Nieuws uit de fietsindustrie: Fahrrad.de failliet – andere online retailers wankelen

Het nieuws dat Fahrrad.de van plan is om faillissement aan te vragen, maakt furore in de fietsindustrie. Daarachter zit het besluit van investeerder René Benko om de geldkraan dicht te draaien van het deel van zijn bedrijf dat achter 80 online retailers zit. Signa Sports United (SSU) krijgt geen onvoorwaardelijke financiering van 150 miljoen euro.

Manager Magazin meldde op 17 oktober dat de Signa Group van de Oostenrijkse investeerder René Benko zijn sportretailers onder de paraplu van Signa Sports United (SSU) heeft laten vallen: Benko zou het merk Sport Scheck hebben verkocht aan de Britse sportgigant Mike Ashley (Sports Direct) – en ook de vaste toezegging voor een lening van 150 miljoen euro aan dochteronderneming Signa Sports United hebben ingetrokken. Hieronder vallen ook tal van webshops, zoals Fahrrad.de, Chainreactioncycles.com (met de merken Vitus en Nukeproof), Probikeshop.com, Redcycling.de of Wiggle.com, maar ook de merkwinkels van Votec en Ortler Bikes. Andere portalen zoals Def-Shop.net of Outfitter.de behoren ook tot de getroffenen.

Retourverwerking is momenteel niet mogelijk op deze portals – dit wordt getoond door een banner bovenaan de website (zie omslagafbeelding van dit artikel). Wat hier zo kort als niet zinvol wordt aangekondigd, lijkt ernstige redenen te hebben.

Als de insolventieprocedure in zelfbeheer wordt toegestaan, kan de bedrijfsvoering worden hervat, aldus het bedrijf. Dat moet volgende week gebeuren.

Debiteur-in-bezit insolventie stelt de betrokken onderneming in staat haar activiteiten in eigen beheer en onder toezicht van een bewindvoerder voort te zetten of te hervatten en een herstructurering of reorganisatie uit te voeren.

Lees ook:   Mountainbiken als ervaringsgerichte educatie: Fietsen als een ervaring voor het leven

Benko en zijn Signa Holding werden vooral bekend door de ‘redding’ van de gekapseisde warenhuisgroep Galeria, die slechts gedeeltelijk succesvol was – de meeste filialen zijn nu gesloten. In de huidige ronde faillissementsrapporten staat ook het feit dat de Sportscheck-keten, die door Signa werd gekocht van de failliete Otto Group, nu door Signa wordt verkocht en overgenomen door een andere investeerder. Uitgang? Laten we eens kijken, dan zien we wel, dat zeggen ze in Beieren.