mountainbike handvatten

Mountainbike Handvatten: Hoe Kies Je De Beste?

Als fervent mountainbiker weet je dat de juiste uitrusting het verschil kan maken tussen een geslaagde rit en een frustrerende ervaring. Een essentieel onderdeel daarvan zijn de handvatten van je mountainbike. Ze bieden niet alleen comfort en grip, maar helpen ook bij het absorberen van schokken en het verminderen van vermoeidheid. Maar met zoveel verschillende soorten handvatten op de markt kan het moeilijk zijn om de beste keuze te maken. In dit artikel bekijken we de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van mountainbike handvatten.

Waarom zijn mountainbike handvatten belangrijk?

Mountainbiken is een sport die veel vraagt van je lichaam. Het rijden over ruw terrein, het nemen van bochten en het opvangen van schokken kan leiden tot vermoeidheid en ongemak in je handen en polsen. Dit is waar goede handvatten van pas komen. Ze bieden comfort en grip, waardoor je langer en comfortabeler kunt rijden. Daarnaast helpen ze schokken te absorberen, waardoor je handen en polsen minder belast worden. Kortom, mountainbike handvatten zijn een essentieel onderdeel van je uitrusting.

Lees ook:   Enduro's tot 4000 euro: Cube Stereo One 77 Race in review

Welke soorten mountainbike handvatten zijn er?

Er zijn verschillende soorten mountainbike handvatten op de markt, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende soorten:

Eenvoudige handvatten

Eenvoudige handvatten zijn de meest basisvorm van mountainbike handvatten. Ze zijn meestal gemaakt van rubber of schuim en hebben weinig tot geen extra functies. Ze zijn lichtgewicht en betaalbaar, maar bieden minder comfort en grip dan andere soorten handvatten.

Ergonomische handvatten

Ergonomische handvatten zijn ontworpen om de vorm van je hand te volgen en bieden extra ondersteuning en comfort. Ze zijn meestal gemaakt van zacht rubber of gel en hebben een verdikt gedeelte aan de buitenkant van je handpalm om schokken te absorberen. Deze handvatten zijn duurder dan eenvoudige handvatten, maar bieden meer comfort en verminderen vermoeidheid.

Lock-on handvatten

Lock-on handvatten hebben een vergrendelingsmechanisme waarmee ze stevig aan het stuur bevestigd kunnen worden. Ze zijn meestal gemaakt van hard plastic en hebben een rubberen of schuimachtige grip. Deze handvatten bieden een stevige grip en blijven op hun plaats tijdens ruw terreinrijden. Ze zijn duurder dan eenvoudige handvatten, maar bieden meer stabiliteit.

Waar moet je op letten bij het kiezen van mountainbike handvatten?

Bij het kiezen van mountainbike handvatten zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Hieronder staan enkele belangrijke zaken om op te letten:

Grootte

De grootte van de handvatten is belangrijk omdat dit van invloed is op het comfort en de grip. Als de handvatten te groot zijn, kan dit leiden tot vermoeidheid en ongemak. Als ze te klein zijn, kan dit de grip beïnvloeden. De meeste handvatten zijn verkrijgbaar in standaardmaten, maar er zijn ook handvatten verkrijgbaar in verschillende diktes om beter bij je handen te passen.

Lees ook:   DIY: Bike Hacks MTB Suspension Fork - Tips &Tricks voor Hobby Mechanics

Materiaal

Mountainbike handvatten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder rubber, schuim, gel en plastic. Rubberen handvatten zijn duurzaam en bieden goede grip, terwijl schuimhandvatten lichtgewicht en betaalbaar zijn. Gel-handvatten bieden extra comfort en verminderen vermoeidheid, terwijl plastic handvatten stevigheid en stabiliteit bieden.

Ergonomie

Ergonomische handvatten zijn ontworpen om de vorm van je hand te volgen en bieden extra ondersteuning en comfort. Als je regelmatig lange ritten maakt, kunnen ergonomische handvatten een goede keuze zijn. Let er bij het kiezen van ergonomische handvatten op dat ze goed bij je handen passen en comfortabel aanvoelen.

