Fietsen in de winter: Fietskleding op de proef gesteld: 11 ondershirts met lange mouwen

Table of Contents

In dit artikel:

Interview met Sasa Stefanovic, Löffler GmbH

We hebben deze producten getest:

(Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan)

Testrapport fietskleding: Functionele shirts met lange mouwen

Functionele shirts met lange mouwen zijn niet per se het fietsproduct dat je emotioneel maakt: grijs, donkerblauw of zwart, meestal gemaakt van plastic, en vaak ruiken ze al na een uur zuur van zweet. Veel modellen komen en gaan door de jaren heen door de persoonlijke inventaris. Maar dan is er degene die overblijft: een ondershirt van minstens tien jaar oud, verkleurd door talloze wasbeurten, versleten aan de kraag – maar gewoon een favoriet stuk.

Wat het doet, wordt onthuld door grondige tracering: het favoriete ondershirt buffert een breed temperatuurbereik, rimpelt niet, zelfs niet onder strakke truien en past nergens aan. Het stinkt nauwelijks. De mouwen zijn lang en strak genoeg en de kraag heeft de juiste hoogte. Dat is het zo’n beetje. Maar wat zo simpel klinkt, is in de praktijk blijkbaar vrij individueel, want het aanbod is breed.

Materiaalmix: Het verschil zit in de details

We hebben functionele shirts met lange mouwen aangevraagd bij de relevante fabrikanten, die volgens hen bijzonder geschikt zijn voor fietstraining bij koud weer. Op het eerste gezicht ziet het resultaat er vrij homogeen uit, maar zodra je naar het materiaallabel kijkt, wordt het interessant. De shirts in de test bestaan in totaal uit zeven verschillende materialen, waarvan maximaal vijf in één shirt! Waarom? Welk mengsel wordt gebruikt, kan veel te maken hebben met het toepassingsgebied. En dit is een vrij complexe zaak.

Het lichaam als energiecentrale is geoptimaliseerd tot ongeveer 37 graden kerntemperatuur. Als de temperatuur te hoog of te laag is, dalen de prestaties aanzienlijk. Tegelijkertijd genereert de menselijke machine zeer variabele hoeveelheden afvalwarmte. Zittend aan het bureau is het verwarmingsvermogen ongeveer 100 watt, maar zelfs met een gemiddeld trapvermogen op de fiets van 200 watt is het ongeveer 600 watt afvalwarmte. Te lage temperaturen compenseren we met kleding, te hoge temperaturen met luchtstroom, straling – en verdamping. Het zweet dat we voor dit doel produceren, moet zo dicht mogelijk bij het lichaam verdampen. Functionele overhemden moeten deze verkoeling ondersteunen, maar tegelijkertijd zo snel drogen dat ze tijdens rustperiodes niet verder afkoelen. Aan de bovenkant van de textiel gereedschapskist bevinden zich daarom de vezelmaterialen. Uit laboratoriumtesten is bekend dat bijvoorbeeld elastaan, dat de pasvorm ondersteunt, slecht droogt. Of dat polypropyleen vrijwel geen water opneemt, terwijl polyester en polyamide dat met mate doen. Ook het gedrag van wol of katoen is goed bestudeerd, net als het draagcomfort van al deze stoffen. Geen enkele vezel doet alles wat gewenst is. De textielexperts worden dus gedwongen om hun producten te optimaliseren voor bepaalde externe randvoorwaarden en voor bepaalde trainingsintensiteiten door de materiaalkeuze.

Speciale rol wol: structuur van de stof en gevoeligheid voor geur

Daarnaast is er het grote belang van de structuur van de gebreide stof. Veel functionele shirts in de test zijn aan de binnenkant anders gestructureerd dan aan de buitenkant: grove steken of draagdoeken zijn bedoeld om zweet door capillaire kracht naar het shirtoppervlak te leiden, waar het verdampt – van dichtbij, maar niet direct op de huid – of wordt doorgegeven aan de volgende laag kleding.

