Merida Big.Nine 10K: De nieuwe editie van Merida’s langlauflegende in recensie

Er is nauwelijks een merk dat zo direct in je opkomt als Merida als je denkt aan sportieve race hardtails. In de loop van 16 jaar heeft het Multivan Merida Biking Team onder leiding van José Antonio Hermida, Gunn-Rita Dahle-Flesja en Ralph Näf talrijke racesuccessen behaald. Eind 2016 kwam de terugtrekking uit de Cross Country World Cup en tegelijkertijd werd de laatste uitbreidingsfase van de uiterst succesvolle Hardtail Big.Nine gepresenteerd. In die tijd was het een racefiets met een klassieke geometrie en een gewichtsgeoptimaliseerd carbon frame met een gewicht van slechts 878 gram. In topuitvoering maakte de fiets uit het modeljaar 2017 een totaalgewicht van slechts 8,55 kilogram mogelijk.

7 jaar ontwikkelingstijd voor de nieuwe editie

Voor de nieuwe editie van de race hardtail heeft Merida de tijd genomen en heeft nu gereageerd op de uitdagingen van moderne cross-country tracks. Bij de nieuwe Big.Nine lag de focus duidelijk op het updaten van de geometrie. Merida volgt de algemene trend en geeft zijn nieuwe racefile meer lengte, een slappere balhoofdhoek en een steilere zithoek. Met twee graden minder landt de eerste op 68 graden en de laatste op 75 graden, wat twee graden steiler is. In vergelijking met de huidige concurrentie bevindt de Big.Nine zich dus in de gulden middenweg, zonder uitersten te klinken. Visueel opvallend is de steil aflopende bovenbuis, die direct in de staande achtervork uitmondt. Achter het ontwerp schuilt het zogenaamde Agilometer-maatconcept, dat is gebaseerd op relatief korte zitbuizen. Hierdoor kan de rijder het juiste frame kiezen op basis van de lengte van het frame, met meer flexibiliteit qua zithoogte.

Lees ook:   Ghost Urban Asket: Licht en sportief – toerfietsen in de test

Weelderig meubilair

Op het topmodel dat we hebben getest, de Big.Nine 10K voor 9499 euro, ziet Merida af van een telescopische paal ten gunste van het gewicht. Als het echter om de rest van de apparatuur gaat, haalt de fabrikant alles uit de kast. Van de Sram XX SL AXS-transmissietandwielen met geïntegreerde wattmeter tot de Reynolds carbon wielen met fijne Industry Nine-freewheels, alles is aan boord om de voortstuwing maximaal te ondersteunen. Ook is er gedacht aan een in de stuurpen geïntegreerde GPS-houder. Om de Big.Nine ondanks de korte zitbuis geschikt te maken voor lange afstanden, heeft hij twee bidonhouderbevestigingen op de onderbuis.

De minitool ligt klaar onder het zadel. Een hoes houdt het grofste vuil buiten. De tool weegt slechts 80 gram.Foto: Max FuchsDe minitool ligt klaar onder het zadel. Een hoes houdt het grofste vuil buiten. De tool weegt slechts 80 gram.

Brede banden voor betere grip

Toch stopt de weegschaal slechts bij een vrij gemiddelde 9,5 kilo zonder pedalen. Hoewel het frame met 1053 gram niet helemaal kan tippen aan zijn voorganger, zit het extra gewicht vooral in de bandenkeuze. Merida offert gewicht op voor comfort en grip en geeft de Big.Nine 2.4 Maxxis Recon Race, die met een aangenaam lage luchtdruk kan worden gereden. Dit is een echt voordeel, aangezien het zitcomfort van het frame vrij laag is met slechts 5,7 millimeter flex. Een negatief aspect dat verklaard kan worden door de steiler wordende zithoek. Aan de andere kant zijn de wielen iets minder goed in staat om op gang te komen bij het accelereren, wat de levendigheid minimaal vermindert. Als het parcours echter ruwer wordt, wil je op geen enkel moment zonder de brede banden. Een echte meerwaarde op het vlak van controle.

