Rotwild R.X 735: dieet All Mountain

Je moet je eerst een weg banen in het modelbeleid van Rotwild. Er is ook de Rotwild R.X 375 En dat R.X 750. Je moet goed kijken om de fietsen van elkaar te onderscheiden. Qua karakter komt de R.X 735 niet in de buurt van het R.X 750 big mountain-model, dat is uitgerust met vergelijkbaar batterijvermogen, maar van de R.X 375 lichte fiets. De R.X 735 heeft hiervan zijn geometrie geërfd: silhouet, driehoekige achterconstructie – beide fietsen zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden, alleen de lichte fiets R.X 375 is nog slanker dankzij de mini-batterij. En beide fietsen behoren tot de lichtste in hun soort. In ons testveld van elf all-mountain E-MTB’s liggen de kandidaten niet ver uit elkaar. Maar het edelhert zet duidelijk de maatstaf: de fiets weegt 22,11 kilo volledig – niet in de laatste plaats dankzij de zeer lichte batterij en de lichte wielen.

Wie bouwt de beste All Mountain E-MTB 2023? We hebben het getest. Elf van de beste E-MTB’s op de markt zullen er zijn, van Specialized tot Cube en Santa Cruz tot Rotwild. De hele vergelijkingstest van de high-end E-MTB’s: Nu in EMTB 4/2023!

De Rotwild R.X 735 Pro voor 9499 euro.Foto: Josh WelzDe Rotwild R.X 735 Pro voor 9499 euro.

De feiten over de Rotwild R.X 735 Pro

 • Motor: Shimano EP8, 80 Nm max. koppel
 • Batterij: 720 Wh (verwijderbaar)
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Veerweg: 150/150 mm
 • Wielmaat: 29 inch
 • Framematen: S, M, L (46 cm), XL
 • Prijs: 9499 Euro
 • Gewicht: 22,11 kg (testfiets in maat L, EMTB meting)

Lichtgewicht supersportwagen

De R.X 735 ruimt een wijdverbreid vooroordeel op: klassieke E-MTB’s worden steeds dikker en worden onvermijdelijk zwaarder en zwaarder. Ondanks de 720-accu weegt de Dieburgse fiets slechts 22,1 kilo. Zo’n 700 gram minder dan de volgende lichtere kandidaten in de test. Dit is bereikt met een licht frame, maar ook lichtgewicht componenten. Het hoofdframe en de achterste driehoek zijn gemaakt van carbon, alleen het schokjuk is uit aluminium gefreesd. Wielen en accu behoren ook tot de lichtste in het testveld en Rotwild is een van de weinige kandidaten die zich een carbon stuur in de cockpit kan veroorloven.

Lees ook:   high speed elektrische mountainbike

Zo’n evenwichtsoefening tussen batterijgrootte, eenvoudige verwijdering en groot gewicht is alleen mogelijk met een paar fietsen op de markt. Een van hen: Bulls’ Sonic Evo EN SL 2 Carbon. Geen wonder, de Bulls-fiets komt ook uit de pen van Rotwild-ontwikkelaar Lutz Scheffer. Met zijn lage gewicht, uitgebalanceerde rijeigenschappen en aantrekkelijke prijs is dit ook een hot tip.

Het hoofdframe en de achterste driehoek zijn gemaakt van carbon. Alleen het demperjuk is gemaakt van aluminium. Maar ook daar werd weggefreesd wat niet hoeft. Zo weet het edelhert zijn lichte gewicht te bereiken.Foto: Josh WelzHet hoofdframe en de achterste driehoek zijn gemaakt van carbon. Alleen het demperjuk is gemaakt van aluminium. Maar ook daar werd weggefreesd wat niet hoeft. Zo weet het edelhert zijn lichte gewicht te bereiken.

