Roadtrip door de Alpen: 9 meren, 9 trailtours

De alpine roadtrip van Garmisch naar het Gardameer en terug naar Garmisch heeft in totaal 970 kilometer weg met zijn 9 haltes aan meren. Als je geen 9 dagen hebt, verwijder dan gewoon een meer uit het programma en ga je direct door naar de volgende halte. Maar het is het beste om 14 dagen te nemen, omdat de ene of de andere plek aan de oever van het meer gewoon te mooi is om direct na de tour verder te gaan.

Ook het weer, het verkeer of een volgeboekte camping (Ferragosto vakantie in Italië rond 15 augustus!) kan onderweg roet in het eten gooien. Maar juist zulke onvoorspelbare gebeurtenissen maken een roadtrip zo spannend.

Of je nu liever ’s avonds na de tour overstapt naar het volgende meer of ’s ochtends om eerst een camperplaats te bemachtigen en dan op pad gaat voor de tour, je zult het onderweg merken. Soms hangt het ook af van de wegroute. Vooral de routes in Zwitserland (Engadin, Julierpas, Viamala) en door de Bergamo Alpen zouden simpelweg te goed zijn om in het donker te draaien.

Trouwens, als je niet direct na het Gardameer naar huis wilt, raden we een omweg naar Paganella aan het ongelooflijk mooie Meer van Molveno aan. Wij wensen u veel plezier!

De Blindsee Trail eindigt direct bij de zwemlagune van het meer, maar je kunt nog twee paden toevoegen en zelfs de lift bergopwaarts gebruiken.Foto: Kirsten Sörries

De Blindsee Trail eindigt direct bij de zwemlagune van het meer, maar je kunt nog twee paden toevoegen en zelfs de lift bergopwaarts gebruiken.

1e halte: de Blindsee in Tirol

Rit van Garmisch naar Lermoos: 24,3 km

Vanaf de Tiroler Fernpass weg zie je deze Caribische blauwe parel in de bosbedding liggen. Daarachter rijst de zuidwand van de Zugspitze op. Hoogte: 1093 m, water: tot 24 graden.

De tour: Blindsee-Trail en Barbarasteig

 • Lengte: 31,3 kilometer
 • Bergop: 1290 meter hoogte
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Beschrijving van de tour:

De Blindsee is een van de legale supertrails in de Tiroolse Noordalpen. Wie haast heeft, kan het in een korte versie ervaren met de Grubigalmbahn of meedoen aan deze uitgebreide versie met twee andere paden: van Lermoos de lange, zachte grindklim op naar de Grubigalm en een enduropad af naar de kruising van de Blindsee Trail. Deze begint vrij vloeiend, maar stort zich al snel en zijn deels diepe puin steeds steiler de helling af. Hoogtepunten: Sensationeel uitzicht over het meer en een enigszins blootgestelde passage langs de waterval. Aan het einde balanceert het pad langs een rotswand en eindigt bij de mooiste badplaats van de Blindsee. Daar zou je het bij kunnen laten. Maar bijna aan het einde van de Fernpass grindweg, kon je ook weer in de stoeltjeslift stappen en de afdaling op de Barbarasteig toevoegen. Een vrij ruig zigzagpad, maar toch leuk. Rol dan terug naar Lermoos via Ehrwald en de ijssalon in het nogal mooie voetgangersgebied.

Lees ook:   mountainbike route texel

Overnachting:

Happy Camp met staanplaatsen op een weide, kamers kunnen ook geboekt worden. www.camping-lermoos.com

We gaan verder van Lermoos naar het 3-landen enduromekka aan het Resiameer

Op het Plamortplateau van Nauders met koning Ortler achter zich.Foto: Markus Greber

Op het Plamortplateau van Nauders met koning Ortler achter zich.

2e stop: Het Resiameer in het drielandenpunt

Rit van Lermoos naar Nauders: 89 kilometer

Het afgedamde water van de rivier de Adige wordt slechts 16 graden warm in de zomer, maar je kunt rond de filmische kerktoren zwemmen terwijl koning Ortler op de achtergrond schijnt.

