Prijsvergelijking: MTB koopjes & de duurste fietsen ter wereld

De afgelopen jaren is de omzet van de fietsbranche bijna vertienvoudigd. 2022 was opnieuw een recordjaar voor de fietsmarkt. De knelpunten in het aanbod vanaf het begin van de coronapandemie leken te zijn overwonnen en de vraag van klanten bleef hoog. Met het begin van de Oekraïne-oorlog en de stijgende inflatie klommen de prijzen voor mountainbikes steeds hoger. Vorig jaar overtrof een prijsstijging van zo’n 20 procent in de fietsindustrie zelfs ruimschoots de inflatie.

Een reden voor de gemiddelde prijsstijging voor mountainbikes: de aantrekkelijkheid en spreiding van MTB's, zoals de Giant Trance X E+ Elite 0 voor 12.999 euro.Foto: Max Fuchs

Een reden voor de gemiddelde prijsstijging voor mountainbikes: de aantrekkelijkheid en spreiding van MTB’s, zoals de Giant Trance X E+ Elite 0 voor 12.999 euro.

Moon Prijzen &Korting Promoties

In 2023 presenteerden veel fabrikanten al waanzinnig dure innovaties, zoals onlangs componentengigant Sram met de Eagle Transmission-aandrijving (prijs voor de complete Sram Eagle Transission XX SL-schakelgroep: 2650 euro). De prijzen voor high-end complete fietsen klommen ook in voorheen onbekende sferen. Het topmodel Scott Scale RC SL kost maar liefst 14.000 euro en is daarmee de duurste serie hardtail ter wereld tot nu toe.

Aan de andere kant kondigen ook steeds meer fabrikanten prijsverlagingen aan. Rose en YT pasten hun prijzen eind 2022 al aan in het belang van de consument. Voor maart 2023 heeft Specialized nu ook gevolgd met kortingen tot 20 procent. Volgens de fabrikant zijn de redenen hiervoor de ontspanning in logistiek en productie. Canyon, Focus, Radon en Propain adverteren momenteel ook (vanaf 30.03.23) ten gunste van kopers met kortingscampagnes.

Zelfs hardtails voor ruim 10.000 euro zijn in 2023 geen taboe meer - zoals de Scott Scale RC SL voor 14.000 euro.Foto: Georg Grieshaber

Zelfs hardtails voor ruim 10.000 euro zijn in 2023 geen taboe meer – zoals de Scott Scale RC SL voor 14.000 euro.

Huidige mountainbike koopjes

Deze voorbeelden laten zien hoeveel geld er op dit moment bespaard kan worden bij het kopen van een fiets. Klanten moeten zich in ieder geval goed informeren, want vergelijking is nog nooit zo belangrijk geweest als nu.

  • Canyon Streven CFR: 5299 in plaats van 6299 Euro
  • Gigantische Trance X2: 2699,10 in plaats van 3299 Euro
  • Propain Tyee CF en Tyee AL: tot 500 Euro korting
  • Radon Slide Trail AL 7.0: 1759 in plaats van 2199 Euro
  • Rose Thrill Hill 3 Zoekertjes: 3499 in plaats van 3999 Euro
  • Gespecialiseerde Stumpjumper EVO Comp Alloy: 3500 in plaats van 4400 Euro
  • Trek Remedie 7: 2479,20 in plaats van 3099 Euro
  • YT Jeffsy Ongecageerd 6: 5999 in plaats van 8999 Euro
Lees ook:   Specialized Lake Bash: Nieuwe graveluitdaging met plezierfactor
Als de gewenste fiets tegen een redelijke prijs verkrijgbaar is, is de hobby twee keer zo leuk - zoals hier met de Propain Tyee CF.Foto: Markus Greber

Als de gewenste fiets tegen een redelijke prijs verkrijgbaar is, is de hobby twee keer zo leuk – zoals hier met de Propain Tyee CF.

MTB prijsvergelijking: Hier kunt u echt geld besparen

Twee voorbeelden van grote fabrikanten maken duidelijk hoe verschillend de prijsstelling van mountainbikes kan zijn. De directe vergelijking van goedkope kortingsfietsen en high-end kostbare onderdelen laat zien dat het plezier van fietsen niet duur hoeft te zijn (maar het kan wel).

