Test MTB-banden: Wie bouwt de beste bandencombinatie voor endurofietsen?

Een mountainbikeband is één compromis. Hoge lekbescherming of laag gewicht? Enorme grip en tractie of goede duurzaamheid en lichte rolweerstand? Al deze eigenschappen kunnen worden geoptimaliseerd met state-of-the-art technologie – maar wij motorrijders zullen waarschijnlijk voor altijd moeten dromen van die ene fietsband die alles perfect kan. Dus: stel prioriteiten.

Table of Contents

Drie MTB bandencombinaties voor endurofietsen in de test

Allround combinatie:

Extreme stationwagon:

(Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan)

Deze onderwerpen zijn te vinden in de test van endurobanden:

Het compromis: allround of enduro combinatie?

Testconclusie op de allround en extreme stationwagons

Alle karkassen van Continental, Maxxis, Schwalbe in één oogopslag

Zo verschillen de bandencombinaties

Alle laboratoriumgegevens in één oogopslag

Welke fietsband is het beste voor mij?

Welke band het beste is voor persoonlijk gebruik, hangt in belangrijke mate af van de bandenstructuur en de rubbersamenstelling. Het profiel, d.w.z. de grootte, vorm en positionering van de schoenplaatjes, is geenszins het doorslaggevende criterium. Je zou kunnen zeggen dat de ware sterkte van een band van buitenaf onzichtbaar blijft.

Een combinatie van Maxxis Assegai en Minion DHR II ziet er op het eerste gezicht altijd hetzelfde uit. Maar als je aan de balie staat, moet je in theorie een van de 48 mogelijke combinaties van deze twee profielen kiezen. In onze twee testkandidaten van Schwalbe zitten zelfs 54 varianten! Verschillende wielmaten en bandenbreedtes zijn hier niet inbegrepen.

Als je niet de hele tijd wilt wisselen, heb je een band nodig die overal werkt. Zelfs op een korte ronde kunnen de omstandigheden sterk variëren.Foto: Georg Grieshaber

Als je niet de hele tijd wilt wisselen, heb je een band nodig die overal werkt. Zelfs op een korte ronde kunnen de omstandigheden sterk variëren.

Waarom zitten alleen MTB banden van Maxxis, Schwalbe & Continental in de test?

Volgens ons laatste lezersonderzoek dekken de drie merken Continental, Maxxis en Schwalbe 70 procent van de banden die in 2022 zijn gekocht. Alle andere merken eindigen op lage enkelcijferige percentages. Om erachter te komen hoeveel de verschillende karkassen, zijwandconstructies en rubbersamenstellingen van elkaar verschillen – en of je de verschillen in de praktijk echt kunt voelen – hebben we twee bandencombinaties van elk van deze drie fabrikanten laten testen: een allround combinatie en een extreme combinatie. Het hoogtepunt: het loopvlak en de bandenafmetingen zijn in elk geval identiek. De verschillen zitten hem uitsluitend in de bandenstructuur en de rubbersamenstelling.

Van elk merk hebben we de meest voorkomende en veelzijdige profielen voor downhill-heavy biking geselecteerd:

Van Maxxis de twee klassiekers Assegai en Minion DHR II; van Schwalbe de Magic Mary en Big Betty; en van de Duitse rubbergigant Continental uit de nieuwe Gravity-serie, de allround combinatie van Kryptotal Fr (voor) en Re (achter).

Het meest in het oog springende verschil in de intra-brand duels: het gewicht. De lichtgewicht fietsbanden wegen als 29er een goede 1000 gram, de zware banden eindigen rond de 1300 gram. Ook spannend: 60 procent meer lekbescherming, 69 procent hogere rolweerstand, 23 procent zwaarder.

De drie extreme stationwagons in de test gedragen zich compleet anders dan hun drie lichtere tegenhangers. De verschillen tussen de merken en dus ook tussen de profielen zijn in het laboratorium aanzienlijk kleiner. Maar wat zegt de praktijktest? Zijn de verschillen ook merkbaar tijdens het rijden?

