Klimaatvriendelijk reizen: Fietsen met trein en bus

De onderwerpen die in dit artikel worden behandeld:

Wetenswaardigheden: Informatie en tips voor reizen met het openbaar vervoer
Ervaringen van onze lezers met bus en trein

Het dilemma: te veel populariteit bedreigt trailcentra door te veel verkeer

Onlangs is in Duitsland een soort MTB trail center heropend. Een legaal padennetwerk midden in Baden-Württemberg, in het land van de tweemeterregel – dat gebeurt niet zo vaak. Daarom hadden we de openingsdatum graag plechtig bekend gemaakt. Maar ons werd expliciet gevraagd om het niet te doen. Waarom?

Jarenlang hebben leden van de vereniging op vrijwillige basis voor dit project gestreden, tegenstanders overtuigd en fondsen aangevraagd totdat ze uiteindelijk met schoppen het bos in mochten trekken en hun project mochten uitvoeren. En nu dit dilemma: Als de nieuw aangelegde mountainbikeroutes niet genoeg worden gebruikt, zullen de tegenstanders van het project zeggen: “Geweldig, er wordt zoveel gemeenschapsgeld verspild en nu rijdt er niemand meer. Het beloofde voordeel voor de gastronomie is nul!”

Als je daarentegen al op de trom slaat bij de opening, moeten de verantwoordelijken vrezen voor een aanval van motorrijders. En de angst draait niet om de nieuwe paden die beschadigd zouden kunnen raken – ze zouden snel worden gerepareerd. Nee, wat gevreesd wordt, is de lawine van auto’s van de aankomsten, die alle woonstraten bij de ingang van het pad zouden kunnen parkeren en zo ook voorheen neutrale mensen tegen het nieuwe project zouden kunnen keren. Het is een dilemma waar niet alleen Duitse parcoursbouwers in zitten.

Zelfs in het padmekka van het Gardameer zijn mensen nu wanhopig op zoek naar autovrije verkeersconcepten. De hotels daar hebben moeite om de steeds groter wordende auto’s van hun gasten heen en weer te manoeuvreren op te weinig parkeerplaatsen. En wie wel eens in het weekend een uurtje met de auto op de korte route van Riva naar Torbole heeft gezeten, kan zich voorstellen dat de bewoners nu ook hier op de barricaden gaan staan. Vooral als ze hun geld niet verdienen aan toeristen.

Verkeersommekeer: Tijd om ook voor fietsers na te denken

Mountainbikers zouden daarom alle reden hebben om na te denken als ze niet alleen het milieu en het klimaat willen beschermen, maar ook hun trailgebieden willen behouden. Maar hoe zit het ondertussen met de alternatieven, dus het openbaar vervoer? Qua prijs gaat het ticket van 49 euro in Duitsland al de goede kant op. Het is echter nog steeds niet mogelijk om fietsvervoer op regionale treinen vooraf te reserveren. Als de weinige parkeerplaatsen in de fietscompartimenten al bezet zijn, blijf je ondanks het kaartje en de weekendplanning achter op het station. In het geval van internationaal langeafstandsvervoer per spoor kunnen daarentegen parkeerplaatsen worden gereserveerd voor fietsen. Maar hoe gemakkelijk zijn fietsplekken zoals het Gardameer en Finale Ligure te bereiken met het openbaar vervoer? We hebben de dienstregelingen voor juli verspreid in vijf topgebieden. Het resultaat: Voor sommige bestemmingen is overstappen op bussen en treinen alleen al financieel de moeite waard.

Lees ook:   Hib tas, stuurpen, schoenen en co: nieuwe onderdelen in eerste praktijktest

Met de trein naar het noordelijke Gardameer

München – Riva del Garda: 380 km

Het noordelijke deel van het Gardameer heeft geen treinverbinding en is geen directe langeafstandsbusbestemming. Maar vooral voor Alpine crossers met weinig bagage is de bus- en treinoptie van/naar Rovereto een goedkope optie. Voor het gedeelte Rovereto – Riva kunt u de openbare bus nemen of een van de tourshuttles boeken vanuit Torbole (met fietskar!).

