis rond, druk je wanhopig op de versnellingspook om te schakelen in een gemakkelijkere klimmer, maar – oh horror! – de veelgeprezen 12-versnellingsbak staat al in de lichtste versnelling. In plaats van de brandende benen te ondersteunen met een rustgevende verandering van reductie, stuit de schakelduim op felle weerstand.

De meest voorkomende 12-speed aandrijflijnen van Shimano en Sram leveren een maximaal versnellingsbereik van respectievelijk 510 en 520 procent. Op het BIKE Festival in Riva vonden we twee opties om deze situatie te vermijden. Aan de ene kant zijn er de fietsen van Zerode met de versnellingsbak van Pinion. Tot nu toe waren deze echter moeilijk te verkrijgen in Duitsland. Daar komt nu verandering in. Daarnaast presenteerde Classified hun nieuwe Powershift MTB-systeem, dat het tweede kettingblad in de achternaaf verplaatst, die elektronisch via de radio wordt geregeld.

Zerode Bikes: Pinion fulls nu beschikbaar in Europa

Al in oktober 2022 verklaarde het Nieuw-Zeelandse merk Zerode dat het de Europese markt beter wilde bereiken via een verkoopkantoor in Nederland. Zerode was een van de eerste fabrikanten die voor zijn fietsen uitsluitend vertrouwde op de versnellingen van de Duitse fabrikant Pinion – destijds een noviteit voor full-suspension mountainbikes.

Inmiddels is er een stevige fanbase opgebouwd voor de Pinion fulls. Tot nu toe heeft ze echter een rotsachtige weg moeten afleggen om een Zerode-fiets de hare te noemen. Mogelijkheden voor testritten waren tot nu toe uiterst zeldzaam in Europa en iedereen die een Zerode in de garage in Duitsland wilde zetten, moest door de zure appel heen bijten en hoge douanekosten accepteren. Met het nieuwe Europese verkoopteam gaat daar nu verandering in komen.

Zerode combineert een Pinion-versnellingspook met Gates-riem op de Enduro Fully om een vrijwel onderhoudsvrije aandrijving te creëren.Foto: Jan Timmermann

Zerode combineert een Pinion-versnellingspook met Gates-riem op de Enduro Fully om een vrijwel onderhoudsvrije aandrijving te creëren.

Naast de onderhoudsarme gevoeligheid en een laag zwaartepunt door het gewicht van de transmissie, profiteren de fulls van Zerode van een ander ontwerpgerelateerd voordeel. Bij gewone mountainbikeritten behoren de schakeldelen op het achterwiel tot de onafgeveerde massa. Dit wordt aanzienlijk verminderd door de tandwielen te verplaatsen naar het trapasgebied op Pinion fullys.

Het resultaat is een verbeterde functie van de achterwielophanging. In theorie is dit voor veel klanten niet altijd even makkelijk te begrijpen, zegt Zerode. Het vergt een proefrit om de voordelen van het systeem met eigen ervaring te kunnen voelen. Dit is een van de redenen waarom de oprichting van een Europese distributeur een belangrijke stap was voor Zerode.

Geclassificeerd Powershift MTB-systeem – optisch eenvoudig, technisch dubbel

Zoals je ziet zie je niets: het Classified Powershift MTB-systeem zit onopvallend verstopt in de achterwielas en naaf.Foto: Jan Timmermann

Zoals je ziet zie je niets: het Classified Powershift MTB-systeem zit onopvallend verstopt in de achterwielas en naaf.

Op de gravelbike heeft Classified al naam gemaakt met zijn alternatief voor de klassieke single drive. Met de introductie van het nieuwe Powershift MTB-systeem willen de Belgen nu ook een revolutie teweegbrengen in de schakelervaring voor mountainbike-toerrijders. Het systeem werkt met zowel Shimano- als Sram-aandrijflijnen met twaalf versnellingen en zou compatibel zijn met elke Boost-achterdriehoek, of deze nu volledig of hardtail is.

Om dit te doen, heeft Classified niet alleen de bestaande Powershift-hube opgeblazen tot een breedte van 148 millimeter, maar versterkt ook de innerlijke werking voor zwaarder gebruik op mountainbikes. Ook is er een elftraps cassette beschikbaar, zodat het systeem (oude) losse schijven nieuw leven in kan blazen.

