Camp & Ride: No Glamping – met de camper naar het Bikepark Sölden

Veel kwam dit weekend samen: Zo’n 30 gloednieuwe campers, een gekke bikepark in de Alpen, een camping, op nog geen 5 minuten afstand van de kabelbaan naar de trails en een stelletje fietsgekken. Iedereen was uitgenodigd voor het Camp and Ride Event 2023 van Sunlight, een fabrikant van campers en campers uit de regio Allgäu.

Dit is iets om trots op te zijn: Sunlight Cliff Special EditionFoto: Marc StruckenDit is iets om trots op te zijn: Sunlight Cliff Special Edition

Het doel: kamperen combineren met een bezoek aan het Bikepark Sölden in een weekend, wat – zoveel is al verwend – perfect werkte. Aanvankelijk waren de deelnemers heel verschillend. Sunlight wil op dit evenement (potentiële) klanten, vrienden, eigen medewerkers en enkele persvertegenwoordigers meenemen naar een kampvuur. En omdat je onder een integraalhelm en borstplaat niet kon zien wat zijn connectie met Camp and Ride was, ontbraken er in het begin geen gespreksonderwerpen. Iedereen leerde elkaar snel kennen tijdens het opzetten van het wagenkasteel.

Leer elkaar kennen, praat winkel of gewoon een ontspannen barbecue - en fietsen, natuurlijk!Foto: Marc StruckenLeer elkaar kennen, praat winkel of gewoon een ontspannen barbecue – en fietsen, natuurlijk!

Het programma van de Sunlight Camp and Ride

Het programma van het weekend was even simpel als mooi: een ontspannen tijd doorbrengen met en zonder fiets tijdens het kamperen op een hoogte van 1400 meter.

De jongste deelnemer - maar waarschijnlijk een van de beste op het gebied van rijtechniek.Foto: Sunlight / Jan VolbrachtDe jongste deelnemer – maar waarschijnlijk een van de beste op het gebied van rijtechniek.

Natuurlijk haalde iedereen vrijdag zijn camper op in Leutkirch, het hoofdkantoor van Sunlight. Want zelfs de reis van daar naar Sölden was onderdeel van het evenement. De vertraging, zoals in het verleden bij ondergemotoriseerde campers, was echter slechts in beperkte mate. De huidige modellen, zoals die van Fiat of Ford, hebben genoeg onder de motorkap om boetes te innen – maar dat hebben we niet gewaagd.

Onder de gasten was MTB-pro Jasper Jauch, die net zo goed een zelfverklaarde camperfan was als een gids en rijtechniektrainer. Helaas moest zijn collega en ex-enduroprof Oli Dorn afzeggen vanwege een blessure.

Jasper Jauch - ook te gast bij Camp and Ride - vervult zijn taken als ster en signeert handtekeningen aan andere gasten van de camping in Sölden.Foto: Marc StruckenJasper Jauch – ook te gast bij Camp and Ride – vervult zijn taken als ster en signeert handtekeningen aan andere gasten van de camping in Sölden.

GEEN Glamping toegestaan – Camp and Ride is echt

Wie zich voorstelt dat de champagnekoelers rond het kampvuur staan, hapjes worden geserveerd en de berenvellen de gevoelige fietsliefhebber verwarmen – hij of zij heeft het mis. De Camp and Ride is bewust ontworpen voor avonturiers en echte kampeerders. Aan de ene kant is dit te zien in de campers zelf, die geen schotelantennes, whirlpools of oversized bedlandschappen hebben. In plaats daarvan functionele inrichting, douche-toilet combinatie aan boord, deels 4×4 oprit of dak dat kan worden uitgeklapt.

Geen tv? Dat klopt - wie heeft Netflix nodig als het kampvuur buiten brandt?!Foto: Marc StruckenGeen tv? Dat klopt – wie heeft Netflix nodig als het kampvuur buiten brandt?!

Wat best leuk was bij het kamperen in de zomer ter hoogte van Sölden is de gasverwarming die de camper had. In tegenstelling tot de tent waren de fietskleren droog, warm en het omkleden na de douche was geen kippenvelmoment van de koele soort. En de Bialetti koffiemachine kon heerlijk borrelen op het kleine fornuis.

Beginners en gevorderden – iedereen had plezier in de Bike Republic Sölden

Een bezoek aan het bikepark kan er zo of zo uitzien. Voor onze buren – medewerkers van een fietsenwinkel en hun maatjes – is versnipperen bijna een levenswerk. Dus de gesprekken over welke lijn hoe schaamteloos is om te rijden en – na de dag – welke schade de fietsen kregen, waren een beetje ontmoedigend voor beginners. Ook: Natuurlijk hadden de jongens hun eigen trailbikes in hun bagage.

Uitgeput op zaterdagochtend kunnen de fietsen nauwelijks wachten.Foto: Sunlight / Jan VolbrachtUitgeput op zaterdagochtend kunnen de fietsen nauwelijks wachten.

Maar Sunlight had zich ook ontfermd over degenen die anders minder met het onderwerp te maken hebben. Trail-ready mountainbikes (bijv. Santa Cruz Megatoren) was verkrijgbaar bij de plaatselijke verhuurwinkel. Sunlight-medewerker Janik Steiner nam de groep beginners over en gaf ’s ochtends op de “testbaan” een prachtige introductie in bochten- en trailrijtechniek in het algemeen. Zo succesvol zelfs, dat bijna iedereen ’s middags de stap naar het ‘grote’ bikepark in Sölden durfde te zetten – en sommigen van hen wilden niet stoppen.

Lees ook:   Diamant Rubin Legere: Licht en sportief – toerfietsen op de proef gesteld

Janik geeft individuele tips om je fiets, trails en jezelf onder controle te houden.Foto: Sunlight / Jan VolbrachtJanik geeft individuele tips om je fiets, trails en jezelf onder controle te houden.

Jasper Jauch nam de gevorderden over en verhuisde met hen mee naar de rode en – naar verluidt – zwarte lijnen. Maar iedereen kwam in ieder geval gezond genoeg terug dat niets de avondbarbecue en de grappige verloting van lekkers in de weg stond. Wie het snelst vragen kon beantwoorden, of de ergste materiële schade had opgelopen, won iets.

Het smaakt naar de jeugd: brood gebakken op een open vuur.Foto: Marc StruckenHet smaakt naar de jeugd: brood gebakken op een open vuur.

Fietsen, eten, slapen, herhalen – volgens het motto vloog het weekend voorbij en sommige mensen waren terughoudend om op zondag afstand te doen van hun Cliff Camper. Maar maak je geen zorgen, er zal nog een Camp and Ride zijn in 2024 – voor het 20-jarig jubileum van Sunlight. Misschien met een speciaal programma. Of misschien willen we precies hetzelfde nog een keer doen?!

Mooier dan dit wordt het niet - en helaas is het weer bijna voorbij. Maar het Camp and Ride-evenement komt zeker terug in 2024.Foto: Sunlight / Jan VolbrachtMooier dan dit wordt het niet – en helaas is het weer bijna voorbij. Maar het Camp and Ride-evenement komt zeker terug in 2024.