Als het gaat om endurobanden staan grip en lekbescherming voorop. Als je echter zelf lange tochten maakt, moet je op zijn minst letten op een acceptabele rolweerstand op het achterwiel.Foto: Georg Grieshaber

Als het gaat om endurobanden staan grip en lekbescherming voorop. Als je echter zelf lange tochten maakt, moet je op zijn minst letten op een acceptabele rolweerstand op het achterwiel.

Compromis tot de kracht van twee: allround of enduro bandencombinatie?

In een directe vergelijking tussen licht en zwaar is het verschil in gewicht het meest merkbaar bij normaal rijden. Bijna 300 Grammen meer roterende massa per wiel maken de rit merkbaar traag. Stuurbewegingen bij langzaam rijden of speelse rijmanoeuvres, zoals jump inserts, worden veel moeilijker.

Maar er gebeurt ook iets positiefs. Bij hard rijden op ruwe ondergrond zijn de fietsen met de dikke banden voller. En de hogere grip door de zachte rubbers is ook merkbaar in een directe vergelijking. En dat zelfs bij identieke luchtdruk. Als je wat lucht uit de banden laat, wat de dikkere karkassen gemakkelijk toelaten en soms zelfs nodig hebben, nemen grip en tractie nog verder toe.

Zo zijn de subjectieve rijveiligheid en bochtgrip van alle drie de extreme stationwagons merkbaar hoger dan de meest gripvaste allround stationwagon (Maxxis). Bij langzaam rijden hebben de dikke karkassen echter nog een ander nadeel. De stijve constructie vermindert het rijcomfort, omdat de band zich minder vastklampt aan hobbels. Dit kan een nadeel zijn, vooral in technische hellingen. Dit effect was het meest merkbaar bij het superstijve Contis met DH-karkas. Maxxis daarentegen weet veel comfort in de zware stationwagon te ademen. De lichtgewicht versies zijn geschikt voor allround gebruik op veeleisende tochten en trails.

Conclusie & Samenvatting van de MTB-bandentest

De extreme bandencombinaties blinken uit in zwaar enduroterrein met vervelende steenvelden en in bikeparks waar maximale grip en lekbescherming vereist zijn. Hoe zwaarder de motorrijder en hoe wilder de rijstijl, hoe logischer een dikke stationwagon. Maar het hoge gewicht van de banden maakt het weggedrag van de fiets rustiger. En dat brengt ons terug bij het onderwerp compromis. U zult er nooit omheen kunnen, maar onze gedetailleerde laboratorium- en praktijktest maakt de voor- en nadelen van de individuele compromisoplossingen op de best mogelijke manier zichtbaar.

Meer artikelen over fietsbanden vindt u ook op:

>> Gooi gebruikte fietsbanden weg: Schwalbe biedt nu bandenrecycling voor iedereen

>> Bike-Project Europe: Deze wielen en banden worden in Europa gebouwd

>> Zes bandenfabrikanten noemen hun beste combinaties: De beste MTB-banden voor endurofietsen

Alle karkassen van Continental, Maxxis en Schwalbe in één oogopslag

Continental Kryptotal Re

Het nog jonge Gravity-assortiment van Continental is duidelijk in zijn verscheidenheid aan modellen. Drie karkassen en drie rubbersamenstellingen zijn verkrijgbaar bij Kryptotal. Het lichtgewicht trailkarkas en de medium enduro-variant zijn alleen verkrijgbaar met een rubbersamenstelling (endurance of soft). Alleen met het robuuste DH-karkas is er een keuze tussen zachte en superzachte compound – we hebben gekozen voor zacht. De trailbanden zijn het lichtst en bieden de minste lekbescherming. De dikke DH slippers zetten de hoogste waarde voor lekbescherming, maar behoren ook tot de zwaarste.