De nieuwe Classified Powershift MTB-naaf is compatibel met 148 millimeter Boost-achterdriehoeken en komt zo voor het eerst naar de mountainbike.Foto: Jan Timmermann

De nieuwe Classified Powershift MTB-naaf is compatibel met 148 millimeter Boost-achterdriehoeken en komt zo voor het eerst naar de mountainbike.

Classified vertrouwt op een eigen cassette met 11-40 tanden. Deze kan zoals gebruikelijk met de achterderailleur worden verschoven. Door op een extra knop te drukken, schakelt de Powershift-hub echter over naar de reductiemodus en verandert de overbrengingsverhouding met een factor 0,7.

De accu en radio-ontvanger bevinden zich in de as van Classified. Een elektronische actuator in de Powershift-hub maakt een reductie met een factor 0,7 mogelijk.Foto: Jan Timmermann

De accu en radio-ontvanger bevinden zich in de as van Classified. Een elektronische actuator in de Powershift-hub maakt een reductie met een factor 0,7 mogelijk.

Dit betekent dat aanzienlijk lichtere overbrengingsverhoudingen en dus gemakkelijkere versnellingen kunnen worden bereikt op een mountainbike dan met gewone enkele aandrijvingen. Door de kleinere cassette kunnen ook achterderailleurs met een kortere kooi worden aangedreven, wat de robuustheid van de aandrijving ten goede kan komen.

Nauwelijks herkenbaar door de vele hendels op de tentoonstellingsfiets: de onopvallende nieuwe ringshifter van het Classified Powershift MTB-systeem.Foto: Jan Timmermann

Nauwelijks herkenbaar door de vele hendels op de tentoonstellingsfiets: de onopvallende nieuwe ringshifter van het Classified Powershift MTB-systeem.

Een andere nieuwe functie van het Classified Powershift System voor mountainbikes is de minimalistische ringshifter. Deze kleine knop zit links of rechts van het stuur en bedient de servomotor in de naaf via de radio. Het complete systeem werkt elektronisch en draadloos.

Het opladen van de ringverschuiver en de Powershift-as is eenvoudig via magnetische USBC-interfaces. Vanwege de eliminatie van de mechanische schakelkabel moet de installatie van het systeem op alle mountainbikes bijzonder eenvoudig zijn.

Classified vertrouwt op een eigen twaalftraps cassette met 11-40 tanden op het Powershift MTB-systeem.Foto: Jan Timmermann

Classified vertrouwt op een eigen twaalftraps cassette met 11-40 tanden op het Powershift MTB-systeem.

Geclassificeerde hub alleen met eigen cassettes

De tweeversnellingsnaaf van Classified is nog niet compatibel met de cassettes van andere fabrikanten. Tijdens een eerste test van het gravelsysteem met Shimano GRX-versnellingen op Eurobike 2021 had de aandrijving nog steeds problemen met schakelen onder belasting. Gravelexpert Sandra Schuberth test momenteel het systeem en heeft al geprofiteerd van de reductiefunctie op enkele zeer steile beklimmingen. Tijdens een eerste korte test van het MTB-systeem op het BIKE Festival in Riva vertoonde de Powershift-naaf met geclassificeerde cassette en Sram GX Eagle AXS-versnellingen een soepele werking en een snelle responstijd.

Wil je een wiel bouwen met de elektronische tweeversnellingsnaaf en krijg je alleen de naaf, cassette, as en ringveranderaar, dan moet je daar 1549 euro voor betalen. Volgens Classified zou het verschil in gewicht van een drive met de elektronische tweeversnellingsnaaf van Classified verwaarloosbaar moeten zijn in vergelijking met de klassieke dual drive.

Ingedeeld M25/30: Carbon wielen met tweeversnellingsnaaf in 29 inch

Samen met het nieuwe Powershift MTB-systeem presenteerde Classified de nieuwe M25/30 carbon wielen op het BIKE Festival in Riva. Nomen est omen, komen de 29-inch carbon velgen met een diepte van 25 millimeter en een binnenbreedte van 30 millimeter. Uiteraard zijn de nieuwe Classified Carbon wielen compatibel met de Powershift naaf. De prijs voor de wielset inclusief het gehele Powershift MTB systeem is 2699 euro.

Classified presenteerde ook de nieuwe M25/30 carbon wielen op het BIKE Festival in Riva.Foto: Jan Timmermann

Classified presenteerde ook de nieuwe M25/30 carbon wielen op het BIKE Festival in Riva.

Source link