M1 400 SX: Sportieve lichte eMTB’s uit Opper-Beieren

Tot nu toe heeft de Beierse sportartikelenfabrikant M1 altijd een duidelijke lijn gehad als het gaat om e-mountainbikes: het belangrijkste is full carbon en het belangrijkste is veel vermogen. Met hun extravagante e-bikes heeft M1 al voor één of twee blikvangers gezorgd. Nu staat een nieuwe lichte e-MTB in de startblokken. Met de modellen met de SX-lichtmotor van Bosch betreedt M1 de markt voor lichtgewicht e-mountainbikes. Misschien een breuk met de vorige powerbikes met Brose of zelfs HPR120 motoren van TQ, maar toch een typische M1: stabiele banden, brute optiek en met tot 600 watt voor een korte tijd ook veel vermogen. Althans voor een lichte e-MTB.

De M1 EN.400.SX.P voor 9900 euro.Foto: Adrian KaetherDe M1 EN.400.SX.P voor 9900 euro.

De feiten over de modellen van de M1 400 SX-modellen

De opengewerkte bovenbuis is een kenmerk van M1.Foto: Adrian KaetherDe opengewerkte bovenbuis is een kenmerk van M1.

Volledig carbon frame en verwijderbare batterij

Gemeenschappelijk voor alle lichte eMTB’s is het nieuwe full carbon frame, dat M1 heeft ontworpen rond de SX-aandrijving van Bosch en de 400 wattuur batterij die in de onderbuis is geïntegreerd. Typisch voor M1: De schokdemper is geïntegreerd in de gedeeltelijk opengewerkte bovenbuis en scharniert alleen door een minimalistische rocker. Om ervoor te zorgen dat de fietsen ook in het dagelijks leven presteren, vertrouwt M1 op een standaardbevestiging in de linker achtervork, is de batterij vastgezet met een sleutel en kan deze op de klassieke manier vanaf de onderbuis naar voren worden geklapt. Dit is een echte zeldzaamheid onder lichte eMTB’s.

Lees ook:   Keuze van de redactie: De 5 spannendste trailtochten in de Duitse Alpen

Woon-werkverkeer, all-mountain bike of enduro? De M1-modellen en geometrieën in één oogopslag

Met de nieuwe Bosch SX-motor voegt M1 een hele reeks modellen toe. Of het nu exorbitant duur of nog redelijk betaalbaar is, volgas enduro of forensenfiets: het nieuwe chassis moet alle gebruiksgebieden dekken.

Voor tour en trail: De allrounders

Het begint met de trail-allrounder M1 CC.400.SX.P vanaf 6500 euro. Met 140 millimeter moet de fiets een sportieve, snelle fiets zijn voor matig terrein. De uitrusting is zeer behoorlijk gezien het carbon frame voor deze prijs. Een Fox 34 Performance veren aan de voorkant, een Float DPS aan de achterkant en er is ook een XT met twaalf versnellingen van Shimano en wielen van DT Swiss.

De M1 CC.400.SX.P kost minimaal 6500 euro en is bedoeld als allrounder voor makkelijker terrein.Foto: M1 SporttechnikDe M1 CC.400.SX.P kost minimaal 6500 euro en is bedoeld als allrounder voor makkelijker terrein.

Wie daarentegen de voorkeur geeft aan zwaar terrein, kan vanaf 7650 euro voor de M1 AM.400.SX.P gaan. Er is 160 millimeter veerweg, Fox’ dikke 38 voorvork in combinatie met een Float X schokdemper, DT wielen en krachtige MT7 remmen van Magura. Beide fietsen zouden zo’n 20 kilogram wegen.

Wil je iets meer? De Enduro

Qua uitrusting en downhill prestaties gaat de M1 EN.400.SX.P voor 9900 euro een stapje beter. Het hoogtepunt van de uitrusting hier is het Fox Factory-chassis met Float X-schokdemper en 38-vork, zij het alleen met de Fit4-cartridge. Dikke wervelstroombanden zijn zwaar, maar net als het AM-model bieden ze een behoorlijke lekbescherming. Schakelen gaat met Shimano XTR, geremd met Magura MT7. We hebben deze fiets al getest en zullen binnenkort meer melden.

Lees ook:   Goedkope e-hardtails in de test: Canyon Grand Canyon:Op 8

De M1 EN.400.SX.P is de endurovariant en moet ook goed overweg kunnen met ruw terrein.Foto: Adrian KaetherDe M1 EN.400.SX.P is de endurovariant en moet ook goed overweg kunnen met ruw terrein.

Tuned ex works: Het WK

Het topmodel van de serie, de M1 WorldCup.400.SX.P, kost maar liefst 15.000 euro. De prijs zal waarschijnlijk vooral worden opgedreven door de edele full carbon wielen van Bike Ahead, maar M1 trakteert zichzelf ook op tal van carbon componenten en high-end onderdelen uit Shimano’s XTR en Fox’ Factory-schap, die het gewicht naar 17,5 kilogram moeten duwen.

Foto: Florentin VesenbeckhHet WK wordt geleverd met edele full carbon wielen “made in Germany” van Bike Ahead. Met name de banden zijn echter duidelijk gewichtsgeoptimaliseerd en beperken enigszins het offroad-potentieel van de 170cc-fiets.

Nobele forens: M1 400 SX met volledige uitrusting

De M1 is ook verkrijgbaar als GT.400.SX.P met volledige uitrusting voor 8150 euro. Bagagerekken en spatborden zijn praktisch in het dagelijks leven, net als bij sommige andere modellen is het verlichtingssysteem al af fabriek inbegrepen. Met Fox Performance-ophanging, XT-twaalfversnellingen en MT7-remmen heeft het GT-model ook behoorlijk terrein op het menu staan – tenminste als je de fietstassen thuis laat voor trailtochten.

De M1 GT.400.SX.P komt uit de fabriek met spatborden, verlichting en bagagerek. Met de hoogwaardige uitrusting zouden zelfs gemakkelijke off-road excursies geen probleem moeten zijn.Foto: M1 SporttechnikDe M1 GT.400.SX.P komt uit de fabriek met spatborden, verlichting en bagagerek. Met de hoogwaardige uitrusting zouden zelfs gemakkelijke off-road excursies geen probleem moeten zijn.