Merinowol speelt een bijzondere rol in deze gereedschapskist. Deze bijzonder fijne schapenwol slaat relatief veel vocht op in zijn vezels voordat het drijfnat en dus nauwelijks geïsoleerd is. Een merino shirt met 50 procent vocht zal dus comfortabeler zijn om te dragen dan een katoenen shirt met hetzelfde watergehalte. Maar wol polariseert: sommigen krabben het, en we zouden dikke wollen shirts slechts in beperkte mate aanbevelen voor intensieve training vanwege hun drooggedrag. Hun onmiskenbare voordeel is echter de lage geurontwikkeling. Het muffe ontstaat door de afbraak van zweet door bacteriestammen – die zich niet op wol vestigen, maar zich graag vestigen op synthetische vezels. Het is moeilijk te voorspellen op welke synthetische vezel ze dit met wie gaan doen. Bovendien ontwikkelt de gevoeligheid voor geuren zich vaak pas na vele wasbeurten. Twee shirts (GripGrab en UYN) waren antibacterieel – een controversiële extra, omdat het de natuurlijke huidflora zou verstoren.

Het draagcomfort

Naast de vezelmix draagt de zitting ook aanzienlijk bij aan het draagcomfort. Als eenGelakte passhirts bevorderen in principe thermoregulatie door hun platte huidcontact, en ze mogen tijdens de overgangsperiode ook uitkijken onder race-achtige truien met korte mouwen met hun armverwarmer look. Deze zeer elastische, naadvrije shirts zijn echter een beetje omslachtig om aan te trekken, vooral voor een vochtige huid. Niet iedereen houdt van de strakke pasvorm, maar functioneel behoren drie van de vier tot de beste testers.

En er is uiteindelijk een probleem van onze test met maar liefst 50 monsters: de enige, enige testwinnaar kan nauwelijks bestaan ondanks de grootste zorg. De randvoorwaarden zijn te divers, de voorwaarden voor persoonlijk welzijn te individueel. Niettemin zijn we er zeker van dat onze aanbevelingen zullen helpen om miskopen te voorkomen. Want net zo vergelijkbaar als de shirts eruit zien: Bijna iedereen heeft verschillende sterke punten. En we filterden ze eruit.

Fietskleding: 11 ondershirts in praktijk- en laboratoriumtests

Castelli Vlaanderen Warm

Meestal is Castelli een merk dat schittert met een hoge functionaliteit. De Flanders Warm komt er gezien deze verwachtingen nogal bescheiden vanaf. Het pure polyester materiaal droogt snel, maar de gematteerde binnenkant absorbeert het zweet slechts zeer aarzelend. Het blijft op de huid en wordt snel nat koud. Daarom zien we het toepassingsgebied in het minder zweterige snelheidsbereik. Castelli’s typische pasvorm is gebaseerd op slanke atleten, maar het ondershirt is niet erg flexibel en niet erg “figuurtolerant” vanwege het enige kruiselastische materiaal. Op het gebied van haptiek bekritiseerden verschillende proefpersonen inelastische, krassende naden. Maar één tester heeft het shirt blijkbaar op maat gemaakt: ze maakte het haar favoriete >> verkrijgbaar bij Alltricks* of Rosebikes*.

Castelli Vlaanderen WarmFoto: Jörg Spaniol

Castelli Vlaanderen Warm

Technische specificaties en bladmuziek Castelli Flanders Warm

 • Prijs: 75 Euro
 • Gemaakt in Moldavië
 • Maten¹: XS–XXL / XS–XL
 • Materiaal: 100% polyester (PES)

BIKE rating²: bevredigend

Beoordeel Castelli Flanders WarmFoto: BIKE testafdeling

Beoordeel Castelli Flanders Warm

Craft Active Extreme X CN LS

Voetbalveteraan Franz Beckenbauer bedacht de onvergetelijke zin “We noemen het een klassieker” over het duel tussen Duitsland en Engeland. Zo’n klassieker is ook het ambachtelijke shirt, dat al jaren vrijwel onveranderd is gebleven. De huidige versie bevat veel gerecycled polyester en een beetje mesh breisel, over het algemeen blijft het bij de bewezen functie. Tijdens de training neemt het lichtgewicht shirt merkbaar vocht op, waardoor het een beetje afkoelt. De aanbeveling van de fabrikant voorziet in gebruik onder intensievere stress en koele, maar niet ijskoude temperaturen, wat ook overeenkomt met de ervaring van onze testpersonen. Het pure polyester shirt zonder spandex past niet zo strak als andere, maar het droogt snel. Afgezien van de belasting kan het draagcomfort niet helemaal concurreren met de huidplatterers in de test. >> verkrijgbaar bij Stadler* of Rose*.

