Marathon-Fully: Duurtest Giant Anthem Advanced Pro 2 – 3750 km conclusie

Het is gemakkelijk om te zien dat het doel bij de ontwikkeling van de Giant Anthem Advanced Pro 2 niet alleen de beste tijd was. Al neemt Giant achteraan afscheid van het bekende Maestro-systeem van het voorgangermodel. Flexibele staande achtervork en een carbon rocker besparen veel gewicht. 2,4-inch brede banden en een telescopische ondersteuning met 150 millimeter slag spreken standaard meer de taal van een down-country fiets. Ook de 110 millimeter voorvork met dikke 34 stanchions en de 67,4 graden vlakke stuurhoek passen daarbij.

Omdat het Pro-3-model niet in Duitsland en Oostenrijk wordt verkocht, is de Giant Advanced Pro 2 een duur instapmodel in de nieuwe racevolle line-up van Giant. Zeker omdat de Taiwanezen de prijs tijdens de testperiode met 200 euro hebben verhoogd naar 5399 euro. Maar een blik op de onderdelenlijst is ontnuchterend: Shimano SLX aandrijflijn, Deore remmen, wielen en add-on onderdelen van het eigen merk. Aan de positieve kant zijn een zeer licht en chique carbon frame met 1640 gram en een Fox Performance ophanging.

Met een groot bereik en een steile zithoek integreert de nieuwe geometrie de rijder centraal in de fiets. Giant heeft afscheid genomen van de uitgerekte zitpositie van conservatieve racefietsen. Achter de hoge voorkant zit je meer rechtop en comfortabel dan bij klassieke 100 millimeter fulls. Ondanks de zuinige uitrusting was de voortstuwing van de 11,5 kilo wegende Anthem aangenaam op lange dagtochten op de Schwäbische Alb. Het Advanced Carbon frame heeft duidelijk marathon DNA en tuning potentieel. Ondanks hun breedte rollen de Maxxis Recon banden snel in de tubeless setup, er waren geen platen te klagen tijdens de testperiode. Op de trailklim is het nieuwe achterste driehoeksconcept erg levendig en genereert het veel grip. De demper schommelt echter in de wiegstap en kan niet volledig worden gekalmeerd, zelfs niet met het platform ingeschakeld. Het drukpunt van de goedkope Shimano remmen is minder gedefinieerd dan op duurdere modellen.

Lees ook:   kiyoko mountainbike 26 inch blauw

De Giant toont zijn sterke punten vooral op tochten met een hoog aandeel trails. Bergafwaarts zorgen de vlakke stuurhoek, de brede banden en het 750 millimeter brede stuur voor een hoog gevoel van veiligheid. In het Duitse middelgebergte bleek de Anthem een echte best time hunter downhill te zijn. Rijk en stabiel, de fiets loopt door snelle, ruwe passages. Op de trails in het Zwarte Woud en het Paltserwoud voelde het Anthem meer als een lichte trailbike dan als een racefile, dankzij de stijve vork met travel plus. Door lange, open bochten loopt de Giant als op rails en neemt veel snelheid mee. In strakke haarspeldbochten is er echter meer input van de bestuurder nodig om de Anthem van richting te laten veranderen.

De Vario-ondersteuning ontwikkelde al vroeg eenvoudig lateraal spel. In modderige omstandigheden aan de rand van de Alb kwam het vast te zitten, maar werkte het weer betrouwbaar na verwijdering en reiniging. Hoewel alle treinen nog steeds soepel rijden, meldt de vergrendelingshendel een verontrustend gekraak. Verende vork en dempers blijven gevoelig reageren. Na 2500 kilometer was de eerste KMC-ketting versleten, aan het einde van de test de tweede. Terwijl de remschijven nog voldoende dik zijn, zijn de duurzame originele remblokken nu versleten – een goedkope investering na bijna 3800 kilometer. Achterlagers, balhoofdstel en trapas bleven ondanks vuil vuur strak, ontwikkelden geen spel en bleven soepel lopen. De naven draaien ook netjes en de spaakspanning past. Over het algemeen levert de Giant Anthem Advanced Pro 2 een overtuigend idee op het gebied van duurzaamheid.

Lees ook:   Leer spelenderwijs de rijtechniek van de pumptrack: De 3 topbewegingen in de pumptrack

Zelfs aan het einde van de duurtest lopen veerelementen en waaiers nog perfect. Er waren geen hoge servicekosten. Gemeten naar de eenvoudige apparatuur is het waardeverlies hoog. Aan de andere kant zijn de slijtagekosten laag.

Source link