De ongelooflijk grote prijsverschillen voor fietsen zijn verbazingwekkend, bijna beangstigend. In plaats van het topmodel van Giant konden klanten vier instapmodellen in de garage zetten. In het geval van de fietsen van Trek is de verhouding zelfs één tot vijf.

In de BIKE-test wist de Giant Trance X2 ondanks zijn zwakke uitrusting als goedkope volledig te overtuigen.Foto: Max Fuchs

In de BIKE-test wist de Giant Trance X2 ondanks zijn zwakke uitrusting als goedkope volledig te overtuigen.

Giant Trance: Kortingsmodel kan ook leuk zijn

Giant Trance Advanced Pro 0 (11.999 euro) vs. Giant Trance X2 (nu 2699,10 euro in plaats van 3299 euro)

De Giant Trance met het karakteristieke Maestro achterwielophangingssysteem is een echte klassieker onder alle mountainbikes. Het volledig werd in 2004 voor het eerst aan het publiek gepresenteerd. In onze vergelijkingstest goedkoper All Mountains in BIKE 03/23 wist de Trance X2 te overtuigen met uitgebalanceerde rijeigenschappen en een goede toergeschiktheid. De betaalbare Giant scoorde niet alleen met een aantrekkelijke prijs, maar ook met een lichtgewicht aluminium frame en een moderne geometrie.

Onze testers bekritiseerden echter de apparatuur van lage kwaliteit. De lusteloze Rockshox 35 verende voorvork en de tamme Shimano remmen van de laagste kwaliteit klasse vertraagden de Trance X2, vooral in de afdaling. De complete Sram SX Eagle drive die volledig op het instapmodel is geïnstalleerd, is online verkrijgbaar vanaf 240 euro. Niettemin biedt de Giant Trance X2 een goed potentieel voor trailtours en is het een bijzonder aantrekkelijke deal tegen een gereduceerde prijs van 2699,10 euro.

Lees ook:   Ophanging setup: Hoe haal je het meeste uit je vering
De Giant Trance Advanced Pro 0 kost 11.999 euro – zonder motor.Foto: Giant

De Giant Trance Advanced Pro 0 kost 11.999 euro – zonder motor.

Met het topmodel Trance Advanced Pro 0 haalt Giant het meeste uit zijn all-mountain platform. Zonder het achtervoegsel “X” biedt het tien millimeter minder veerweg aan de voor- en achterkant, maar het carbon frame alleen al bespaart nog een kilo gewicht en is de perfecte basis voor een echt lichte volledig. Voor de pijnlijke prijs van net geen 12.000 euro wordt de fiets geleverd met enkele van de beste componenten die de markt te bieden heeft: Fox Factory-ophanging met Kashima-coating, radiocircuit Sram X0 Eagle AXS, gigantische carbon cockpit, Shimano XTR-remmen en carbon wielen van Zipp. Vergeleken met de instap All-Mountain Trance X2 is de Trance Advanced Pro 0 trailbike meer dan vier keer duurder.

Brandstof vs. Remedie: Koopjes op Trek

Trek Fuel Ex 9.9 XX1 AXS Gen 6 (12.749 euro) vs. Trek Remedy 7 (momenteel 2479,20 in plaats van 3099 euro)

De Trek Remedy is ook een oude bekende van de all-mountain categorie. Op de Model 7 combineert Trek een aluminium frame met Rockshox 35-verende vork, Sram NX Eagle-schakelen, Sram Guide T-remmen en cockpit, evenals Bontrager-wielen. Net als bij Giant Trance kunnen mountainbikers zich verheugen op een goed gemaakt aluminium frame op de Remedy 7, maar moeten ze aanzienlijke compromissen sluiten in de kwaliteit van de componenten. Bovendien voorkomen goedkope ophangingselementen al snel dat het frameplatform zijn volledige potentieel op het parcours ontvouwt. De huidige korting van ruim 600 euro geeft aanleiding tot koopjeskoorts.