Craft Active Extreme X CN LSFoto: Jörg Spaniol

Craft Active Extreme X CN LS

Specificaties en scores Craft Active Extreme X CN LS

 • Prijs: 60 Euro
 • Gemaakt in Litouwen
 • Maten¹: S–XXL / XS–XXL
 • Materiaal: 100% polyester (PES) gedeeltelijk gerecycled
Beoordeel Craft Active Extreme X CN LSFoto: BIKE testafdeling

Beoordeel Craft Active Extreme X CN LS

Falke Shirt met lange mouwen Warm

Als je alleen kijkt naar de vezelmix en de droogtijden van het Falke shirt, dan onderschat je het totaal: het “natt” langer dan andere synthetische vezelmodellen. Het feit dat het nog steeds een favoriet is van het testteam is te wijten aan de goede zweetafvoer en de zeer nauwsluitende pasvorm – met een vochtige huid is het zelfs moeilijk aan te trekken. De full fit score mist het vanwege het iets te brede nekgebied en een lengte aan de voorkant, die licht uitpuilend opkrult in panty’s. De fabrikant adverteert het voor milde tot koude omstandigheden en hoge trainingsintensiteit. Dit is grotendeels in lijn met onze bevindingen. Wat de temperatuur betreft, corrigeren we de aanbeveling enigszins in de richting van warmte. Over het algemeen erg sportief, maar geen favoriet voor vele uren basistraining. >> verkrijgbaar bij Amazon* of Rose*.

Falke Shirt met lange mouwen WarmFoto: Jörg Spaniol

Falke Shirt met lange mouwen Warm

Technische gegevens en scores Falke Shirt met lange mouwen Warm

 • Prijs: 55 Euro
 • Gemaakt in Turkije
 • Maten¹: S–XXL / XS–XL
 • Materiaal: 69 % polyamide (PA), 26 % PES, 5 % elastaan
Beoordeel Falke Shirt met lange mouwen WarmFoto: BIKE testafdeling

Beoordeel Falke Shirt met lange mouwen Warm

Gore Base Layer Thermo Long Sleeve / BIKE-Tipp Allround

Gore vertrouwt consequenter dan welke concurrent dan ook op sneldrogend materiaal. Het feit dat het intern ruw gestructureerde polypropyleen opnieuw het transport van zweet vergemakkelijkt
versnelt, intensiveert het relatief zeer droge huidgevoel. Vooral onder regenkleding, die anders een natte jam veroorzaakt, kan het materiaal er punten mee scoren. We zouden de aanbeveling van de fabrikant voor een hoge trainingsintensiteit relativeren in vergelijking met meer koelmodellen, maar het Gore-shirt werkt ook op langere rondes als eerste laag. Punten van kritiek waren het wat “plastic” draagcomfort en gesneden details zoals de wat lage T-shirtkraag. Daarnaast duurt het even voordat de mouwen zo ver geplukt zijn dat ze geen vervelende rimpels meer veroorzaken. >> verkrijgbaar bij Amazon* of Bobshop*.

