MTB-storing: 4 slimme tools en de beste reparatietips voor onderweg

De onderwerpen die in dit artikel worden behandeld:

4 slimme tools op de proef gesteld
Reparatietips voor kleine storingen tijdens de tour

4 tools op de proef gesteld in de praktijk

Zo groot als nodig, zo klein mogelijk: Smart Tools zijn de meest ruimtebesparende manier om het benodigde gereedschap mee te nemen op tournee. Vier slimme pechhulp.

Syncros IS Cache 2.0 HV

Pomp, bidonhouder, mini-tool – Syncros levert een allround pakket met de IS Cache. De pomp met uitschuifbare slang haalt 1 bar in ca. 140 slagen en heeft zich al op vele tochten bewezen. De tool daarentegen is minder goed en meer een noodoplossing. Zonder een 6-hex zeskantste inbus kunnen veel steekassen niet losgemaakt worden, de 8 Serie ontbreekt ook, de afgeplatte 5 Serie is niet optimaal. Ook de behandeling van het kleine ding is niet erg overtuigend, maar de bits zijn in ieder geval lang genoeg. Slim: De bidonhouder kan worden gemonteerd voor rechtshandige of linkshandige gebruikers.

Syncros IS Cache 2.0 HVFoto: EMTB Test Department

Syncros IS Cache 2.0 HV

Syncros IS Cache 2.0 HVFoto: Georg Grieshaber

Syncros IS Cache 2.0 HV

Lezyne Dual Insert Kit L

Zelfs als de bits een beetje moeilijk uit de houder te verwijderen zijn, past het Lezyne-gereedschap met zijn neerklapbare kop goed in de hand bij het schroeven en scoort het met een grote hendel. De talrijke stukjes blijven stevig op hun plaats. Ook het tubeless gereedschap met dikke pluggen overtuigt. Helaas past het 17,5 mm dikke gereedschap niet op elk stuur en is het vervelend om het via O-ringen te bevestigen. De 8-bit kan verloren gaan in het stuur als er een sterke beving is. Het ontbreekt aan kettingklinknagels en tepelspanners.

Lezyne Dual Insert Kit LFoto: EMTB Test Department

Lezyne Dual Insert Kit L

Lezyne Dual Insert Kit LFoto: Georg Grieshaber

Lezyne Dual Insert Kit L

Wolf Tand Encase Bar Kit

Wolf Tand Encase Bar KitFoto: EMTB Test Department

Wolf Tand Encase Bar Kit

Wolf Tand Encase Bar KitFoto: Georg Grieshaber

Wolf Tand Encase Bar Kit

OneUp EDC Pomp / V2 Tool

Als je het hebt over de manusje-van-alles, doe het dan hier: de aluminium pomp met hoge slag (78 slagen per bar!) verbergt een volledig uitgerust mini-gereedschap, kettingklinknagel, bandenlichters, spaaksleutel en alle belangrijke onderdelen – wat wil je nog meer? De bediening van het kleine gereedschap is ook in orde. Het blik bevat kleine spullen, maar kan ook worden vervangen door een tubeless breakdown kit (49,50 euro) of een CO²-cartridge. De pompkop dient dan als aansluiting hiervoor, maar past alleen op Sclaverand-kleppen – een van de echt weinige nadelen. Het gereedschap is optioneel ook verkrijgbaar als inzetstuk voor de stuurbuis. Een speciaal gereedschap voor draadsnijden is echter vereist voor montage.

OneUp EDC Pomp / V2 ToolFoto: EMTB Test Department

OneUp EDC Pomp / V2 Tool

OneUp EDC Pomp / V2 ToolFoto: Georg Grieshaber

OneUp EDC Pomp / V2 Tool

Reparatietips voor kleine storingen tijdens de tour

In het geval van defecten in de motor en batterij, zal alleen de expert helpen. Voor veel andere storingen geldt het volgende:
Met een beetje handvaardigheid kan de tour meestal doorgaan. De belangrijkste tips.

Lekke band

Probleem: De band heeft geen lucht meer. De meest voorkomende van alle storingen. Het patchen en wisselen van banden zijn dan ook verplichte oefeningen voor motorrijders, die iedereen blindelings onder de knie zou moeten krijgen.

Of het nu gaat om een lekke band of een scherpe doorn: een reserveslang, minipomp en reparatieset behoren tot de standaarduitrusting – ook als je met tubeless melk rijdt. Maar wat als reserveslangen en reparatiesets opgebruikt zijn? Snijd vervolgens de slang op de plaats van het gat. Knoop het aan elkaar, leg het op de rand en blaas het weer op. Als de Als de binnenband volledig is geruïneerd, helpt maar één ding: de band volproppen met gras of bladeren en naar het doel rollen. Zo voorzichtig mogelijk, anders wordt ook de velg verpest.

Lekke banden horen er altijd bij voor motorrijders. Hier moet u een reparatieroutine ontwikkelen en de nodige reparatieset in uw bagage hebben.Foto: Matttias Fredriksson

Lekke banden horen er altijd bij voor motorrijders. Hier moet u een reparatieroutine ontwikkelen en de nodige reparatieset in uw bagage hebben.

Defecte vacht

Monteer de band vanaf de velg en installeer deze van binnenuit met de meest robuuste
Plak de textieltape eraf. Indien nodig zijn ook flexibele kunststof onderdelen geschikt (bijvoorbeeld van verpakking of, afhankelijk van de positie van de sleuf, een stuk stevig karton). Het is belangrijk dat de sleuf niet meer opengaat als je de slang opblaast.
Als de spleet zich op de zijwanden bevindt, kunt u ook proberen deze dicht te naaien met een naald en draad uit een noodreparatieset. Dit werkt echter alleen op de zijwand van de band. De draad moet aan het einde krachtig worden geknoopt.