De tour: drielanden-enduroroutes met lift

 • Lengte: 62 kilometer
 • Bergafwaarts: 3513 meter diepte
 • Moeilijkheidsgraad: matig tot moeilijk

Beschrijving van de tour:

Je wilt en moet het sowieso ervaren: de enduropaden in het drielandenpunt van Nauders. Het beste is om een kabelbaankaartje te kopen dat geldig is voor de vereiste vier liften en de grote ronde door het gebied te maken. Daarbij kom je natuurlijke wortelsporen tegen waarop elke millimeter reizen zijn gewicht in goud waard is. Maar er zijn ook paden die vermaken met vloeiende bochten en veel uitzicht bieden op de toppen van Ortler en Vinschgau. Als alternatief is er geen wachttijd in Naudersof een super tour: Via de Sesvenna hut en verder door de spectaculaire rotsgalerij van de Val d’Uina (70,2 km/2011 hm). De tour bevat geen uitdagende trails, maar is lang. Als je geen marathonconditie hebt, kun je goed eten en overnachten in de Sesvenna-hut!

Overnachting:

Alpencamping Nauders: Helaas ligt de camping niet direct aan het meer, maar aan de pasweg is reserveren in de zomer niet mogelijk. Vrije keuze van stoelen! Info: www.camping-nauders.com

Van Nauders naar het Oberengadin – een decor zoals in Canada

In het Oberengadin helpen liften bergopwaarts, maar qua hoogte is er nog werk aan de winkel.Foto: Markus Greber

In het Oberengadin helpen liften bergopwaarts, maar qua hoogte is er nog werk aan de winkel.

Halte 3: Het Silvaplanameer in het Oberengadin

Rit van Nauders naar Silvaplana: 91 km

Door het Oberengadin lopen drie meren achter elkaar op een hoogte van 1800 meter. De Silvaplaner is de middelste en biedt een camping direct aan de kust. Het water in het meer krijgt in de zomer maar een tintelende 17 graden.

De tour: Trais Fluors trail met lift

 • Lengte: 26,5 kilometer
 • Bergop: 250 meter hoogte
 • Bergafwaarts: 1530 meter diepte
 • Moeilijkheidsgraad: matig tot moeilijk

Beschrijving van de tour:

Het Oberengadin heeft een schilderachtige ervaringswaarde zoals Canada. Daarnaast zijn er de bewegwijzerde paden die naar het eenzame hooggebergte leiden. Daarom is het kiezen van een toptour niet eenvoudig. Maar de Trais Fluors is zeker een van de supertrails in de oostelijke Alpen: vanuit St. Moritz kun je een kabelbaan en gondel nemen naar de 3056 meter hoge Piz Nair. Daarboven wacht niet alleen een bomzicht op de Berninagletsjer, maar ook een 13,2 kilometer lang pad – met een tegenbeklimming (250 hm duw omhoog naar de Trais Fluors). Als je eenmaal het hoogste punt van de tour hebt bereikt en hebt genoten van het uitzicht op de parade, dan zal 1000 meter diepte van de mooiste, hoogalpiene stroom naar Samedan je verrukken!

Overnachting:

Camping Silvaplana: geen verkaveling, geen reservering, vrije plaatskeuze. Parkeerplaats voor campers vanaf 18,50 euro. www.campingsilvaplana.ch

We rijden verder over de Julierpas naar het wereldkampioenengebied van Lenzerheide

Het padennetwerk van het Bike Kingdom in Lenzerheide loopt vele kilometers door op de rug van de Parpaner Rothorn.Foto: Markus Greber

Het padennetwerk van het Bike Kingdom in Lenzerheide loopt vele kilometers door op de rug van de Parpaner Rothorn.

Lees ook:   ophangbeugel voor mountainbike

4e stop: Bike Kingdom Lenzerheide bij Heidsee

Rit van Silvaplana naar Lenzerheide: 55 km

Op de fantastisch mooie Julierpass buig je direct naar beneden naar Lenzerheide. Op een hoogte van 1480 meter wachten hier de prachtige Heidsee en het wereldkampioenengebied op de Rothorn op u.

De tour: Arosa Trail met lift

 • Lengte: 35 kilometer
 • Bergop: 750 meter hoogte
 • Bergafwaarts: 2900 meter diepte
 • Moeilijkheidsgraad: matig tot moeilijk

Beschrijving van de tour:

Ook in Lenzerheide in het Zwitserse kanton Graubünden is genoeg te doen: alleen al het bikepark Bike Kingdoms biedt vijf freeride routes. Deze omvatten de 1,7 kilometer lange World Cup-afdaling of het avonturenparcours dat tot aan het fietspark van Chur reikt. De meest iconische ervaring is echter de epische hoge bergtocht over de rotsachtige bergkammen van het achterland naar Arosa. Daar kunt u zelfs de Obersee instappen voordat u de Hörnli Express neemt naar de Urdenfürggli en terug naar Lenzerheide over de eindeloze Weisshorn Trail.