Gore Base Layer Thermo Lange MouwFoto: Jörg Spaniol

Gore Base Layer Thermo Lange Mouw

Technische gegevens en bladmuziek Gore Base Layer Thermo Long Sleeve

 • Prijs: 65 Euro
 • Gemaakt in Turkije
 • Maten¹: S–XXL / 34–42
 • Materiaal: 92 % polypropyleen (PP), 8 % elastaan
Beoordeel Gore Base Layer Thermo Long SleeveFoto: BIKE testafdeling

Beoordeel Gore Base Layer Thermo Long Sleeve

GribGrab Expert 2 Thermisch Naadloos

Het goede nieuws eerst: geen enkel ander shirt kreeg zoveel lof voor de pasvorm en pasvorm als dit. Het past goed zonder ergens te snijden en heeft de juiste verhoudingen voor het lichaam van atleten, inclusief tolerantie naar boven. Ongewassen ruikt het enigszins chemisch, wat te maken kan hebben met de controversiële antibacteriële afwerking. Na enkele wasbeurten verdampte deze geur grotendeels. De beoordelingen van het lichaamsklimaat die in de praktijk worden verzameld, zijn ook iets minder euforisch: ondanks de binnen- en buitengebreide structuren en het hoge aandeel sneldrogend polypropyleen, neemt het relatief dikke GripGrab-shirt ook van dichtbij op en kan het klam aanvoelen. Het kreeg weinig lof voor intensievere continue stress >> beschikbaar bij Alltricks*.

GribGrab Expert 2 Thermisch NaadloosFoto: Jörg Spaniol

GribGrab Expert 2 Thermisch Naadloos

Specificaties en scores GribGrab Expert 2 Thermal Seamless

 • Prijs: 63 Euro
 • Gemaakt in China
 • Maten¹: XS–XXL, 3 maten, unisex
 • Materiaal: 56 % PP, 40 % PA, 4 % elastaan, antibacteriële afwerking
Beoordeel GribGrab Expert 2 Thermal SeamlessFoto: BIKE testafdeling

Beoordeel GribGrab Expert 2 Thermal Seamless

Icebreaker Zone Breisel 200

Het dure merino shirt combineert de voor- en nadelen van wol: Het Icebreaker model droogt nauwelijks sneller dan een katoenen T-shirt, voelt vochtig aan, maar veel warmer. Omdat merinowol niet zo slim “tweezijdig” kan worden gebreid als sommige synthetische vezels, blijft deze vochtige warmte van dichtbij merkbaar. We zouden het daarom niet aanraden voor zware truien en hoge intensiteiten. Het gevoel van merinowol polariseert. Een verder ongevoelige tester vond de mesh stof op de achterkant krassend. Anderen prezen het draagcomfort van het droge overhemd – wol als functionele vezel blijft een kwestie van gevoel. De snit van het (zeer grote) Icebreaker shirt is sportief, maar niet fietsspecifiek en vooral op de buik en heupen eerder casual dan van dichtbij >> verkrijgbaar bij Sport Schuster* of Bergfreunde*.

Icebreaker Zone Breisel 200Foto: Jörg Spaniol

Icebreaker Zone Breisel 200

Specificaties en scores Icebreaker Zone Knit 200

 • Prijs: 126 Euro
 • Gemaakt in China
 • Maten¹: S–XXL / XS–XL
 • Materiaal: 100% merinowol

BIKE rating²: bevredigend

Beoordeel Icebreaker Zone Knit 200Foto: BIKE testafdeling

Beoordeel Icebreaker Zone Knit 200

Löffler Transtex Hybrid

Het Oostenrijkse bedrijf Löffler is een pionier op het gebied van functioneel ondergoed en verwerkt verschillende soorten vezels in de eigen breifabriek. Bij de Transtex Hybrid valt vooral het aandeel lyocellvezels uit hout en katoen op. De vezels worden verwerkt twee-oppervlak, binnen en buiten het shirt verschillen aanzienlijk. Volgens de testers geleidt deze structuur vocht ver weg van de huid, zelfs als het shirt aan de buitenkant klam aanvoelt. De snit is slank en nauwsluitend, maar niet compressief. De mouwlengte is voldoende voor een sportieve fietspositie , maar is niet fietsspecifiek. De fabrikant beveelt het aan voor gemiddelde tot hoge activiteit. Een specificatie die we zelfs uitbreiden naar het lagere pulsbereik. Zeer veelzijdig.

