Öhlins TTX 22M.2: Zweedse stalen schokdemper voor MTB in duurtest

Sinds 2013 schudt het Zweedse autosportcultmerk Öhlins de mountainbikesector op. TTX 22M – dat is de naam van de goudgele stalen veerdemper die we destijds kochten. Gespecialiseerde-downhiller demo voor het eerst. De nieuwste expansiefase laten we zien in een duurtest.

De opties voor dempingsaanpassing blijven ongewijzigd. Low-speed (16 klikken) en high-speed compressie (drie klikken) en rebound-aanpassing (zeven klikken) zijn nog steeds aan boord. Dankzij de ergonomische hendel kan de drievoudige compressiedemping bij hoge snelheid eenvoudig worden bediend, zelfs tijdens het rijden. De krapste trede dient als platform en zorgt voor rust en stilte in de achterhoede bergopwaarts. De installatie slaagt met gemak en zonder gereedschap. De juiste veersterkte vindt u in de Öhlins setup guide.

Maar als je het vorige model kent, bijvoorbeeld van de Specialized-Bikes Enduro of de E-Freerider Turbo Kenevo, de grootste update springt in het oog: De dempingsunit is volledig herzien en is nu veel slanker. De Zweden hebben ook het wisselmechanisme voor de stalen veer ondersteboven gezet. Tot nu toe was dit alleen mogelijk door de rebound-aanpassing te ontmantelen. Nu hoeft u alleen nog maar de veervoorspanning te verminderen, een klikring los te maken en u kunt de veer en veerplaat naar beneden trekken.

Fijnafstelling wordt vergemakkelijkt door de soepel lopende stelschroeven met gedefinieerde klikken. Ook goed: Omdat de gradaties van rebound en compressiedemping wat grover zijn dan bijvoorbeeld de Fox-tegenhanger DHX2, gaat elke klik gepaard met een merkbare verandering in dempingsgedrag.

Op de trail miste de Öhlins TTX 22M.2 onze testfiets Canyon Spectraal 125 bergop en bergaf een tractieboost ten opzichte van de originele Float-X schokdemper van Fox. Dempingsregeling: top! Zelfs na meer dan 1500 kilometer continu gebruik inspireert de Öhlins-nieuwkomer met de fijnste respons en goede slikbaarheid. Het enige nadeel: de Zweedse demper kost met 889 euro beduidend meer dan de concurrentie van Rockshox, Fox & Co.

Lees ook:   KTM Macina Scarp SX: KTM toont lichte e-MTB vloot