Santa Cruz Stigmata: Dit is de gravelbike nieuwigheid

Gravelbikes zijn veelzijdige metgezellen die zich even comfortabel voelen op snelle grindwegen, heuvelachtige bospaden en vloeiende paden. Fabrikanten hebben al lang geleden gespecialiseerde modellen ontwikkeld om aan deze verschillende vereisten te voldoen. Maar Santa Cruz gooit het over een andere boeg met de nieuwe Stigmata en presenteert een alles-in-één oplossing. De nieuwigheid is verkrijgbaar in in totaal vijf uitrustingsvarianten en is zowel gericht op bikepackers, racers als MTB-liefhebbers.

Alle versies van de nieuwe Stigmata delen een carbon platform met een sportieve framegeometrie (STR: 1.42) en een uniforme lak. Een praktisch kenmerk is het kleine geïntegreerde opbergvak in de onderbuis, dat ruimte biedt voor een prikset in twee kleine vakken. De productieversie van de Stigmata is uitgerust met 45 millimeter banden van Maxxis, maar de Amerikaanse fabrikant staat ook het gebruik van het frame en de vork toe met banden tot 50 millimeter breed. De mogelijkheid om spatborden te monteren, evenals een derde bidonhouder, die onder de onderbuis is gemonteerd, wordt ook aangeboden door de Stigmata en bijna alle moderne gravelbikes.

Op basis van hun ervaring in de MTB-sector is het niet verwonderlijk dat Santa Cruz ook een variant van de Stigmata aanbiedt die is uitgerust met een geveerde voorvork (Rockshox Rudy Ultimate XPLR) die 40 millimeter veerweg biedt, evenals een telescopische zadelpen (Rockshox Reverb AXS XPLR) met 75 millimeter veerweg. De andere uitrustingsniveaus van de Stigmata worden daarentegen geleverd met een carbon starre voorvork en bieden enkele of dubbele aandrijflijnen van SRAM. Dankzij de UDH-standaard van de achterderailleur kan de Stigmata ook met de nieuwe Transmissiecircuit van SRAM kan worden ingesteld zonder een derailleurhanger.

Lees ook:   Schokdempers voor fietsen: Specialized Air Tool in de test

Volgens de fabrikant wegen de verschillende modellen van de Santa Cruz Stigmata tussen de 8,5 en 9,5 kilogram. De lichtste versie is het model voor 7499 euro, dat een elektronische dual-force shift heeft (43/30, 10-36 inch). Het zwaarste en duurste model is de ophangingsvariant voor 8299 euro, die is uitgerust met Force AXS (40, 10-44 inch). De basisversie met het nieuwe Apex XPLR-circuit (40, 10-44 inch) kost 3999 euro. De Stigmata is verkrijgbaar in vijf verschillende framematen.