BIKE Mission 3000: Interview met wereldrecordhouder Kai Saaler

FIETS: Als wereldrecordhouder, hoe veeleisend denk je dat een tour over 3000 meter hoogteverschil zoals onze BIKE Mission 3000 is voor een beginner?

Kai Saaler: Dit hangt natuurlijk altijd af van de sportgeschiedenis van de persoon. Er is een verschil of de persoon alleen eerder heeft geschaakt of al een marathon heeft gelopen. Het is erg moeilijk om een persoon al na twee maanden op zo’n tour te sturen, die eerst met de basis moet beginnen en buiten adem raakt tijdens het lopen van trappen. Daarna zullen de pijnlijke spieren zeker immens zijn en is het de vraag of deze persoon weer op de fiets wil stappen. Als je al wat basisfitness hebt, kun je veel plezier hebben met zo’n project. Bovenal is het spannend om te zien hoe het lichaam op een positieve manier verandert.

Wat doet duurtraining met een professional zoals jij?

Zelf heb ik elk jaar soortgelijke ervaringen. Van half september tot oktober vertraag ik de training en herstel ik in november, maar blijf gewoon eten zoals gewoonlijk als een 24-uurs racer. Als de training in november begint, lukt het me nauwelijks om zes kilometer te joggen en heb ik na kerst meestal veel wintervet. Op een hoogte van 171 centimeter ligt mijn gewicht op dit moment rond de 80 kilo. Als ik in de zomer volledig getraind ben, heb ik nog maar 63 kilo over en rock ik de 24-uursraces. Dit zijn ook twee totaal verschillende mensen: de winterkade als couch potato en de zomerkade als wedstrijdatleet. In november sta ik dus op dezelfde plek als Albert, die nu tegenover de BIKE Mission 3000 staat. Het ervaren van de constante veranderingen in zijn eigen lichaam zal zeker iets geweldigs voor hem zijn.

Wat wordt volgens jou de grootste uitdaging op de BIKE Mission 3000?

Allereerst moet het lichaam zich aanpassen aan de nieuwe uitdagingen. Vanaf november, na mijn laagseizoen, verhoog ik de zes kilometer joggen in kleine stapjes totdat ik in maart 70 kilometer per dag wegschrob. Dus bouw ik mijn uithoudingsvermogen op met minimale tijdsbesteding voordat ik het fietsaandeel vanaf maart aanzienlijk verhoog. Het lichaam moet zich langzaam aanpassen. De tijd van twee maanden is vrij kort voor een beginner. Als je nog niet eerder op de fiets hebt gezeten, zijn pijnlijke spieren, knieproblemen en rugpijn al onvermijdelijk. En dan is er nog het popo-probleem.

Wat zijn de belangrijkste punten in de voorbereiding op de BIKE Challenge?

Ik zou zeggen dat allereerst het uithoudingsvermogen moet worden verhoogd, omdat dit is waar de aanpassing het langst duurt en de tour een paar uur kan duren. Daarnaast is de opbouw van kracht in de benen erg belangrijk om de hoogtemeters in balans te kunnen brengen. Maar wat ook vanaf het begin moet worden overwogen, zijn de onderrugspieren om het lichaam de nodige stabiliteit te geven – en stretchen mag niet worden vergeten. Voor beginners kunnen vooral spieren, pezen en ligamenten snel overbelast raken. Een onnodige blessure kan het toch al krappe schema verstoren.

Source link