Nieuwe MTB-dempers van Fox: De vlottermodellen krijgen een update

Er zijn al lange tijd geen nieuwe producten meer gepresenteerd bij Fox. Nu hebben de ophangingsexperts hun assortiment dempers herzien. Daarnaast hebben ze een nieuwe XC-schokdemper en een trailschokdemper geïntroduceerd – de Float SL en Float.

De nieuwe Fox Float-schokdemper is ontworpen om de perfecte balans te bieden tussen een laag gewicht en agressief trailrijden. Beklimmingen moeten kinderspel zijn dankzij de solide en efficiënte platformmodus. Tegelijkertijd moet de Float zijn grote broer Float X kunnen bijhouden op het gebied van trailgeschiktheid. Voor een groter stembereik en een betere dempingsregeling geven de Californiërs de vlotter grotere zuigers en kleppen. De nieuwe EVOL-luchtveer met groter volume zorgt ervoor dat de demper bij lagere drukken kan reizen. Dit resulteert in een meer lineaire veerkarakteristiek. Daarnaast wordt op kleine hobbels meer grip gegenereerd op het achterwiel.

Nieuwe volume-afstandhouders met een kleinere stapmaat bieden een zeer nauwkeurige afstemming bij het verkleinen van de luchtkamer. Bovendien verbetert Fox de lekbescherming en optimaliseert zo de uiteindelijke progressie van de nieuwe vlotter. De demper is verkrijgbaar in twee uitvoeringen. Aan de ene kant is de driestapsaanpassing beschikbaar. Hier kan de demper in drie modi worden aangepast: Open, Medium en Firm. Daarnaast zijn er drie extra tuningopties om uit te kiezen in de open modus. De tweede variant is de tweetraps afstandsbedieningsversie. Hiermee kan de demper vanaf het stuur worden bediend. Nieuw hier zijn de twee instelopties – een is de open modus met nul voorspanning van de klep en de afstembare stevige modus. De lichtste demper is 293 gram. De vanafprijs van de nieuwe Fox Float-schokmodellen is $ 349.

Lees ook:   Noble enduros 2023: Giant Reign Advanced Pro 1 in test

Met de Fox Float SL presenteren de ophangingsexperts een lichtgewicht schokdemper voor cross-country en marathongebruik. De opvolger van de vorige Float DPS SV zou speciaal geoptimaliseerd zijn voor de racerij. Het is de lichtste schokdemper in het Fox-assortiment en weegt 58 gram minder dan het nieuwe “normale” floatmodel. Met een geheel nieuwe hoofdzuiger, klep en IFP (Internal Floating Piston) biedt de Float SL verbeterde tractie en consistentere demping aan het achterwiel. Net als bij zijn zwaardere broer vertrouwt het SL-model op de beproefde EVOL-luchtveer. De driestapsverstelling van de Float SL-schokdemper heeft een geharde mediumpositie voor efficiënt trappen, in volledige XC-stijl. Een tweetraps afstandsbedieningsvariant zal ook beschikbaar zijn voor de Float SL. Het lichtgewicht weegt slechts 235 gram. De prijs van de Float SL begint bij $349.

De twee nieuwe dempers worden nog steeds ondersteund door de bekende Fox Float X in de All Mountain range en de Float X2 in de Gravity range. De Float X heeft ook een balanskamer met meer olie om consistente demping te krijgen op lange afdalingen. Om de demper fijner af te kunnen stellen, werd een compressieregeling bij lage snelheid met 12 standen geïnstalleerd. De prijs is hier 799 euro.

Source link