E-bikes tot 20 kilo: De Specialized Turbo Vado SL 5.0 in de test

Kom op en voel je goed: Zoals verwacht van een Amerikaanse leverancier die de zaak van ergonomie heeft opgepakt, zit alles hier op de juiste plaats; Het sportieve, comfortabele stuur ligt goed in de hand, de zithouding is ontspannen, maar licht uitgerekt. Zelfs het mini-bedieningspaneel voor motorondersteuning op de linkerhandgreep bederft de duim. De bijbehorende Specialized-motor, die nog geen twee kilo weegt, duwt soepel en heel natuurlijk, maar ook duidelijk hoorbaar. Het is ook niet geoptimaliseerd voor vermogen, maar voor efficiëntie en biedt betrouwbare ondersteuning over bijna het hele snelheidsbereik.

Dat lukt hem zelfs met een continu vermogen van 240 watt, tien minder dan de standaard. Zelfs 36 Newtonmeter koppel klinkt vrij weinig, maar dankzij de harmonieuze besturing krijgt de bestuurder het vermogen dat hij nodig heeft. Overigens was de Specialized-app het meest overtuigend in vergelijking met andere apps. Dit geldt ook voor het aanpasbare display op de bovenbuis. Net als bij de andere testfietsen herbergt de onderbuis de accu, die een capaciteit van 320 wattuur biedt. Helaas is het niet verwijderbaar voor de gebruiker – een vermelding op de anders nogal lege negatieve rekening van de Specialized Turbo Vado SL. Afhankelijk van de toepassing is een goede 60 kilometer mogelijk met één acculading.

Bovenal is de SL een wendbare, mooie en comfortabele fiets om op te rijden. Naast het lage gewicht en de uitgebalanceerde rijeigenschappen is dit ook te danken aan een detail dat Future Shock heet: een in de stuurpen geïntegreerd veersysteem dat de bestuurder 20 millimeter comfort geeft en zo eigenlijk de verschrikkingen van grove kasseien wegneemt. In tegenstelling tot de verende voorvork is het niet de fiets die gedempt is, maar het ondersteunde bovenlichaam van de rijder. Over de directheid van de besturing hoef je je geen zorgen te maken, de fiets wekt gewoon de indruk soepeler door de bocht te glijden op slecht terrein. In tegenstelling tot de geveerde voorvork verandert de Future Shock niets aan de geometrie van het wiel.

Lees ook:   mountainbike 24 inch meiden

Aangenaam in balans, de Gespecialiseerde Turbo Vado SL sowieso. Ook hier is het echte fietsgevoel altijd aanwezig, zowel bij het trappen als bij het weggedrag. Op de drager, die is goedgekeurd voor maximaal 15 kilogram, past de kantoortas of de kleine aankoop in de bagagetas. Dankzij een volwaardige weguitrusting met spatborden en betrouwbare verlichting van Lezyne is de e-bike ideaal als dagelijkse forensenfiets. Maar het is ook goed bezet op de dagtour. Naast het prachtig vormgegeven frame is ook de zandgele matte lak voor ons een visuele traktatie.