Tip voor groepen: Transalp shuttle bedrijven keren vaak leeg terug van Duitsland naar het Gardameer en hebben nog vrije plaatsen in de richting van Duitsland (ca. 70 euro, bijvoorbeeld bij wind).

Riva del Garda is ook bereikbaar met bus en treinFoto: Markus Greber/Skyshot

Riva del Garda is ook bereikbaar met bus en trein

Met de auto¹

Reistijd 4:23 uur / Kosten: 94 Euro enkele reis

De kosten per persoon hebben betrekking op brandstof (45 euro), slijtage (19 euro) en tol in Oostenrijk, bij de Brennerpas en in Italië (stijging van 1,34 procent ten opzichte van juli).

Met de trein (naar Rovereto)²

Reistijd 4:43 uur / kosten 65,90 euro enkele reis

Dichtstbijzijnde treinstation: Rovereto. Vanaf daar elk uur met de bus (4 plaatsen voor fietsen) naar Riva del Garda (22 km, extra). Tijd: 40 min., prijs incl. fiets: 5 euro).

Met de langeafstandsbus (naar Rovereto)

Reistijd 5:25 uur / kosten enkele reis: 50 euro

Flixbus gaat maar tot Rovereto en heeft ruimte voor 5 fietsen op de achterdrager (9 euro). Anders: Fiets gedemonteerd als Zoonde bagage in de bagageruimte. E-bikes zijn (nog?) niet toegestaan!

Bus rechtstreeks naar Wenen

München – Wenen: 400 km

Wenen is natuurlijk veel gemakkelijker te bereiken met de trein en de langeafstandsbus. Maar is het ook een mountainbikegebied dat de moeite waard is? Ja! Allereerst kan de stad zelf per fiets worden ontdekt, en dan zijn er zowel de toegestane paden in het aangrenzende Wienerwald als het sensationele Hohe Wand Wiese-trailcentrum in het westen van de stad. Deze is vanuit Wenen in een mum van tijd te bereiken met de metro (ticketprijs: 2,40 euro).

Door het Wienerwald - Aankomst per trein en langeafstandsbusFoto: Matthias Rotter

Door het Wienerwald – Aankomst per trein en langeafstandsbus

Met de auto¹

Reistijd ca. 6 uur / kosten 74,70 euro enkele reis

Brandstof: 44,80 euro, tolvignet in Oostenrijk 10 dagen (9,90 euro), slijtage: 20 euro. Deze reiskosten hebben betrekking op één persoon.

Met de trein²

Reistijd ca. 4 uur / kosten 50 euro enkele reis

De prijzen van de dagelijkse verbindingen variëren. Bij ÖBB kun je tot 6 maanden van tevoren je fiets online reserveren via app. Kosten: 12 euro. Fiets in DB: 9 euro.

Met de bus

Reistijd 5:45 uur / kosten 29 euro enkele reis

5 plaatsen voor fietsen op de achterdrager (9 euro). Anders: Fiets gedemonteerd als speciale bagage in de bagageruimte. Probleem: E-bikes zijn (nog?) niet toegestaan!

Bus en trein: Slim gecombineerd naar het eiland Elba

Lange tolroute door Italië, veerboot met de auto – de trein kan alleen maar goedkoper, zou je denken. Maar: Vanaf juni vaart de Nightjet niet meer naar Florence (bouwwerkzaamheden). Dat maakt de treinreis tot een overstapdebacle. Beter: neem de Flixbus naar Pisa en neem vanaf daar de regionale trein naar Piombino Marittima. De veerboot van Piombino naar Elba duurt een uur en kost half juli vanaf 126 euro enkele reis met de auto. Alleen met de fiets: ca. 90 euro.

Met de bus en trein naar het eiland ElbaFoto: Christoph Malin

Met de bus en trein naar het eiland Elba

Met de auto¹ naar Elba inclusief veerboot

Reistijd 11:40 uur / kosten 336,52 euro enkele reis

Brandstof ca. 89 euro (7-l verbruik/1,60 euro brandstofprijs), tol: 81,24 euro (Oostenrijk vignet 2 maanden: 29 euro). Veerboot: ongeveer 126 euro enkele reis.

