Motorrijders en wilde dieren: waar je op moet letten bij het tegenkomen van honden

Schreeuwen, vluchten, schoppen, slaan? Er is veel dat je verkeerd kunt doen als je je bedreigd voelt door een hond. Maar wat doe je als een agressieve hond tijdens het fietsen naar je toe rent en daadwerkelijk naar je kuiten knapt? We geven tips over hoe hondenontmoetingen voor mountainbikers zonder stress kunnen plaatsvinden.

Hoe om te gaan met agressieve honden

Ongelukken veroorzaakt door loslopende honden gebeuren de hele tijd in Duitse bossen. De klassieker: Een hond rent op de fietser af en jaagt de fietser zo bang dat hij valt. “Het draait allemaal om achter de hond aan rennen”, zegt Martin Rütter, de bekendste hondentrainer van Duitsland. “Laat je op tijd voelen, vertraag je tempo”, adviseert onze hondenexpert Stefanie Weinrich. “Als de hond nog steeds achter je aan rent, stop dan onmiddellijk!”

Deze onnatuurlijke reactie elimineert het haastige instinct van de hond en het gevaar verdwijnt meestal. Als de hond toch agressief blijft en wil bijten, kun je de fiets gebruiken als een beschermende barrière: Je probeert de fiets altijd tussen jou en de hond in te zetten. Stoten en schoppen maken de hond meestal nog agressiever en het risico op letsel is bijzonder hoog.

  • Stap 1: Als een hond bijt, is het eerste wat u moet doen de eerste zorg bieden voor een mogelijke wond.
  • Stap 2: Bel dan direct de politie zodat het incident wordt geregistreerd.
  • Stap 3: raadpleeg een arts. Hij zal de bijtwond goed behandelen en, indien nodig, de vaccinatiebescherming vernieuwen.

>> deel 1 van onze serie gaat over wat je wel (niet) moet doen als je een beer tegenkomt <<

Nachtmerrie: Plotseling staat er een beer voor je! Een situatie die niet alleen in Canada, maar ook hier kan gebeuren.Foto: Tim Möller-KayaNachtmerrie: Plotseling staat er een beer voor je! Een situatie die niet alleen in Canada, maar ook hier kan gebeuren.

>> motorrijders en wilde dieren – Deel 2: Waar je rekening mee moet houden bij het tegenkomen van wilde zwijnen <<

Bikers and Wildlife - Deel 2: Pas op voor ontmoetingen met wilde zwijnenFoto: Tim Möller-KayaBikers and Wildlife – Deel 2: Pas op voor ontmoetingen met wilde zwijnen

Interview met Stefanie Weinrich, hondentrainer:

Hondenontmoetingen in het bos komen veel voor. En meestal gebeurt er niets. Als je op de fiets zit, kun je in conflict komen, vooral met loslopende honden. Hondenexpert Weinrich stelt gerust: Met het juiste gedrag komt het meestal niet zo ver. Ze adviseert: stop en blijf rustig – dit heeft een de-escalerend effect.

EMTB: Waarom reageren honden agressief op motorrijders?

Stefanie Weinrich: Een snel bewegende biker triggert het haastinstinct bij honden. De hond wil bijhouden wat er van hem af beweegt.

Wat is de juiste manier om je te gedragen als de hond op me afstormt?

Het is moeilijk om te stoppen als een felle hond me achtervolgt.

Dat klopt. Maar het alternatief is nog minder gunstig. De hond blijft achtervolgen, de motorrijder raakt in paniek en valt mogelijk. Beter: stop en gebruik de fiets als slagboom. Met andere woorden, breng de fiets tussen de hond en het lichaam.

Waarom zou je de hond niet schoppen?

Dit maakt de situatie alleen maar erger en de hond wordt agressiever. Mijn advies: blijf rustig, kijk naar de hond, kijk niet weg.

Maar je moet honden niet in de ogen kijken …

Dit is alleen waar als je staart en je bovenlichaam naar de hond draait. Beter: kijk naar de hond en draai het lichaam opzij. Als je je blik helemaal wegdraait, duidt dit op zwakte van het dier.

Wanneer is er een groot risico dat de hond bijt?

Zeker als ik me verkeerd gedraag: schreeuwen, staren, wegrennen.

Stefanie Weinrich, hondentrainerFoto: Privé-archief Stefanie WeinrichStefanie Weinrich, hondentrainer

Aan de andere kant: de traildog. In een interview in 2018 legde Oli Dorn ons uit waarom hij zijn hond meeneemt naar het bikepark, waar je op moet letten en welke verantwoordelijkheid daarbij komt kijken.

>> “Paws &; Wheels” en fietsen met de hond <<

Fietsprof Oli Dorn heeft zijn hond Balu opgeleid tot trailhond.Foto: Say MahaloFietsprof Oli Dorn heeft zijn hond Balu opgeleid tot trailhond.

En fietsprof Jasper Jauch is ook op pad met zijn hond Oreo: De video is hier te vinden: “Paws & Wheels II” en “Doggystyle.

Foto: David SchultheißJasper Jauch en Traildog Oreo in “DOGGYSTYLE”