Vergrendeling

Lock-on handvatten bieden extra stabiliteit en blijven op hun plaats tijdens ruw terreinrijden. Als je veel off-road rijdt en behoefte hebt aan extra grip en stabiliteit, kunnen lock-on handvatten een goede keuze zijn. Let er bij het kiezen van lock-on handvatten op dat ze goed bij je stuur passen en stevig vergrendeld zijn.

Hoe installeer je mountainbike handvatten?

Het installeren van mountainbike handvatten is een eenvoudig proces dat je zelf kunt doen. Hieronder staan enkele stappen om je op weg te helpen:

Stap 1: Verwijder de oude handvatten

Als je nieuwe handvatten wilt installeren, moet je eerst de oude handvatten verwijderen. Dit kun je doen met behulp van een schroevendraaier en wat zeepsop. Breng wat zeepsop aan onder de handvatten en wrik ze voorzichtig los met de schroevendraaier.

Stap 2: Maak het stuur schoon

Nadat je de oude handvatten hebt verwijderd, moet je het stuur grondig schoonmaken. Verwijder eventuele lijmresten en vuil met een doek en wat alcohol.

Stap 3: Breng lijm aan op het stuur

Als je nieuwe handvatten wilt installeren, moet je wat lijm aanbrengen op het stuur voordat je de handvatten aanbrengt. Breng een kleine hoeveelheid lijm aan op het stuur en verdeel het gelijkmatig over het oppervlak.

Lees ook:   Fietsen na knieblessure: Wexelpunkt brengt adapter mee om de crank in te korten

Stap 4: Breng de nieuwe handvatten aan

Nadat je lijm hebt aangebracht op het stuur, kun je de nieuwe handvatten aanbrengen. Zorg ervoor dat ze goed op hun plaats zitten en dat ze stevig vastzitten.

Conclusie

Mountainbike handvatten zijn een essentieel onderdeel van je uitrusting als je regelmatig off-road rijdt. Er zijn verschillende soorten handvatten op de markt, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Bij het kiezen van de beste handvatten is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals grootte, materiaal, ergonomie en vergrendeling. Door de juiste handvatten te kiezen, kun je comfortabeler en langer rijden en vermoeidheid en ongemak verminderen.

FAQs

1. Zijn lock-on handvatten beter dan eenvoudige handvatten?

Lock-on handvatten bieden extra stabiliteit en blijven op hun plaats tijdens ruw terreinrijden, terwijl eenvoudige handvatten minder grip en comfort bieden. Als je veel off-road rijdt en behoefte hebt aan extra grip en stabiliteit, kunnen lock-on handvatten een goede keuze zijn.

2. Welk materiaal is het beste voor mountainbike handvatten?

Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor mountainbike handvatten, waaronder rubber, schuim, gel en plastic. Het beste materiaal hangt af van je persoonlijke voorkeur en rijstijl. Rubberen handvatten zijn bijvoorbeeld duurzaam en bieden goede grip, terwijl gel-handvatten extra comfort bieden en vermoeidheid verminderen.

3. Moet ik ergonomische handvatten kiezen?

Ergonomische handvatten zijn ontworpen om de vorm van je hand te volgen en bieden extra ondersteuning en comfort. Als je regelmatig lange ritten maakt, kunnen ergonomische handvatten een goede keuze zijn. Let er bij het kiezen van ergonomische handvatten op dat ze goed bij je handen passen en comfortabel aanvoelen.

4. Hoe installeer ik mountainbike handvatten?

Het installeren van mountainbike handvatten is een eenvoudig proces dat je zelf kunt doen. Verwijder eerst de oude handvatten en maak het stuur schoon. Breng vervolgens lijm aan op het stuur en breng de nieuwe handvatten aan.

5. Hoeveel kosten mountainbike handvatten?

De kosten van mountainbike handvatten variëren afhankelijk van het type en de kwaliteit. Eenvoudige handvatten zijn doorgaans goedkoper dan ergonomische of lock-on handvatten. De prijzen variëren van enkele euro’s tot meer dan €50.