Laatste Cinto V2: Tweede versie van de lichtgewicht All Mountain Bike

Bij All Mountain Bike Fullys is er een duidelijke trend naar obesitas. Zo wogen de instapfietsen in deze MTB-categorie gemiddeld 15,8 kilo rijklaar in onze laatste vergelijkingstest. Een fabrikant die deze trend niet volgt is Last Bikes. De Dortmunders bewezen met de Enduro-fiets Tarvo al dat zelfs hooggeveerde mountainbikes geen zwaargewichten hoeven te zijn en ontwierpen misschien wel de lichtste enduro ter wereld. De gewichten van de trailfiets Asco en de down-country bike Celos zijn ook recordbrekend laag. Al de eerste versie van de lichtvoetige all-mountain bike cinto wist te overtuigen in de BIKE test. Het hoogtepunt: Alle vier de bakfietsen zijn gebaseerd op hetzelfde frameplatform. Door diverse doorbuigingshendels, dempers en inbouwlengtes van de verende voorvork is een ombouw van de varianten mogelijk. Voor de Enduro Tarvo is echter de robuuste Superduty carbon layup vereist.

Met een geoptimaliseerde achterdriehoek en nieuwe framedetails moet de nieuwe versie van de Last Cinto nu nog beter passen bij de behoeften van mountainbikers.Foto: Last

Met een geoptimaliseerde achterdriehoek en nieuwe framedetails moet de nieuwe versie van de Last Cinto nu nog beter passen bij de behoeften van mountainbikers.

Wat is er nieuw op de Last Cinto V2

Op het eerste gezicht wijkt de nieuwe Last Cinto V2 slechts in geringe mate af van de V1-versie. Vanwege complexe productieprocessen in Duitsland is de V2-versie ook beperkt tot 100 stuks per jaar. Het carbon frame van de All Mountain Fully biedt plaats aan vorken met een veerweg van 150 tot 160 millimeter. Op de schokdemper blijft de Cinto 145 millimeter veerweg bieden. Het lage framegewicht van de Cinto is onder andere ook te danken aan het ontbreken van een lager op de achterdriehoek. In plaats daarvan buigt het carbon in de stoel zelf. De richtingsafhankelijke stijfheid van het materiaal vormt een elastische verbinding, die, in tegenstelling tot een lager, volledig vrij moet zijn van speling en onderhoud.

Om een zo lang mogelijke duurzaamheid van de Flex Pivot achterdriehoek te bereiken, is de positionering van de draaipunten zo gekozen dat het carbon nauwelijks wordt belast. Voor ongehinderde flex van de staande achtervork is de remklauwbevestiging geïntegreerd in de binnenkant van de liggende achtervork. Voor de nauwkeurige ondersteuning van remklauwen na de montage worden de inzetstukken met schroefdraad direct tijdens de productie gelamineerd. Grote remschijven tot 203 millimeter diameter kunnen ook bij de Cinto worden ondergebracht. Op de nieuwe V2-versie zijn de stoel en achtervorken meer gebogen om de bewegingsvrijheid te verbeteren. Bovendien is de geoptimaliseerde achterdriehoek compatibel met achterderailleurs voor directe montage, zoals onlangs werd waargenomen in prototypes van een nieuwe Sram AXS-generatie.

De achterdriehoek van de Last Cinto V2 wordt geleverd met een Flex Pivot in carbon.Foto: Last

De achterdriehoek van de Last Cinto V2 wordt geleverd met een Flex Pivot in carbon.

Geoptimaliseerde achterdriehoek op de all-mountain bike uit Duitsland

Last heeft het veersysteem van de Cinto V2 met Flex Pivot ontworpen om bijzonder progressief te zijn en belooft een fijne reactie op kleine schokken en veel tegensteun in het middelste veerbereik. De progressie van de achterste driehoek wordt voornamelijk bereikt door de kinematica van de doorbuiging, die een groot aantal volumeafstandhouders in de demper overbodig zou moeten maken. Met 21 procent progressie vanaf het SAG-punt kan de All Mountain Cinto worden aangedreven met zowel luchtdempers als stalen veerdempers. Gezien over de hele voorjaarsreis is de progressie 33 procent. Om alle rijders een hoge trapefficiëntie te bieden, ongeacht hun lengte en dus hun zwaartepunt, past Load de anti-squat aan afhankelijk van de framemaat. En 100% Anti-Rise moet reminvloeden op het chassis minimaliseren. De maatspecifieke afstelling maakt vergelijkbare rijeigenschappen mogelijk voor bestuurders van verschillende carrosseriematen.

Niet alleen de geometrie, maar ook de achterste driehoek ontwerpen belasten op de Cinto V2 maatspecifiek.Foto: Last

Niet alleen de geometrie, maar ook de achterste driehoek ontwerpen belasten op de Cinto V2 maatspecifiek.

Laatste Cinto: Tweede versie nu nog lichter

Als het gaat om het gewicht en de robuustheid van het frame, geeft Last klanten de keuze. Het carbon frame van de Cinto V2 is nu ook verkrijgbaar in de Featherweight Layup, al bekend van Asco en Celos, wat nog eens 300 gram gewicht bespaart ten opzichte van de Superduty Layup. Framegewichten vanaf 1,8 kilogram en complete fietsen vanaf 11,0 kilogram moeten volgens de fabrikant mogelijk zijn. Om dit droomgewicht te bereiken, zien frames met de Featherweight Layup af van het opbergvak dat in de onderbuis is geïntegreerd en worden in plaats daarvan geleverd met een gereedschapsbevestiging onder de bovenbuis. Ondanks gewichtsbesparingen hoeft er geen verlies te worden gemaakt op het gebied van stijfheid dankzij het gebruik van afwijkende vezels en een belastingsspecifieke oriëntatie van de laminaatstructuur. De laminaatstructuur van de twee opties verschilt niet. Wil je ook de laatste gram besparen, kies dan voor de ruwe afwerking van het frame. De koolstof wordt beschermd tegen UV-licht door een afdichting, maar het materiaal blijft zichtbaar. In vergelijking met gekleurde frames bespaart de ruwe afwerking nog eens 90 gram. Hoewel het toepassingsgebied van de Superduty Layup ook is goedgekeurd voor fietsparkbezoeken en racen volgens ASTM-categorie 5, komt de Featherweight Layup overeen met categorie ASTM 4. Daarnaast is de vorkverplaatsing in de lichtgewicht versie van de Last Celo beperkt tot 150 millimeter.