Lees ook:   Contoura Li-8: Diverse toer-e-bikes op de proef gesteld

De brede 2.4 Maxxis banden vullen de Rockshox SID goed. Aan de achterkant is er meer bandenspeling voor modder.Foto: Max FuchsDe brede 2.4 Maxxis banden vullen de Rockshox SID goed. Aan de achterkant is er meer bandenspeling voor modder.

Sportief en wendbaar in de bochten

Dankzij het grotere bereik en de aanzienlijke zadelhoogte is de zitpositie aangenaam sportief en zorgt voor druk op het voorwiel, zelfs op steile hellingen. Desalniettemin heeft de Big.Nine een hoge mate van wendbaarheid in kronkelende passages en cirkels om bochten met behendigheid. De Merida staat ver af van een kantelende besturing of zelfs een traag rijgedrag en doet dus denken aan klassieke racefietsdeugden. Ook de wegligging is aangenaam dankzij de succesvolle cockpit met het 760 stuur en de 70 stuurpen.

Het is een beetje jammer dat de Big een kleine verscheidenheid aan modellen heeft.Negen. In Duitsland is er slechts één andere variant van het carbonmodel met een goedkopere carbon lay-up en Shimano XT-uitrusting voor 2999 euro. Daartussen zit een enorme kloof, die de keuze aanzienlijk beperkt.

Conclusie over de Merida Big.Nine 10K van Peter Nilges, BIKE-testmanager:

De nieuwe editie van de Merida Big.Nine breekt misschien geen gewichtsrecords, maar dankzij de brede banden en uitgebalanceerde geometrie heeft hij een hoge rijkwaliteit en dus een breder toepassingsgebied. Details zoals de geïntegreerde minitool en de GPS-houder verhogen het dagelijks gebruik.

Peter Nilges, testmanager van BIKEFoto: Georg GrieshaberPeter Nilges, testmanager van BIKE

Merida Big.Nine 10K Specificaties en scores

Fabrikant

 • Prijs: 9499 Euro
 • Verkrijgbaar bij de vakhandel
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Framemaat: S / M / L /XL  (getest in maat L, 44 cm)

Meetgegevens

Uitrusting

 • Wielen: Reynolds 309/289 XC
 • Banden: Maxxis Recon Race; Exo Bescherming TR 29 x 2.40
 • Voorvork: Rockshox SID SL Ultimate Remote
 • Verplaatsing: 98 mm
 • Remmen: Sram Level ULT / 180/160 mm
 • Aandrijving: Sram XX SL Quarq Transm.1×12
 • Overbrengingsverhouding/bandbreedte: 34; 10-52 / 520 %
 • Zadelpen / Ø: FSA SL UD Carbon / 30,9 mm

Beoordeling

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 31.5 van de 35 punten
 • Voorwielophanging: 15 van de 15 punten
 • Rolweerstand: 11,25 van de 15 punten
 • Bidonhouder: 9 van de 10 punten
 • Traagheidswielen: 9 van de 15 punten
 • Bidonhouder: 9 van de 10 punten
 • Zitcomfort: 5 van de 10 punten
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 27 van 30 punten
 • Voorwielophanging: 18 van de 20 punten
 • Intrekbaar zadel: 7 van de 10 punten
 • Remmen: 6,5 van de 10 punten
 • Grip op de banden: 12,75 van de 15 punten
 • Rijstabiliteit: 5 van de 10 punten

OVERALL BERGOP: 100,8 van de 125 punten

TOTAAL AFDALING: 76.25 van 95 punten

 • Overig: 23.75 van de 30 punten

BIKE-testresultaat *: zeer goed – 200,8 van de 250 punten

Merida Big.Nine 10KFoto: BIKE-testafdelingMerida Big.Nine 10KMerida Big.Nine 10K - Geometrie GegevensFoto: BIKE-testafdelingMerida Big.Nine 10K – Geometrie GegevensMerida Big.Nine 10K - KenmerkenFoto: BIKE-testafdelingMerida Big.Nine 10K – Kenmerken

¹Prijs plus kosten voor verpakking, verzending en reconciliatie indien van toepassing.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel staat los van de prijs. BIKE-beoordelingen: uitstekend (250-205 punten), zeer goed (204,75-170 punten), goed (169,75-140 punten), bevredigend (139,75-100 punten), met zwakke punten, onvoldoende.