ION Arcon kniebeschermers: Bescherm de botten – en het milieu

Op de recente Eurobike was er een award voor de nieuwe Ion Arcon kniebeschermers. Wat is er nieuw? In 2024 zal Ion samen met de fabrikant van protector pads, RE ZRO (spreek uit als Re-Zero), nieuwe wegen inslaan op het gebied van milieubescherming. Aan de ene kant moet de Arcon Kneeguard LT. L2-kniebescherming bieden die perfect bergop en bergaf past en comfortabel is om te ontmoeten: met een uitgebreid beschermingsgebied, betere ventilatie en weinig gewicht.

Aan de andere kant moeten de RE ZRO-beschermpads na gebruik echter volledig biologisch afbreekbaar zijn – een term die in het begin vaak wordt gebruikt. Tijdens het productieproces van RE ZRO-materialen worden speciale ingrediënten toegevoegd om het biologische afbraakproces in een microbenrijke en zuurstofarme omgeving te versnellen. Met andere woorden, in een industriële composteerinstallatie, maar niet op de natuurlijke bosbodem. In een dergelijke faciliteit koloniseren microben en schimmels de beschermende kussens op moleculair niveau. Ze voeden zich met de koolstof van het plastic totdat uiteindelijk alleen biogas en biomassa overblijven. Dit biologische afbraakproces zou 3 tot 5 jaar duren. RE ZRO vergelijkt het met conventionele synthetische producten, zoals een plastic waterfles, die 400 tot 500 jaar zou duren.

Maar zelfs als het gaat om wat kniebeschermers moeten beschermen, beschrijft Ion zijn Arcon kniebeschermers met RE ZRO-pads als innovatief. De R&D-afdeling van Ion heeft samen met RE ZRO intensief gewerkt aan de op maat gemaakte pad, die geschikt zou zijn voor elk type rijden.

De structuren waarvoor patent is aangevraagd, bieden bescherming van niveau 2 (L2) en maken gebruik van een technologie die “Afschuifverdunning” (afschuifverdunning) met een 15% groter beschermingsgebied in de centrale en laterale zones. Door de moleculaire bindingen tijdens een inslag te verbreken, wordt energie opgewekt in de vorm van warmte en geluid. De moleculen verbinden zich dan onmiddellijk weer: vandaar de naam Re-Zero, oftewel back to zero.

Lees ook:   Thok Gram: Nieuwe Italo-Enduro e-bike gemaakt van carbon

De honingraatachtige geometrie van de RE ZRO pads zorgt er waarschijnlijk ook voor dat het langer koel blijft onder de protector. Extra laserventilatiegaten in het buitenmateriaal van de Arcon MTB-kniebeschermer zorgen voor een constante luchtstroom, waardoor warmteregulatie tussen het been en de beschermer mogelijk is.

● Volledig biologisch afbreekbare en lichtgewicht RE ZRO pad
● In de industrie geteste L-2-bescherming
● 15% groter oppervlak met mediale en laterale bescherming
● Laserventilatiegaten voor extra ademend vermogen
● Verlengde siliconen grijpers aan de boven- en onderkant voor bescherming tijdens elk gebruik
● Cordura stof in het kniegebied voor extra bescherming

Er is nog geen verdere informatie over het gewicht, de prijs of de daadwerkelijke start van de verkoop – we zullen dit artikel bijwerken zodra we nieuwe informatie hebben. En natuurlijk een eerste indruk tijdens het rijden!