Cadeautip: Het fietsboek – alles over fietsen en fietsen

Je kunt het fietsboek om minstens twee redenen goed vinden: Als je maar een fractie kunt onthouden, ben je de leuke weetjeskoning of de leuke weetjeskoningin in alle gesprekken die ook maar in de verste verte over de fiets gaan. De tweede reden is diepgaander: het is gewoon leuk om door de meer dan 300 pagina’s te bladeren en te kijken naar meer dan 1000 illustraties, grafieken en kaarten, die vol staan met informatie over geschiedenis, fietstechniek, lichaam en training, wielrennen en racen, fietsreizen, mobiliteit, economie en fietscultuur.

De graphics zijn geenszins saai of ingewikkeld. Dat is wat de makers achter het boek – Marmota Maps – kunnen doen. Ze zijn misschien beter bekend om hun kaarten om in je woonkamer te hangen, zoals de 610 skigebieden in de Alpen. Op een enkele of dubbele pagina worden statistieken, achtergronden of lijsten grafisch weergegeven en verrijkt met een korte verklarende tekst. Verbazingwekkend bijvoorbeeld: Slechts 12,3% van de fietsers zit op een MTB!

Het fietsboek richt zich niet op één variant van ons favoriete voertuig. Het gaat evenzeer over MTB, racefietsen of fietsen in het algemeen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het geïllustreerde overzicht van boetes. Aandacht: Fiets je over een afgesloten overweg, dan kun je een boete van 350 euro betalen!

De auteur wijdt in totaal vier dubbele pagina’s aan “Liederen over de fiets. Op een tijdlijn met thematisch passende illustraties staan (bijna) alle nummers vermeld, te beginnen met Pink Floyd’s “Bike” uit 1967 tot Kraftwerk, Queen, Fischmob en Katie Melua, evenals Jan Böhmermann en Ski Aggu X Domiziana, die in 2022 hun track “Tour de Berlin” uitbrachten – wie kent het niet?!

Lees ook:   Tektro Homestory: Met de TRP groepset van Taiwan naar Haßloch

De Hamburgse uitgeverij Marmota Maps, die naast de kaarten ook dit boek uitgeeft, had vooraf een crowdfundingcampagne gelanceerd om minimaal 5000 euro voor financiering in te zamelen. Uiteindelijk droegen 189 donateurs 7.852 euro bij om dit Kickstarter-project te realiseren.

De auteur van het fietsboek is Jan Wittenbrink, geboren in 1990. Hij werkt als freelance journalist en auteur in de stad Keulen. In 2022 publiceerde hij “The North Sea Book”, zijn eerste infographic boek bij Marmota Maps. Nu wijdt hij zich aan een andere grote passie: fietsen. Jan heeft geen auto, maar vijf fietsen. De meest creatieve ideeën komen vaak bij hem op als hij op de fiets stapt. Het liefst verzamelt hij hoogtemeters met zijn racefiets.

Je kunt altijd dit vermakelijke boek oppakken en slechts twee pagina’s bekijken of je laten inspireren door de schat aan informatie en hele hoofdstukken doorlezen. Met 40 euro is de prijs niet zo hoog dat je hem kunt weggeven aan mensen die van de fiets houden – of het nu voor Kerstmis is of voor een naderende verjaardag.

Nieuwe publicatie: 09.10.2023
Auteur: Jan Wittenbrink
Grootte: 21 x 27 cm
Folio: 330 pagina’s
Taal: Duits
ISBN: 978-3-946719-46-5
Prijs: 39,90