 1. Kryptotal Re Trail Uithoudingsvermogen: 1018 g / 313 mm / 18 W
 2. Kryptotal Re Enduro Soft: 1181 g / 425 mm /33,9 W
 3. Kryptotal Re DH Zacht: 1386 g / 638 mm / 35,6 W
Continentaal: Kryptotal Re Trail Endurance, Kryptotal Re Enduro Soft, Kryptotal Re DH SoftFoto: Georg Grieshaber

Continentaal: Kryptotal Re Trail Endurance, Kryptotal Re Enduro Soft, Kryptotal Re DH Soft

Maxxis Minion DHR II

Vijf bandenconstructies, drie rubbercompounds, talloze mogelijkheden om te combineren: de lijdensweg bij uitstek als het gaat om Maxxis Minion MTB-banden. EXO, EXO+ en Doubledown liggen in het laboratorium heel dicht bij elkaar. Aanzienlijk hogere lekbescherming is alleen beschikbaar met het DH-karkas. Slijtpunt: de hardere dubbele rubbersamenstelling op het DH-karkas met draadkern. Top voor continu gebruik op hard terrein en ook nog eens goedkoper.

 1. Minion DHR II EXO MaxxTerra: 1033 g / 325 mm / 29,3 W
 2. Minion DHR II EXO+ MaxxTerra: 1079 g / 363 mm / 28,9 W
 3. Minion DHR II DD MaxxTerra: 1212 g / 413 mm / 32 W
 4. Minion DHR II DH MaxxGrip: 1335 g / 613 mm / 49,9 W
 5. Minion DHR II DH Wire Dual: 1380 g / 613 mm / 35,5 W
Maxxis: Minion DHR II EXO MaxxTerra, Minion DHR II EXO+ MaxxTerra, Minion DHR II DD MaxxTerra, Minion DHR II DH MaxxGrip, Minion DHR II DH Wire DualFoto: Georg Grieshaber

Maxxis: Minion DHR II EXO MaxxTerra, Minion DHR II EXO+ MaxxTerra, Minion DHR II DD MaxxTerra, Minion DHR II DH MaxxGrip, Minion DHR II DH Wire Dual

Schwalbe Magische Maria

Bij Schwalbe moesten we voor de vergelijking de voorband gebruiken, want de Magic Mary is verkrijgbaar in alle vier de relevante karkassen, terwijl de Big Betty alleen verkrijgbaar is bij Supertrail. Voor Supertrail en Supergravity is er keuze tussen de zachte en ultrazachte rubbersamenstellingen. In vergelijking met Maxxis neemt de lekbescherming gelijkmatig en aanzienlijk toe met de sterkere karkassen.

Magic Mary Superground Soft, Magic Mary Supertrail Soft, Magic Mary Supergravity Ultrasoft, Magic Mary Superdownhill UltrasoftFoto: Georg Grieshaber

Magic Mary Superground Soft, Magic Mary Supertrail Soft, Magic Mary Supergravity Ultrasoft, Magic Mary Superdownhill Ultrasoft

Verschillen tussen MTB-bandencombinaties in de test

Dik of dun karkas? Zachte of harde rubbersamenstelling? Van buitenaf zijn de bandenmodellen van de individuele fabrikanten nauwelijks te onderscheiden. De verschillen zitten verscholen in de binnenwerking van de fietsbanden. We leggen de voor- en nadelen van elk model uit.