Löffler Transtex HybridFoto: Jörg Spaniol

Löffler Transtex Hybrid

Technische gegevens en bladmuziek Löffler Transtex Hybrid

 • Prijs: 80 Euro
 • Gemaakt in Oostenrijk
 • Maten¹: 46–60 / 32–46
 • Materiaal: 36 % PP, 29 % lyocell, 17 % PA, 15 % katoen, 3 % elastaan
Beoordeel Löffler Transtex HybridFoto: BIKE testafdeling

Beoordeel Löffler Transtex Hybrid

Odlo Natural 100% Merino Warm

Odlo’s pure merino shirt wint heel duidelijk de huid flatterende rating – althans bij matig gebruik. “Bijna zijdeachtig oppervlak” en “katoenen gevoel” staan in de testbladen. Zelfs de merino-concurrenten Icebreaker en Sportful bereiken dergelijke huidsympathiewaarden niet. In de droogmaat staat het shirt in het midden van het veld, op een vergelijkbaar niveau als Falke, GripGrab of Löffler. Onder trainingsbelasting ontwikkelt het niettemin het warme en vochtige kasklimaat dat typerend is voor wol. De fabrikant heeft het heel correct gedaan voor matige
Er zijn inspanningen geleverd. De snit is ook nogal burgerlijk, zoals een T-shirt met lange mouwen en slanke mouwen. Zowel in het schoudergebied als op de buik kan het onder strak zijn
Vouw truien. Een shirt voor coole basic units >> verkrijgbaar bij Odlo* of Rose*.

Odlo Natural 100% Merino WarmFoto: Jörg Spaniol

Odlo Natural 100% Merino Warm

Technische gegevens en bladmuziek Odlo Natural 100% Merino Warm

 • Prijs: 85 Euro
 • Gemaakt in Roemenië
 • Maten¹: S–XXL / XS–XL
 • Materiaal: 100% merinowol
Beoordeel Odlo Natural 100% Merino WarmFoto: BIKE testafdeling

Beoordeel Odlo Natural 100% Merino Warm

Sportieve Merino Layer Thee

Driekwart wol, plus wat polyamide dat de robuustheid en spandex verhoogt voor een nauwere pasvorm: Sportful heeft goede voorwaarden voor succes gecreëerd met de mix van zijn merino-shirt. Het feit dat het nog maar net te veel is
is te wijten aan zwakke punten op elk afzonderlijk gebied. Verschillende, maar niet alle, proefpersonen vonden het shirt krassend – merinowol heeft ook verschillende vezelkwaliteiten. De pasvorm van het rechttoe rechtaan en voldoende elastische shirt werd door de meerderheid geprezen, maar een betere beoordeling faalt vanwege de korte lengte, die alleen betrouwbaar voldoende is met een koersbroek (wie alleen dergelijke draagt, zou geen problemen moeten hebben). Hoewel het shirt over het algemeen zeer snel droogt, bekritiseerde de meerderheid van de proefpersonen de onvoldoende verwijdering van zweet >> verkrijgbaar bij Tradeinn *.

Sportieve Merino Layer TheeFoto: Jörg Spaniol

Sportieve Merino Layer Thee

Technische gegevens en scores Sportful Merino Layer Tee

 • Prijs: 110 Euro
 • Gemaakt in Kroatië
 • Maten¹: S–XXXL / XXS–XXL
 • Materiaal: 75% wol, 18% polyamide (PA), 7% elastaan
Beoordeel Sportful Merino Layer TeeFoto: BIKE testafdeling

Beoordeel Sportful Merino Layer Tee

UYN Ambityon Underwear Shirt / BIKE-Tip: Koud

De Italiaanse hightech breimolen achter UYN toont zijn technische mogelijkheden: verschillende oppervlaktestructuren, veranderende kleuren en diktes… Je voelt niet veel van deze subtiliteiten op de weg, maar het komt erop neer dat het shirt de aanbeveling is om zelfs in de kou te fietsen in deze vergelijking. De gebreide stof met twee oppervlakken geleidt vochtt in de buitenste lagen, daarom voelt het nog steeds goed aan op de huid ondanks zijn zwakke uitdrogende gedrag. De vrij strakke, body-hugging fit ondersteunt de functie. Twee punten van kritiek betreffen de snit van het shirt gemaakt voor de wintersport: De lange voorkant gemaakt van het relatief dikke materiaal rolt uitpuilend op in panty’s. En met zo’n warm overhemd zou een iets hogere kraag geschikt zijn >> hier verkrijgbaar zijn*.