De Trek Remedy 7 - momenteel te koop voor 2479,20 Euro.Foto: Trek

De Trek Remedy 7 – momenteel te koop voor 2479,20 Euro.

Vergeleken met de Remedy is de nieuwste versie van de Trek Fuel Ex eigenlijk een geavanceerde fiets. Het carbon frame biedt een opbergvak in de onderbuis, maximale mogelijkheden voor geometrie-aanpassing en betekenisvolle details. In de BIKE-test bleek de All Mountain veelzijdig en snel te zijn. Met Fox Factory ophangingselementen, Bontrager carbon onderdelen, Sram Code RSC remmen en Sram XX1 Eagle AXS radiocircuit is de Trek Fuel Ex 9.9 XX1 AXS Gen 6 ongetwijfeld top uitgerust. Het is dus niet verwonderlijk dat de edele fiets vijf keer zoveel kost als de goedkope Trek Remedy 7.

Lees ook:   mountainbike schoenen kliksysteem
Nobeler wordt het niet: de Trek Fuel Ex 9.9 XX1 AXS Gen6 voor 12.749 euro.Foto: Max Fuchs

Nobeler wordt het niet: de Trek Fuel Ex 9.9 XX1 AXS Gen6 voor 12.749 euro.

Dalende prijzen ondanks inflatie

Dus hoe passen schandalig dure high-end fietsen en koopjesaanbiedingen bij elkaar? Wat zijn de redenen voor deze immense prijsverschillen? Hoe zit het met de toekomstige beschikbaarheid en prijsontwikkeling van mountainbikes? Moeten motorrijders nu toeslaan of afwachten? Een blik op de fietsmarkt geeft antwoord op brandende vragen.

Momenteel hebben fabrikanten zoals Canyon de prijs van individuele modellen verlaagd. De kortingen veranderen de fietsen in echte prijs-prestatie-hits voor trail en tour.Foto: Max Fuchs

Momenteel zijn fabrikanten zoals Canyon individuele modellen worden opnieuw in prijs verlaagd. De kortingen veranderen de fietsen in echte prijs-prestatie-hits voor trail en tour.

Als je begin 2022 een nieuwe mountainbike wilde kopen, keek je vaak in de tube vanwege ellendig lange levertijden. Ter vergelijking: volgens het vergelijkingsportaal Idealo is de beschikbaarheid begin 2023 met maar liefst 300 procent verbeterd. Het feit dat veel retailers hun producten tijdens de bloeiperiode opnieuw hebben besteld, leidt nu tot volledige voorraden. Het goede nieuws vanwege de vertraagde nabestellingen is: over het algemeen zijn fietsen niet langer schaars. Vooral directe verladers zoals YT of Canyon adverteren met direct beschikbare mountainbikes tegen redelijke prijzen.

De winnaar van de BIKE-vergelijkingstest voor goedkope all-mountain fulls: de YT Jeffsy Core 2 voor 2999 euro.Foto: Max Fuchs

De winnaar van de BIKE-vergelijkingstest voor goedkope all-mountain fulls: de YT Jeffsy Core 2 voor 2999 euro.

Oogverblindende uitzonderingen zijn die topmodellen boven de grens van 10.000 euro, die met hun prijskaartje op steeds meer onbegrip stuiten in de fietswereld. Volgens experts uit de industrie kan dit te wijten zijn aan het feit dat momenteel voornamelijk hoogwaardige MTB-onderdelen schaars zijn en de levertijden voor sommige componenten nog steeds lang zijn. Met name internationaal actieve fabrikanten voelen de effecten. Daarnaast blijft de vraag naar hoogwaardige fietsen groot.

De magazijnen daarentegen zijn gevuld met fietsen uit de goedkopere prijsklasse. Vooral goedkope mountainbikes worden momenteel door de fabrikanten voorzien van kortingslabels. Voor de hele fietsmarkt zijn de prijzen zelfs met zo’n elf procent gedaald ten opzichte van begin vorig jaar. Momenteel dalen de prijzen echter slechts langzaam als gevolg van de algemene inflatie. De hogere kosten van grondstoffen, energie en levering zullen ook in de toekomst worden doorberekend aan de consument.

Source link