Simplon Rapcon Pmax TQ in de Light E-MTB test: Trailbike met moderne geometrie

Met slechts 18 kilo is de Simplon Rapcon TQ uit Vorarlberg de lichtste in onze groepstest van acht spannende lichte e-MTB’s. Ondanks de meest robuuste bandencombinatie. Het is echter ook de duurste. Opvallend is de supermoderne geometrie. De extreem steile zithoek zorgt ervoor dat de zitpositie ondanks het lange bereik krimpt tot een compact formaat. In vlakke passages legt dit veel druk op de handen. Uitdagende ups en downs in het terrein zijn meer het leefgebied van de Rapcon dan tamme omvaarten van het meer. Want op de helling zet de progressieve zitpositie veel druk op het voorwiel en zorgt voor goede klimeigenschappen. Ook de tractie op het achterwiel is uitstekend.

De beperkende factor bij extreme beklimmingen is de matige stootkracht van de motor. Helaas kan de TQ HPR 50 zijn maximale vermogen van 300 watt en maximaal 50 Newtonmeter niet helemaal verbergen en drijft zo de polsslag van de bestuurder scherp op in vervelende klimpassages. Andere lichtaandrijvingen bieden meer vermogen – de respons en controleerbaarheid van de TQ e-bike motor zijn daarentegen top. In technische passages zorgen de lage trapas en de 170 cranks echter gemakkelijk voor pedaaltouchdowns.

Als het bergafwaarts gaat, onderscheidt de Simplon Rapcon TQ zich met een licht voetgedrag – zelfs voor een lichte E-MTB. Het lage gewicht en de lichte wielen zijn duidelijk merkbaar. De achterwielophanging is echter comfortabeler en sterker in tractie dan poppy. Ook als je de demper wat strakker afstemt dan normaal. Sportieve rijders willen misschien meer progressie van een trailbike en moeten een volume-spacer meer achteraf inbouwen.

Lees ook:   focus mountainbike

Dankzij de korte liggende achtervork is de Rapcon eenvoudig aan het achterwiel te trekken. Het kan ook punten scoren in veeleisende afdalingen. Het chassis heeft een sterke tractie en is gemakkelijk te slikken. Een ander pluspunt is de lage achtergrondruis. Bergafwaarts is alleen het lichte gerinkel van de remblokken te horen. Zelfs op hellingen is de TQ-rit ongeëvenaard in stilte. Maar pas op: Matig bereik en geen optie voor een vervangbare batterij! Wel kan er een range extender (559,90 euro) met 160 wattuur extra worden geïnstalleerd.

¹ De waarden zijn bepaald voor gestandaardiseerde ritten op een asfalthelling met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4 procent. Trapvermogen van de rijder 175 watt, rijdersgewicht inclusief uitrusting 90 kg. Het ondersteuningsniveau is aangepast voor deze groepstest zodat alle fietsen met ongeveer dezelfde snelheid rijden, zie gemiddelde snelheid tussen haakjes. Het motorvermogen lag rond de 250 watt. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk afgeknepen noodmodus. Alle details over onze range test vind je hier in de link!

² Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

Stappentest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en de laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.

Source link