UYN Ambityon Ondergoed ShirtFoto: Jörg Spaniol

UYN Ambityon Ondergoed Shirt

Technische gegevens en bladmuziek UYN Ambityon Underwear Shirt

 • Prijs: 79 Euro
 • Gemaakt in Italië
 • Maten¹: S/M–XXL / XS–L/XL (elk 3 maten)
 • Materiaal: 86 % PA, 12 % PP, 2 % elastaan, antibacterieel
Beoordeel UYN Ambityon Underwear ShirtFoto: BIKE testafdeling

Beoordeel UYN Ambityon Underwear Shirt

Van Rysel Winter Race / BIKE-Tipp Prijs-kwaliteitverhouding

Verouderd aan de rechterkant: Voor minder dan de helft van de gemiddelde prijs in het testveld biedt discounter Decathlon een competitief fietsondershirt aan met het eigen merk Van Rysel. Degenen die het konden uitproberen tijdens intensievere trainingen en mild weer waren erg onder de indruk, zelfs zonder naar het prijskaartje te kijken. Zodra je de slanke en zeer elastische huid hebt geplukt, overtuigt de wielspecifieke snit met uitgesproken lange mouwen en lichaamsknuffelende schouders, evenals een aangenaam hoge kraag. Qua lichaamsklimaat is Van Rysel echter gemaakt voor overgangsperiodes in plaats van winter. Het verdeelt zweet goed, maar laat een licht verkoelend in plaats van duidelijk opwarmend effect achter – wat
met de informatie van de fabrikant over het toepassingsgebied dekt >> die verkrijgbaar zijn bij Decathlon*.

Van Rysel WinterraceFoto: Jörg Spaniol

Van Rysel Winterrace

Technische specificaties en scores Van Rysel Winter Race

 • Prijs: 28 Euro
 • Gemaakt in Roemenië
 • Maten¹: S–XXL
 • Materiaal: 97 % PA, 3 % elastaan
Beoordeel Van Rysel Winter RaceFoto: BIKE testafdeling

Beoordeel Van Rysel Winter Race

¹ Heren / Dames versie,

² Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super, zeer goed, goed, bevredigend, met zwakke punten, onvoldoende.

Interview met Sasa Stefanovic, Löffler GmbH:

“De structuur van de gebreide stof maakt een enorm verschil.”

Sasa Stefanovic, hoofd borduurwerk bij de Oostenrijkse sportkledingfabrikant LöfflerFoto: Fabrikant

Sasa Stefanovic, hoofd borduurwerk bij de Oostenrijkse sportkledingfabrikant Löffler

BIKE: Kun je als koper eigenlijk aan het etiket met de materiële informatie zien hoe een shirt zich zal gedragen?

Sasa Stefanovic: Dit kan alleen met wol. Een overhemd van zuiver wol zal zich in geval van twijfel altijd op dezelfde manier gedragen, omdat de vezeleigenschappen grotendeels vastliggen. In het geval van synthetische vezels kunnen bijvoorbeeld de diktes en doorsneden van het garen worden aangepast. En daarmee veranderen de kenmerken van het shirt.

Hoe bepalend is de structuur van de gebreide stof, bijvoorbeeld een glad gebreide stof als een T-shirt in vergelijking met geruwde binnenkanten?

De structuur van de gebreide stof maakt een enorm verschil: maaswijdte, eventuele lussen, het draaien van een garen – dit alles heeft een enorme invloed op de draageigenschappen. Als klant kun je dit echter moeilijk op voorhand beoordelen.

Löffler biedt veel verschillende vezelmengsels voor functioneel ondergoed, en er zijn er nog meer op de hele markt. Hoe beslist het mengsel?