1 karkas, 2 beschermlagen, 3 rubberen inzetstukken, 4 profielen, 5 rubbercompoundsFoto: Continental

1 karkas, 2 beschermlagen, 3 rubberen inzetstukken, 4 profielen, 5 rubbercompounds

Lekbescherming voor fietsbanden

Gemiddeld bieden de zware stationwagons 60,4 procent meer lekbescherming dan hun lichtgewicht tegenhangers. De banden bereiken dit door middel van stabielere karkassen (1), d.w.z. meerdere lagen stof op elkaar, en lekbestendige beschermlagen (2) of rubberen inzetstukken (3). Meer materiaal, meer lekbescherming. Dit verhoogt echter ook het gewicht met gemiddeld 23 procent. Let vooral op een goede lekbescherming op het achterwiel, want de achterkant raakt ruwe obstakels meestal met minder voorzichtigheid, maar met meer momentum. Ook rust het grootste deel van het gewicht van de rijder meestal op het achterwiel.

Grip en tractie

Naast het loopvlakpatroon (4) speelt met name de rubbersamenstelling (5) een rol in bochten en tractie van banden. Vooral op harde oppervlakken of in natte omstandigheden. Een zacht rubber past zich veel beter aan de grond aan en grijpt letterlijk in elkaar met obstakels. Dit verhoogt de rijveiligheid merkbaar, vooral op het voorwiel. Bij een dik karkas is ook een lagere luchtdruk mogelijk, wat de grip verder vergroot.

Rolweerstand

De extreem lekbestendige en gripvaste bandencombinaties rollen gemiddeld 69 procent harder dan de allrounders. De zachtere rubbersamenstelling is hier verantwoordelijk voor. De zachte noppen kleven letterlijk aan de grond. Als u waarde hecht aan efficiënt rollen en vaak langere afstanden op asfalt of harde oppervlakken trapt, moet u op zijn minst harder rubber op het achterwiel gebruiken. Dit komt omdat hier ongeveer 75 procent van het gewicht wordt belast. De rolweerstand van de voorband kost daardoor aanzienlijk minder energie. Een stijver karkas verhoogt ook de rolweerstand, omdat extra buigwerk nodig is. Deze invloed is echter minder dan die van het rubber in onze testbanden.

Dragen

Iedereen kent dit van school: Een zachte gum schuurt sneller af dan een harde. Zo is het ook met banden. De toverwoorden Ultrasoft, Supersoft of Maxx-Grip beloven enorme tractie, maar de zachte compounds slijten ook veel sneller. Onpraktisch voor iedereen die veel in het park rijdt of over het algemeen veel dieptemeters verzamelt. Vooral het achterwiel wordt getroffen. Een superzacht rubber mag daarom alleen voorzichtig worden gebruikt.

Zo test BIKE MTB-banden

Fietsbanden in laboratoriumtest

Om de harde feiten onder vergelijkbare omstandigheden te controleren, hebben we alle fietsbanden getest in het testlaboratorium van bandenfabrikant Schwalbe. Alle tests werden uitgevoerd bij een bandenspanning van 1,7 bar op uniforme velgen. Tijdens de lektest zoeft een guillotine van 19 kilogram op de band. De valhoogte wordt verhoogd totdat de slang geen lucht meer heeft. Hoe hoger de valhoogte, hoe beter de lekbescherming.

Bandentest in het laboratoriumFoto: Fabrieksfoto

Bandentest in het laboratorium

Om een lekke band of slashing van de band te simuleren, dringt een metalen spike door de band. Een keer op het loopvlak en een keer op de zijwand. De maximale kracht wordt gemeten totdat het karkas is doorboord. De rolweerstand wordt teruggebracht tot ein een trommeltestbank bij 20 km/u en een belasting van 50 kilo. Deze procedure brengt de rolweerstand op asfalt en zeer harde oppervlakken in kaart.

Banden die in de praktijk op de proef worden gesteld

Voor onze praktijktest hadden we drie identieke all-mountain bikes tot onze beschikking. Met een identieke setup konden we snel en eenvoudig schakelen tussen de bandenparen en de rubbers met elkaar testen in directe vergelijking. Drie extra sets 29er-wielen stelden ons in staat om alle paar banden rug aan rug en in constante rotatie in gedefinieerde terreinsituaties te rijden. Hierdoor konden we de verschillen in detail uitfilteren.