Voorlopig kun je de jas bewaren met textieltape als de buis nog intact is.Foto: Max Fuchs

Voorlopig kun je de jas bewaren met textieltape als de buis nog intact is.

Spaak gebroken

Probleem: Een gebarsten spaak is niet het einde van de wereld. Niettemin moet het op een geïmproviseerde manier worden gerepareerd, omdat het een gat in de slang kan doorboren en het frame of de vork kan krassen.

Wikkel het spaakgedeelte dat is aangesloten op de naaf zo strak mogelijk rond de aangrenzende spaak als deze niet kan worden verwijderd. Dus niets kan bungelen en malen. Het deel dat vastzit in de velg kan met dezelfde truc worden gerepareerd. Nog beter: maak de verbinding tussen de spaak en de spaaknippel los en verwijder de
Verwijder de hele helft van de spaak en berg deze op in de rugzak. Indien nodig, recenter de andere spaken een beetje om de impact te compenseren. Iedereen die een

verwijdert de band en trekt de nieuwe spaak naar binnen.

Een kapotte spaak kan op een geïmproviseerde manier worden gerepareerd.Foto: Max Fuchs

Een kapotte spaak kan op een geïmproviseerde manier worden gerepareerd.

Achtste in de waaier

Probleem: Het wiel is vervormd, bijvoorbeeld door een val. Het past niet meer door het frame of de vork zonder te slijpen.

Een beetje opnieuw centreren van de spaken is niet genoeg. Nu helpt alleen geweld – maar met de nodige voorzichtigheid. Zoek de locatie van de sterkste bocht. Plaats de rand nu op een boomstronk of stoeprand bij het buigpunt. Links en rechts van de bocht steekt de velg iets naar boven uit. Klim nu met beide voeten iets links en rechts van het defecte gebied op de velg en buig de velg weer halverwege recht met gedoseerde zwaaibewegingen of kleine sprongen.

In het geval van een gebogen waaier moeten de krachten op een gedoseerde manier worden gebruikt.Foto: Max Fuchs

In het geval van een gebogen waaier moeten de krachten op een gedoseerde manier worden gebruikt.

Defecte ketting

Probleem: De ketting beweegt niet naar het volgende tandwiel, springt of maakt lelijke geluiden bij het schakelen. Dit is vaak in een paar simpele stappen te verhelpen.

Snelste oplossing: Verwijder de ketting van het kettingblad om de spanning van de ketting te verwijderen. Met de

verwijder het defecte buitenste lipje en
Plaats daar een reserve kettingslot. Als er geen vervangend slot bij de hand is, verwijder dan de defecte kettingschakel volledig.

AANDACHT: Duw de klinknagelpen niet volledig uit. Het moet enigszins uitsteken in het tabblad. Dit betekent dat het gemakkelijk terug in de verbinding kan worden geduwd wanneer de ketting aan elkaar is geklonken. Om dit te doen, plaatst u de klinknagel aan de andere kant.

Als de ketting defect is, helpt het om een vervangend kettingslot bij je te hebben.Foto: Max Fuchs

Als de ketting defect is, helpt het om een vervangend kettingslot bij je te hebben.

Circuit zigzaggen

Probleem: de ketting klapt en wisselt met tegenzin van het ene tandwiel naar het andere of slaat zelfs versnellingen over. Dan is in de meeste gevallen de trekspanning niet correct ingesteld.

Als de ketting niet omhoog klimt bij het schakelen in een lichtere versnelling, moet je het stelwiel op de versnellingspook in halve bochten in de rijrichting draaien totdat het schakelen weer soepel verloopt. Als je problemen hebt met het schakelen in een zwaardere versnelling, draai het wiel dan dienovereenkomstig tegen de rijrichting in. Als de schakelkabel gescheurd is, is het niet meer mogelijk om te schakelen. Schakel vervolgens een middelste versnelling in en bevestig deze door de onderste stopschroef op de achterderailleur volledig vast te schroeven.

Als het circuit zigzagt, pas dan de spanning aan.Foto: Max Fuchs

Als het circuit zigzagt, pas dan de spanning aan.

Gebogen of kapotte derailleur hanger & gescheurde achterderailleur

Probleem: Bij een gebogen derailleurhanger werkt het schakelen niet meer zoals het hoort. Bij het buigen is gevoel vereist.

Als de achterderailleur scheef staat na een val of een draad op een tak,
De derailleurhanger is vaak gebogen. Voor noodreparaties steekt u de 5-hex inbus in de schroef die de achterderailleur bevestigt en gebruikt u deze als hendel. Duw of trek tegelijkertijd voorzichtig met je andere hand aan de achterderailleur om hem uit te lijnen.

Als de derailleurhanger is afgebroken of de achterderailleur is vernield, zit er maar één ding op: de achterderailleur verwijderen, de ketting inkorten, een versnelling kiezen met een zo recht mogelijke kettinglijn en de ketting weer aan elkaar klinknagelen. AANDACHT: Voor volledigheden, blokkeer nu de ophanging, indien mogelijk. Anders kan het frame, de naaf of de cassette beschadigd raken.

Noodreparatie van de derailleurhangerFoto: Max Fuchs

Noodreparatie van de derailleurhanger

>> Meer info over

en is te vinden op onze website.