Met de trein² inclusief veerboot

Reistijd 13:48 uur / kosten 187,20 euro enkele reis

De route München-Bologna (overstap in Verona): vanaf 73 euro en verder met Trenitalia naar Piombino Marittima (minimaal 1 overstap): 24,20 euro.

Met de bus inclusief veerboot

Reistijd 12 uur / kosten 175,70 euro enkele reis

De meest directe manier om er te komen is met de Flixbus naar Pisa en met de regionale trein naar Piombino (1:24 uur, ca. 10 euro), veerboot: 90 euro.

Davos met overstappen

München – Davos: 305 km

Zwitserland is een spoorwegland: geen dal zonder treinstation. Toch is er geen directe verbinding van Duitsland naar de hoogste stad van Europa. Je moet rekening houden met minstens twee veranderingen. Het is daarom goedkoper om de Flixbus te nemen, die naar Chur gaat en van daaruit verder gaat met de Rhätische Bahn of bus naar Davos. De goedkoopste manier is echter nog steeds om met de auto via Landeck en Engadin te reizen (266 km/4 u/53 euro), aangezien je voor Zwitserland geen vignet hoeft te betalen, maar slechts 9,90 euro voor het 10-dagenvignet in Oostenrijk.

De enige manier om van München naar Davos te komen is door over te stappenFoto: Markus Greber/Skyshot

De enige manier om van München naar Davos te komen is door over te stappen

Met de auto¹

Reistijd 3:30 uur / kosten 91,41 euro enkele reis

Snelste verbinding: via de snelweg Bregenz (Oostenrijk tolvrij). Zwitserland: jaarvignet 42 euro, brandstof: 34,16 euro, slijtage: 15,25 euro.

Met de trein²

Reistijd 6,5 uur / kosten 103 euro enkele reis

Dit is de aansluiting met slechts twee wijzigingen inclusief een fietsticket (9 euro). De snelste, goedkoopste route via Zürich duurt 5 uur, maar met 4 overstappen (59 euro).

Met de bus + Rhätische Bahn of postbus

Reistijd 5:10 uur / kosten 70,50 euro enkele reis Flixbus gaat alleen naar Chur (3:40 h/26 euro incl. fiets). Vanaf daar neem je de Rhätische Bahn of de postbus (1:30 h/14,50 euro + 14 euro fiets) naar Davos.

Met het openbaar vervoer naar uw bestemming: Finale Ligure

München – Finale Ligure: 670 Kilometer

Het is jammer dat veruit de goedkoopste Flixbus nog geen e-MTB’s vervoert (zoals de Postbus in Zwitserland). Want in Finale Ligure zelf zou het mogelijk zijn om op een milieuvriendelijke en verkeersvriendelijke manier af te zien van shuttles naar de trailingangen. In Italië zelf is het veel makkelijker geworden om fietsen mee te nemen op regionale treinen, omdat er nu in veel verbindingen fietscompartimenten zijn en het vervoer per route goedkoop is (3,50 euro). Reserveren is echter niet mogelijk.

Italië: Finale LigureFoto: Max Fuchs

Italië: Finale Ligure

Met de auto¹

Via Oostenrijk (10-dagenvignet 9,90 euro) en Brenner (11 euro) is er 43,40 euro tol in Italië. Brandstof: 75 euro, kosten van slijtage: 33,50 euro.

Met de trein²

Reistijd 11 uur / kosten 132 euro enkele reis

De meest directe verbinding: met ÖBB en Frecciarossa (twee keer wisselen: Verona en Milaan). Het fietsticket bij de ÖBB kost 12 euro (inbegrepen in de prijs hierboven).

Met de bus

Reistijd 10 uur / kosten 90,50 euro enkele reis

Neem Flixbus naar Genua (9 h/79 euro incl. fiets) en ga verder met Trenitalia naar Finale Ligure (1 h/11,50 euro incl. fiets). Probleem: Flixbus neemt nog geen E-MTB’s mee.

¹Reiskosten met de auto berekend met behulp van financiële instrumenten, met een verbruik van 7 liter/100 km en een prijs van 1,60 euro per liter.