Van grip in bochten op harde en losse ondergrond, tot tractie op steile beklimmingen of op wortels, en remvermogen bergafwaarts, in totaal hebben vier testers de relevante mogelijkheden van een bandencombinatie getest. De herfstige omstandigheden boden perfecte omstandigheden om de natte grip van de rubbers tot op de bodem uit te zoeken en de zelfreinigende profielen te maken.

Vóór de test wordt gepompt. Ook onze testers worden niet bespaard: BIKE-testbaas Peter Nilges (links) met BIKE-redacteur Jan Timmermann aan het werk.Foto: Georg Grieshaber

Vóór de test wordt gepompt. Ook onze testers worden niet bespaard: BIKE-testbaas Peter Nilges (links) met BIKE-redacteur Jan Timmermann aan het werk.

De mening van de testers

Verklaring van Max Fuchs, testredacteur BIKE:

Minimale luchtdruk is maximaal rijplezier, want de grip neemt enorm toe! Maar dit werkt alleen met een stabiele band, dus lekbescherming is mijn topprioriteit. Bovenal ben je sowieso veel onderweg met shuttles en gondels met de enduro. Het hogere gewicht en de rolweerstand van dikke banden vind ik sowieso niet erg.

Max Fuchs, testredacteur BIKEFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, testredacteur BIKE

Verklaring van Laurin Lehner, FREERIDE Magazine:

Toegegeven, in een directe vergelijking voel je het voordeel van de zachte rubbersamenstellingen. Maar dit zijn slechts nuances. De toegenomen slijtage staat hier niet aan in verhouding. Je portemonnee en het milieu zullen je dankbaar zijn als je naar het hardere rubber grijpt. Daarnaast maakt het stoere rolgedrag van de super gripvolle banden het klimmen tot een marteling.

Laurin Lehner, FREERIDE MagazineFoto: Wolfgang Watzke

Laurin Lehner, FREERIDE Magazine

Verklaring van Florentin Vesenbeckh, hoofd van Test EMTB:

Veel helpt veel? Blindelings naar de dikke en zware band grijpen heeft geen zin. Het hogere gewicht op de wielen maakt het weggedrag merkbaar trager. Een echt nadeel op lange tochten of met een speelse rijstijl. Daarom denk ik dat het alleen maar de moeite waard is om een flinke klap te geven op wild terrein en rijstijl.

Florentin Vesenbeckh, hoofd test EMTBFoto: Adrian Vesenbeckh

Florentin Vesenbeckh, hoofd test EMTB

Alle laboratoriumgegevens van onze bandentest in één oogopslag

Welke MTB-band je ook kiest, het volledige potentieel kan alleen worden bereikt met de juiste bandenspanning.

Bandenspanning metenFoto: Georg Grieshaber

Bandenspanning meten

De meetwaarden van de geteste bandencombinatiesFoto: BIKE Test Lab

De meetwaarden van de geteste bandencombinaties

Test allround stationwagons: laag gewicht en goede loopeigenschappen – resultaten

Continental Kryptotal Fr/Re Trail

Lichtste stationwagon, laagste rolweerstand – maar ook zwakke lekbescherming. Dit is de korte versie van de laboratoriumgegevens over de Kryptotal combo in de trail versie. In de praktijktest belandt de Continental MTB-band ook aan de tamme kant. Tractie en grip in bochten lopen achter op de concurrentie met het harde rubber, maar handelen voorspelbaar. Hetzelfde geldt voor de borderline. Dit bespaart de renner momenten van shock op het parcours. Als u uw prioriteiten stelt op gewicht, rolweerstand en, last but not least, prijs, bent u bij ons aan het juiste adres. Uit de praktijk weten we dat de slijtage laag is. Tip voor trailfans: Ga voor meer grip voor de meer gripvolle endurovariant met zachte rubberen >> die hier verkrijgbaar is, bijvoorbeeld*.