Overnachting:

Camping Gravas: Zeer mooie, idyllische plek nabij het stadscentrum, Heidsee op 2 km afstand. Standplaats camper: ca. 21 euro. www.camping-lenzerheide.ch

Ga verder door de Viamala naar de grote Italiaanse meren…

Lago Maggiore of Meer van Lugano: In principe maakt het niet uit aan welk meer je het liefst kampeert. De supertrail berg Monte Tamaro ligt er precies tussenin.Foto: Markus Greber

Lago Maggiore of Meer van Lugano: In principe maakt het niet uit aan welk meer je het liefst kampeert. De supertrail berg Monte Tamaro ligt er precies tusseninDit.

Halte 5: Lago Maggiore of Meer van Lugano

Rit van Lenzerheide naar Rivera aan het Lago Maggiore: 120 km

De rit naar het Lago Maggiore leidt door de spectaculaire kloof van de Viamala, dan ofwel door de S. Bernadino tunnel (tol 32 euro) of over de Splügenpas.

De tour: Monte Tamaro trail met lift

 • Lengte: 39 kilometer
 • Bergop: 588 hoogtemeters
 • Bergafwaarts: 1582 meter diepte
 • Moeilijkheidsgraad: matig tot moeilijk

Beschrijving van de tour:

Monte Tamaro is een bijna 2000 meter hoge, langgerekte bergkam tussen het Lago Maggiore en het Meer van Lugano. Geen wonder dus dat wandelaars zich al verdringen op dit uitkijkplatform bij de kabelbaan in Rivera. Ook op de ruige grindweg van het bergstation tot aan de trailingang (ca. 350 hm) moet je je een weg banen langs een karavaan wandelaars en tegelijkertijd balanceren door de grove rots. Maar het zal niet lang duren voordat je de hele bergkam bijna tot aan de oever van het Meer van Lugano voor jezelf hebt: een droom van een gevarieerd enduropad – maar liefst 15 kilometer lang!

Overnachting:

Idyllische camping in Magadino, aan de oevers van het Lago Maggiore (camperplaats: 28 euro): Camping Bellavista, www.campingbellavista.ch. Alternatief: op een van de 5 campings in Agno (Meer van Lugano).

De muilezelsporen aan het Comomeer staan al heel lang op het to-do lijstje…

Typerend voor het Comomeer: grof geasfalteerde muilezelpaden, smalle haarspeldbochten en een dichtheid aan celebrityvilla's. Dit laatste echter vooral aan de zuidelijke oever van het meer.

Typerend voor het Comomeer: grof geasfalteerde muilezelpaden, smalle haarspeldbochten en een dichtheid aan celebrityvilla’s. Dit laatste echter vooral aan de zuidelijke oever van het meer.

6. Halte: Comomeer

Rit van Rivera naar Domaso: 63 km

Schilderachtige route langs de oevers van het Meer van Lugano en het Comomeer naar het surfparadijs Domaso. De noordelijke oever van het meer is nog steeds landelijk. Oude muilezelsporen zigzaggen door de bergen, die tot 2600 meter hoog zijn.

De tour: Crotto Dangri Gorge

 • Lengte: 19.6 kilometers
 • Bergop: 890 hoogtemeters
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot gemiddeld

Beschrijving van de tour:

Net als de reis naar het Comomeer, leidt deze ontspannen sightseeingtour ook door een spectaculaire, smalle kloof: de wilde Livo-vallei. Aan het einde van de vallei wacht hier de rustieke Crotto Dangri-verfrissingsstop op u. Na een stop keer je terug op hetzelfde parcours net boven Peglio en sla je vervolgens de panoramische weg op naar de Santa Croce Trail. Het oude muilezelpad slingert zich in krappe haarspeldbochten door het bos, de steil aflopende berghelling af naar Segna. Daarna over een getrapt pad en verharde paden terug naar Domaso.