Dit is ontworpen voor het betreffende toepassingsgebied, d.w.z. een bepaalde temperatuur en intensiteit. Intern moet het ook geschikt zijn voor productie, d.w.z. naaien, snijden enzovoort. Daarnaast is dit het gevolg van lange ontwikkelingen en vele draagtesten. Dit doen we zowel intern als met sporters die we ondersteunen.

Zijn ze het uiteindelijk in ieder geval met elkaar eens?

Wat draagcomfort betreft, is ieder mens anders. En net zoals de jeans van merk A voor sommigen altijd goed passen, maar die van merk B voor anderen, geven professionals ook de voorkeur aan heel andere materialen voor functioneel ondergoed. Zelfs als de snit en het gevoel hetzelfde zijn , hangt de keuze sterk af van persoonlijke voorkeuren.

Zo hebben we de MTB kleding getest

We hebben in totaal meer dan 50 monsters van functionele shirts met lange mouwen door onze praktische en laboratoriumtests geleid. In een ware evaluatiemarathon werden de indrukken van deze mountainbikekleding in resultaten gegoten.

Jörg Spaniol, BIKE test auteur, op het zweterige werk.Foto: Georg Grieshaber

Jörg Spaniol, BIKE test auteur, op het zweterige werk.

De eis

Voor de test van fietsondershirts met lange mouwen voor fietsers waren de fabrikanten grotendeels vrij in de keuze van patronen. Noch het uitgangsmateriaal, noch het toepassingsgebied werden gespecificeerd.

De praktijktest

Omdat laboratoriumtests slechts gedeeltelijke aspecten van de functie kunnen controleren, bestelde BIKE elk monster in vier tot zes versies. In totaal werden meer dan 50 monsters verspreid onder ervaren fietsers, die de pasvorm, het gevoel en het lichaamsklimaat van het shirt beoordeelden op vragenlijsten aan het einde van de betreffende training. Een tweede fase van de praktijktest werd uitgevoerd op de ergometer bij hetzelfde vermogen en dezelfde buitentemperatuur.

De laboratoriumtest

De vochtopname en het droogproces geven informatie over het toepassingsgebied. We hebben de shirts een half uur water gegeven, leeggemaakt en kort in de wasmachine gegooid om wateroverlast te voorkomen. Tijdens het verder drogen werden de shirts op regelmatige tijdstippen gewogen en werd het vochtgehalte geregistreerd. Het merendeel van de shirts is gebreid met twee oppervlakken. Binnen en buiten verschillen in structuur en deels materiaal. Het doel is een laag, gedefinieerd vochtgehalte in direct huidcontact door zweet af te voeren naar de volgende textiellaag. Deze eigenschap werd gecontroleerd en vergeleken in een sproeitest met water.

De resultaten

Laboratoriumtests en praktische evaluaties vullen elkaar aan en ondersteunen elkaar. Ondanks het grote aantal monsters en proefpersonen bevatten de resultaten echter zeer subjectieve componenten. Bovendien komen technisch goed ontworpen shirts ook in aanmerking voor zeer verschillende toepassingsgebieden – weergegeven in de aanbevelingen voor “temperatuur” en “intensiteit”. Niet alle producten zijn voor precies hetzelfde doel gemaakt. Een beoordeling in decimale noten werd daarom weggelaten.

Verklaring van Jörg Spaniol, auteur van de BIKE-test:

Die ene testwinnaar voor iedereen kan niet bestaan met de ondershirts. De eisen zijn te verschillend. Maar de meeste fabrikanten weten vrij goed wat hun functionele shirt doet: hun aanbevelingen voor gebruik liggen meestal dicht bij onze resultaten.

Jörg Spaniol, auteur van de FIETS-testFoto: Jörg Spaniol

Jörg Spaniol, auteur van de FIETS-test

Op sommige van onze websites maken wij gebruik van zogenaamde affiliate links. Deze zijn gemarkeerd met sterretjes. Als u op een dergelijke affiliate link klikt en via deze link winkelt, ontvangen wij een commissie van de betreffende online shop of aanbieder (zoals Rose of Amazon). Voor u verandert de prijs niet.

Source link