Allround combo: Continental Kryptotal Fr/Re TrailFoto: Georg Grieshaber

Allround combo: Continental Kryptotal Fr/Re Trail

Specificaties fabrikant Kryptotal Fr (v) – Kryptotal Re (h)

 • Prijs: 59,95 euro* | 59,95 euro
 • Rubber compound / TPI¹: Endurance / 60 tpi – Endurance / 60 tpi
 • Karkas / Grootte: Trail / 29 x 2.4″ – Trail / 29 x 2.4″

Laboratoriumtest Kryptotal Fr (v) – Kryptotal Re (h)

 • Gewicht / rolweerstand: 1033 g / 21,8 watt – 1019 g / 18 watt
 • Band breedte / hoogte: 59.8 / 58.7 mm – 59.2 / 58.20 mm
 • Pons / steek²: 313 mm / 702; 407 N – 313 mm / 657; 390 N

Uitslag Praktijktest Kryptotal Fr (v) – Kryptotal Re (h)

Continentaal: Kryptotal Fr/Re Trail - KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Continentaal: Kryptotal Fr/Re Trail – Kenmerken

BIKE verdict³: Goed – 39,7 punten

Maxxis Assegai / Minion DHR II EXO+

Veel helpt veel! Dit motto geldt voor het spijkerprofiel van de populaire Assegai voorband. De grip in bochten is geweldig, vooral op harde oppervlakken. Ook al lijkt het loopvlak er minder op, het biedt ook goede begeleiding bij diepe runs. Alleen de remtractie is iets beter op de andere endurobanden. Het klassieke DHR II-loopvlakpatroon op het achterwiel biedt de beste tractie in de test. De stationwagon is de zwaarste van de allrounders en ook de rolweerstand is het hoogst. Daarom is hier de beste lekbescherming. De zijwand is echter niet erg robuust. Tip: De Assegai Exo+ is ook verkrijgbaar met plakkerig MaxxGrip rubber.

Allround combinatie: Maxxis Assegai / Minion DHR II EXO+Foto: Georg Grieshaber

Allround combinatie: Maxxis Assegai / Minion DHR II EXO+

Specificaties van de fabrikant Assegai (v) – Minion DHR II (h)

 • Prijs: 79,90 Euro – 79,90 Euro
 • Rubber compound / TPI¹: MaxxTerra / 60 tpi – MaxxTerra / 60 tpi
 • Karkas / Afmetingen: Exo+ / 29 x 2.5″ – Exo+ / 29 x 2.4″

Laboratoriumtest Assegai (v) – Minion DHR II (h)

 • Gewicht / rolweerstand: 1171 g / 27,9 watt – 1066 g / 28,6 watt
 • Band breedte / hoogte: 61.3 / 59.4 mm – 59.5 / 57.9 mm
 • Pons / steek²: 375 mm / 603; 335 N – 388 mm / 597; 327 N

Uitslag praktijktest Assegai (v) – Minion DHR II (h)

Maxxis: Assegai (v) - Minion DHR II (h) - KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Maxxis: Assegai (v) – Minion DHR II (h) – Kenmerken

BIKE oordeel³: Zeer goed – 41,8 punten

Schwalbe Magic Mary Superground / Grote Betty Supertrail

De Supertrail-banden van Schwalbe zijn met 200 gram afgeslankt ten opzichte van de vorige test twee jaar geleden. Ook nieuw: de Magic Mary* in de dunnere Superground uitvoering. Als je op zoek bent naar een lichtgewicht voorband met top tractie en goede bochtengrip, kun je bijna niet om deze enduroband heen. Vooral omdat de rolweerstand ook op een zeer goed niveau ligt. De Big Betty* op het achterwiel kon de praktijktest niet helemaal bijbenen. Al met al biedt deze stationwagon een goed compromis tussen gewicht, lekbescherming en rijeigenschappen. De voorband werkt geweldig met een agressief loopvlak, zelfs op diepe bodems.

