spatbord mountainbike action

Als mountainbiker zijn spatborden een essentieel onderdeel van je uitrusting. Ze beschermen niet alleen jezelf, maar ook je fiets tegen modder, vuil en water. Maar welke spatborden zijn het meest geschikt voor jouw mountainbike-avonturen? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over spatborden voor mountainbikes, waaronder de verschillende soorten, materialen, installatie en merken.

Soorten Spatborden

1. Voorspatborden

Een voorspatbord beschermt het voorwiel van je mountainbike tegen vuil en water dat omhoog spat tijdens het rijden. Er zijn twee soorten voorspatborden: standaard en enduro.

Standaard voorspatborden

Standaard voorspatborden zijn ontworpen voor cross-country en trail-rijden. Ze zijn lichtgewicht en bieden voldoende bescherming tegen spatwater en modder. Ze zijn eenvoudig te installeren en worden meestal bevestigd aan de onderkant van de vork met behulp van rubberen banden of klittenband.

Enduro voorspatborden

Enduro voorspatborden zijn ontworpen voor agressiever rijden op ruiger terrein. Ze bieden meer bescherming dan standaard voorspatborden en zijn meestal langer en breder. Enduro voorspatborden worden meestal bevestigd aan de onderkant van de vork met behulp van zip-ties of schroeven.

Lees ook:   Stevens E-Tremalzo 2023: Goedkope e-hardtail met Bosch CX in test

2. Achterspatborden

Een achterspatbord beschermt jezelf en je zadelpen tegen opspattend vuil en water. Het voorkomt ook dat modder en vuil zich ophopen op de achterbrug en de achterband, waardoor de levensduur van de fiets wordt verlengd. Er zijn twee soorten achterspatborden: standaard en enduro.

Standaard achterspatborden

Standaard achterspatborden zijn ontworpen voor cross-country en trail-rijden. Ze zijn meestal korter dan enduro achterspatborden en bieden minder bescherming. Ze zijn eenvoudig te installeren en worden meestal bevestigd aan de onderkant van de zadelrails met behulp van een klem.

Enduro achterspatborden

Enduro achterspatborden zijn ontworpen voor agressiever rijden op ruiger terrein. Ze bieden meer bescherming dan standaard achterspatborden en zijn meestal langer en breder. Enduro achterspatborden worden meestal bevestigd aan de achterbrug met behulp van zip-ties of schroeven.

Materialen

1. Kunststof

Kunststof spatborden zijn de meest voorkomende spatborden voor mountainbikes. Ze zijn lichtgewicht, duurzaam en gemakkelijk te installeren. Kunststof spatborden zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Ze zijn ook relatief goedkoop, waardoor ze een populaire keuze zijn voor beginnende mountainbikers.

2. Carbon

Carbon spatborden zijn de duurste optie en worden meestal gebruikt door professionele mountainbikers. Ze zijn lichtgewicht, sterk en bieden uitstekende bescherming tegen vuil en water. Carbon spatborden zijn verkrijgbaar in verschillende maten en ontwerpen en zijn een goede keuze voor rijders die op zoek zijn naar prestaties en stijl.

3. Aluminium

Aluminium spatborden zijn duurzaam, lichtgewicht en bieden uitstekende bescherming tegen vuil en water. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren en zijn een goede keuze voor rijders die op zoek zijn naar duurzaamheid en prestaties.

Lees ook:   wat is enduro mountainbike

Installatie

De installatie van spatborden voor mountainbikes is relatief eenvoudig en kan worden gedaan met behulp van eenvoudige gereedschappen. Hier zijn de basisstappen voor het installeren van spatborden:

1. Verwijder de wielen

Verwijder de wielen uit de fiets en maak de vork en achterbrug schoon met een doek.

2. Bevestig het voorspatbord

Bevestig het voorspatbord aan de onderkant van de vork met behulp van rubberen banden of klittenband. Zorg ervoor dat het spatbord stevig vastzit en niet beweegt tijdens het rijden.

3. Bevestig het achterspatbord

Bevestig het achterspatbord aan de achterbrug met behulp van zip-ties of schroeven. Zorg ervoor dat het spatbord stevig vastzit en niet beweegt tijdens het rijden.

4. Controleer de uitlijning

Controleer of de spatborden goed zijn uitgelijnd met de wielen en de banden niet raken tijdens het rijden. Pas indien nodig de positie van de spatborden aan.

5. Plaats de wielen terug

Plaats de wielen terug in de fiets en zorg ervoor dat ze stevig zijn vastgezet.

Merken

Er zijn veel merken die spatborden voor mountainbikes maken. Hier zijn enkele van de meest populaire merken:

1. SKS

SKS is een Duits bedrijf dat al meer dan 100 jaar spatborden maakt. Hun spatborden zijn duurzaam, lichtgewicht en bieden uitstekende bescherming tegen vuil en water. SKS spatborden zijn verkrijgbaar in verschillende maten en ontwerpen.

2. Crud

Crud is een Brits bedrijf dat gespecialiseerd is in spatborden voor mountainbikes. Hun spatborden zijn lichtgewicht, sterk en bieden uitstekende bescherming tegen vuil en water. Crud spatborden zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren.

Lees ook:   Carrousel voor mountainbikers 2024: YT Industries met een knal, Mondraker valt aan

3. Mucky Nutz

Mucky Nutz is een Brits bedrijf dat gespecialiseerd is in spatborden voor mountainbikes. Hun spatborden zijn lichtgewicht, sterk en bieden uitstekende bescherming tegen vuil en water. Mucky Nutz spatborden zijn verkrijgbaar in verschillende maten en ontwerpen.

Conclusie

Spatborden zijn een essentieel onderdeel van je uitrusting als mountainbiker. Ze beschermen niet alleen jezelf, maar ook je fiets tegen modder, vuil en water. Er zijn verschillende soorten spatborden beschikbaar, waaronder voorspatborden en achterspatborden, en ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en ontwerpen. Het installeren van spatborden is eenvoudig en kan worden gedaan met behulp van eenvoudige gereedschappen. Er zijn veel merken die spatborden voor mountainbikes maken, dus kies er een die past bij jouw rijstijl en budget.

FAQs

1. Zijn spatborden echt nodig voor mountainbiken?

Ja, spatborden zijn essentieel voor mountainbiken, omdat ze beschermen tegen vuil en water dat omhoog spat tijdens het rijden.

2. Kan ik spatborden zelf installeren?

Ja, de installatie van spatborden is eenvoudig en kan worden gedaan met behulp van eenvoudige gereedschappen.

3. Welk materiaal is het beste voor spatborden?

Het beste materiaal voor spatborden hangt af van je persoonlijke voorkeur en budget. Kunststof spatborden zijn de meest voorkomende en betaalbare optie, terwijl carbon spatborden duurder zijn maar betere prestaties en stijl bieden.

4. Hoe kan ik controleren of de spatborden goed zijn uitgelijnd?

Controleer of de spatborden goed zijn uitgelijnd met de wielen en de banden niet raken tijdens het rijden. Pas indien nodig de positie van de spatborden aan.

5. Welke merken maken de beste spatborden voor mountainbikes?

Er zijn veel merken die spatborden voor mountainbikes maken, waaronder SKS, Crud en Mucky Nutz. Kies er een die past bij jouw rijstijl en budget.