Mondraker Summum Carbon RR Beoordeling

Om snelheid te zoeken met de wereldbekerfiets van Brook MacDonald en David Trummer moet je 10000 euro (!) op de teller leggen. Naast hoogwaardige aanbouwdelen bieden de Spanjaarden een edel carbon chassis en veel instelmogelijkheden. De liggende achtervorken kunnen op drie lengtes worden bijgesneden: 450, (455, 460 mm). De stuurhoek is ook instelbaar met drie balhoofdschalen. Gadgetfans zullen blij zijn met het Mind-systeem: sensoren op de drievoudige klem en de achterste driehoek registreren bijvoorbeeld het aantal sprongen, het gebruik van de veerweg, lekke banden, rijtijd en gemiddelde snelheid. De app zou ook setup-verbeteringen moeten hebben.

We vertrouwden op onze kontmeter en die ging meteen door het dak. De fiets verwent de rijder met comfort en tractie – zelfs wanneer de baan met de stok zwaait. Het zero-suspension systeem werkt uiterst gevoelig, maar filtert ook vakkundig snelle, harde klappen uit en laat dus veel snelheid toe. Op zijn beurt heeft de lange Summum met zijn stompe steel meer fysieke inspanning nodig dan de concurrentie. Op de springbaan verraste de fiets met mooie tegendruk en knal. De zadelpen mag niet te laag verzonken zijn, anders gaat het zadel raspen op het achterwiel. We hadden graag de mullet-versie geprobeerd.

De Summum R is het meest betaalbare carbon model. De meest opvallende afwijking ten opzichte van het geteste model: het goedkopere performance chassis van Fox, Sram Code R remmen en de GX aandrijving. Prijs: 7499 Euro, gewicht: 16,9 kilo (specificaties van de fabrikant).

Materiaal / maten: Alu / S, M, L (geteste maat)XL

Gewicht zonder pedalen: 16,8 kg

Lees ook:   Motorrijders en wilde dieren: waar je op moet letten bij het tegenkomen van honden

Het getal (maximaal 10 punten) weerspiegelt de algemene indruk van de testers en is geen optelling van de prestatiepunten.