Gravelbikes in review: De Storck GRIX.2 Comp

Er werden lofzangen geschreven op de sportiviteit en dynamiek van Benotti, Conway en Canyon, en toen kwam de Storck. De compromisloze carbon racer staat een of twee keer bovenaan het testveld op het gebied van acceleratie, rijdynamiek en edele onderdelen. Het stuur en de stuurpen worden geleverd als een zogenaamde cockpit, die je kunt voelen aan de krachtige trekkracht aan de claxon – super stijf en direct, maar de fiets is aan de voorkant nog lichter dan aan de achterkant, het voorwiel is kinderspel om over wortels te “springen”. Dat moet ook wel, want de banden zijn alleen ontworpen voor snelheid en absorberen net als de frameset nauwelijks schokken.

Met de sportieve zithouding en gewichtsverdeling is de rijstabiliteit geweldig in droge omstandigheden, goed op zand, en in modder moet je echt heel snel en goed kunnen sturen. Het is moeilijk uit te leggen: ondanks de gemiddelde balhoofdhoek en het superwendbare rijgedrag is de rechtuitstabiliteit van de Storck GRIX.2 Geweldig, zelfs met een paar zakken op de fiets. Rondleidingen zijn dus heel goed denkbaar als je redelijk gewend bent aan de heuphoek en de edele, matte verven niet al te goed voor je zijn, hetzelfde geldt trouwens voor de stad, die is trouwens ook behoorlijk schoonmaakintensief. Met de brede spreiding van de cassette is de fiets veel variabeler dan je zou denken, met verschillende banden zou het totale pakket kunnen worden verschoven ten gunste van comfort en offroad-vaardigheden. De eigen “Zeitjäger” carbon wielen, aanbevolen door Storck en veel lichter, zouden een aanpassing zijn aan de Übersport.

Lees ook:   Nina Hoffmann's Santa Cruz V10: Zo stelt Tech-Nin(J)a haar World Cup downhiller op

Voor een gravelrace in droge omstandigheden zou de setup onze eerste keuze zijn, zelfs als een puur sportartikel. Misschien niet zo massa-compatibel voor cruisen en reizen, maar het is voor snelle korte reizen.

MYBIKE Tip: Speedbike 6/2023