²Deadline voor treinverbindingen 15.7.

Wat u moet weten voor reizen met de bus en trein

Seefeld betaalt de treinreis

Motorrijders kunnen deze zomer helemaal gratis naar het Tiroler hoogplateau van Seefeld komen. Van 1 juni tot 30 november dekt het mobiliteitsoffensief van de regio Seefeld reiskosten tot 150 euro per persoon als je met de bus of trein reist. De aanbieding is geldig voor alle boekingen van vijf nachten of meer en totdat het totale budget van 60.000 euro is opgebruikt. Tijdens hun verblijf is het openbaar vervoer in de regio gratis voor toeristen. Onderdeel van dit duurzaamheidsconcept zijn ook nieuwe buslijnen naar de bergen vanaf juli 2023. Een voorbeeldig initiatief voor milieuvriendelijke fietsvakanties in de Alpen! Informatie is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor van Seefeld.

Steineggerhof gratis pendeldienst

Het Bio & Bike-Hotel Steinegger Hof biedt zijn gasten een gratis pendeldienst van/naar het treinstation van Bolzano voor een vakantie van een week of langer. Daarnaast is er de Guestcard, waarmee u gratis gebruik kunt maken van al het openbaar vervoer binnen Zuid-Tirol. Dit vergroot ook de straal van de tour tijdens uw verblijf enorm, omdat u op elk moment met de bus en trein terug kunt keren naar het hotel.

ÖBB Nightjet geannuleerd

Van 10 juni tot 9 september rijdt de populaire Nightjet van de Oostenrijkse federale spoorwegen niet naar Florence en Rome. De reden is grote bouwwerkzaamheden. Als alternatief wordt de NJ 40233 aangeboden van Wenen via Bruck/Mur, Klagenfurt, Tarvisio, Bologna, Rimini, Riccione, Cattolica en Pesaro naar Ancona. De NJ 295 loopt van München via Salzburg en van Villach samen met de NJ 40233 naar Ancona. Rome en Florence zijn vanuit Bologna te bereiken met Trenitalia. Vreemd genoeg kun je met de ÖBB de fiets tegelijkertijd reserveren via de app, maar: Fietsvervoer is officieel alleen toegestaan voor fietsen tot wielmaat 28 inch. Maar gaat iemand dit meten op het station?

Zuid-Tirol Express

Er is een zeer comfortabele busdienst geïntroduceerd tussen Zwitserland en Zuid-Tirol. Deze langeafstandsbus is aangepast aan de Zwitserse dienstregeling en rijdt in de zomer elke zaterdag naar verschillende Zuid-Tiroolse bestemmingen. Met fietsvervoer en bagageservice naar de geboekte hoteldeur.

Fiets als handbagage

Je kunt je volledig onafhankelijk maken van Europese treinen en bussen als je je fiets meeneemt als handbagage. Het enige wat je hoeft te doen is de voor- en achterbanden eruit te halen en het geheel in een grote tas op te bergen (maar een stevigere tas is meer aan te raden). Dit betekent dat u niet afhankelijk bent van treinen met een fietscompartiment, dat u niet hoeft te reserveren en dat de fiets gratis wordt vervoerd.

Ervaringen van onze lezers met bus en trein

Op onze social media kanalen vroegen we lezers naar hun ervaringen met treinen en fietsen. Een klein fragment uit de antwoorden:

We hebben zelfs een alpenkruis gemaakt met spoorstukken. Maar dat lukt alleen als de treinen op tijd rijden en de fietsen op elk moment van de dag meegenomen kunnen worden.

Met het ticket van 49 euro kan het home trail-gebied worden uitgebreid met vorkritten: met de trein de bergen in, trail tour naar een Maak een ander station en stap daar op de trein naar huis.

Ik werd zelfs gevraagd om uit de regionale trein te stappen omdat het te druk was. Daarna heb ik mijn Bahncard opgezegd.

>> in het artikel

Fietsvervoer in de trein: Milieubewust op pad met de E-MTB

We zijn specifiek toegewijd aan het reizen met e-bikes in de openbare ruimte. << vervoermiddel.