mountainbike helm kopen


Mountainbike helm kopen: waar moet je op letten?

Wanneer je van plan bent om een mountainbike helm te kopen, zijn er verschillende zaken waar je op moet letten. Zo zijn er verschillende soorten helmen op de markt die allemaal een andere beschermingsgraad bieden. Daarnaast is ook de pasvorm van groot belang, want een helm die niet goed past, biedt weinig bescherming. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over het kopen van een mountainbike helm.

Waarom heb je een mountainbike helm nodig?

Een mountainbike helm is onmisbaar bij het beoefenen van deze sport. Het dragen van een helm kan namelijk ernstige hoofdblessures voorkomen. Bij een valpartij of botsing vangt de helm de klap op en beschermt zo je hoofd tegen letsel. Een goede mountainbike helm is dan ook van levensbelang.

Welke soorten mountainbike helmen zijn er?

Er zijn verschillende soorten mountainbike helmen op de markt. De meest voorkomende zijn:

Integraalhelm

Een integraalhelm bedekt je hele hoofd en biedt daardoor de hoogste beschermingsgraad. Deze helm is dan ook zeer geschikt voor downhillers en andere extreme mountainbikers. Het nadeel van een integraalhelm is dat hij minder ventileert en zwaarder is dan andere helmen.

Lees ook:   buitenband mountainbike 26 inch

Endurohelm

Een endurohelm biedt een goede bescherming en is geschikt voor zowel het bergafwaarts als het bergopwaarts rijden. Deze helm heeft een klep die je beschermt tegen de zon en modder. Een endurohelm is lichter dan een integraalhelm en biedt meer ventilatie.

Open helm

Een open helm is licht en biedt veel ventilatie, waardoor hij geschikt is voor warme dagen. Deze helm biedt echter minder bescherming dan een integraal- of endurohelm.

Waar moet je op letten bij het kopen van een mountainbike helm?

Wanneer je een mountainbike helm gaat kopen, zijn er verschillende zaken waar je op moet letten:

De juiste maat

Een helm die niet goed past, biedt weinig bescherming. Zorg er daarom voor dat je de juiste maat helm koopt. Meet hiervoor de omtrek van je hoofd op en vergelijk deze met de maattabel van de fabrikant.

De beschermingsgraad

Zoals eerder vermeld, biedt een integraalhelm de hoogste beschermingsgraad. Kies een helm die past bij het type mountainbiken dat je doet.

De ventilatie

Een helm die goed ventileert, is prettig om te dragen op warme dagen. Let er echter wel op dat de ventilatiegaten niet te groot zijn, anders biedt de helm minder bescherming.

De klep

Een klep beschermt je tegen de zon en modder. Kies een helm met een klep als je veel off-road rijdt.

Conclusie

Een goede mountainbike helm is van levensbelang wanneer je deze sport beoefent. Let bij het kopen van een helm op de juiste maat, beschermingsgraad, ventilatie en klep. Zo ben je verzekerd van een helm die goed past en je hoofd optimaal beschermt.

Lees ook:   mountainbike routes zeeland

FAQs

1. Hoe weet ik welke maat helm ik nodig heb?

Meet de omtrek van je hoofd op en vergelijk deze met de maattabel van de fabrikant. Zo weet je welke maat helm je nodig hebt.

2. Moet ik altijd een integraalhelm dragen?

Nee, het type helm dat je draagt, hangt af van het type mountainbiken dat je doet. Een open helm is bijvoorbeeld geschikt voor cross-country rijden.

3. Hoeveel ventilatiegaten moet mijn helm hebben?

Dit hangt af van persoonlijke voorkeur en het type mountainbiken dat je doet. Let er wel op dat de ventilatiegaten niet te groot zijn, anders biedt de helm minder bescherming.

4. Kan ik een mountainbike helm ook gebruiken voor andere sporten?

Ja, een mountainbike helm biedt ook bescherming bij andere buitensporten, zoals skaten en snowboarden.

5. Hoe vaak moet ik mijn mountainbike helm vervangen?

Wanneer je helm beschadigd is geraakt of na een valpartij, moet je deze direct vervangen. Ook wanneer de helm ouder is dan vijf jaar, is het verstandig om hem te vervangen.