Snelheidsrecords: Welke fietser is de snelste?

Wij motorrijders houden van snelheidsrecords. Of het nu je eigen (middelmatige) of die van andere sporters is. Hoe ouder, hoe duurder – sommigen van ons worden pas echt wakker als de wind rond onze helmen stormt. Natuurlijk gaan de fietsprofs nog een stap verder en racen ze bergafwaarts met snelheden waarbij het stuur uit de handen van normale motorrijders zou vliegen.

En dan zijn er nog extreme snelheidsjunkies die gespecialiseerd zijn in rijden op hoge snelheid. Atleten uit andere sporten vechten het ook uit in de wie-is-de-snelste-competitie. Welke extreme sport is het snelst – waar zijn de snelheidsrecords?

Speedcheck: Welke bikers zijn het snelst?

Downhill Racing: In het WK worden zogenaamde snelheidscontroles opgezet, tijdmetingen die de snelheden van de atleten bepalen bij bijzonder snelle passages van het parcours. Ze meten vaak 60 km/u en sneller. Iedereen die wel eens 60 km/u heeft gereden op een steile asfaltweg kan wel raden hoe het offroad moet aanvoelen.

Amaury Pierron: waanzinnig snel door zwaar terrein.Foto: Monster EnergyAmaury Pierron: waanzinnig snel door zwaar terrein.

Op slechts één wiel: In zijn wereldrecord in 2001 in Palmdale, Californië, bereikte Bobby Root een ongelooflijke 138,6 km / h op het achterwiel. Nog gekker was dat Root ook het record vestigde voor de snelste rit op het voorwiel. In de neushandleiding haalde de professionele freerider een ongelooflijke 90,7 km/u.

Wheelie King Bobby Root: Houd altijd je vinger op de remhendel! Hier bij de snelheidshandgeschakelde hier in Saalbach-Hinterglemm.Foto: Lars ScharlWheelie King Bobby Root: Houd altijd je vinger op de remhendel! Hier bij de snelheidshandgeschakelde hier in Saalbach-Hinterglemm.

Professionele freerider Cam Zink: zet je hoofd terug op 74 km/u.Foto: Lars ScharlProfessionele freerider Cam Zink: zet je hoofd terug op 74 km/u.

Op zand: 2011 Markus Stöckl (1974) snelt naar zijn wereldsnelheidsrecord voor productie mountainbikes: 164,95 km/u op zand en puin op de vulkanische kegel van Cerro Negro, Nicaragua. Lengte van de route: 550 meter met een helling van 45°; het vorige, negen jaar oude record van de Fransman Éric Barone werd met 1 km/u overtroffen; Barone, die in de uitloop van zijn experiment ernstig ten val kwam en sindsdien zelf niet meer actief kon zijn, was actief als organisator van Stöckls experiment.

Markus Stöckl: de vulkaan af in een latex pak.Foto: Red BullMarkus Stöckl: de vulkaan af in een latex pak.

Hoge snelheid in de Tour de France: In 2016 haalde de Duitse Tour de Franc’ler Markus Burghardt van Team BMC naar verluidt de hoogste snelheid op de Port de la Bonaigua-afdaling met een gemeten snelheid van 130,7 km/u. Een waanzin op smalle banden! Dit record blijft tot op de dag van vandaag ongebroken.

Tour de France: waanzin op smalle banden!Foto: Red BullTour de France: waanzin op smalle banden!

Snelheidscontrole: Snelheidsrecords in andere sporten

Bigwave surfer Sebastian Steudtner: Denk niet eens aan een val.Foto: Hugo Silva/Red BullBigwave surfer Sebastian Steudtner: Denk niet eens aan een val.

Klifspringen: Laso Schaller springt van een hoogte van bijna 60 meter (58,8 m) in een bergmeer in der Schweiz op 4 augustus 2015 – Record! Hij raakt het water met 123 km/u. De extreme vertraging scheurde Laso’s ligamenten in zijn kniegewricht en enkels.

Laso Schaller: op snelwegsnelheid het water in.Foto: Lukas Pilz/Red BullLaso Schaller: op snelwegsnelheid het water in.

Windsurfen: Björn Dunkerbeck is de snelste windsurfer ter wereld. Het bereikte 103,7 km/u op het zaadkanaal van Lüderitz, Namibië op 23 november 2021. De snelste zeilboot ter wereld is daarentegen de Vestas Sailrocket 2. Met 65,45 knopen (121 km/u) heeft de kogel het wereldsnelheidsrecord voor zeilschepen in handen, dat op 24 november 2012 door de Australische zeiler Paul Larsen werd gevestigd tijdens de Lüderitz Speed Challenge in de Lüderitzbaai in Namibië.

Björn Dunkerbeck: Water zo hard als beton!Foto: Victor Couto / Red BullBjörn Dunkerbeck: Water zo hard als beton!

Skiën: Downhill skiërs kunnen snelheden tot 153 km/u bereiken op de legendarische Streif in Kitzbühel (foto). Het absolute record op ski’s staat op naam van Simon Billy. De Fransman vestigde op het WK van 2023 het wereldrecord snelskiën. De Fransman won in het Franse Vars met een snelheid van 255,50 km/u en verving daarmee Ivan Origone als recordhouder. De Italiaan had het vorige record van 254,985 km/u uit 2016 in handen.

Downhill skiërs op de legendarische Streif: titanium ski's worden zo zacht als natte noedels.Foto: Joerg Mitter / Red BullDownhill skiërs op de legendarische Streif: titanium ski’s worden zo zacht als natte noedels.

Wingsuit vliegen: sneller vooruit dan omlaag.Foto: Red BullWingsuit vliegen: sneller vooruit dan omlaag.

Super stunt: Felix Baumgartner uit Salzburg tijdens zijn recordsprong van bijna 39.000 meterhoogte! De stuntman is de enige skydiver die de geluidsbarrière heeft doorbroken. Topsnelheid: 1357,6 km/u. Baumgartner vervoerde een heliumballon met een speciale capsule de stratosfeer in. Na zijn superstunt trok Baumgartner zich terug uit de extreme sporten en vandaag vliegt hij met reddingshelikopters in Zwitserland.

Felix Baumgartner tijdens zijn recordsprong vanaf een hoogte van bijna 39.000 meter! De Salzburger is de enige skydiver die de geluidsbarrière heeft doorbroken. Topsnelheid: 1357,6 km/u.Foto: Red Bull Stratos / Red Bull Content PoolFelix Baumgartner tijdens zijn recordsprong vanaf een hoogte van bijna 39.000 meter! De Salzburger is de enige skydiver die de geluidsbarrière heeft doorbroken. Topsnelheid: 1357,6 km/u.

Ter vergelijking: de snelste dieren ter wereld

In de lucht: Slechtvalk in een duik (383 km/h),
Bulldozervleermuis vliegt in bochten (160 km/u)
Op het land: Cheeta’s (120 km/u)
In het water: Mako haai, zeilvis, zwarte marlijn (110 km/h)

De snelste in de lucht: de slechtvalk. In een duik bereikt de roofvogel hoge snelheden. Er zou al 389 km/u zijn gemeten. Het speciale verenkleed van de slechtvalk bevordert de hoge snelheid van vallen.
Foto: Getty Images/Chicago Tribune

>> wereldrecords zijn er om gebroken te worden, of om opgezet te worden. Er zijn ongelooflijk veel onvoorstelbare records, hier zijn nog meer gekste motorrijders die geschiedenis hebben geschreven <<