Oude bekende: de Shimano EP8 aandrijflijn

Qua motor maakt het edelhert het gewicht ook goed. Met 2,6 kilo is de Shimano EP8 het lichtste toestel in de test. Maar ook de zwaksten. Momenteel rollen de eerste Rotwild-modellen al van de band met de EP801. Dit is een waardevolle update, omdat de nieuwe schijf krachtiger is en iets soepeler is afgesteld. De modelwijziging gaat echter ook gepaard met iets betere uitrusting en een hogere prijs. De opvolger kost 10499 euro. In de testvergelijking kan de Shimano de krachtige units van Bosch, Brose, Panasonic en zeker niet met de Dyname 4.0 in Rocky Mountain bijbenen. Hoewel de EP8 een behoorlijk koppel levert, mist hij dynamiek. Omdat de aandrijving al zijn vermogen levert, zelfs bij een lage input van de bestuurder, is er geen prestatieverbetering meer als u een kleine aanloop wilt nemen voor steile hellingen of moeilijke belangrijke punten.

Helaas, de oude bekende: De EP8 werkt nog steeds in onze testfiets. De eerste R.X-735 modellen rollen al van de band met EP801. De hogere performance moet je kopen met een 1000 euro hogere prijs.Foto: Josh WelzHelaas, de oude bekende: De EP8 werkt nog steeds in onze testfiets. De eerste R.X-735 modellen rollen al van de band met EP801. De hogere performance moet je kopen met een 1000 euro hogere prijs.

De geometrie

EMTB meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

 • Lengte zitbuis: 460 mm
 • Wielbasis: 1255 mm
 • Bereik: 470 mm
 • Stapel: 645 mm
 • Stuurhoek: 65,5 graden
 • Zithoek: 77,5 graden
 • Achtervork lengte: 450 mm

De kenmerken van de Rotwild R.X 735 Pro

Met 9499 euro is het edelhert ondergebracht in de duurdere prijsgroep in ons testveld. Natuurlijk: carbon frames en Duitse techniek – dat alleen al heeft zijn prijs. De acht-pins telescopische ondersteuning, zij het in de goedkopere versie, en het carbon stuur passen ook in de structuur. De rest van de apparatuur is echter meer thuis koken: qua tandwielen is er een XT / SLX-mix van Shimano en de Synthesis aluminium wielen van Crank Brothers zijn ook vrij goedkoop. Als het op banden aankomt, zet Rotwild gewicht op de voorgrond: Schwalbe’s Magic Mary in de Super-Ground-versie en ook de Hans Dampf op het achterwiel zijn niet voorbestemd voor ruwe afdalingen vanwege een gebrek aan nemerkwaliteiten. Alleen mid-range chassis: Performance voorvork en schokdemper van Fox. Het in Dieburg gevestigde bedrijf trakteert zijn klanten alleen op een fabriekschassis in de Ultra-modelversie. Ook deze variant hebben we kunnen testen.

Beperkte instelmogelijkheden: Fox 36 Float Performance E-Optimized. Het duurdere 2024-model krijgt dan echter de Fit4-cartridge van de Factory-vork.Foto: Josh WelzBeperkte instelmogelijkheden: Fox 36 Float Performance E-Optimized. Het duurdere 2024-model krijgt dan echter de Fit4-cartridge van de Factory-vork.

Lichtvoetig en verliefd op toeren: De Rotwild R.X 735 in praktijktest

Dikke accu, laag gewicht – Rotwild laat met de R.X 735 zien dat deze combinatie mogelijk is. Ondanks de 720-accu weegt de Dieburgse fiets slechts 22,1 kilo. Zo’n 700 gram minder dan de volgende lichtere kandidaten in de test. Dit is ook merkbaar als je erop stapt. In combinatie met de gematigde geometrie kan het edelhert zeer lichtvoetig en ontspannen worden gericht. Als u op zoek bent naar een e-mountainbike met volle stuwkracht en een grote accu die zo dicht mogelijk bij de wegligging van een klassieke mountainbike ligt, zult u hier aangenaam verrast zijn.

Praktischer kan het niet: druk gewoon op de quick-release-knop en de 720 Wh-batterij maakt zich los van de onderbuis van de Rotwild. Dit maakt het verwijderen van de batterij kinderspel. Gewichtsnadeel? Met 3586 gram zijn de accu en de cover extreem licht, net als de complete fiets.Foto: Josh WelzPraktischer kan het niet: druk gewoon op de quick-release-knop en de 720 Wh-batterij maakt zich los van de onderbuis van de Rotwild. Dit maakt het verwijderen van de batterij kinderspel. Gewichtsnadeel? Met 3586 gram zijn de accu en de cover extreem licht, net als de complete fiets.

