Loopfiets & MTB voor kinderen: perfecte instaphulpmiddelen voor de fietscarrière

Gelukkig zijn de dagen voorbij dat de MTB voor de kinderen meer een tinnen speeltje was dan een serieus stuk sportuitrusting. Dit is goed nieuws voor fietsminnende ouders die zich kunnen verheugen op het kunnen stappen uit het hamsterwiel, verscheurd tussen loodzware kinderfietsen met bagagerekken en manden of de goedkope instapmodellen in de bouwmarkt.

Tegenwoordig staan kinderen met volwaardige mountainbikes aan de startlijn of bij de ingang van de springlijn in het bikepark. MTB’s voor kinderen zijn verkrijgbaar vanaf 16 inch (wielmaat) met en zonder vering. Zelfs full-suspension full-suspension fulls met 16- of 20-inch banden zijn beschikbaar voor kinderen vanaf zes jaar. En zelfs de jongste talenten van morgen oefenen vanaf 2 jaar met een perfect uitgebalanceerde loopfiets. Hier zijn een paar aanbevolen voorbeelden.

Wiel Propain Bam Bam 14″

Kinderen tussen de 90 en 110 centimeter kunnen met de Propain Bam Bam al basisfietsvaardigheden trainen. Dankzij de lage instap kunnen snelheid en balans eenvoudig worden geregeld. Spijkerbanden maken vroege off-road excursies mogelijk. Een schijfrem kan achteraf worden gemonteerd. Het compacte voetplatform zit niet in de weg bij het duwen en zorgt letterlijk voor snelle vooruitgang.

Prijs: 279 Euro | Gewicht: 4,5 kilo

Propain Bam Bam 14"Foto: FabrikantPropain Bam Bam 14″

Loopfiets Kids Ride Shotgun Dirt Hero 12 “/ 14”

Prijs: 340 tot 459 euro | Gewicht: 4 tot 4,7 kilo

Kinderen rijden Shotgun Dirt Hero 12" / 14"Foto: FabrikantKids Ride Shotgun Dirt Hero 12 “/ 14”

Voor opkomende racers: Cube Elite C:62 SLX Rookie

Cube produceert de snelle MTB voor kinderen van hetzelfde carbon materiaal als zijn racefietsen voor volwassenen. Dit maakt het de ideale uitvalsbasis voor aanstormende coureurs. Kinderen van 124 centimeter lang kunnen secondenlang op jacht gaan met een stijf chassis en buigende staande achtervork. In framemaat XS rolt de Cube Elite Rookie op 27,5-inch wielen, terwijl maat S afhankelijk is van 29 inch. Met lichtgewicht Newmen-wielen en de 12-speed Sram NX Eagle-versnellingen kunnen kinderen elke cross-country racebaan beheersen. Op de trail moet de lichtgewicht Manitou Markhor verende voorvork een gevoelige demping bieden, zelfs bij een laag lichaamsgewicht. Magura’s MT Thirty schijfremmen zorgen voor de nodige vertraging.

Prijs: 1799 Euro | Gewicht: 10,4 kilo | Veerweg: 100 mm

Kubus Elite C:62 SLX RookieFoto: FabrikantKubus Elite C:62 SLX Rookie

MTB voor kinderen Woom Off Air 4

Met de Off Air 4 kunnen ook kleinere kinderen tussen de 118 en 130 centimeter lang op een volwaardige mountainbike met 20 inch wielen rijden. Hier kunnen de kinderen genieten van gripvaste Schwalbe Rocket Ron banden, verende voorvork, negenversnellingen en schijfremmen. Om de voorvork optimaal aan te passen aan lichte kinderen met 60 millimeter veerweg, kan ook de compressie en rebound demping worden aangepast. Een lockout vergemakkelijkt sprints en beklimmingen in het zadel. Een wielbasis van 850 millimeter en een vlakke stuurhoek van 68 graden verbeteren de rijstabiliteit.

Woom Off Air 4Foto: FabrikantWoom Off Air 4

20-inch speedster Supurb BO20

Supurb is terug! Familieman Sebastian Tegtmeier ontwierp ooit hoogwaardige mountainbikes voor zijn eigen zoon. Uit een samenwerking met Bike-Components zijn inmiddels drie nieuwe fietsen voortgekomen. Onder hen is de Bo20 voor kinderen tussen de 120 en 140 centimeter lang. Een bijzonder uitgebalanceerde wiellastverdeling maakt de 20-inch speedster met dikke banden eenvoudig te berekenen. Een verende voorvork is verkrijgbaar als upgrade.

Prijs: 999,99 Euro | Gewicht: 9,1 kilo S

Supurb BO20Foto: FabrikantSupurb BO20

Profi-Volledig Early Rider Hellion X20

Het Britse familiebedrijf was een pionier in kinderfietsen voor het bikepark. Het spreekt voor zich dat de Hellion X20 jonge shredders alle voordelen van een professional volledig moet bieden: tubeless-capabele 20-inch banden, Shimano Deore schijfremmen, tienversnellingen en schokdempers met schakelbare platformdemping. Met de 100 millimeter volledig kan de socialisatie van het bikepark al op zesjarige leeftijd beginnen. Een overstap naar 16-inch wielen is ook mogelijk.

Prijs: 2399 Euro | Gewicht: 10,15 kilo | Veerweg: 100 / 95 mm

Vroege rijder Hellion X20Foto: FabrikantVroege rijder Hellion X20