Allround combinatie: Schwalbe Magic Mary S.G / Big Betty S.TFoto: Georg Grieshaber

Allround combinatie: Schwalbe Magic Mary S.G / Big Betty S.T

Specificaties van de fabrikant Magic Mary (v) – Big Betty (h)

 • Prijs: 74,90 Euro – 68,90 Euro
 • Rubber compound / TPI¹: Addix Soft / 67 tpi – Addix Soft / 67 tpi
 • Karkas / Grootte: Superground / 29 x 2.4″ – Supertrail / 29 x 2.4″

Labtest Magic Mary (v) – Big Betty (h)

 • Gewicht / rolweerstand: 1039 g / 24 watt – 1120 g / 24,7 watt
 • Band breedte / hoogte: 62.2 / 56.8 mm – 62 / 57.1 mm
 • Pons / steek²: 300 mm / 566; 366 N – 388 mm / 630; 395 N

Uitslag praktijktest Magic Mary (v) – Big Betty (h)

Schwalbe: Magic Mary (v) - Big Betty (h)Foto: BIKE Test Lab

Schwalbe: Magic Mary (v) – Big Betty (h)

BIKE verdict³: Zeer goed – 42,9 punten

Testresultaten extreme stationwagons: MAssig grip en lekbescherming voor extreem terrein

Continental Kryptotal Fr/Re DH

In de DH-versie komt de Kryptotal* in de praktijktest veel dichter in de buurt van de Schwalbe- en Maxxis-combo’s. Grip en bochtengrip zijn top met het zachte rubber. Als het gaat om lekbescherming behaalt Continental zelfs topscores, dankzij de zeer stijve karkasconstructie. Bij lage snelheid en identieke luchtdruk rijdt de MTB-band oncomfortabeler dan de dikke pantoffels van de concurrentie. Voordeel: Zelfs bij extreem lage luchtdruk blijft de knobbelige band stabiel op de velg en knikt hij niet. Met zacht rubber, goede tractie op de helling. Ook in deze variant erg goedmoedig en voorspelbaar. Ondanks de zachte compound, goede slijtagewaarden.

Extreme-Kombi: Continental Kryptotal Fr/Re DHFoto: Georg Grieshaber

Extreme-Kombi: Continental Kryptotal Fr/Re DH

Specificaties fabrikant Kryptotal Fr (v) – Kryptotal Re (h)

 • Prijs: 84,95 Euro – 79,95 Euro
 • Rubber compound / TPI¹: Supersoft / 110 tpi – Soft / 110 tpi
 • Karkas / Afmetingen: DH / 29 x 2.4″ – DH / 29 x 2.4″

Laboratoriumtest Kryptotal Fr (v) – Kryptotal Re (h)

 • Gewicht / rolweerstand: 1276 g / 40,3 watt – 1386 g / 35,6 watt
 • Band breedte / hoogte: 60.3 / 59.3 mm – 59.5 / 59.1 mm
 • Pons / steek²: 538 mm / 696; 515 N – 638 mm / 737; 488 N

Uitslag Praktijktest Kryptotal Fr (v) – Kryptotal Re (h)

Continentaal: Cryptotal Fr (v) - Cryptotal Re (h) - KarakteristiekFoto: BIKE testafdeling

Continentaal: Cryptotal Fr (v) – Cryptotal Re (h) – Karakteristiek

BIKE verdict³: Super – 43,1 punten

Maxxis Assegai DD / Minion DHR II DH

In de praktijktest bleek deze extreme endurocombinatie de lieveling van de testers. De grip in bochten is onverslaanbaar en de MTB-band blijft uiterst controleerbaar en goedmoedig op de limiet. De tractie op het achterwiel vormt ook de maatstaf voor deze test. Het pittige DHR-loopvlak krijgt de bonus van de superzachte MaxxGrip-compound, je voelt het. Dit is echter ook de moeilijkste manier om de jas te rollen en de slijtage is hoog. Niet voor kilometerverzamelaars en frequente chauffeurs. Ook spannend: geen beste lekbescherming, ondanks het hoogste combinatiegewicht. Goed: glad karkas met hoog rijcomfort, ook bij lage snelheid.