De voorkant is vlak, de zitpositie voelt sportief aan, maar is zeer evenwichtig. Lange tochten worden een genot. Nog een kracht: op vlakke paden zoeft de full carbon fiets langs zeer lichtvoetig en levendig en is gemakkelijk te besturen. Last but not least dragen de lichtgewicht wielen hieraan bij. Vooral bij matig gebruik en in middelgebergten snijdt het edelhert een zeer goed figuur en is met zijn sportieve maar zeer aangename zitpositie gericht op ervaren motorrijders die misschien net overstappen op de E-MTB.

Lees ook:   FIETSTOCHTEN 2024: Ontdek Europa met deze 28 fietstochttips

Handig maar weinig enduropotentieel – Rotwilds R.X 735 in zwaar terreinBde

Wanneer de grond van het pad echter smerig wordt en de helling steil wordt, is het edelhert minder in zijn element. Dan is er veel druk op het diepe front, plus de vrij steile stuurhoek en de dunwandige banden, die een te hoge luchtdruk vereisen. Dit vermindert de rijveiligheid. Er zijn dus meer succesvolle kandidaten in het testveld voor enduro-omwegen. Ook is de We vonden de bijna identieke Sonic Evo EN SL 2 beter in een test vorig jaar. Wat helaas beide kandidaten, stieren en edelherten, verenigt: irritant geratel van de motor en het frame bergafwaarts.

Bergop blijkt de R.X 735 een ongecompliceerde klimmer. De achterkant werkt goed en biedt veel tractie. Pas als het heel steil wordt, wil de voorkant van het edelhert actief belast worden. En de Shimano EP8 mist een beetje trekkracht in directe vergelijking met Bosch, Brose, Panasonic of Rocky Mountain. Hij worstelt zich op steile beklimmingen zonder al te veel van de piloot te eisen. Dynamische acceleratie voor belangrijke punten of steile hellingen bergop is echter nauwelijks mogelijk.

De R.X 735 van Rotwild klimt stevig, maar Shimano's EP8 loopt qua topprestaties wat achter op de concurrentie. Het 2024-model van de R.X 735 staat echter al in de startblokken en biedt meer vermogen met Shimano's EP801, maar zou ook aanzienlijk duurder zijn.Foto: Max Fuchs.De R.X 735 van Rotwild klimt stevig, maar Shimano’s EP8 loopt qua topprestaties wat achter op de concurrentie. Het 2024-model van de R.X 735 staat echter al in de startblokken en biedt meer vermogen met Shimano’s EP801, maar zou ook aanzienlijk duurder zijn.

Als je hier meer wilt, kun je gewoon wachten op het 2024-model van Rotwild’s R.X 735. Deze zit al in de startblokken en wordt geleverd met Shimano’s nieuwe EP801, waarvan bewezen is dat hij meer vermogen levert dan zijn voorganger, zonder nadelen qua gewicht en actieradius. De fiets die we met EP8 hebben getest ligt dus net iets onder de adviesprijs, de nieuwe fiets zal helaas veel duurder zijn.

De EMTB-conclusie

Levendige en lichtvoetige speedster voor sportieve tochten en ondiepe paden. Lichtste fiets in de test! De uitgebalanceerde geometrie is top, maar op ruwe afdalingen mist het edelhert soevereiniteit.

EMTB-hoofdredacteur Josh Welz.Foto: Markus GreberEMTB-hoofdredacteur Josh Welz.

Voordelen

 • Levendig weggedrag
 • Zeer licht, ondanks goed bereik
 • Snelle verwijdering van de batterij
 • Comfortabel en ongecompliceerd tijdens de tour

Nadelen

 • Rammelt bergafwaarts
 • Matige rijveiligheid
 • Lekgevoelige voorband
 • Shimano EP8 vrij zwak volgens de normen van vandaag