Lees ook:   Winteruitverkoop: deze fietsproducten bieden kortingen

Overnachting:

Domaso is zoiets als de Torbole van het Comomeer: het Mekka van surfers met in totaal drie campings aan het meer. Bijvoorbeeld Camping Gardena, www.campingdomaso.com

Verder op totaal onbekend terrein: de Bergamo Alpen…

7e stop: Iseomeer bij Brescia

Rit van Domaso naar Marone: 126 km

Wie haast heeft, neemt de weg via Bergamo (140 km). Maar als je geen te omvangrijke camper hebt, kies dan voor de bergwegroute door de Bergamo Alpen naar het Iseomeer (167 km)

De Tour: Monte Guglielmo

 • Lengte: 35 kilometer
 • Bergop: 1671 hoogtemeters
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Beschrijving van de tour:

Het Iseomeer is het lokale recreatiegebied van de twee steden Bergamo en Brescia. Daarom is het slim om hier indien mogelijk niet in het weekend te staan. De drukte beperkt zich vooral tot de oever van het meer. De militaire wegen naar de 1948 meter hoge Monte Guglielmo in het oostelijke achterland zijn niet zo druk. De tour leidt bijna tot aan de top in delen van de hellingen en neemt ook een paar trailsecties bergafwaarts richting Rifugio Malpensata op de steile helling. Als je op de kaart kijkt, vind je meer paden, maar ook gemakkelijkere afdalingsopties.

Overnachting:

In Marone, aan de oostelijke oever van het Iseomeer (avondzon!), vind je drie leuke campings. Bijvoorbeeld Camping Vela, tel. 0039/328/3449430.

Militaire trailspecialisten worden aangetrokken door het Idromeer

Natuurlijk kan het Idromeer qua grootte niet concurreren met het Gardameer. Qua trails echter best netjes.Foto: Moritz Ablinger

Natuurlijk kan het Idromeer qua grootte niet concurreren met het Gardameer. Qua trails echter best netjes.

Stop 8: Military Trail Paradise van het Idromeer

Rit van Marone naar Baitoni: 85 km

De kortste, maar zeer bochtige en best vermakelijke route leidt via Dosso en Vestona door de bergen naar camping Baitoni aan de noordoever van het Idromeer.

De Tour: Monte Breda Trail

 • Lengte: 26,7 kilometer
 • Bergop: 1220 meter hoogte
 • Moeilijkheidsgraad: matig tot moeilijk

Beschrijving van de tour:

De tot 1700 meter hoge boshellingen rond het Idromeer worden doorkruist door spannende militaire paden, maar er zijn twee tochten die je als mountainbiker met rijtechniek moet doen: de 136-haarspeldroute aan de oostkant en de niet zo bekende Monte Breda-route aan de westkant. Voor de laatste tocht rol je langs de kust omhoog naar Anfo, klim je over de Passo del Baremone naar de 1504 meter hoge Monte Breda en ga je verder langs de hele bergkam tot boven Ponte Caffaro. Dan op het pad dat de berg halverwege snijdt, terug naar de Chiesa di Sant’Antonio en terug naar Baitoni.

Overnachting:

Camping met top pizzeria in Baitoni: Camping Miralago

… en dan is het natuurlijk op naar de grote finale: naar het Gardameer…

Tremalzo haarspeldbochten en meer in één foto? Natuurlijk is er een drone nodig om het Ledromeer te veroveren.Foto: Markus Greber

Tremalzo haarspeldbochten en meer in één foto? Natuurlijk is er een drone nodig om het Ledromeer te veroveren.

9e halte: Gardameer

Rit van Baitoni naar Riva del Garda: 40 km

Idyllisch gaat het over bergwegen naar Storo, langs watervallen en het Ledromeer naar Riva del Garda, het laatste rotje van de roadtrip.

De Tour: Tremalzo Classic met Shuttle

 • Lengte: 26,1 kilometer
 • Bergop: 349 hoogtemeters
 • Bergafwaarts: 2009 m
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Beschrijving van de tour:

Die-hard Lago-bikers zullen hun persoonlijke favoriete tour hebben, waar ze naartoe gaan voor de grote finale. Maar als je nog niet aan het Gardameer bent geweest, zijn de militaire bochten bij Tremalzo zeker een aanrader. En aangezien je benen waarschijnlijk zwaar zijn na de zeer bewogen laatste dagen van het toeren, raden we je aan een shuttle naar Rifugio Garda te nemen. Zo ontbreekt slechts 160 meter hoogteverschil van de beroemde tunnel op eigen kracht en de korte tegenbeklimmingen bij Passo Nota en Rocchetta.

Overnachting:

Er zijn verschillende campings in Riva del Garda. Bijvoorbeeld: Al Lago of Beieren.

Dat is het. Meer fietsen en zwemmen kun je niet in een zomervakantie stoppen. Met een heel album aan foto’s brengt de Brennersnelweg ons direct terug naar Garmisch (277 kilometer). Of wil je een kleine omweg maken naar het Meer van Molveno? De paden op de Paganella zouden de moeite waard zijn…!

GPS-download: Download de GPX-tracks van de 9 meertochten tussen Garmisch en het Gardameer gratis hier <<