Extreme stationwagon: Maxxis Assegai DD / Minion DHR II DHFoto: Georg Grieshaber

Extreme stationwagon: Maxxis Assegai DD / Minion DHR II DH

Specificaties van de fabrikant Assegai (v) – Minion DHR II (h)

 • Prijs: 84,90 Euro – 79,90 Euro
 • Rubber compound / TPI¹: MaxxGrip / 2×120 tpi – MaxxGrip / 2×60 tpi
 • Karkas / Grootte: Dubledown / 29 x 2.5″ – DH / 29 x 2.4″

Laboratoriumtest Assegai (v) – Minion DHR II (h)

 • Gewicht / rolweerstand: 1311 g / 52,5 watt – 1335 g / 49,9 watt
 • Band breedte / hoogte: 60.5 / 57.9 mm – 59.3 / 56.9 mm
 • Pons / steek²: 438 mm / 554; 454 N – 613 mm / 647; 514 N

Uitslag praktijktest Assegai (v) – Minion DHR II (h)

Maxxis: Assegai (v) - Minion DHR II (h) - KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Maxxis: Assegai (v) – Minion DHR II (h) – Kenmerken

BIKE verdict³: Zeer goed – 40,9 punten

Schwalbe Magic Mary / Big Betty Superzwaartekracht

Schwalbe’s Magic Mary* is een klassieker in het all-mountain en enduro segment. In de zeer zachte ultrazachte compound zit de fietsband echter maar op heel weinig fietsen. De grip in bochten is geweldig en de tractie bij het remmen is uitstekend. De tammere Big Betty kan het niet helemaal bijbenen. Aan de andere kant biedt hij veruit de laagste rolweerstand onder de extreme stationwagons. Het gewicht blijft binnen de perken, maar dit gaat hand in hand met de zwakste lekbescherming van de drie vergelijkingsachterbanden. Opvallend: Magic Mary is zwaarder en lekbestendiger dan Big Betty*. De Supergravity zijwand is de meest robuuste in de test!

De testwinnaar in de extreme combinatie: Schwalbe Magic Mary / Big Betty SuperGFoto: Georg Grieshaber

De testwinnaar in de extreme combinatie: Schwalbe Magic Mary / Big Betty SuperG

Specificaties van de fabrikant Magic Mary (v) – Big Betty (h)

 • Prijs: 74,90 Euro – 74,90 Euro
 • Rubbersamenstelling / TPI¹: Addix Ultrasoft / 67 tpi – Addix Soft / 67 tpi
 • Karkas / Grootte: Superzwaartekracht/29 x 2.4″ – Superzwaartekracht/29 x 2.4″

Labtest Magic Mary (v) – Big Betty (h)

 • Gewicht / rolweerstand: 1372 g / 42.2 Watt – 1276 g / 25,5 Watt
 • Band breedte / hoogte: 60.6 / 55.8 mm – 59.2 / 54.9 mm
 • Pons / steek²: 525 mm / 742; 730 N – 575 mm / 660; 854 N

Uitslag praktijktest Magic Mary (v) – Big Betty (h)

Schwalbe: Magic Mary (v) - Big Betty (h) KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Schwalbe: Magic Mary (v) – Big Betty (h) Kenmerken

BIKE oordeel³: Super – 44,9 punten

²De eerste waarde werd bepaald op het loopvlak, de tweede op de zijwand. Elk met een lemmet van 5 mm.

²Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super, zeer goed, goed, bevredigend, met zwakke punten, onvoldoende. Door verschillende wegingen kan het cijfer afwijken van de beoordeling in ons zusterblad EMTB.

Source link