Lees ook:   Pivot Shuttle LT 2024: Testwinnaar Enduro met nieuwe EP801 motor
Foto NaN

Afhankelijk van de toepassing kunnen klanten kiezen uit twee verschillende carbon layups voor de Last Cinto V2. Alle foto’s van de nieuwe Last All Mountain in de fotogalerij.

Geometrie van de koolstof volledig in één oogopslag

Als All Mountain moet de Cinto V2 overtuigen met uitgebalanceerde rijeigenschappen bergop en bergaf. Voor soepel lopen in de afdaling is de stuurhoek vlak bij 65 graden. De bereikwaarden zijn overvloedig, waarbij de belasting de verschillende framematen benoemt op basis van de typische rijdersmaten en zo een duidelijke oriëntatie biedt voor de selectie van de maat. Om het voor rijders van verschillende groottes gemakkelijker te maken om een optimale gewichtsverdeling op de fiets te bereiken, past Load de zadelhoek aan afhankelijk van de framegrootte. De liggende achtervorken op de Cinto V2 zijn ook maatspecifiek en groeien mee met de framemaat. Korte zitbuizen moeten een maximale oprolbaarheid van de zadelpen mogelijk maken.

Geometrie van de Last Cinto V2 All Mountain bike in één oogopslag.Foto: Last

Geometrie van de Last Cinto V2 All Mountain bike in één oogopslag.

Gegevens over de laatste Cinto V2

Net als alle andere frames van Last wordt de Cinto V2 ook geleverd met de Sram Universal Derailleur Hanger (UDH), die bedoeld is om de levering van reserveonderdelen te vereenvoudigen. Alle kabels lopen zowel in het hoofdframe als in de achterdriehoek in gelamineerde geleiders. Wat vooral een uitdaging is in de monocoque productie van de achterdriehoek vereenvoudigt de montage met intern geleide kabels en remleidingen enorm. Aangezien de overgang tussen de framecomponenten dicht bij het draaipunt loopt, mag de beweging van de achterste driehoek geen invloed hebben op de schakelprestaties. Schroevendraaiers genieten van de Last Cinto V2 met de standaard geschroefde BSA trapas. Om geen vocht naar de trapas te laten, is de behuizing hermetisch afgesloten in het frame. Dankzij een optionele ISCG-adapterplaat kunnen ook kettinggeleiders en bashguards op de All Mountain Cinto worden geïnstalleerd. Zodat de ringen voor dempermontage op de Trunnion Mount niet verloren kunnen gaan, worden ze direct in de rocker geïntegreerd. De onderste bevestigingshardware is gemaakt van titanium.

Lees ook:   waterdichte mountainbike schoenen
Visueel onopvallend, de remsteun op de Last Cinto V2 past in de achterframedriehoek gemaakt van carbon.Foto: Last

Visueel onopvallend, de remsteun op de Last Cinto V2 past in de achterframedriehoek gemaakt van carbon.

Wie kiest voor de superduty layup van het carbon frame kan zich verheugen op een bijzonder groot geïntegreerd opbergvak op de Last Cinto V2. Van de trapas tot de balhoofdbuis, de hele onderbuis fungeert als een “kofferbak” voor reserveonderdelen, gereedschap en snacks. Bij elk frame ontvangen klanten twee zakken van verschillende grootte om het meeste uit het volume van het opbergvak te halen. De opbergruimte in de onderbuis wordt afgesloten door middel van sterke magneten. Zo blijft het deksel van het opbergvak zelfs op ruw terrein en met een grootn Waterfles in flessenhouder ter plaatse. Voor een bijzonder stil achtergrondgeluid op het parcours heeft de ketting- en staande achtervorkbescherming lamellen van zacht rubber. Aan de aandrijfzijde wordt de achtervork extra beschermd door een folie. De onderbuis wordt beschermd tegen hoogvliegende stenen door een in-house gelamineerde beschermer gemaakt van carbon. De verlijmde bescherming omsluit ook het trapasgebied.

Twee verschillende vakken moeten goed gebruik maken van het bijzonder grote opbergvak in de onderbuis van de Last Cinto V2.Foto: Last

Twee verschillende vakken moeten goed gebruik maken van het bijzonder grote opbergvak in de onderbuis van de Last Cinto V2.

Laatste mountainbikes “made in Germany”

Last heeft het frame van de Last Cinto V2 geproduceerd door carbon specialist Bike Ahead Composites in Veitshöchheim. Dit vergt veel uitgebreid handwerk en het aantal stuks is beperkt tot 100 frames per jaar. De achterste driehoek van de Cinto is vervaardigd als een monocoque uit één stuk. Alleen al het vormgereedschap voor de achterdriehoek bestaat uit 17 afzonderlijke onderdelen.

Foto NaN

Het frame van de Last Cinto V2 wordt geproduceerd en gespoten in Duitsland. Alle details over de productie van het carbon frame van Last in de fotogalerij. | Foto’s: Last Bikes

Source link